رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1403/10/13 Thursday - 2025 02 January الخميس ، 2 رجب ، 1446
ساعت
تراژِدی غمگین حیات‌وحش دنا،

مرگ پلنگ نادر و همچنین خرس کمیاب قهوه‌ای دنا در هفته‌های اخیراین مسئله را تداعی کرده است که آخرین زیستگاه امن زاگرس درحال نابود شدن است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»مرگ  پلنگ نادر و همچنین خرس کمیاب قهوه‌ای دنا در هفته‌های اخیردوباره توجه‌ها را به این‌گونه‌های ارزشمند جلب کرد و با پیدا شدن لاشه این گربه سان کمیاب و همچنین خرس قهوه‌ای در باغات سی سخت این مسئله تداعی شده است که چرا به همین آسانی این حیات بی‌نظیر و کمیاب دنا در حال نابود شدن است.

زاگرس آخرین زیستگاه امن حیات وحش

اینجا آخرین زیستگاه امن  حیوانات وحشی فلات ایران است، کَل، بز وحشی، پلنگ، خرس قهوه‌ای دنا و حتی گرگ، روباه و سنجاب، آری اینجا آخرین زیستگاه پلنگ زاگرس این گربه سان معروف است، اینجایت آخرین خانه امن خرس قهوه دناست، آما چرا به همین راحتی این زیست کره در حال نامن شدن است.

دست‌ها روی ماشه، چشم‌ها به‌سوی سگک نشانه، هدف، حیات‌وحش زاگرس جنوبی و آنگاه؛ آتش، این عبارات برای بسیاری از ما جملاتی کوتاه و قابل‌درک است. عباراتی که دستاورد شومش مرگ است و نابودی! کشتار طبیعت زیبای کهگیلویه وبویراحمد است.

شکار، پدیده شوم سرزمین حیات وحش ایران

چند صباحی است که از یک‌سو «شکار» این پدیده شوم دامان طبیعت و حیات‌وحش  زیبای زاگرس  را نشانه گرفته و هرکسی به خود اجازه می‌دهد با مجوز و بدون مجوز، اسلحه‌ای سرد یا گرم به دست گیرد و یکی از گونه‌های ارزشمند و حتی در حال انقراض سرزمین استوار زاگرس را از هستی ساقط سازد.

 روزگاری مراتع، بیشه‌ها و جنگل‌های زاگرس مآمن و مأوای زیباترین و نادرترین گونه‌های جانوری بودند، اما حالا از خرس قهوه‌ای دنا گرفته تا یوزپلنگ اصیل زاگرس ایرانی و بز و کل کوهی دنا به خاطر زیاده‌خواهی و وحشت‌آفرینی شکارچیان، رخت اسکان و حیات ازاینجا بربسته‌ و چه‌بسا در آستانه انقراض قرار گیرند.

دنا در محاصره سدهای زنجیره‌ای

سدسازی، شکار بی‌رویه، بی‌اهمیت دانستن منطقه شکارممنوع در مرز کهگیلویه وبویراحمد و اصفهان و بها ندادن به وحیات وحش زاگرس امروز باعث شده که این تنوع زیستی زیست‌کره جهانی در فلات بزرگ ایران رو به نابودی گذارد و این منطقه بکر جنوب ایران دستاویز تغییرات شدید آب و هوایی شود.
 
طبیعت زیبای زاگرس جنوبی در استان کهگیلویه وبویراحمد به‌ویژه پیرامون کوه‌های سربِ فلک کشیده دنا و جنگل‌های زاگرس، مراتع تنگ سرخ و کوه خامی ظرفیت و قابلیت زندگی بسیاری از گونه‌های نادر حیات‌وحش رادارند. منطقه‌ای که در طی سالیان اخیر آتش امانش را بریده و ساکنان وحشی آن مجبور به کوچ شده‌اند و از سویی دیگر ایجادِ دریاچه‌های سدهای انسان‌ساز، تعادل زیستی آن را نابود کرده و خانه پلنگ ،خرس، کل و بزکوهی دنا را به یغما برده‌اند.
 
قرن‌ها نسل‌اندرنسل این حیات‌وحش در یک زندگی مسالمت‌آمیز با انسان، به حیات خود استمرار بخشیده‌ بود، اما اینک خبرها از برتری انسان بر حیات‌وحش حکایت می‌کند.

انسان، آرایش تهاجمی گرفته، سلاح‌های خویش را تسلیح نموده و عزم نابودی و اضمحلال نهایی حیات‌وحش را دارد و این را می‌توان از کاهش آمار حیوانات در یک زیستگاه طبیعی و یا در عکس‌ها و فیلم‌ها و اخبار و لابه‌لای روزنامه‌ها و سراچه‌ها که خبر از مرگ دل‌خراش نمونه‌ای کمیاب از حیوانات را می‌دهند دریافت کرد.

مرگ پلنگ‌ در آخرین زیستگاه‌ امن زاگرس

بر اساس خبرهای رسیده در چند روز اخیر تلف شدن دو گونه نادر حیات‌وحش دنا قلب دوستداران طبیعت را به درد آورده که پلنگ نادر دنا همچنان مرگش در هاله‌ای ابهام است و خرس قهوه نیز براثر عفونت شدید (شاید مسموم شدن) تلف‌شده‌اند.

 در استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال‌های اخیر پلنگ نادر این سرزمین براثر ندانم‌کاری و شاید تفریح وشاید هم چوپانی ندانسته طعم مرگ را کشیده است .

منطقه دنا که از به‌عنوان زیستگاه‌های امن رسمی حیات‌وحش ایران  یاد می‌شود امروز نظاره‌گر مرگ غمناک مهمانان خود است، یکی براثر گلوله ، یکی براثر عفونت و مسمومیت و دیگری نیز براثر شلیک شکارچی.

قطعاً محیط‌زیست نیازمند محیط‌بان است و مسلمان امروز تعداد محافظان حیات‌وحش کشور بسیار کمتر از نیاز است؛ همچنان که برخی مسئولان محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد گفته‌اند «کمبود محیط‌بان در مرگ پلنگ‌ها بی‌تأثیر نبوده است. تعداد زیادی از محیط‌بانان در آستانه بازنشستگی هستند و نیازمند مبرم به جذب محیط‌بان برای حفاظت از حیات‌وحش استان داریم.» اما آیا گره کار فقط با محیط‌بان‌ها باز می‌شود؟

با پذیرش اینکه دست سازمان محیط‌زیست برای برخی اقدامات بسته است اما میتوان با برنامه های حفاظتی بیشتر جلوی این شکارهای بی رحمانه را گرفت.

برای مثال، جاده‌ها به محل کشتار بسیاری از حیوانات حیات‌وحش ایران تبدیل‌شده‌اند و این مشکل در بسیاری از کشورها وجود داشته و راه‌کار برای آن اندیشیده‌اند. 

اما امروز خیر تلف شدن دو گونه ارزشمند است و از سویی دیگر اطلاع‌رسانی در مورد آن‌که چرا همچنان این مسئله از سوی مسئولان محیط‌زیست به‌خوبی به مردم و دوستداران حیاط وحش ارائه نمی‌شود.

داستان خرس قهوه‌ای چیست

از سویی دیگر وضعیت بغرنج و غیرقابل‌توصیف در کالبدشکافی  خرس قهوه‌ای دنا، آن‌هم در فضای باز و در نبود امکانات اولیه همچون تخت و آمبولانس حیوانات و دیگر محتویات است، که چرا یک‌گونه ارزشمند که می‌توانست بعد از مرگ تاکسیدرمی  شود و در موزه‌ای قرار گیر اینگونه بی رحمانه مورد کالبد شکافی دامپزشک قرار می‌گیرد.

در همین راستا سرپرست حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد به تلف شدن یک گونه نادر خرس قهوه ای در دنا اشاره کرده وتصریح کرده است: تیم اعزامی  پایش ها را در محدوده بیشتری آغاز کردند و متاسفانه ساعتی پیش خرس را درحالتی دیدند که تلف شده بود.

وی ادامه داد است: در معاینه بالینی خرس، هیچ گونه آثاری از زخم و یا تلف شدن بر اثر گلوله مشخص نبود، بنابراین برای مشخص شدن علت مرگ، طی هماهنگی که با دامپزشک صورت گرفت خیلی زود کالبد شکافی انجام شد.

دیانتی نسب تصریح کرده است: دامپزشک پس از کالبد شکافی علت اولیه مرگ را عفونت بیان کرده است و وضعیت جسمانی خرس نشان می دهد بعلت عفونت شدید چندین روز است که تغذیه ای نداشته است و علت تلف شدنش عفونت شدید بوده است.

باید به حال این محیط‌ زیست گریست، که از سوی مافیای تفنگ‌های شکار آن را به نابودی نزدیک کرده است و از سویی دیگر ایجاد دریاچه‌های سدهای سریالی در دامن زاگرس نفسش را بریده و از سویی دیگر آتش‌سوزی‌های زنجیره‌ای عمر آن را به سر آورده است.

حیات وحش زخم خورده دنا را دریابید

حال باید از مسئولان بالادستی محیط‌زیست، مسئولان کشوری و استانی پرسید که چه برنامه برای این حیات‌وحش زخم‌خورده در دامن زاگرس آن هم آخرین پناهگاه نسل‌های در حال انقراض حیات‌وحش این دیار دارند.

بر اساس اظهارات مسئولان محیط زیست استان خرس قهوه ای گونه شاخص جانوری کهگیلویه و بویراحمد است که قانونگذار برای شکار هر قلاده از آن ۵۰۰ میلیون ریال جریمه حقوقی تعیین کرده است.

کمبود منابع تغذیه‌ای به شدت زندگی این حیوان را تحت تاثیر قرار داده، بطوری که اگر زیستگاه‌های خرس قهوه‌ای در معرض تخریب قرار گیرد این حیوان برای تهیه منابع تغذیه مجبور است به حوالی روستاها و محل زندگی انسان‌ها نزدیک شود و این نزدیکی در بسیاری از مواقع منجر به مرگ خرس می شود.

منطقه حفاظت شده دنا یکی از غنی ترین مناطق زیستی از لحاظ تنوع گیاهی و جانوری در ایران و دنیاست که در سال ۲۰۱۰ میلادی از سوی سازمان یونسکو به عنوان اولین ذخیره گاه بعد از انقلاب، دهمین ذخیرگاه بیوسفری ایران و پانصد و پنجاهمین ذخیره‌گاه دنیا به ثبت رسید.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار