صرفه‌جویی هوشمندانه آب، ضرورت حیاتی استان

هشدار کارشناس هواشناسی کهگیلویه‌وبویراحمد مطرح کرد:

صرفه‌جویی هوشمندانه آب، ضرورت حیاتی استان

کارشناس هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: خشکسالی و بارش‌های نامنظم، بحران آب را جدی کرده است. در صرفه‌جویی آب کوشا باشیم.

به دنبال تشدید نگرانی‌ها پیرامون منابع آبی کشور، « ولی بهره‌مند»، کارشناس هواشناسی استان کهگیلویه و بویراحمد، در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»، بر ضرورت حیاتی صرفه‌جویی در مصرف آب تأکید کرد و وضعیت منابع آبی استان را نیازمند تلاشی مضاعف دانست.

بهره‌مند با اشاره به وضعیت اقلیمی منطقه، اظهار داشت: استان کهگیلویه و بویراحمد، با وجود جایگاه استراتژیک خود به عنوان یکی از منابع تأمین آب در جنوب غربی کشور، با نوسانات شدید و کم‌سابقه‌ای در الگوهای بارش مواجه شده است.

وی خاطرنشان کرد: «دوره‌های طولانی و پشت سر هم خشکسالی بخش قابل توجهی از بازه زمانی را به خود اختصاص داده که مستقیماً بر منابع حیاتی، به‌ویژه منابع آب زیرزمینی، تأثیر منفی گذاشته و سطح این ذخایر استراتژیک را به شدت کاهش داده است.»

وی با استناد به داده‌های ایستگاه‌های هواشناسی، تأکید کرد که میانگین بارش تجمعی در سال‌های اخیر، به مراتب پایین‌تر از میانگین بلندمدت بوده است.

نگرانی پاییز ۱۴۰۴ و چشم‌انداز کوتاه‌مدت

کارشناس هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد در مورد وضعیت بارش‌های اخیر هشدار داد: «پاییز سال جاری (۱۴۰۴) متأسفانه با کم‌بارشی‌های مقطعی و پراکنده برای نیمه دوم آذرماه آغاز شد. این کمبود بارش در فصلی که معمولاً ذخیره‌سازی منابع آب زیرزمینی آغاز می‌شود، نگرانی‌ها را دوچندان کرده است.»

با وجود اینکه مدل‌های دینامیک جوی امیدواری‌هایی برای تغییر الگوها و متمایل شدن بارش‌ها به سمت میانگین نرمال منطقه‌ای از نیمه دوم آذرماه ایجاد کرده‌اند، وی تأکید کرد: «تغییرات جوی کوتاه‌مدت برای جبران خشکسالی‌های انباشته کافی نخواهد بود.»

بهره‌مند افزود: «تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که حتی اگر تا پایان اردیبهشت سال آینده، بارش‌ها به صورت منظم ادامه یابند و بارش‌های نرمال یا کمی بالاتر ثبت شود، باز هم جبران کسری آب انباشته شده در استان، نیازمند تلاشی مضاعف است.»

مدیریت بحران آب، یک «مسئولیت مدنی»

کارشناس هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد مهم‌ترین راهکار را فراتر از تدابیر مدیریتی و مهندسی، در همکاری و همیاری آحاد مردم دانست و گفت: «مدیریت بحران آب، دیگر تنها وظیفه شرکت‌های آب و فاضلاب یا وزارت نیرو نیست، بلکه به یک «مسئولیت مدنی» تبدیل شده است.»

وی از شهروندان خواست تا اصل «صرفه‌جویی هوشمندانه» را در اولویت قرار دهند و از مصرف بی‌رویه و غیرضروری آب خودداری کنند.

بهره‌مند در پایان با تأکید بر اینکه بخش کشاورزی بزرگترین مصرف‌کننده آب در استان است و بیشترین پتانسیل صرفه‌جویی را دارد، از کشاورزان درخواست کرد: «ضروری است که کشاورزان محترم، در اسرع وقت نسبت به جایگزینی روش‌های سنتی (غرقابی) با روش‌های نوین مانند آبیاری قطره‌ای و آبیاری زیرسطحی اقدام نمایند.»

 

انتهای خبر/