
روند منفی فرزندآوری و نرخ رشد جمعیت طی سالهای اخیر در استان کهگیلویه و بویراحمد در سراشیبی سقوط است، پنجره جمعیتی استان در حال ورود به ۶۵ سال است مقابله با چالشهای سالمندی میتواند سبب نگرانیهای استان در آینده باشد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» استان کهگیلویه و بویراحمد سرزمینی چهارفصل با مردمانی ایلاتی و عشایری بود که از دیرباز تاکنون رسومات منحصر به فرد خود را داشتهاند، از جمله سنتها و نگرشهای مردم در استان کهگیلویه و بویراحمد میتوان به ازدواج در سنین پایین و خانوادههای پرجمعیت آنان اشاره داشت.
استان کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغبر ۸۰۰ هزارنفر یکیاز استانهایی است که از نظر جمعیتی و ولادتها در دستهبندیهای کاهشی قرار گرفته است، این اثر نامیمون در آینده میتواند در استان را به سمت حواشی و پیری شدید جمعیت و اثرات منفی و غیرقابل جبرانی هدایت کند.
طبق سرشماریها در سال ۱۳۹۵ جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۹۵ چیزی حدود ۷۱۳ هزار نفر بوده است، به گفته مسئولان و به استناد از آمارهای ارائه شده استان کهگیلویه و بویراحمد در حوزه ولادتها در استان طی سالهای گذشته حدود ۷.۴ درصد کاهش را تجربه کرده است که این موضوع زنگ خطری جدی برای استان به صدا درآورده است.
به استناد از آمارهای ارائه شده از ثبتاحوال استان کهگیلویه و بویراحمد ولادتها در استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۹۸ از ۱۲ هزار و ۳۹ نفر به ۱۱ هزار و ۱۵۳ نفر کاهش و اکنون این روند نگرانکننده در استان طی سالهای جاری بهسرعت رو به کاهش بیشاز پیش است، پیشبینی میشود پنجره جمعیتی استان در سالهای جاری به ۶۵ سال برسد.
نرخ رشد جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد دربه عواملی اعماز؛ افزایش سن ازدواج، کاهش باروری، تغییر سبک زندگی و عدم اجرای سیاستهای تشویقی برای زوجین در این خصوص و عوامل دیگر برمیگردد، در گذشته مردم استان کهگیلویه وبویراحمد زندگی ایلاتی و عشایری داشته همچنین اغلب مردم روستانشین بودهاند، مردم استان به اهمیت فرزندآوری و نقش کلیدی آن در حفظ و صیانت از هویت ملی بالاخص خانواده و طایفه خود آگاه بودند، این امر سبب شده بود تا ما شاهد خانوادههایی پرجمعیت در بین ایلات و طوایف استان باشیم.
خانوادههایی که در آن هر فرزند از همان ابتدای کودکی مسئولیتی را برعهده گرفته و باری از مشکلات خانواده را کم میکرد، هماکنون با افزایش مهاجرت و رشد جمعیت در حاشیه شهرهای استان این امر سبب تغییر سبک زندگی و نگرش مردم به فرزندآوری شد، با ورود خانوادهها به شهر رفته رفته مردم از زندگی پرمشغله روستایی در طول شبانهروز به زندگی راحت و بیدغدغه شهری عادت کرده و وجود فرزندان زیاد را لازم و ضروری نمیدانستند.
از دیگر علتهای کاهش جمعیت میتوان به تغییر وضعیت اقتصادی و سطح رفاه در خانوادهها بعداز مهاجرت به شهرها اشاره داشت، اکنون نیز مسئولان میتوانند با اجرای سیاستهای تشویقی خود برای زوجین به روند افزایشی ولادتها به زوجین کمک کنند، این مهم در دولت دوازدهم با اجرای طرحهای تشویقی در استان در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۲ حدود ۱۸.۳ درصد افزایش را تجربه و حدود هشت هزار و ۹۸۳ نوزاد متولد شدهاند.
لذا بعداز آن در واقع کاهش نرخ ولادت در استان خبری نگرانکننده بود که نشان میدهد سیاستها و برنامههای جمعیتی بیاثری طی سالهای گذشته در استان صورت گرفته و حتی میتوان گفت مسئولان این مهم را بهطور کامل به دست فراموشی سپردهاند.
این کاهشها در آینده میتواند گامی منفی و سبب پیری جمعیت استان شوند، همچنین مقابله با چالشهای سالمندی در استان میتواند سبب نگرانیهای استان در آینده باشد، جهت جلوگیری از این روند و دستیابی به اهداف و سیاستهای جمعیتی، لازم است مسئولان در سطوح مختلف برنامهریزیها و اقدامات حمایتی از خانوادهها را در دستور کار خود داشته باشند.
لازم به ذکر است برای جلوگیری از کاهش ولادتها و افزایشیشدن این روند کمک به افزایش نرخ ولادتها به تنهایی کافی نمیباشد بلکه لازم است مسئولان برنامههای خود جهت افزایش نرخ باروری کلی در استان را بالا برند که این امر نیازمند عزم کلی و همکاری همه دستگاهها و نهادهها در استان میباشد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- رئیس اداره دامپزشکی بهمئی منصوب شد
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- تجلیل از پرچمداران جبهه علم در بهمئی
- آیا اینبار مذاکرات به نتیجه میرسد؟
- دستاورد ١٢ ساله اکبری در شورای شهر چیست؟
- شاهنامهخوانی و بزرگداشت فردوسی در یاسوج+ تصاویر
- دیدار فرمانده سپاه فتح و نماینده رهبر انقلاب
- موکب جدید اربعین در گچساران کلنگزنی شد+ تصاویر
- بهرامی به استقبال تاجگردون در ورودی سیسخت میرود!
- قطع ۲۴ساعته آب شرب شهر لنده
- بزرگداشت فتح خرمشهر با حضور «سردار علی فضلی»
- رعدقضایی؛ طرحی که اراذل را به زانو درآورد!
- کوهگل را قربانی سیاستبازی نکنید
- مدیران پروازی، عامل عقبماندگی بهمئی
- رزمایش بزرگ بیتالمقدس نمایش اقتدار در قلب زاگرس
- مادر شهید محمد عزتخواه آسمانی شد
- سفر آموزشی شهرداران کهگیلویهوبویراحمد به اصفهان
- سد تنگسرخ؛ گامی برای عبور از بحران آبی
- حفظ کرامت انسانی در ارائه خدمات به مردم
- مسکن مهر ارم؛ نماد بیمسئولیتی در مدیریت شهری
- فتح خرمشهر، تجلی قدرت ایمان و اراده آهنین
- پیری جمعیت و فرار جوانان؛ بحران خاموش استان
- مسابقات تیراندازی با کمان در گچساران+ تصاویر
- حقابه؛ بدهی تاریخی به کهگیلویهوبویراحمد
- پیادهروها در احاطه خار و خاشاک
- برگزاری همایش شاهنامهخوانی در باشت
- گرامیداشت شهدای خدمت در زیلایی
- جان دوباره در تونلهای سیسخت
- پایههای برق لنده شب و روز ندارند
- آقای تاجگردون موجب آشوب در کهگیلویهوبویراحمد نشوید
- سهشنبه مهدوی با محوریت شهید صباحیفر
- روایتی از رکوردزنی آتشسوزی جنگلها در کهگیلویهوبویراحمد
- کسب مقام سوم کشور توسط موکب بابالحوائج لنده
- پشت پرده بسته بودن یک خیابان در یاسوج
- مشاهده بیشتر