
یاسوج یا همان پایتخت طبیعت ایران؛ امروز به عینه قربانی قبرستانهای طایفهای شده و این معضل در بلند مدت میتواند صدمات جبران ناپذیری را بر چهره این شهر توریستی وارد کند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» شهر یاسوج یا همان (پایتخت طبیعت)امروز برای توسعه گردشگری خود بهغیراز توسعه زیرساختها با مشکلی دیگر روبهرو است که این مشکل بودن زیاد از حد آرامستان های طایفهای در مناطق توریستی و تفریحی آن است.
کالبد و هویت شهرهای سنتی ایران بویژه استان کهگیلویه و بویراحمد دارای ساختاری طایفهای و تاریخی بوده که قابلیت زندگی، حس تعلق، وحدت و استفاده بهینه از منابع طبیعی را بهطور کامل در زندگی روزمره خود باهم متحد کردن زندگی و طبیعت باهم درآویخته است.
امروز شهرنشینی سنتی بهعنوان یک شهرنشینی تاریخی دیگر جایی در شهرنشینی مدرن نداشته که همین موضوع باعث شده که ریتم شهرسازی مدرن برای توسعه رو به شهرنشینی پایدار بیاورد.
یاسوج در چنگال قبرستانهای طایفهای
شهر پایدار یک فرمول نیست بلکه با بکار بستن آن در هر نقطهای که بخواهیم بتوانیم به یکشکل و فرم شهری به آن دست پیدا کنیم است و باید با داشتن و توسعه زیرساختها و داشتن المانهای کافی از آن بهره ببریم.
از طرفی دیگر صنعت گردشگری بهعنوان متنوعترین و بزرگترین صنایع در جهان، مهمترین منبع درآمد و ایجاد فرصتهای شغلی برای بسیاری از کشورهای دنیا است این صنعت که بهعنوان موتور توسعه از آن نامبرده میشود، به علت اهمیتی که ازنظر اقتصادی، اجتماعی دارد روزبهروز بیشتر موردتوجه قرارگرفته و دولتها به آن اهمیتمی می دهند و در توسعه شهر پایدار یکی از لازمههای اصلی است.
امروز با توجه به اینکه شهر یاسوج بهعنوان یک شهر توریستی و گردشکرپذیر از آن یاد میشود ،اما کماکان از چند مشکل عدیده در توسعه گردشگری خود رنج میبرد.
یاسوج از جملههای شهرهای نوپا و البته زیبایی است که در سالهای اخیر بهعنوان یکی از اصلیترین شهرهای مهاجرپذیر کشور بهحساب میآید.
آبوهوای خوش یاسوج و نزدیکی به مراکز استانهای فارس و اصفهان و قرارگرفته این شهر در کریدور مسیر ارتباطی جنوب به شمال باعث افزایش روزافزون جمعیت این شهر طی دو دهه اخیر شده است.
افزایش مهاجرت به این شهر گرچه باعث ایجاد رونق بازار و ساختوساز در شهر یاسوج شده است اما این موضوع بهنوبه خود، مشکلاتی را به وجود آورده است.
نجات یاسوج از دست قبرستانهای غیرمجاز؛ آیا دیر نشده است؟
با توسعه شهر یاسوج و الحاق روستاهای متعدد اطراف آن به این شهر باعث شد فضاهای در نظر گرفتهشده برای قبرستانها محدود شوند و اهالی این شهر که متشکل از طوایف مختلف هستند به فکر مکانهایی جدید برای ایجاد قبرستانهای طایفهای برآیند.
در سالهای ابتدایی این تصمیم که بانیان آن بدون دوراندیشی به این فکر افتادند این موضوع چندان مهم به نظر نمیرسید اما با توسعه شهر و افزایش میزان مرگومیر از یکسو و تمایل طوایف مختلف به ایجاد قبرستانهای طایفهای و همچنین اصرار بر دفن اموات در قبرستانهای قدیمی در حاشیه و مرکز شهر باعث شده یاسوج به شهر قبرستانها تبدیل شود.
این موضوع بار ها در نشستهای مختلف استانی بررسیشده و متأسفانه هنوز چارهای اساسی برای برطرف کردن این معضل اجتماعی اندیشیده نشده است.
در حال حاضر جنگلهای بالادست شهر یاسوج و روستاهای اقماری این شهر شاهد توسعه روزافزون قبرستانها است و عملاً این شهر زیبا در احاطه قبرستانها آنهم از نوع طایفهای قرار دارد.
از پایتخت طبیعت تا شهر قبرستانها
این معضل اجتماعی از جنبههای مختلف قابلبررسی است بهگونهای که در استان عشیرهای کهگیلویه و بویراحمد اصرار بر تشکیل و توسعه اینگونه قبرستانها باعث ایجاد تفرقه میان طوایف نیز خواهد شد و طوایف بدون قبرستان نیز ادعای تصرف و تسلط بر برخی از مناطق و مراتع و جنگلها را برای راهاندازی قبرستان خواهند کرد.
از سوی دیگر یکی مشکل شهر یاسوج بهعنوان یک شهر درحالتوسعه نداشتن زیرساختهای مهم و حیاتی در امر توسعه گردشگری است که باعث شده آنچنانکه بایدوشاید این شهر درحالتوسعه از آن ریتم خاص در توسعه گردشگری برخوردار نباشد و به گونه دیگر راه پیشرفت در توسعه خود را نگاه کند.
قبرستانهای غیرمجاز؛ تهدیدی برای صنعت گردشگری یاسوج
یاسوج که در چند سال اخیر به پایتخت طبیعت مشهور بوده و بر روی زبانها افتاده با داشتن آب و هوایی خنگ در تابستان و موقعیتی توپوگرافی و مناسب در دل طبیعت بکر زاگرس جنوبی و داشتن آب و جنگل و کوههای برفگیر همیشه در صدر مناطق بسیار مهم در توسعه گردشگری ایران بوده است، امروز هیاهوی همان سلیقههای سنتی خود و ایجاد آرامستان های و قبرستانهای طایفهای و مثال( هرکسی سازش خودش را کوک کرده) گیر افتاده است.
قبرستانهای طایفهای ، امروز بهعنوان معضلی در پایتخت طبیعت یاد میشود که در بهترین و زیباترین مکانهای گردشگری این شهر سکنی گرفتهاند و باعث شده که توسعه اقلیمی گردشگری این شهر جوان کمک بهبه حاشیه رفته و جایی برای مناسبت پنداشتن فرم گردشگری آن پیدا نشود.
مشکلی که شاید در آینده زنگ خطری برای این شهر زیبا با داشتن آب و هوایی متنوع برای گردشگران فراری از گرما باشد و باعث شود که میزان زیادی از صنعت توسعه گردشگری این شهر زیبا از بین برود.
مسئولان یاسوج در برابر قبرستانهای غیرمجاز چه کردهاند؟
آرامستان های طایفهای که از قدیمالایام بهواسطه داشتن جمعیت روستانشین در بیشتر مناطق یاسوج به وجود آمده، امروز بهعنوان مانعی برای توسعه گردشگری یاسوج بدل شده و شاید باعث شود که شاخصهای مهمی که برای توسعه گردشگری این شهر مهم بوده و تعریفشده است بهکلی از بین برود.
ایجاد روزافزون قبرستانهای طایفهای در مکانهای تفریحی شهر یاسوج امروز به معضلی برای آینده این شهر بهعنوان پایتخت طبیعت بدل شده و شاید در آینده نزدیک رهگذران این شهر را به نام شهر مردگان بشناسند که یکی از نشانههای آن ایجاد قبرستانهای طایفهای در مهمترین مکانهای توریستی و سیاحتی این شهر است.
در همین راستا کیوان آشنا شهردار یاسوج در نشست شورای اداری استان به این معضل نیز اشاره داشته و وجود و افزایش بیشازحد قبرستانهای طایفهای در بیشتر مناطق گردشگری استان را یکم خطر دانسته است.
هشدار! یاسوج در مسیر تبدیل شدن به شهر ارواح
وی با اشاره به معضل آرامستان های غیرمجاز ادامه داده است: در حال حاضر در پارک جنگلی و مسیرهای کوهنوردی شاهد ایجاد آرامستان های قومی و فامیلی هستیم که نیازمند ساماندهی فوری هست.
باید بدانیم که قبرستان شرفآباد تنها آرامستان قانوني و مركزي شهر ياسوج متعلق به سازمان آرامستان های شهرداري است و آرامستان های دولتآباد، علیآباد و نجفآباد گرچه بهصورت طايفهاي و خانوادگي اداره ميشوند مقررات سازمان آرامستان ها را رعايت ميكنند و مابقي قبرستانهاي شهر ياسوج بهصورت غيرقانوني به وجود آمدهاند
یاسوج؛ از پایتخت طبیعت ایران تا شهر ارواح!
برخي آرامستان ها نيز در دل اراضي ملي ایجادشده كه هم سبب قرق يك منطقه طبيعي توسط برخي از افراد شده و هم زمينه سودجويي زمینخواران را ايجاد كرده است.
شهر ياسوج مركز استان كهگيلويه وبویراحمد است. اين شهر و مکانهای حاشیهای آن به گفته شهردار ياسوج بيش از 330 هزار نفر جمعيت دارد که ایجاد شبهه برانگیز قبرستانهای طایفه در بیشتر مناطق کوهستانی و لابهلای درختان در این دیار بسیار نگرانکننده است و شاید همین افزایش روز افزون قبرستان های طایفه ای یاسوج را در اینده نزدیک به شهر اروح تبدیل کند.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- بانوی گمشده یاسوجی در اهواز پیدا شد
- بزودی با یک ائتلاف وارد نبرد خواهیم شد
- جزئیات تغییر رسمی ساعت کشور در سال ۱۴۰۴
- یک کهگیلویه وبویراحمدی فرمانده انتظامی رامهرمزشد
- ویژهبرنامههای تلویزیون در ماه رمضان
- مدیرکل ثبت اسناد و املاک معرفی شد
- آخرین خبر از تعطیلی سهشنبه در کهگیلویهوبویراحمد
- سامانهپربارش تا کی در کهگیلویه وبویراحمد فعال است
- یک کهگیلویهوبویراحمدی گزینه ریاست بانک مرکزی
- تغییر فرمانده انتظامی کهگیلویهوبویراحمد
- دستور سردار رادان در خصوص پرونده شهید دیدهبان
- ماجرای فوت یک جوان در استخر فرهنگیان یاسوج؟
- فریاد خاموش شده در عمق استخر
- پایان رنج جادههای خاکی نجفآباد و اکبرآباد یاسوج
- یاسوج قربانی قبرستانهای طایفهای شد
- تغییر ساعات کاری ادارات استان از امروز
- افتتاح ۱۴ مدرسه جدید در مناطق محروم دنا
- خدمت به زائران اربعین؛ گچساران آماده میشود+ تصاویر
- رضایی رئیس کانون مداحان شد
- بلاتکلیفی کارکنان، سردرگمی ارباب رجوع بنیادمسکن بهمئی
- مشاهده بیشتر