رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1403/10/19 Wednesday - 2025 08 January الأربعاء ، 8 رجب ، 1446
ساعت
1403-02-17 12:03 شماره خبر : 3984 https://sobhezagros.ir/short/NBd51 0

تکمیل طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، چرام، سوق و لنده برای رفع تنش آبی ۲۴۰ هزار نفر یکی از مهم‌ترین خواسته های مردم این استان است که از ۳۱ درصد پیشرفت فیزیکی در مدت حدود هشت سال، هم اینک عملیات اجرایی آن شتاب گرفته است.

تنش آبی در شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر به یکی از دغدغه های اصلی مسئولان تبدیل شده بود و در ۲ سال اخیر با برنامه ریزی دولت در تسریع در اجرای طرح آبرسانی از سد کوثر بخش زیادی از این مشکل برطرف خواهد شد.

حجم ذخیره مخازن آب شهرهای استان ۱۳۱ هزار متر مکعب است. تعداد مخازن آب مناطق شهری استان ۵۳ باب مخزن بتنی استاندارد و تعداد مشترکان آبفای شهری ۱۶۵ هزار و ۵۰۰ مشترک است.

منابع تأمین آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می شود.

طرح آب‌رسانی به شهرهای چرام، دهدشت، سوق، لنده و روستاهای این مسیر در استان کهگیلویه و بویراحمد از سد کوثر گچساران، اردیبهشت ۹۶ با حضور وزیر نیرو، استاندار و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی کلنگ زنی شد.

پروژه آبرسانی از سد کوثر به چهار شهر دهدشت، سوق، چرام و لنده و روستاهای اطراف با جمعیت ۲۴۰ هزار نفر شامل ۱۵۳ هزار نفر شهری و ٨٧ هزار نفر روستایی با هدف تامین ۱۶ میلیون و ۹۴۰ هزار مترمکعب آب کلنگ‌زنی شده است.

در این طرح در مجموع ١٧ میلیون مترمکعب در سال آب شرب با دبی لحظه‌ای ۸۶۰ لیتر در ثانیه انتقال داده می‌شود و به نحوی طراحی شده که قابلیت افزایش ظرفیت تا سقف یک هزار و ۳۴۵ لیتر در ثانیه به منظور انتقال آب مورد نیاز صنعت را نیز تامین خواهد کرد.

دولت تلاش دارد با تکمیل برخی پروژه های شاخص شهرستان های گرمسیری کهگیلویه، چرام، لنده و بهمئی ( کهگیلویه بزرگ) را از محرومیت به ویژه در زمینه کم آبی نجات دهد و با تخصیص مناسب سهم آب کام تشنه مردم و زمین های کشاورزی این مناطق را سیراب کند.

 

شتاب در عملیات اجرایی آبرسانی به چهار شهر

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیش از روی کار آمدن این دولت تنها ۶۶۰ میلیاد ریال به این طرح مهم آبی تخصیص داده شده بود اما در دولت سیزدهم چهار هزار میلیارد ریال تخصیص داده شده است.

آرش مصلح ابراز کرد: در ابتدای دولت این طرح تنها ۳۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشت اما اکنون به بیش از ۶۵ درصد رسیده است.

وی تاکید کرد: پس از سفر قبلی رئیس جمهور به استان، روند پیشرفت طرح های آبی در استان و از جمله طرح آبرسانی به چهار شهر، شتاب گرفت.

مصلح ادامه داد: با اجرای طرح آبرسانی به شهرهای دهدشت، چرام، سوق و لنده آب موردنیاز حدود ۲۴۰ هزار نفر تامین می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برای تکمیل خط انتقال تا مخزن ۲۰ هزار مترمکعبی دهدشت، ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال و برای اتمام کامل این طرح بیش از یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار لازم است.

وی ادامه داد: امید است با توجه به اهمیت این طرح، همچون گذشته نسبت به آن عنایت ویژه ای از سوی دولت محترم صورت گیرد.

مصلح بیان کرد: هم اینک از ۲۸ کیلومتر لوله گذاری برای این طرح، ۱۶ کیلومتر آن اجرا شده و سه کیلومتر خریداری و لوله های باقیمانده به طول ۹ کیلومتر مورد نیاز نیز در حال خریداری است که تا پایان شهریورماه کل لوله گذاری انجام خواهد گرفت.

 

نگاه دولت به این طرح ویژه است

معاون اجرایی رییس جمهور با اشاره به روند پیشرفت طرح آبرسانی به چهار شهر، تاکید کرد: تحرک و پیشرفت خوبی را شاهد هستیم و نگاه دولت به این طرح ویژه است و برای تامین اعتبارات مورد نیاز آن، تلاش و هماهنگی های لازم صورت خواهد گرفت.

محسن منصوری اظهار کرد: با توجه به مشکل تنش آبی در برخی از شهرهای کهگیلویه و بویراحمد به خصوص مناطق گرمسیری با حمایت دولت در تامین منابع مالی روند عملیات اجرایی آنها تسریع داده می شود.

وی آبرسانی به چهار شهر کهگیلویه بزرگ را یکی از طرح های مهم در رفع تنش ابی منطقه دانست و گفت: درصد پیشرفت فیزیکی این طرح به ۶۵ درصد رسیده است.

وی ادامه داد: با بهره برداری از این طرح علاوه بر رفع تنش آبی زمینه توسعه کشاورزی در این مناطق فراهم خواهد شد.

 

طرح آبرسانی به چهار شهر در یک نگاه

طول مجموع خط انتقال طرح ۷۵ کیلومتر به قطرهای ۳۵۰ تا یک هزار میلی‌متر از جنس فولاد است.طول جاده سرویس در این طرح ۶۸ کیلومتر که ۱۱ کیلومتر از آن مسیر در شرایط کوهستانی و ۲۸ کیلومتر نیز تپه ماهوری است.

محدوده این طرح از تصفیه خانه خیر آباد در مجاورت سد کوثر در ۲۰ کیلومتری شهرستان بهبهان در استان خوزستان است.طول خطوط انتقال در این طرح ۷۵ کیلومتر و تعداد مخازن نیز هشت باب خواهد بود که حجم این مخازن از ۵۰۰ متر مکعب تا ۲۰ هزار مترمکعب با ذخیره آبی ۷۰ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است.

قطعه اول این طرح ۲۸ کیلومتر از تصفیه خانه خیرآباد تا شهر دهدشت است که این مسیر با توجه به سخت گذر بودن مشکل‌ترین کار اجرایی پروژه است.در ۲۸ کیلومتر قطعه اول باید سه ایستگاه پمپاژ و چهار مخزن اجرایی شود.در قطعه دوم از دهدشت تا چرام به طول ۲۰ کیلومتر به‌صورت ثقلی آب انتقال داده خواهد شد.

قطعه سوم نیز از دهدشت به شهرهای سوق و لنده به طول ۲۴ هزار و ۵۰۰ متر خواهد بود.

این طرح برای جبران تنش آبی در چهار شهر دهدشت، چرام، سوق و لنده با توجه به قرارداد اولیه مدت زمان اجرای آن ۳۶ ماه تعین شده بود ولی به دلیل کمبود اعتبار روند اجرای کندی داشته است.

 

منابع تأمین آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می شود.

طول شبکه توزیع و خطوط انتقال آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد هم اینک به ترتیب یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر و ۳۲۰ کیلومتر است.

۱۱ ایستگاه پمپاژ آب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در شبانه روز ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب را برای استفاده مشترکان مناطق شهری این استان پمپاژ می کنند.

کهگیلویه و بویراحمد با وجود تولید ۱۰ درصد از روان آب های کشور،۵۷ رودخانه به طول یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر و ۱۱ هزار کیلومتر آبراه دارای ظرفیت های بی نظیری در حوزه آب است.

میانگین میزان بارندگی سالانه در کهگیلویه و بویراحمد ۶۶۱ میلیمتر معادل سه برابر میانگین بارندگی در کشور است.

حجم آب تجدیدپذیر کهگیلویه و بویراحمد هشت میلیارد و ۵۱۳ هزار مترمکعب معادل ۸.۵ درصد کل آب ایران است.

میزان بارندگی سال زراعی جاری در استان‌ نسبت به سال قبل نزدیک به ۴۰درصد کاهش یافته است.

این استان با این ظرفیت عظیم آبی با هشت شهرستان و ۱۷شهر ، نزدیک به ۷۲۰ هزار نفر جمعیت دارد که تعداد زیادی از شهرستانهای گرمسیری این استان از جمله شهرستان کهگیلویه و لنده دارای تنش آبی هستند.

 

منبع ایرنا

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار