رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/02/06 Saturday - 2025 26 April السبت ، 28 شوّال ، 1446
ساعت
1404-02-06 00:25 شماره خبر : 12391
آن‌سوی کوهستان چه می‌گذرد؛

در روستاهای دورافتاده دیشموک کهگیلویه، گذر عمر نه با بهار و خزان، بلکه با شمارش سال‌های انتظار برای احداث یک پل معروف به پل تنگ چویل می‌گذرد که همچنان در حد چند ستون ایجادشده باقی‌مانده است و راه به‌جایی نبرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» کهگیلویه و بویراحمد سرزمینی با رودخانه‌های وحشی پر آب و کوهستان‌های پرپیچ‌وخم است که مردمان این دیار که روزی کوچ‌نشین ایل راه و ایل در و ییلاق و قشلاق بودند، لاجرم یکجانشین شدند و هرکسی در وردی که از قدیم و ایام داشت سکنی گرفت.

همین مسئله باعث شده که بسیاری از روستاهای این دیار در میان کوه‌ها و مکان‌هایی صعب‌العبور باشد که دسترسی به آن‌ها خدمات را به پایین‌ترین حد خود رسانده و حتی عبور از رودخانه‌های وحشی باعث شده که بسیاری از مردمان این دیار همیشه درصحنه نتوانند بها مشکلات خود به‌خوبی بجنگند و بر آن‌ها فائق آیند.

آن‌سوی کوهستان چه می‌گذرد

حتماً نام تنگ چویل منطقه‌ای صعب‌العبور در دیشموک در دل کوهستان‌های سر به فلک کشیده زاگرس را شنیده‌اید، در سال‌های اخیر موضوع احداث پل تنگ چویل به یکی از دغدغه‌های اصلی مردم روستاهای اطراف تبدیل‌شده است.

 این پل که وعده آن بیش از 20 سال یا دو دهه پیش داده‌شده، به‌عنوان یک زیرساخت حیاتی نه‌تنها برای تسهیل حمل‌ونقل، بلکه برای توسعه اقتصادی و اجتماعی این منطقه محسوب می‌شود و روستاییان با امید به تحقق این پروژه، سال‌ها است که در انتظار بهبود شرایط زندگی و دسترسی به امکانات بهتر هستند.

باید بدانیم که در دل روستاهای دورافتاده، جایی که زندگی با طبیعت گره‌خورده، پلی فلزی به نام تنگ چویل که بیش از یک سازه بتنی و فلزی است؛ خودنمایی می‌کند که به گواه بسیاری این پل، نمادی از امید، آرزو و انتظار بی‌پایان برای روستاییانی است که سال‌ها است با وعده‌های تحقق‌نیافته آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

منطقه تنگ چویل که دارای بیشترین مشکلات ارتباطی است و وجود رودخانه‌ای فصلی و حتی وحشی که با آمدن باران چهره خشن خود را نشان می‌دهد؛ باید بدانیم که در روستاهای دورافتاده تنگ چویل، گذر عمر نه با بهار و خزان، بلکه با شمارش سال‌های انتظار برای یک پل می‌گذرد، پلی که قرار بود راهی باشد برای عبور از رودخانه‌ای خروشان که جان دانش‌آموزان را هر زمستان تهدید می‌کند و امید را از دل روستاییان می‌رباید، حال همچنانم در سر دوراهی مانده است و به سرانجام رسیدن آن برای مردمان این مناطق هرروز به‌اندازه چند سال می‌گذرد.

گذر عمر در کنار رودخانه وحشی!

سؤال اینجاست که این پروژه در کنار رودخانه‌ای محشی تا کی این انتظار به سر می‌رسد و چه کسی پاسخگوی دلهره‌های هرروزه مادرانی باشد که فرزندانشان را به امید بازگشت، راهی مدرسه می‌کنند؟

در فصل زمستان با بارش باران و طغیان رودخانه چویل، زندگی برای اهالی این روستاها به یک چالش بزرگ تبدیل می‌شود، رفت‌وآمد به شهر برای خرید مایحتاج ضروری، درمان و حتی تحصیل، با خطرات جدی همراه است و دانش‌آموزانی که هرروز برای رسیدن به مدرسه باید از این رودخانه عبور کنند و خطرات هرلحظه از ترس غرق شدن در رودخانه وحشی چویل؛ همه دلهره و زجرهایی که مادران جوان این دیار را موسپید کرده ونگرانی دائمی را برای خانواده‌های آن‌ها به ارمغان آورده است.

خطر جانی بیخ گوش دانش آموزان دیشموکی

حال باید بدانیم که پل تنگ چویل در نقطه مرزی دیشموک با باغ‌ملک استان خوزستان را برقرار می‌کند؛ اما اکنون به گفته اهالی پایه این پل دچار مشکل شده و چنانچه تعمیر نشود با آغاز بارندگی‌ها حدود ۲ هزار میلیارد ریال سرمایه دولت را یکجا آب خواهد برد و همچنین دانش‌آموز دیشموکی هم در سایه نبود پل باید به آب بزنند و برای عبور از رودخانه وحشی باید خطر را به جان بخرند.

سال‌های زیادی است که بخش دیشموک در شهرستان کهگیلویه به دلیل نبود امکانات، محرومیت را با خود یدک می‌کشد.

اگرچه در چهل و هفت سال سال از عمر انقلاب اسلامی، برای ایجاد زیرساخت‌های رفاهی این دو بخش تلاش‌های فراوانی صورت گرفته اما خدمات صورت گرفته در میان عمق محرومیت این مناطق گم‌شده است.

در این سال‌ها مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی در سفر به این بخش‌ها، راه ارتباطی نامناسب را درشان مردم ندانسته و خواستار ارتقای شاخص توسعه راه‌ها شده‌اند.

پروژه‌ای که آب آن را خواهد برد

وجود ۲ دره فصلی پرآب ارتباط بخش دیشموک با استان خوزستان را قطع کرده است، روی‌ای رفتن به باغ‌ملک از راه دیشموک در کوهستان تنگ چویل آرزویی برای مردم این منطقه محروم و در بن‌بست ارتباطی بوده است.

با اولین بارندگی صدای خروشان دره‌های فصلی و کوهستان تنگ چویل تردد را برای مردم منطقه مشکل می‌کند به دلیل سیلاب ایاب‌وذهاب در این مسیر در فصل زمستان به‌سختی انجام می‌شود.

ساخت پلی که آغاز نشده تعطیل شد

در همین راستا سید حمزه محقق زاده فرمانده کهگیلویه افزوده است: پل تنگ چویل حدود ۲۰ سال پیش در این منطقه احداث‌شده است اما بخشی از پل دچار مشکل شده و ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای ترمیم آن اختصاص‌یافته است.

وی به پروژه نیمه‌کاره پل این دره نیز اشاره و ابراز داشته است: سال‌های گذشته کار توسط پیمانکار آغازشده است اما تنها ۲۰ درصد کار پیشرفت فیزیکی دارد و پروژه‌ترمیم این پل در وسط راه نیمه‌تمام مانده است.

فرمانده کهگیلویه نیز بیان داشته است این پل بر رود یک رودخانه وحشی قرارگرفته و به سبب سیل‌آسا بودن این رودخانه هرساله‌ترمیم می‌شود.

طبق گفته مسئولان وقت در سال ۹۸؛ احداث پل بر روی رودخانه تنگ چویل تأمین اعتبار شد و طبق آمارهای متولیان امر در آن دوره؛ اعتبار این پل ۳۲ میلیارد ریال از محل اعتبارات نفت تأمین شد و مدت‌زمان اجرای این طرح بر اساس تعهدات پیمانکار هشت ماه بود.

داستان غریب مادران در دیشموک

داستان این منطقه داستان غریبی است؛ زنان باردار، بیماران و سالمندان بیش از همه از این وضعیت رنج می‌برند، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی برای آن‌ها بسیار دشوار است و گاهی تأخیر دررسیدن به بیمارستان می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد.

 پل تنگ چویل فقط یک پروژه عمرانی نیست، این پل راهی برای نجات جان انسان‌ها، بهبود شرایط زندگی و ایجاد امید در دل‌های مردم این منطقه است و اکنون زمان آن فرارسیده که مسئولان با نگاهی دلسوزانه و عزمی راسخ، برای تحقق این آرزوی دیرینه اقدام کنند و به انتظار 20 ساله مردم روستاهای تنگ چویل پایان دهند که عدم توجه به این موضوع، نه‌تنها به مشکلات این منطقه دامن می‌زند.

متاولی ساحت پل چه کسی است!

در همین راستان نیز مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد پل مدنظر که مورداستفاده اهالی روستاهای تنگ چویل بوده را در حوزه اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای دانست و گفت: ولی در حوزه راه و شهرسازی یک محور در دست‌ساخت بنام پل بریم - چرام - قلعه رئیسی - دیشموک و باغ‌ملک داریم که کهگیلویه و بویراحمد را به استان خوزستان متصل می‌کند.

علی پارسایی بابیان اینکه پل و جاده فوق جاده آنتنی به این محور در دست‌ساخت بوده که در حوزه راهداری است، افزود: در این جاده یک پل 160 متری باید در 20 کیلومتری تنگ چویل احداث شود و هم‌اکنون پیمانکار در این پروژه حدفاصل قلعه رئیسی دیشموک در حال کار است.

وی اعتبارات موردنیاز برای احداث این پل را زیاد عنوان کرد و ادامه داد: امسال اعتبارات چندین برابر شده و البته هنوز عملیات اجرایی این پل شروع نشده و درمجموع مناقصه نیز برگزار نشده است و احداث این محور یک پروژه بوده که مسیر دسترسی به روستای تنگ چویل است.

بخش دیشموک همیشه با توجه به محرومیت عمیق و مشکلات زیاد موردتوجه فضای مجازی و رسانه‌های مختلف بوده است. طی این سال‌ها با گسترش روزافزون رسانه‌ها و اطلاع‌رسانی سریع، مردم از این فرصت برای برطرف شدن مشکلات خود به نحو احسن استفاده کردند.

بخش کوهستانی دیشموک با ۲۳ هزار نفر جمعیت و ۸۵ روستا در ۹۰ کیلومتری دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه قرار دارد.

 

انتهای خبر/

 

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار