فصل برداشت گنجینه‌ای ناب آغاز شد

رقص طلای سبز در دامان زاگرس؛

فصل برداشت گنجینه‌ای ناب آغاز شد

در این فصل و این روزها و همانند همه ساله در فصل پاییز با رسیدن میوه های بلوط برداشت این محصول در باشت انجام می شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»؛ بلوط میوه درخت بلوط است که داخل پوست‌های سخت و با کلاهکی مشخص قرار دارد. درختان بلوط (جنس‌Quercus) در مناطق مختلف جهان رشد می‌کنند و بلوط‌های آن‌ها هزاران سال است که منبع غذایی مهمی برای انسان‌ها، حیوانات وحشی و دام‌ها محسوب شده‌اند.


هر بلوط معمولاً شامل یک دانه است و طعم آن بسته به نوع درخت بلوط متفاوت است. بلوط خام دارای تانن‌های تلخی است که در مقادیر زیاد می‌تواند برای بدن مضر باشد، اما با فرآوری مناسب مانند خیساندن این تانن‌ها حذف شده و بلوط به غذایی ایمن و خوشمزه تبدیل می‌شود.

درختان بلوط یکی از عناصر اصلی زندگی اهالی روستا در رشته کوه‌های زاگرس است که همه ساله در فصل پاییز و با به بار نشستن و میوه دادن رابطه صمیمی خود را با مردم این کوهستان‌ها احیا می‌کند.

عشایر و روستانشینان که سالهای سال همجواری با درختان بلوط را در زندگی با خود به همراه داشته‌اند همواره در کاشت و نگهداری از این درختان نقش مهمی ایفا می کنند.

فصل پاییز همواره با برداشت بلوط‌هایی همراه بوده است که عمر برخی از درختان آن به بیش از ۲۰۰ سال هم می‌رسد، درختان بلوطی که پس از کاشت و بعد از حدود ۳۰ سال به مرحله ثمر‌دهی می‌رسند و میوه‌های آن‌ها هم به روش‌های گوناگونی مورد استفاده مردم ساکن این مناطق قرار می‌گیرد.

در گذشته بلوط نقش پررنگي در اقتصاد و امرار و معاش مردمان زاگرس نشين داشته اما امروز بيشتر براي مصرف دام و گاها استفاده دارويي اين ميوه برداشت می‌شد.

از ميوه درخت بلوط به صورت خام براي مصرف دام و پخته آن نيز پس از فرآيند شيرين كردن وآسياب كردن ،آردي به عمل مي آيد كه از آن نوعي نان مقوي به نام  «کلگ»پخته می‌شود.

یکی دیگر از فرآورده های میوه بلوط جَفت است که عشایر پوست آماده شده برای مشک آب و دوغ را مدتی در آب جفت می گذارند تا ضخیم تر شود.

تهیه آرد و پخت نان از میوه بلوط یکی از روشهای متداول و قدیمی استفاده از این محصول طبیعی است که در زمان های گذشته و به علت کمبود آرد و نان استفاده می شده که دارای خواص بسیار زیادی است.

 میوه بلوط سرشار از فیبر، ویتامین‌های ضروری بدن، فلانوئیدها، تانن‌ها، چربی‌های اشباع نشده، انواع پروتئین و آنتی اکسیدان‌ها است‌. به همین دلیل نیز ارزش غذایی فوق‌العاده‌ای دارد‌.

یكی از دامداران ساکن روستای باشت  گفت: با وجود خسارتی كه در چند سال گذشته به سبب پدیده خشكسالی به درختان بلوط شهرستان وارد شده است، امسال این درختان، ثمر چندانی نداشتند.

یکی دیگر دامداران نیز مطرح كرد: نقش و بركت‌های بسیار درختان بلوط در ادامه زندگی مردم منطقه بویژه دامداران قابل حساب و كتاب نیست، ولی متأسفانه در چند سال گذشته، شمار فراوانی از این مواهب خدادادی در اثر خشكسالی و كم بارانی و عوامل انسانی خشكیده‌اند كه این موضوع ناراحتی و نگرانی همه مردم را به دنبال داشته است.