رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1404/01/25 Monday - 2025 14 April الاثنين ، 16 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-24 08:33 شماره خبر : 12078
ماجرای یک مذاکره؛

بسیاری از کارشناسان معتقدند ایران با انتخاب مکان مذاکرات و محدود کردن موضوعات به مسائل هسته‌ای و مواردی از این دست توانست خواسته‌های خود را بر آمریکا تحمیل کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»در جریان مذاکرات غیرمستقیم اخیر میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده، که با میانجی‌گری عمان برگزار شد، بسیاری از تحلیلگران و فعالان رسانه‌ای معتقدند که نشانه‌هایی از ابتکار عمل و دست برتر ایران در تنظیم چارچوب مذاکرات دیده می‌شود.اذعان خبرنگار ‌بی‌بی‌سی به دست برتر ایران در همین راستا خبرنگار شبکه بی‌بی‌سی نفیسه کوهنورد در گزارشی تاکید کرده که ایران توانسته است بر خواسته آمریکا مبنی بر برگزاری مذاکرات در امارات خط بطلان بکشد و عمان را به‌عنوان محل گفت‌وگو تحمیل کند. وی همچنین به به مسئله محدودیت رسانه‌ای در پوشش این گفت‌وگوها اشاره کرده و گفت که عمان اجازه حضور رسانه‌های بین‌المللی، به جز صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس، را نداده که احتمالا این اقدام به درخواست جمهوری اسلامی ایران انجام شده تا روایت‌ها از مذاکرات کنترل شود.
نشانه‌های دست بالای ایران در مذاکره با آمریکابرخی تحلیل‌گران نیز با استناد به شواهد و روند مذاکرات، بر این باورند که ایران در موقعیتی برتر نسبت به طرف آمریکایی قرار داشته است. آنان دلایل این برتری را در محورهای زیر خلاصه می‌کنند.ناکامی تهدیدات نظامی آمریکا نخست، تهدیدات نظامی مکرر آمریکا علیه ایران که در ماه‌های گذشته بارها از سوی برخی مقامات آمریکایی مطرح شده بود، بدون هیچ‌گونه اقدام عملی باقی ماند. به‌تدریج، واشنگتن از مواضع تهاجمی خود عقب نشست و لحن تهدیدآمیز جای خود را به تلاش برای گفت‌وگو داد.محدودشدن موضوع مذاکره در محور دوم، موضوعات مورد مذاکره به طرز محسوسی محدود شد. در حالی که پیش‌تر آمریکایی‌ها تأکید داشتند که مذاکرات باید تمامی ابعاد هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای را دربرگیرد، در روند اخیر این مذاکرات صرفاً به موضوع هسته‌ای محدود شد؛ تغییری که بسیاری از ناظران آن را یک عقب‌نشینی آشکار از سوی واشنگتن ارزیابی می‌کنند.انتخاب محل مذاکره توسط ایران سوم، اختلاف بر سر محل برگزاری مذاکرات نیز به نفع ایران پایان یافت. در حالی که آمریکا خواستار انجام مذاکرات در امارات بود، ایران بر انتخاب عمان تأکید داشت و در نهایت، مذاکرات در مسقط انجام شد.انجام مذاکره غیرمستقیم براساس خواست ایرانچهارم، فرم و شیوه مذاکره نیز مطابق خواست ایران پیش رفت. واشنگتن خواهان مذاکره مستقیم بود، اما ایران بر شیوه غیرمستقیم اصرار داشت و این الگو در عمل پیاده شد.
عقب‌نشینی واشنگتن در برابر خواسته متحد منطقه‌ای‌اش پنجم، در موضوع رژیم صهیونیستی نیز آمریکا ناچار به مدیریت رفتار اسرائیل شد. با وجود مخالفت‌های اولیه تل‌آویو، آمریکا مسیر مذاکرات را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که نتانیاهو و مقامات اسرائیلی در نهایت نتوانند بر روند گفت‌وگوها تأثیرگذار باشند؛ امری که برخی تحلیل‌گران آن را نوعی عقب‌نشینی جدی از سوی واشنگتن در برابر متحد منطقه‌ای‌اش توصیف کرده‌اند.در مجموع، کارشناسان بسیاری معتقدند که روند مذاکرات اخیر نشان می‌دهد که ایران با بهره‌گیری از تحولات منطقه‌ای، ساختار چندقطبی در نظام بین‌الملل و شرایط داخلی آمریکا، توانسته در چانه‌زنی دیپلماتیک دست برتر را حفظ کرده و روند مذاکرات را مطابق اهداف و اولویت‌های خود پیش ببرد.

 

منبع:فارس

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار