رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
سه‌شنبه 1403/08/15 Tuesday - 2024 05 November الثلاثاء ، 3 جمادى الأول ، 1446
ساعت
1403-08-15 14:26 شماره خبر : 8393 https://sobhezagros.ir/short/NEb6q 0
سکوت مسئولان تا کی ادامه دارد؛

درحالی‌که اعلام شده بود پروژه انتقال بین‌حوضه‌ای سد بدون مجوزِ «ماندگان» متوقف شده است؛ اما تصاویر منتشرشده در فضای مجازی خلاف این گفته را ثابت می‌کنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» احداث سد «ماندگان» بر رودخانه «ماربُر»، این تیتر و خبری بوده که در ماه‌های اخیر ذهن بسیاری از شهروندان و اهالی سرزمین دنا  را به خود مشغول کرده است.

احداث سدی در بالادست دنای شمالی و در منطقه ماندگان و بر روی رودخانه ماربر از توابع شهرستان سمیرم که بر اساس نقشه‌های میدانی قسمت زیادی از منطقه حفاظت‌شده دنا در جنوب غربی ایران با احداث این سد به زیرآب خواهد رفت.

تغییرات آب و هوایی سرزمین دنا با احداث سد ماندگان

سد ماندگان به گفته فعالان محیط زیستی و کارشناسیان و حتی مسئولان بلند پایه استان کهگیلویه و بویراحمد ضررهای زیادی در پی خواهد داشت و باعث خواهد شد که منطقه زیست‌کره سرزمین دنا دچار تغییرات شدید آب هوایی شود.

این سد که با چراغ خاموش مسئولان پیشین اصفهان در حال رایزنی و احداث بوده به یک‌باره از رسانه‌ها سر برآورد و آخرین مراحل میدانی و کارگاهی احداث خود را طی می‌کند و به گفته مسئولان فعلی استان اصفهان ظرف دو سال آینده آماده بهره برداری خواهد بود، سدی که به گفته مسئولان پدافند غیرعامل کشور احداث آن می‌تواند ضررهای جبران ناپذیری به منطقه کوهستانی و حتی تغییرات اقلیمی آب و هوایی این منطقه وارد کند.

در سالهای اخیر ذهن مردم در حال احداث شده سدی به نام خرسان در منطقه سادات محمودی و در مرز استان کهکیلویه و بویراحمد و چهارمحال بختیاری بود که هفده روستای سرزمین دنا را در دریاچه خود دفن می‌کرد که به‌یک‌باره نام ماندگان بر این نگرانی‌ها افزوده است.

تداوم احداث یک سد غیرقانونی در همسایگی دنا

دنا دیگر رخت سفید نمی پوشد

سده‌هایی که با احداث آن‌ها و به گفته مسئولان و کارشناسان دو دیگ بخار در همسایگی دنا ایجاد خواهد شد که بخار ناشی از آب آن‌ها می‌تواند زیست‌کره کوهستانی و برف‌گیر دنا را برای همیشه از بین ببرد و آخرین روزی‌های دنا را باید نظاره‌گر باشیم که این عروس زیبای دنا در پاییز و زمستان رخت سفید بر تن می‌کند.

حال در شهرستان سمیرم استان اصفهان، در دامنه شمالی دنا نگرانی‌ها با احداث این سد و تکه‌پاره شدن منطقه دنا هرروز بیشتر می‌شود؛ احداث سدی که تا سال گذشته نامی از آن مطرح نبوده و در اواخر سال ۱۴۰۲، مقامات استان اصفهان بر نوید پیشروی آن تحت عنوان طرح آب‌رسانی جنوب استان اصفهان تأکید داشتند و حتی به گفته آنان تصویب احداث این سد در دولت سیزدهم، انجام‌شده است.

در همین راستا باوجود مخالفت‌های گسترده با احداث سد ماندگان و شکل‌گیری تجمعات اعتراضی گسترده‌ای در استان کهگیلویه و بویراحمد، به نظر می‌رسد این اقدام از دست‌ساخت خارج نشده و کماکان در حال اجراست.

توقف این سد همچنان در حد حرف باقی مانده است

این مسئله در حالی است که پیش‌تر گفته‌شده بود پروژه انتقال بین‌حوضه‌ای، سد بدون مجوزِ ماندگان متوقف شده و حتی نماینده بویراحمد و دنا به دنبال ابطال مصوبه واگذاری دنای شمالی به اصفهان نیز برآمد که تا حدودی به ثمر نشست اما همچنان مسئله سدسازی در دنای شمالی بسیار نگران‌کننده است و  به‌تازگی عکس‌هایی در فضای مجازی منتشرشده که خلاف این حرف است و نشان می‌دهد و ماشین‌آلات شبانه‌روز و پرقدرت در حال کارند و به گفته مسئولان اصفهان سه شیفت در حال اجرای آن هستند.

تداوم احداث یک سد غیرقانونی در همسایگی دنا

این سد مجوز زیست محیطی ندارد!

در همین راستا اواسط مهرماه سال جاری و در مراسم تکریم و معارفه مدیران کل محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرد: «وزارت نیرو باید اجرای سد «ماندگان پادنا» را به دلیل نداشتن مجوز زیست‌محیطی متوقف کند؛ چراکه هر طرحی بدون ارزیابی زیست‌محیطی و مجوز سازمان حفاظت محیط‌زیست غیرقانونی است.»

حال باید بگوییم که این مسئله به‌طور مستقیم به دولت مربوط است و به خاطر داریم یکی از دغدغه‌ها و موضوعات مدنظر رئیس‌جمهوری وقت«شهید رئیسی»، پیش از روی کار آمدن دولت چهاردهم، مسئله حفاظت از محیط زیست بود. همان‌طور که مسعود پزشکیان هم پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، مدعی شده بود که در دولت او «هرگز طرحی که منجر به تخریب محیط‌زیست شود، حمایت و تأیید نخواهد شد».

مخرب ترین سد کشور در حال احداث

با این تفاسیر ما تاکنون جز سکوت، شاهد هیچ‌گونه واکنش محکم و مطلوبی از سوی دولت و نمایندگان نبوده‌ایم، این در صورتی است که با یکی از مخرب‌ترین پروژه‌های محیط زیستی مواجه هستیم که زیست‎‌بوم ایران را به‌طور گسترده تحت تأثیر قرار می‌دهد.

این در حالی است که مسئولان در فضای مجازی از توقف واگذاری خبر می‌دهند؛ اما کمی آن‌طرف‌تر تحولات میدان چیز دیگری را نشان می‌دهد که اصفهان در حال تجهیز کارگاه سد و انتقال آب است این مسئله  نشان می‌دهد که مدیریت منطقه دنای شمالی بهانه بوده و انتقال آب اصل ماجراست مسئله‌ای که استاندار اصفهان بر آن صفحه گذاشته و به‌صراحت گفته طرح ماندگان و انتقال آب از سرچشمه‌های دنا و زاگرس با این پروژه به جلو خواهند رفت.

تداوم احداث یک سد غیرقانونی در همسایگی دنا

اما ماجرای دنای شمالی چیست؛مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی (به وسعت ۶۱ هکتار) از کهگیلویه و بویراحمد در اردیبهشت‌ماه امسال در شورای عالی محیط زیست به تصویب رسیده است، که واکنش‌های زیادی در فضای مجازی داشته که حاکی از نگرانی و مخالفت جدی مردم  این دیار از این مصوبه‌ است و در این رابطه البته نقدهای فراوان و واکنش‌های جدی هم از سوی استادان دانشگاه، مسئولان ارشد استانی و فعالان و دوستداران محیط زیست به آن وجود داشته است.

 این مصوبه در حقیقت شرایط و زمینه را برای اجرای آن سد که به ادعای مدیران محیط زیست استان خسارات جبران‌ناپذیری را به حوزه زاگرس و ذخیرگاه زیست‌کره دنا و طبیعت بکر و خدادادی این منطقه پرشکوه وارد می‌کرد، اما آلترناتور این جدایی احداث سدی جنجالی به نام ماندگان بود.

مافیای آب، سود خودش را می‌خواهد نه زنده بود دنا را

انتقال آبی که قرار است آب رودخانه ماربُر را از بخش پادنای شهرستان سمیرم به مرکز استان اصفهان منتقل کند، یک انتقال آب بین حوضه‌ای که از حوضه آبریز کارون به حوضه زاینده‌رود و البته بین حوضه‌های اصلی، یعنی انتقال آب از حوضه اصلی آبریز خلیج‌فارس به فلات مرکزی است.

تداوم احداث یک سد غیرقانونی در همسایگی دنا

طبق نظر کارشناس محیط زیست رودخانه ماربُر، یکی از سرشاخه‌های رودخانه خرسان و نهایتاً سرشاخه رودخانه کارون است؛ یعنی درصورتی‌که انتقال آب رودخانه ماربُر، انجام شود، شاهد کم‌آب شدن رودخانه خرسان و نهایتاً کم‌آب شدن رودخانه کارون و سد کارون۳ خواهیم بود.

دنا درخطر است، درک کنید!

مسئله‌ای که طبیعت و محیط‌زیست استان‌های اصفهان، چهارمحال‌وبختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان را تحت تأثیر خود قرار داده و اثرات مخرب و زیان‌باری دارد.

احداث این سد با واکنش‌های مسئولان عالی در استان و حتی کشور روبه شده و در این زمینه فرمانده سپاه فتح کهگیلویه و بویراحمد دراین‌باره هشدار داده است که «طبق بررسی‌های کارشناسان و متولیان امر، در صورت احداث سد ماندگان، ۱۰ هزار درخت قطع می‌شود که بسیار نگران‌کننده خواهد بود.»

تداوم احداث یک سد غیرقانونی در همسایگی دنا

همچنین معاون سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به اینکه خط قرمز حوزه پدافند غیرعامل ذخیره‌گاه طبیعی و بیابانک‌هاست، گفت: خطر احداث سدماندگان در دنا به‌طور علمی به سازمان پدافند غیرعامل کشور ارسال خواهد شد.

ماجرای نامه معاون دادستان کشور به رئیس سازمان محیط زیست

حتی در همین راستا بر اساس‌نامه‌ای که در فضای مجازی منتشرشده، غلام عباس ترکی معاون قضایی دادستان کل کشور و پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم خطاب انصاری رئیس سازمان محیط‌زیست کشور نوشته است که احداث سد ماندگان برخلاف ضوابط و مقررات قانونی ازجمله ماده 1 قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست است.

بیراهه نیست که بگوییم بر اساس نظریه کارشناسان درحالی‌که سدسازی در این منطقه به از بین رفتن اکوسیستم این منطقه و به خطر افتادن زیست جانوری منجر می‌شود اما انتقال آب بین‌حوضه‌ای از این رودخانه در حالی مطرح است که حتی مردم «سمیرم» نیز به این ماجرا اعتراض دارند.

 

انتهای خبر/

 

اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار