رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/01/30 Saturday - 2025 19 April السبت ، 21 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-28 14:04 شماره خبر : 12186
سال سخت عشایر زاگرس؛

مدیرکل امورعشایر استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی‌ها و وجود سیخک‌ (خارکوهستانی) و... که باعث نفوذ به بدن دام عشایر شده و سبب افت لاشه آنان می‌شود علت‌های اصلی کوچ زودهنگام بوده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»کاهش شمار مهاجرت پرندگان، خشک شدن چشمه ها و قنات ها ، فقر پوشش مراتع و ناکامی در اجرای طرح های مرتع کاری از پیامدهای کم بارشی امسال بر طبیعت استان زاگرس نشین کهگیلویه وبویراحمد است.

پیامدهایی که افزون بر تاثیر مستقیم بر معیشت کشاورزان، کمبود آب آشامیدنی ساکنان کهگیلویه وبویراحمد نقش اثرگذاری در زندگی حیات وحش در این بخش از زاگرس داشته است.

نغمه زیبای کوچ کوچ عشایر، نغمه‌ای که می‌شد آن را در نی‌لبک ایلیاتی‌ها، نقش قالی و گلیم‌های زنان و حکایت‌های پیران و شوق کودکان ایل از تولد بره‌ها و بزغاله‌ها در مسیر کوچ، دید و شنید. آری این بود نغمه زیبای کوچ عشایر از زرد کوه بختیاری تا قاش مستان دنا و تا پازن پیر زاگرس.

آری کوچ عشایر، بهارها و پاییزها که می‌آمدند ایل قصد سفر می‌کرد؛ باروبنه خود را می‌بستند و با موسیقی زنگوله‌ها و نوای هی هی چوپانان کوچ از قشلاق به ییلاق آغاز می‌شد و از زمستان‌های سرد سردسیر و تابستان‌های داغ گرمسیر به‌سوی بهار، آنجا که چشمه‌ها جوشان، دشت‌ها سبز و رودها خروشان بودند شوق رفتن و عزیمت می‌کرد.

آن روز با یاد «مال کنون» دل از دیاری برای رهایی از سرما می‌کندند از کهنگی و یکجانشینی، دل به کوچ می‌سپردند و چون رودهای بشار، مارون و زهره جاری می‌شدند و به سمت تازگی می‌رفتند.

آری آن روز ایل بود و «ایل راه» و «ایلدار» که ایل را از کوه‌ها و دره‌های صعب‌العبور «دنا» به‌سلامت می‌گذراندند و به ماهورها و دشت‌های «گچساران» و «خوزستان» و «فارس» می‌رساندند.

خشک شدن شمار قابل توجهی از چشمه ها و فقر مراتع از اثرات مهم کم بارانی های امسال در استان است که نه تنها معیشت جامعه عشایر را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد بلکه حیات وحش حاضر در زیستگاه های استان را هم در معرض تشنگی قرار می دهد.

با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از دیمزارهای کهگیلویه وبویراحمد در مناطق گرمسیری و کم بارش استان قرار دارد کاهش میزان برداشت محصول از این مزارع از دیگر پیامدهای خشکسالی در استان است.

عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد حدود ۱۵ درصد جمعیت این استان را تشکیل می‌دهند. عشایر به‌طور مداوم در حال ییلاق و قشلاق‌اند؛ عشایر بعنوان قشر مولد نقش برجسته‌ای در خودکفایی کشود در محصولات لبنی، گوشتی، پشم و... ایفا می‌کنند. جمعیت عشایری استان کهگیلویه و بویراحمد چیزی حدود ۲۲ هزار و ۴۲۱ خانوار است، جمعیت دامی عشایر چیزی حدود ۲میلیون و ۲۹۶ هزار واحد دامی است.

کوچ عشایر از مناطق گرمسیر به مناطق سردسیر استان هر ساله در اوایل اردیبهشت‌ماه انجام می‌گیرد، ولی این‌بار در فروردین‌ماه سال ۱۴۰۴ کوچ عشایر به‌شکل زودهنگام در مناطقی از استان مشاهده شده است، گفتنی است کوچ زودهنگام عشایر می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به محیط‌زیست و منایع‌طبیعی وارد آورد.

صادق فتاحی در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در خصوص علت کوچ زود هنگام عشایر در کهگیلویه و بویراحمد گفت: دستگاه‌های اجرایی زیادی متولی خدمات‌رسانی به عشایر اند تا نیازهای این جامعه در فصل ییلاق و قشلاق رفع شود. هرساله در زمان ییلاق و قشلاق عشایر زمان خاص آن‌ها تعیین و با استان‌های هم‌جوار مکاتابات لازم صورت می‌گیرد.

مدیرکل امورعشایر استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: در واقع پنجم اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۴ زمان تعیین شده برای کوچ عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد از مناطق گرمسیر به سردسیر استان بود، با توجه به کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی‌ها در سراسر کشور بالاخص در استان کهگیلویه و بویراحمد مخصوصا در مناطق گرمسیری این عشایر عزیز حضور دارند علوفه‌ها زرد شدند و گیاهان خود رو همانند سیخک‌(خارکوهستانی) و... که باعث نفوذ به بدن دام عشایر شده و سبب افت لاشه آنان می‌شود.

وی افزود: از این‌رو عشایر کوچ زودهنگام داشته و چند روز زودتر به مناطق ییلاقی خود آمده‌اند که این مانعی ندارد، استان کهگیلویه و بویراحمد محل عبور عشایر استان‌های فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری و خوزستان است، همه ایل‌راه‌ها باز هستند و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد، نیروی انتظامی در مسیر تردد در کنار سپاه عشایر تامین‌کننده امنیت عشایر به وسیله گشت‌ها و استقرار پایگاه‌های سیار و... هستند.

فتاحی گفت: همچنین هلال‌احمر و مسئولان در علوم‌پزشکی نیز در کنار دیگر دستگاه‌ها آماده خدمت‌رسانی به عشایر عزیز هستند. اینکه کوچ زودهنگام عشایر می‌تواند به منابع‌طبیعی و محیط‌زیست لطمه وارد آورد درست است ولی باید خشکسالی‌ها و مشکلات دیگر که عشایر را مجبور به کوچ در این زمان کرده‌ است را نیز در نظر داشت.

وی افزود: همانند سال‌های قبل کوچ عشایر توسط گلوگاه‌های ثابت و سیار و نیروهای منابع‌طبیعی در شهرستان‌های کهگیلویه، گچساران، باشت، بویراحمد، بهمئی، لنده و دنا مدیریت همچنین چرای دام آنان نیز کنترل خواهد شد.

مدیرکل امورعشایر کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بحث آبرسانی عشایر گفت: برای آبرسانی به عشایر هیچ‌گونه مشکلی نداریم، به محض استقرار این عزیزان فورا خدمات در این زمینه ارائه خواهد شد.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار