
در دشت های سرسبز وسیع و دامنه های دل انگیز شهرستان باشت روستایی با نام لار و آمیخته با تاریخ و افسانه و طبیعت آرمیده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» روستای باستانی لار با تاریخی کهن و دیرپا از توابع شهرستان باشت در جنوب شرقی کهگیلویه وبویراحمد و همراه با درخت سرو کهنسالش به راستی تجربه شگفتی های آفرینش است.
اینجا در روستای لار تماشای سرزمینی با سنگ نماهای زیبا و مردمی پر تلاش که برای زندگی بهتر در تکاپو هستند وجودت را سرشار از انرژی و نشاط می کند،در این سرزمین عطر پونه محلی فضا را معطر کرده و بازی و خنده کودکان ناب ترین لحظات شیرین را به ارمفان می آورد.
هر چند این روزها در جای جای نقاط روستایی باشت مناظر تماشایی زیادی وجود دارد اما شور و هیجان وصف ناشدنی خوردن عصرانه و صبحانه در زیر درختان بلوط روستای لار صفای دیگری دارد.
اما افزون بر طبیعت زیبا درخت کهنسال سرو لار در جنوب استان کهگیلویه وبویراحمد که کارشناسان قدمت آن را ۲ هزار و ۷۸۰ سال تخمین زده اند جلوه ای از شاهکار طبیعت در این روستاست درختی که همچنان با گذشت نزدیک به ۲۹ قرن از عمر خود، سرسبز و شاداب در ارتفاعات روستای لار مقاوم و استوار ایستاده و همگان را شگفت زده کرده است.
در دشت لار و در ۴۰ کیلومتر شهرستان گرمسیری باشت درختی با قامتی برافراشته و تنه ای ستبر خودنمایی می کند؛ این درخت بر اساس بررسی ها جزو کمیاب ترین و نادرترین درختان ایران زمین به شمار می رود،برخی یافته های تاریخی قدمت این درخت را به دوران مادها نسبت می دهند و البته بازمانده آتشکده کهن و گورستانی که در کنار این درخت دیده می شود خود نشانه و نمادی از دیرینگی و قدمت این اثر طبیعی را نشان می دهد.
درخت، در باور نیاکان آریایی همواره نمادی از شکوه و استقامت و اصالت و شکوهی از جاودانگی و طراوت در زندگی شمرده می شد و کاشت درخت و نگاهبانی از آن هم ریشه در همان باور عمیق و دیرینه در این سرزمین دارد و البته پاسداشت درختان کهنسال این باورمندی را قوت بیشتری می بخشد.
شاهد زنده تاریخ کهن باشت درخت کهنسال سرو واقع در روستای لار معروف به سرو کوهی (زبانزد در میان ساکنان محلی) است که این درخت یکی از شگفتی های خلقت آفریدگار در این منطقه به شمار می رود.
وجود آثاری از بقایای شهر قدیمی لارندان که مورخان از آن به عنوان شهری پررونق در ایران باستان یاد می کنند گیراترین جذابیت این منطقه است اینجا بقایای یک آتشکده قدیمی، آب انبار، سفال های به جای مانده و سکه های ضرب شده در کوه لار گویای تاریخ کهن شهرستان باشت است.
در کنار این درخت کهنسال کتیبه ها و دست نوشته هایی از دوره های مختلف و آتشکده زرتشت وجود دارد،تحقیقات ۲ ساله کارشناسان و نمونه برداریهای DNA از درخت سن آن را به ۲ هزار و ۷۷۰ سال تخمین زده است.
به گفته خانم پروفسور سودابه علی احمد کروری استاد دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی وین اتریش این درخت به جای مانده از دوره زرتشتیان است که اعتقاد زیادی به سرو داشته اند و در هر منطقه ای که زندگی می کرده اند درخت سرو وجود داشته است.
این جاذبه تماشایی که در ۵۰ کیلومتری شهر باشت واقع شده ۴۰ متر طول و هفت متر عرض دارد و سال ۱۳۹۰ در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت ملی رسیده است.
برای بازدید از درخت سرو کهنسال لار در۱۵۰ کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد پس از عبور از روستای های تلچگاه ، به امامزاده سید محمد (ع) ، دشت لار و سپس این جاذبه طبیعی می رسیم.
این جاذبه طبیعی پس از کاوشهای باستان شناسی و بررسی های گیاهشناسی در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، بهعنوان یکی از نادرترین و کهنسالترین جاذبه طبیعی کشور معرفی شده است.
ویژگی های درخت سرو
ﺩﺭﺧﺖ سرو ﻫﻤﻴﺸﻪ ﺳﺒﺰ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻫﻴﭽﮕﺎﻩ ﺧﺰﺍﻥ ﻧﺪﺍﺭﺩ که شاید به همین علت است ایرانیان باستان ضمن اقدام به کاشت این درخت زیبا برای آن احترام زیادی قایل بوده اند.
درخت سرو ﺩﺭ ﻛﻨﺎﺭ ﻭﻳﮋﮔیﻫﺎی ﺩﻳﮕﺮ آن ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺧﺸﻜﺴﺎلی و توفان توان مقاومت زیادی دارد و همچنین این درخت ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ خوبی در برابر آفت ها و بیماری های گیاهی دارد به همین علت درختان سرو عمر طولانی داشته و در فرهنگ ایرانی به عنوان نماد مقاومت از آن یاد می شود.
سخنی با گردشگرانی که درخت سرو لار را برای تماشا انتخاب می کنند
درخت سرو لار با همه مقاومتش اما با توجه به سنش و آسیب های ناشی از رویدادهای طبیعی مانند باد،باران نیازمند مراقبت است.
آن طور که کارشناسان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارند نوشتن یادگاری بر روی درختان یا روشن کردن آتش در نزدیکی آن منجر به آسیب جدی به این میراث طبیعی ارزشمند می شود.
شهرستان باشت که از شمال به شهرستان چرام، از جنوب به شهرستان ممسنی استان فارس، از شرق با شهرستان رستم استان فارس و از غرب با شهرستان گچساران همسایه است.
این شهرستان در جنوبغربی استان و در فاصله ۱۱۰ کیلومتری از یاسوج در بخش گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته است. جمعیت اصلی شهر را ایل باوی از قوم لر تشکیل میدهد که به زبان لری صحبت میکنند.
شهرستان باشت با وسعت بیش از دو هزار و ۹۰۰ کیلومتر در جنوب شرقی کهگیلویه و بویراحمد دارای ۱۱۵ روستا یک شهر، دو بخش ۱۴ هزار نفر جمعیت روستایی و ۲۱ هزار نفر جمعیت است.
منبع:ایرنا
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- باران مهمان کهگیلویه و بویراحمد میشود
- پرواز اورژانس هوایی کهگیلویهوبویراحمد برای بیمار مارگزیده
- انتصاب جدید در دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویهوبویراحمد
- شلالدون، نگین گردشگری کهگیلویه و بویراحمد
- حال و هوای «تنگ ماغر» در سیزده بدر
- سیزده بدر در شهرستان بهمئی+ تصاویر
- آبشار یاسوج؛ روایتگر جریان زندگی سرزمین زاگرس
- سقوط از کوه ماغر یک مصدوم برجا گذاشت
- بهترین مناطق گردشگری گچساران برای سیزده بدر+ تصاویر
- خداحافظ آقای قاضی
- غارت گیاهان کوهی در بهمئی
- فوت قاضی خوشنام دادگستری کهگیلویهوبویراحمد
- گامی مؤثر در حذف خردهفرهنگهای اشتباه
- علت اولیه سانحه رانندگی قضات کهگیلویهوبویراحمدی
- پلمپ ۲ مرکز غیرمجاز لابراتور دندانساز در یاسوج
- پست جدید رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- تقدیر خاص معاون استاندار از خدمات جاودان سیرت
- وعده صادق ۱، زلزلهای در قلب رژیم صهیونیستی
- ارتقای بخش ممبی بهمئی بدون حضور ادارات
- برخورد جدی با عاملان تیراندازی و مخلان امنیت
- آمادگی برای مقابله با آتشسوزیها در ارتفاعات لنده
- افزایش بیماریهای سرطانی و قلبی در کهگیلویهوبویراحمد
- یادبود سفیران قضایی در یاسوج
- سپاه ستون اقتدار ملی و بازوی خدمترسانی
- زخم کاری سودجویان بر پیکر پارک جنگلی
- نجات مرد میانسال چاروسایی توسط بالگرد هوایی
- بخشدار دولت وفاق ملی در چرام منصوب شد
- انتصابات جدید در کهگیلویهوبویراحمد
- بدرقه سفیران قضائی تا بهشت
- پاپ فرانسیس درگذشت
- وقتی استکبار جهانی از محبوبیت «سپاه» عصبانی است
- کهگیلویهوبویراحمد سهشنبه بارانی میشود
- اعطای تسهیلات به مشاغلپایدار؛ بدون محدودیت در بهمئی
- افت برداشت گندم در باشت
- قدردانی خانوادهٔ قضات آسمانی از مردم کهگیلویهوبویراحمد
- پیام تسلیت رئیس قوه قضائیه به مردم کهگیلویهوبویراحمد
- جنگ تعرفهای اردوغان علیه فولاد ایران
- ارگ کلاهفرنگی؛ یادگاری باشکوه از روزگار قاجار
- اجرای ۶۲ طرح بزرگ اقتصادی در کهگیلویهوبویراحمد
- مدعی پیامبری با شلیک پلیس کشته شد
- دهدشت قهرمان کشتی فرنگی نونهالان کهگیلویهوبویراحمد شد
- تغییرات مدیریتی در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- بوستان، شهری بدون بیمارستان و درمانگاه شبانهروزی!
- آرایش جنگی سرزمین زاگرس برای مقابله با کمآبی
- تشییع باشکوه دو قاضی خوشنام کهگیلویهوبویراحمد+ فیلم
- سنگ تمام کاربران فضای مجازی برای قضات خوشنام
- گلایههایی از جنس شورای شهر و جشن نوروزگاه
- آخرین دیدار همکاران قضائی با قضات خوشنام+ تصاویر
- غرقشدن جوان کهگیلویهوبویراحمدی در آبهای خوزستان
- راهاندازی پایگاه اورژانس هوایی در گچساران
- مشاهده بیشتر