رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1403/10/06 Thursday - 2024 26 December الخميس ، 24 جمادى الآخر ، 1446
ساعت
یادداشت؛

تیراندازی در مراسم تشییع به یک بدعت در میان طوایف شهرستان بهمئی تبدیل‌شده و در برخی مراسمات تشییع‌جنازه مشاهده می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» این روزها بدعتی نامتعارف در شهرستان بهمئی به رسمی تبدیل شده و تیراندازی در مراسمات گاهی منجر به فوت انسانی بی‌گناه شده است.

بی‌شک یکی از مهم‌ترین جلوه‌های بصری ناامنی در یک جامعه، صحنه تیراندازی در میان جمعیت است، البته این معضلی عمومی در دنیا وجود دارد و حتی در برخی کشورها منجر به فجایع تلخی شده است.

تیراندازی‌های بی‌هدف  که در مراسمات تشییع‌جنازه به‌قصد ابراز همدردی با خانواده متوفی  باعث آزار و یا حتی در برخی مواقع به‌قصد جشن و شادی است، که بحرانی فراگیر در جوامع پیشرفته است و مشابه چنین رفتارهایی در برخی نقاط کشور، معضلی تاریخی است که عمدتاً به بهانه جشن و شادی و تا حدی در عزاداری‌ها رخ می‌دهد.

برخی از این تیراندازی‌ها که حتی با سلاح‌های شکاری مجاز، به‌صورت شلیک هوایی صورت گرفته و به‌ظاهر کم‌خطر است؛ اما علاوه بر ایجاد رعب و وحشت در بین شهروندان به‌ویژه کودکان، باعث اخلال امنیتی در سطح شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی می‌شود.

این‌گونه تیراندازی‌ها که امروزه به یک بدعت در میان طوایف شهرستان بهمئی تبدیل‌شده است در برخی مراسم‌های تشییع‌جنازه آن‌چنان زیاد است که گویی وارد میدان جنگ شده‌ای تا مراسم تشییع و تدفین برگزار شود.

باوجود تلاش‌های نیروهای امنیتی، پلیس، ریش‌سفیدان و متنفذین و ایجاد پویش‌های متنوع در قالب‌هایی چون «تیر بس»، «تفنگ بَس» یا «نه به تیراندازی»؛ اما کماکان میزان و حجم تیراندازی‌های بی‌هدف در مراسمات بالا بوده ؛ گاهی طبق آمارها بیش از ۳ هزار گلوله در مراسمات تشییع شلیک خواهد شد.

متأسفانه یکی از معضلاتی که در مراسم مختلف در استان‌های کهگیلویه‌وبویراحمد و خوزستان موجب ایجاد زحمت و خسارت‌های مالی و جانی برای مردم شده، داشتن اسلحه چه به‌صورت مجاز و  غیرمجاز است، داشتن اسلحه مجاز یا غیرمجاز در نزد مردم تبعاتی به دنبال خواهد داشت که موجب بروز حوادث ناگواری نیز شده است.

تیراندازی در مراسم  یکی از رسوم قدیمی و منسوخ‌شده است،  در گذشته به خاطر حفظ جان عشایر در مقابل سارقان، حیوانات وحشی یا نیاز عشایر به خاطر شیوه زندگی، داشتن اسلحه و تیراندازی لازم بود؛ اما در حال حاضر ضرورت این امر از بین رفته است.

از سوی دیگر در برهه‌ای خاص به خاطر وجود جنگ و برای دفاع از مال و ناموس این فرهنگ وجود داشته و پسندیده بوده؛ اما در این زمان نه‌تنها کاربردی ندارد و ناپسند است بلکه سبب ضرر و شرارت‌های زیادی شده است.

تیراندازی در مراسم عزا و عروسی از سنت‌های رایجی است که در میان برخی اقوام مانند بختیاری‌ها و خوزستانی‌ها بسیار دیده می‌شود. عده‌ای با این سنت به‌شدت موافق‌اند و می‌گویند چون رسم و آئین قدیمی پدرانمان بوده، باید انجام شود، نقطه مقابل آن هم مخالفان این سنت هستند که با برگزاری آن در هر مراسمی مخالف‌اند. ماجرایی که خروجی‌اش گاهی اوقات‌تلخ و غمبار بوده، و عروس و داماد و حتی مهمانان مراسم عروسی و عزا ممکن است براثر تیراندازی به قتل برسند.

رسم غلط تیراندازی در مراسمات عروسی و عزا موضوعی است که بارها خسارت‌های جانی غیرقابل جبرانی به بار آورده است و در سال‌های اخیر نه‌تنها رنگ نباخته بلکه هرچه جلوتر می‌رویم این رسم غلط بیشتر می‌شود.

در قوانین کشور جمهوری اسلامی ایران  در اختیار داشتن و استفاده از سلاح گرم ممنوع و جرم است و مالکان و صاحبان سلاح‌های شکاری مجاز، باید خود را در قبال این وسیله خطرزا مسئول بدانند. 

در این خصوص نیروی انتظامی تاکنون خوب عمل کرده است؛ اما در این راستا باید با همکاری بزرگان، روحانیون، نخبه‌های علمی ، فرهنگی و عوامل مؤثر به خاطر حفظ جان مردم و مشکلات ناشی از تیراندازی‌های بی‌هدف از این آسیب جدی پیشگیری شود تا این رسم غلط برچیده شود.

گفتنی است در چند سال اخیر پویش‌های مختلفی با عنوان نه به اسلحه توسط کاربران فضای مجازی کهگیلویه‌وبویراحمد منتشر شد و این پویش‌ها توانست نقش مهمی در کاهش استفاده از سلاح داشته باشد؛ اما همچنان استفاده از سلاح مجاز و غیرمجاز مشاهده می‌شود و باید این آسیب همچنان در دستور کار متولیان فرهنگی، مسئولان و رسانه و.... باشد.

یادداشت؛ علی جوانی‌راد

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار