رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1404/05/01 Wednesday - 2025 23 July الأربعاء ، 28 محرّم ، 1447
ساعت
1404-05-01 14:05 شماره خبر : 14654
مخروبه‌ای به جای خانه فرهنگ؛

خانه فرهنگ و موزه عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد بعد از ۱۵ سال بلااستفاده مانده و به مخروبه‌ای تبدیل‌شده که این مسئله نشانه‌ای اختلافات مدیریتی و کم کاری‌های مدیران استانی را نمایان کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» خانه فرهنگ عشایر (چندین خانه نقلی با سقف‌های رنگی‌های قرمز که قرار بود روزی مجموعه‌ای بی‌نظیر در جنوب کشور باهدف معرفی فرهنگ عشایر تبدیل شود)، به یک‌باره و در طرح توجیهی توسعه پارک جنگلی یاسوج رویه تخریب آن آغاز شد و امروز تبدیل به مخروبه شده و نه‌تنها دردی را دوا نکرده، بلکه خود تبدیل به نمادی از کم‌کاری و بی‌تدبیری  در کهگیلویه و بویراحمد شده است، منازلی با بودجه چند صدمیلیونی که امروز فقط مکانی برای لم کده سگ‌های ولگرد و حتی معتادان تبدیل‌شده و هر رهگذری در پارک جنگلی با دیدن آن در غم بزرگ فرو می‌رود.

طلای فرهنگی که خاکستر شد

بر اساس گزارش‌ها و مستندات موجود، تقریباً دو دهه پیش پروژه‌ای باهدف معرفی فرهنگ عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد در دستور کار قرار گرفت، در آن موقع نام این پروژه که قرار بود در پارک جنگلی یاسوج کلید بخورد، «خانه فرهنگ عشایر» نهادند.

 این مجتمع زیبا در مکانی بکر در قلب پارک جنگلی یاسوج به مساحت هشت هزار مترمربع مساحت در نظر گرفته‌شده بود و قرار بود روزی خانه فرهنگ عشایر با زیرساخت‌هایی مانند سالن نمایش، میدان اسب‌سواری، سراچه‌های اقامتی و امکانات موردنیاز گردشگران در استان باهدف بهره‌وری از ظرفیت‌های گردشگری عشایر در این دیار راه‌اندازی شود و فرصت شغلی مناسب و درآمد بالقوه‌ای درزمینهٔ توسعه گردشگری و نشان دادن ظرفیت‌های نهفته و دست بافته های فراموش‌شده عشایر باشد.

سرنوشت تلخ خانه فرهنگ عشایر در یاسوج

 حال در عین ناامیدی این پروژه که دور زمانی می‌توانست کمک بزرگی به توسعه استان کند؛ اما حالا خود تبدیل به نمادی از کم‌کاری و بی‌تدبیری در کهگیلویه وبویراحمد شده و به‌جز مخروبه‌ای از این پروژه باقی نمانده است که همین مسئله سؤالات زیادی را برای شهروندان ایجاد کرده است.

در تاریخچه این پروژه مهم باید بدانیم که سال 1384 بود که جمشید معینی مدیر اسبق ایران‌گردی و جهانگردي كهگيلويه وبویراحمد گفته بود که احداث خانه فرهنگ عشاير در ياسوج در دستور کار قرارگرفته و دو سال پس‌ازآن، قدرت الله تاج‌بخش رئیس وقت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري کهگيلويه و بويراحمد در این راستا نیز افزوده بود که خانه فرهنگ عشاير ايران جهت معرفي عشاير مختلف کشور و آداب‌ورسوم آنان در پارک جنگلي ياسوج احداث‌شده است.

بعد از سال‌ها و کش‌وقوس‌های فراوان در سال 1388 هشت سوئیت نقلی اقامتی با متریال روز در این مجموعه ساخته و تحویل شهرداری یاسوج شد و بعد از گذشت چهار سال مجدداً طی کمیسیونی به امور عشایر واگذار شد.

مخروبه‌ای به جای خانه فرهنگ؛ پاسخگو کیست؟
این مجتمع که بسیار به صرفه و نشانی از نماد دیار زاگرس بود می‌توانست در توسعه گردشگری و توسعه متوازن تولیدات و ظرفیت‌های ناشناخته دیار بویراحمد کمک بسزایی کند، ولی متأسفانه در بروکراسی‌های اداری گیر افتاد و درنهایت روند ساخت‌وساز این خانه فرهنگ متوقف شد.

با توقف این پروژه که قریب دو دهه مسئولان وقت بر روی ساخت آن تبلیغات بزرگ می‌کردند بی‌نتیجه ماند و تمام آن ادعاهای بزرگ بی‌ثمر رها شد؛ گویا این ادعاها مصداق همان ضرب‌المثل «سنگ بزرگ نشانه نزدن است»، باشد.

حال بعد از سال‌ها بلاتکلیفی این پروژه در دوران دولت روحانی و سکانداری مقدم بر مستند شهرداری یاسوج و در طرح جامع پارک جنگلی و آبشار مهر تخریب به خود گرفت و باعث بیکاری 20 نفر از نیروهای امور عشایر در این مجتمع شد.

اما این مسئله نیز پایان ماجرا نبود، این پروژه تخریبش هم نمادی از هدر رفت بیت‌المال را نشان داده که امروز به عینه به‌عنوان تابلویی از بی تدبیری در پارک جنگلی یاسوج هویداست، تخریب نیمه‌کاره این پروژه بزرگ امروز به معضلی تبدیل‌شده و شب‌های مخوفی را در پارک جنگلی یاسوج رقم‌زده است.

 خانه فرهنگ عشایر یادگار مدیران بی‌تفاوت

پاتوق بودن این هشت سراچه برای سگ‌های ولگردی که در این سراچه به تکثیر خود مشغول هستند و این مکان مخوف را محلی برای زادوولد خودشان کرده‌اند، خود یکی از بیشترهای ناامنی و ترسناک بودن بزرگ‌ترین پارک جنگلی در جنوب کشور است.

از سویی دیگر باید بدانیم که این سوئیت‌های گردشگری به گفته مدیران پیشین امور عشایر استان به دلیل اختلافات بین امور عشایر و منابع طبیعی استان نسبت دادند و گوی این بی‌تدبیری را در زمین منابع طبیعی انداخته‌اند که آن‌ها نگذاشتند این پروژه که میتوانست روزی جنوب کشور را دگرگون کند و برای استان بی‌نظیر باشد به سرانجام برسد.

از ۸ هزار متر مربع رویا تا یک مخروبه!

حال امروز تصاویر چندش‌آور و بسیار بغرنج این پروژه شاید نمادی از ضعف و کم‌کاری در نظام اداری استان کهگیلویه و بویراحمد باشد؛ باوجود این‌که قدمت چندانی ندارد، اما ندانم‌کاری‌ها و ضعف آن را کهنه و فرسوده کرده است.

روزی که طرح مطالعاتی خانه فرهنگ عشایر نوشته‌شده بود، شاید برنامه‌ای برای پیاده‌سازی آن وجود داشت، اما به‌هرحال این پروژه نیمه‌کاره رها شد تا این‌که پس از دو دهه، تنها مخروبه‌ای از آن باقی‌مانده است و نشان میدهد که با تمام این همه و یال و کپال آن برهه زمانی، این پروژه نتوانست به سرانجام مقصود خود برسد.

امروز برای ساخت یک سوئیت با تمام متریال های آن کمتر از نیم میلیارد باید هزینه شود و این مسئله در حالی است که در سال‌های گذشته مسئولان می‌توانستی با بودجه‌های اندک این پروژه مهم گردشگری، عشایری را به سرانجام برسانند، اما کم‌کاری، بی‌تدبیری و شاخ وشونه کشیدن‌های ادارات و قوز بلای قوز شدن منابع طبیعی و تعارض منابع آن با دیگر نهادها باعث شده است که امروز پروژه‌های میلیاردی در قلب پارک جنگلی به مخروبه مخوف و دهشتناک تبدیل شود.

خانه فرهنگ عشایر یادگار مدیران بی‌تفاوت

حال سؤال اساسی اینجا بوده که در این دو دهه و با آمدن رفتن های مدیران متعدد استانی و کشوری چرا یک مدیر به خود زحمت نداده است که مشکل این پروژه مهم را حل کند و نگذارند بیت‌المال و چندین چند میلیون بودجه این مردم و حتی فرهنگ عشیره‌ای این سرزمین این‌گونه سرزمین بماند و پایمال شود.

نقش وزارت نفت در نجان پارک جنگلی یاسوج

در همین راستا رحمانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در خصوص احداث مجتمع تفریحی، گردشگری و رفاهی در پارک جنگلی یاسوج، گفته است: یکی دیگر از برنامه‌های وزارت نفت که در دست پیگیری است احداث یک مجتمع منحصر به فرد برای مردم استان و مجموعه وزارت نفت است.

یدالله رحمانی همچنین از رابط وزارت نفت در استان خواستار پیگیری احداث مجتمع رفاهی و گردشگری در پارک جنگلی شده است.

باید منت سرمایه گذار را بکشیم

وی تاکید کرد: تنها راه برون رفت استان کهگیلویه و بویراحمد از محرومیت ها و رسیدن به رشد و توسعه جذب سرمایه‌گذار است بنابراین اگر سرمایه گذاری به ما مراجعه کرد و بررسی ها حکایت از پای کار بودن سرمایه گذار و عزم وی برای سرمایه گذاری در استان داشت نباید معطل کنیم و دستگاه ها در قالب پنجره واحد نهایت همکاری را با سرمایه‌گذار داشته باشند.

 استاندار کهگیلویه و بویراحمد در بازدید از این پارک با تاکید بر اینکه زیر پای سرمایه گذار فرش قرمز پهن می‌کنیم، افزود: گاهی مدیر منت کاری که برای برای سرمایه گذار انجام می‌دهد را می گذارد که نباید چنین موردی در میان مدیران استان مشاهده شود، زیراکه ما به عنوان خدمتگزار مردم باید شبانه روز در خدمت تولید و سرمایه گذاری باشیم و در جهت توسعه استان گام برداریم.

ادارات خدمات رسان چوب لای چرخ سرمایه گذاری نکنند

رحمانی اضافه کرد: هیچ طرح سرمایه‌گذاری نباید معطل صدور مجوزها شود و دستگاه‌ها خصوصا جهاد کشاورزی،منابع طبیعی، امور اراضی، میراث فرهنگی، دستگاه های خدمات رسان آب، برق و گاز در اسرع وقت مجوز را صادر کنند تا متقاضی سرمایه گذاری امیدوار به سرمایه گذاری در استان شود.

وی ابراز کرد: از مردم تقاضا داریم در روند احداث طرح‌های سرمایه‌گذاری نهایت همکاری را داشته باشند و مانعی بر سر پروژه ها نباشد تا بتوانیم با احداث طرح های سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف زمینه‌ساز رونق تولید و ایجاد اشتغال در استان باشیم.

سید مجتبی امیرحسینی مدیر کل اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: زیرساخت‌های گردشگری پارک جنگلی یاسوج باهدف جذب گردشگر و رونق اقتصادی با استفاده از ظرفیت های صنعت گردشگری در مرکز استان توسعه می‌یابد.

زیرساخت‌های گردشگری پارک جنگلی را احیاء می‌کنیم

وی با بیان اینکه منطقه گردشگری پارک جنگلی قابلیت بالایی برای توسعه دارد و ضرورت دارد با جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی زیرساخت‌های گردشگری در این منطقه تقویت شود، بیان کرد: تاکنون یک کمپینگ اقامتی در پارک جنگلی یاسوج توسط این اداره کل احداث‌شده است که پاسخگوی نیاز گردشگران در این منطقه نبوده است.

آقای نماینده پیگیر رونق پارک جنگلی است

وی با بیان اینکه طرح توسعه گردشگری پارک جنگلی با حمایت استاندار کهگیلویه و بویراحمد و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در سطح ملی پیگیری می‌شود،ابراز داشت:توسعه گردشگری در منطقه پارک جنگلی یاسوج نقش مهمی در رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی مردم مرکز کهگیلویه و بویراحمد دارد.

حال باید با صراحت بگوییم که امروز دیار کهگیلویه وبویراحمد سرزمین عشایر زاده‌هایی هستند که از دیار زاگرس و دنا سر برآورده اند و امروز توسعه و نشان دادن فرهنگ غنی عشایر به اقصی نقاط کشور یک امر بدیهی است.

اما همچنان جای این سؤال باقی است که چه کسی و کسانی مقصر این بی‌تدبیری هستند و چرا بعد از قرار گرفتن این پروژه در طرح‌های ملی، بازهم از این بیت‌المال حراست و حفاظت نشده و رویه تخریب آن به‌سرعت انجام گرفت.

سوئیت‌های خانه عشایر متعلق به شهرداری نیست!

در همین زمینه کیوان آشنا شهردار یاسوج در گفتگو با خبرنگار این پایگاه به معضل این سوئیت‌های در ضلعی از پارک جنگلی یاسوج اشاره کرد و گفت: این سوئیت‌ها به هیچ‌وجه در تملک شهرداری یاسوج نبوده و حتی تحویل این شهرداری نشده است.

وی بابیان اینکه این پارک قسمتی از آن در دولت نهم به شهرداری یاسوج تحویل داده شد،ابراز داشت:واقعیت این مسئله این است که این ساختمان‌ها همچنان در تملک امور عشایراستان است و در اختیار شهرداری یاسوج نیست و یکی از دلایل تخریب آن نیز برخی مشکلات این نهاد با منابع طبیعی عنوان‌شده است.

حاضریم این ساختمان ها را از امور عشایر تحویل بگیریم

آشنا بابیان اینکه پارک جنگلی بخشی از آن به شهرداری یاسوج تحویل و ارائه داده‌شده است،ابراز داشت:برخی از این پارک هم به برخی از ادارات ازجمله مخابرات، محیط‌زیست، و امور عشایر نیز تعلق‌گرفته است.

شهردار یاسوج تأکید کرد: در مورد این ساختمان‌ها امور عشایر یک بدهی به ما دارد و بنا براین بود که این ساختمان را تحویل شهرداری بدهند و همچنان رسماً تحویل ما نداده‌اند و ما این آمادگی راداریم بابت بدهی امور عشایر استان  به شهرداری این ساختمان را تحویل بگیریم و کاره‌ای نگهداری و توسعه‌ای و حتی ارائه آن به بخش خصوصی را خودمان انجام دهیم .

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!