رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1403/08/16 Wednesday - 2024 06 November الأربعاء ، 4 جمادى الأول ، 1446
ساعت
گزارش خبری؛

گیاه مورد از گیاهان دارویی پرطرفدار است که ازخاصیت ضد عفونی‌کنندگی و ضد قارچی قوی برخوردار است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»گیاه مورد از جمله گیاهان دارویی پرطرفدار است که طبع سرد و خشک دارد. این گیاه به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدان، انواع ویتأمین‌ها به خصوص ویتأمین C، تانن، مواد رزینی، انواع قند و روغن‌های ضروری، از خاصیت ضد عفونی کنندگی، ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی قوی برخوردار است.

در طب سنتی از این گیاه برای درمان دیابت، سرماخوردگی، سینوزیت، مشکلات گوارشی، التهاب پوستی، زخم‌های سطحی، اسهال و … استفاده می‌شود. از بخش‌های مورد استفاده گیاه می‌توان به برگ، میوه و گال (برجستگی‌های روی ساقه و شاخه) اشاره کرد. گیاه مورد با نام‌های دیگری مانند مورت، آس، آس بستانی، زند، عمار، قنطوس، مرسین، هدس، هدسی، حمبلاس، قمام و هبولاس نیز شناخته می‌شود.

گیاه مورد، به شکل بوته‌ای همیشه سبز از خانواده موردیان است که ارتفاع آن می‌تواند به ۵ متر هم برسد. برگ‌های این درختچه کوچک، ضخیم، نوک تیز، بدون تار و دندانه، چرمی، معطر و به رنگ سبز تیره و براق است. طول این برگ ها  حداکثر ۴ سانتی‌متر و عرض آن حداکثر ۱ سانتی‌متر است. هنگام خرد کردن برگ‌های مورد رایحه‌ی دلپذیر آن منتشر می‌شود.

گل‌های زیبای این گیاه به رنگ سفید و نورانی است که اندازه‌ای حدود ۲ سانتی‌متر دارد. این گل‌ها از اواسط بهار (اردیبهشت) تا اوایل تابستان (تیر) می‌رویند. میوه گیاه مورد به شکل بیضی و به رنگ سیاه است.

گیاه مورد به شکل‌های مختلف خوراکی و غیر خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از فراورده‌های مختلف این گیاه می‌توان به دمنوش، اسانس، روغن و … اشاره کرد.

برخی میوه مورد را به صورت خام یا پخته، تازه یا خشک مصرف می‌کنند. در خاورمیانه مصرف میوه خشک مورد، بسیار رایج است.

خرید و فروش گیاهان کوهی و مرتعی، برای کاربرد‌های صنعتی، بهداشتی، دارویی و غذایی، در سال‌های اخیر به گونه‌ای افزایش یافته که نگرانی‌هایی را برای نابودی برخی از این گونه را به همراه داشته است. به ویژه آن که برخی از افراد بر اساس نا آگاهی یا زیاده‌خواهی، گیاهان و درختچه‌ها را با ریشه از خاک در می‌آورند.

برداشت بی‌رویه، غیراصولی و به ویژه «ریشه‌کنی»  یا برداشت در کوهستان و بیابان و زمین‌های کشاورزی، ضمن آسیب به پوشش گیاهی منابع طبیعی، برخی از گونه‌های نادر را در معرض نابودی قرار داده است.

متأسفانه در چند سال اخیر مشاهده می‌کنیم که این درختچه‌ها از سطح زمین‌های کشاورزی ریشه‌کن شده و به تعداد خیلی محدود در برخی از زمین‌ها وجود دارد.

ریشه‌کن کردن درختچه «مورد» در باشت
ریشه‌کن کردن درختچه «مورد» در باشت
ریشه‌کن کردن درختچه «مورد» در باشت
ریشه‌کن کردن درختچه «مورد» در باشت
ریشه‌کن کردن درختچه «مورد» در باشت
ریشه‌کن کردن درختچه «مورد» در باشت
اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار