رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1404/06/27 Thursday - 2025 18 September الخميس ، 26 ربيع الأول ، 1447
ساعت
1404-06-27 07:47 شماره خبر : 15869
نان بی‌کیفیت، درد روزمره مردم؛

کیفیت پایین و نامطلوب آرد و نان در شهر یاسوج باعث نارضایتی شهروندان شده است و این مسئله به گونه ای که همچنان مسئولان راه و چاره ای برای برطرف کردن این بی کیفیتی پیدا نکرده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» کیفیت نامطلوب نان در استان کهگیلویه و بویراحمد به یک چالش جدی و کانون نارضایتی عمومی تبدیل شده است؛ این مشکل که تأثیر مستقیمی بر امنیت غذایی و معیشت خانوارها دارد، موجب شکل‌گیری اتهامات متقابل بین مسئولان و نانوایان شده است.

کیفیت نامطلوب نان در استان کهگیلویه و بویراحمد به کانون نارضایتی عمومی تبدیل شده و درحالی‌که شهروندان از نان‌هایی با پخت ناقص و ظاهری نامطلوب شکایت دارند، مقامات اداره غله استان، بر کیفیت مطلوب آرد و کافی بودن سهمیه‌ها تأکید کرده و مسئولیت این وضعیت را متوجه نانوایی‌ها می‌دانند و اما بررسی‌های میدانی و شنیده‌ها از این حکایت دارد که پیچیدگی‌های این مسئله فراتر از یک مقصر واحد است.

گزارشی از بحران کم‌کیفیتی نان در استان کهگیلویه و بویراحمد

باید بدانیم که نان، کالایی اساسی و جزئی جدایی‌ناپذیر از سبد غذایی خانوارها در ایران به‌ویژه استان کهگیلویه و بویراحمد بوده که امروز به موضوعی بحث‌برانگیز بدل شده است. 

کهگیلویه و بویراحمد این روزها با معضلی جدی به نام «بحران کیفیت نان» دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ نان که به‌عنوان قوت غالب مردم این خطه شناخته می‌شود، به موضوعی برای نارضایتی گسترده شهروندان، انتقادهای نمایندگان مجلس و دغدغه مسئولان استانی تبدیل شده است. 

 

بر اساس شواهد و قراین موجود نان مصرفی در شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد و حتی مرکز استان بی‌کیفیت و غیرقابل‌استفاده برای چندین روز است.

براین‌اساس و گزارش‌ها، بدمزگی و بوی نامطبوع؛ سفتی و کهنگی نان و یا کاهش ماندگاری از جمله مشکلاتت نان است و نان‌های تولیدی در مقایسه با گذشته در مدت‌زمان بسیار کوتاهی کپک می‌زنند و یا بیات می‌شوند.

نگرانی مردم از کاهش کیفیت نان؛ مسئولان وعده رفع مشکل دادند

از سویی دیگر عدم برشته‌شدن و خمیری بودن باعث شده که شهروندان از این مسئله نیز گلایه‌مند باشند و بگویند که بسیاری از نان‌ها به‌خوبی نمی‌پزند و داخل آنها به حالت خمیری باقی‌مانده است.

در بازدیدهای خود از بسیاری از نانوایی‌های سطح مرکز استان تصویری متناقض دیده می‌شود، اما حال برخی خبازی‌ها با رعایت اصول بهداشتی و فنی نان باکیفیت به مردم ارائه می‌دهند و این در حالی است که بسیاری از نانوایی‌های به دلیل مستهلک بودن واحد صنفی خود با مشکلات زیادی در پخت نان خود مواجه هستند.

داستان مطالبات مردمی و قصه همیشه مبهم وضعیت بدِ کیفیت آرد و نان آن‌هم در استانی که خود یکی از توانمندترین استان‌ها در کشت گندم است تمامی ندارد.

این روزها جلوی نانوایی‌ها شاهد اعتراضات شدید و گلاویز شدن‌های مکرر مردم با نانوا داران هستیم، مردمی خشمگین و معترض به وضعیت کیفیت آرد و نانی که بابت آن در این روزهای سخت اقتصادی بهای گزافی می‌پردازند، از طرفی نیز گلایه‌های نانوا دارانی که علت کیفیت بد نان را از آرد دانسته و مسئولان را مقصر اصلیِ عدم رسیدن آرد باکیفیت و استاندارد جهت پخت نان باکیفیت و ارائه خدمات مطلوب از سمت خود به مشتریان می‌دانند.

نان بی‌کیفیت؛ نتیجه بی‌توجهی به استانداردهای ضروری!

گلایه‌ها و اعتراضاتی که دیگر نه برای شهروندان، نه مسئولان و نه حتی نانوا داران تازگی نداشته و در این زمینه هر روز شاهد رقم‌خوردن اتفاقات و علت‌ها در ابعاد مختلفی از این ماجرا هستیم، سال‌هاست که در دوره‌های مختلف مدیران بحث کیفی بودن آرد و نان مطرح است، ولی این امر در دوره‌های مختلف نه‌تنها تحقق نیافت؛ بلکه در حد یک شعار باقی‌مانده و هنوز کیفیت نان و سلامتی مردم در تنور داغ وعده‌های مسئولان می‌سوزد. 

همگان، از مدیران استانی و نانواها، کیفیت پایین آرد توزیع شده را عامل اصلی این بحران می‌دانند. به گفته کارشناسان، آردهای توزیعی دارای افزودنی‌های غیرمجاز، نمک بیش از حد و درصد سبوس نامناسب هستند؛ این ترکیب باعث ایجاد بو و مزه نامطلوب و کاهش ماندگاری نان می‌شود. 

نانِ بی‌کیفیت، درد روزمره مردم

کمبود و توزیع ناعادلانه گازوئیل صنفی؛ نانواها به‌شدت از کمبود و نامناسب‌بودن زمان تحویل گازوئیل صنفی شکایت دارند. آنان مجبورند برای تأمین سوخت موردنیاز خود به بازار آزاد مراجعه کنند که هزینه تولید را چندین برابر افزایش می‌دهد. این افزایش هزینه، در کنار قیمت‌گذاری ثابت بر روی نان، نانواها را تحت فشار مالی شدیدی قرار داده و ممکن است برخی را به سمت استفاده از روش‌های غیراستاندارد برای کاهش هزینه‌ها سوق دهد. 

از سویی دیگر فرسودگی تجهیزات نانوایی‌ها خود یک عامل مهم دیگر است؛ بسیاری از تنورها و ماشین‌آلات نانوایی‌های استان فرسوده و غیراستاندارد هستند که این امر بر کیفیت پخت نان تأثیر مستقیم می‌گذارد.

دغدغه نان؛ روایت مردم از بحران کیفیت نان در استان

از سویی دیگر نباید از ضعف در نظارت و کنترل کیفیت نیز به‌سادگی گذشت؛ اگرچه ادارات کل غله و خدمات بازرگانی و استاندارد مسئول نظارت بر کیفیت آرد و نان هستند، اما به نظر می‌رسد نظارت‌های میدانی و آزمایش‌های مستمر بر روی آردهای وارداتی به استان به‌اندازه کافی صورت نمی‌گیرد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان در نشست کارگروه آرا و نان استان که به ریاست مدیرکل اقتصادی و سرمایه‌گذاری برگزار شد، گفته است: این اداره متولی اصلی تأمین آرد است. مسئولان آن قول داده‌اند با افزایش نمونه‌برداری از آردهای ورودی، برخورد با تأمین‌کنندگان متخلف و تأمین به‌موقع گازوئیل صنفی، این مشکل را دراسرع‌وقت رفع کنند.

نادیا صداقت مدیرکل اقتصادی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفتگو با خبرنگار این پایگاه خبری به مسئله کیفیت نان آرد در استان اشاره کرد و گفت: ترویج نان کامل موردتأکید بوده است، نانوایی‌هایی که به دنبال تولید نان کامل هستند را باید شناسایی و برای مراجع بالادستی جهت حمایت ارسال کنیم.

وی ابراز داشت: آنچه که در هفته اخیر شاهد آن بودیم، یک مشکل موقتی در زنجیره تأمین و کنترل کیفیت بود، گاهی اوقات ممکن است به دلیل تغییرات در تأمین مواد اولیه، مشکلات فنی در کارخانه‌های آرد، یا حتی خطاهای انسانی در نظارت، شاهد افت کیفیتی موقتی باشیم.

نان کهگیلویه و بویراحمد؛ از سفره مردم تا بی‌توجهی مسئولان

صداقت تصریح کرد: آنچه مهم است این است که این موضوع به‌صورت جدی در دست بررسی است و دستگاه‌های نظارتی به طور کامل در جریان هستند، ما از طریق سامانه‌های دریافت شکایات مردمی و همچنین بازرسان مستقر در سطح کارخانه‌ها و نانوایی‌ها، این مشکلات را رصد کرده‌ایم.

مدیرکل اقتصادی استان کهگیلویه و بویراحمد بیان داشت: اقدامات ما در دو محور کوتاه‌مدت و بلندمدت در حال پیگیری است که در کوتاه‌مدت، تیم‌های نظارتی تقویت شده‌اند و به‌صورت شبانه‌روزی در حال نمونه‌برداری از آردهای توزیعی و نان تولیدی هستند و با واحدهای متخلف و خارج از استاندارد با قاطعیت برخورد خواهد شد.

صداقت ابراز داشت: در بلندمدت نیز نظام نظارتی هوشمند را در دستور کار داریم تا با نصب حسگرها و سیستم‌های پایش آنلاین در خط تولید، کیفیت به‌صورت مستمر و زنده رصد شود تا از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری شود.

لزوم رسیدگی فوری به بحران کیفیت نان در کهگیلویه و بویراحمد

وی افزود: اکنون ما باید اداره غله جهاد کشاورزی مأمور این مسئله کنیم تا خبازی‌هایی را که به دنبال تولید نان کامل هستند مشخص کنند و با هماهنگی برای سهمیه این نانوایی‌ها اقدام کنند، نانواهایی باید برای تولید نان کامل انتخاب شوند که عملکرد خوبی در تولید داشته‌اند.

صداقت گفت: در خصوص پرداخت تسهیلات بهسازی و نوسازی گفت: در راستای نوسازی و بهسازی واحدهای نانوایی، نزدیک به ۱۵ میلیارد تومان از محل اعتبارات فنی و اعتباری در اختیار صندوق کارآفرینی امید قرار گرفته است. پرداخت این تسهیلات در دو مرحله به شهرستان‌ها توزیع شده است و مرحله سوم این تسهیلات نیز به‌زودی در دستور کار قرار گرفته و به شهرستان‌ها ابلاغ خواهد شد تا در اختیار نانوایی‌های نیازمند قرار گیرد.

مدیرکل اقتصادی استان کهگیلویه و بویراحمد اذعان داشت: در خصوص توزیع آرد خام روستایی و عشایری گفت برای توزیع عادلانه و دقیق آرد خام در مناطق روستایی و عشایری هم‌اکنون بر اساس آمار سرشماری سال ۱۳۹۵ انجام می‌شود که مصوب شد تا با همکاری دانشگاه علوم پزشکی استان، آمار دقیق‌تر و به‌روز‌تری بر اساس اطلاعات خانه‌های بهداشت استخراج شود. 

بحران نان؛ نیازمند عزم جدی مسئولان استانی و کشوری

نباید این مسئله به‌سادگی غافل شویم و باید بدانیم که بحران کیفیت نان در کهگیلویه و بویراحمد تنها یک مشکل غذایی نیست، بلکه یک مسئله اقتصادی - اجتماعی است که به طور مستقیم بر معیشت و رضایت‌مندی مردم تأثیر گذاشته است؛ حل این مشکل نیازمند عزمی جدی و هماهنگی بین دستگاهی است.

راه‌حل کوتاه‌مدت از جمله نظارت فوری و دقیق بر کارخانه‌های آرد، تأمین سوخت یارانه‌دار به‌موقع و برخورد قاطع با متخلفان و از سویی دیگر راه‌حل بلندمدت نیز می‌تواند مثمر باشد که می‌توان به نوسازی ناوگان نانوایی‌های استان، سرمایه‌گذاری برای ایجاد واحدهای تولید آرد باکیفیت در داخل استان و استقرار سیستم‌های نظارتی هوشمند و مستمر است.

اگرچه قول‌های مسئولان نویدبخش است، اما مردم استان منتظر دیدن تغییرات محسوس و ملموس بر سر سفره‌های خود هستند. ادامه این روند می‌تواند به یک چالش اعتمادی مردم و مسئولان نیز تبدیل شود. نان، کالایی استراتژیک و فرهنگی است و بی‌توجهی به کیفیت آن به‌هیچ‌عنوان قابل‌قبول نیست.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!