رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1403/10/17 Monday - 2025 06 January الاثنين ، 6 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-16 04:53 شماره خبر : 9830 https://sobhezagros.ir/short/4635G 0
سرزمین تشنه کهگیلویه در انتظار آب؛

احداث سد مهم و حیاتی آبریز می‌تواند سبب تحول در منطقه و رفع تنش آبی چهار شهرستان گرمسیری و محروم کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»  نقش و اهمیت آب در تولیدات کشاورزی و وابستگی بیش‌ازحد کشاورزی کهگیلویه به باران، بالا بودن ریسک کشاورزی دیم و ضعف شهرستان کهگیلویه در میزان اراضی آبی باعث شده که امروز تنها مرهم این بی‌آبی و تشنگی احداث سدی حیاتی به نام آبریز باشد.

بر اساس آمار، دیم‌زارها 90 درصد از کل اراضی شهرستان کهگیلویه را تشکیل می‌دهند به‌طوری‌که بالغ‌بر 50 هزار هکتار زمین زراعی وجود دارد که از این میزان حدود 44 هزار هکتار دیمی و تنها 6هزار هکتار باغ و زمین آبی وجود دارد.

سد آبریز مرهم دشت‌های تشنه سرزمین بلاد شاپور

کهگیلویه وبویراحمد دارای منابع آبی بیشمار و زیادی است و داشتن روردخانه‌های پر آب نیز بر آن افزوده است، رودخانه‌هایی شامل بشار، مارون، جراحی، زهره براین مزید ها در سرزمین آب کهگیلویه وبویراحمد افزوده است.

در همین راستا در چند سال اخیر طرح انتقال به دهدشت غربی و رسیدن آب به دیم‌زارهای کهگیلویه در دستور کار مسئولان استانی قرار گرفت که در این راستا احداث سد آبریز یا همان او ریز در اصطلاح محلی کهگیلویه و بویراحمدی‌ها به‌عنوان دغدغه و مطالبه جدی مردم این استان، قرار گرفت.

باید بدانیم چند سد در استان کهگیلویه وبویراحمد احداث شده، ولی تنها دو سد در حال حاضر برکاتش برای استان بوده که یکی از آنها کوثر و دیگری چم شیر بوده و از دیگر سدها، این دیار هیچ بهره ای نبرده است.

حال برای رسیدن آب به سرزمین خشک کهگیلویه، سدی مهم و حیاتی بانام مارون 2 قرار است بر روی رودخانه مارون ساخته شود و سبب تحول در منطقه و رفع تنش آبی چهار شهرستان گرمسیری و محروم کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده شود.

این سد استراتژیک در زمان دولت شهید رئیسی رنگ و بومی واقعیت گرفت و در زمره عملیات عمرانی قرار گرفت اما مخالفت برخی از نمایندگان استان هم‌جوار(خوزستان) باعث شده که این سد به نتحیه ای نرسد و کارهای مطالعاتی آن فعلاً در حد یک رایزینی باقی بماند.

این مسئله در حالی است که در منطقه سوق الجیشی آبریز کارون در نزدیک رشته کوههای دنا، سه سد سریالی و بسیار فجیح به نام های ماندگان ،خرسان و حتی شهید در حال احداث بوده که حتی با مخالفت های صد درصدی مسئولان کهگلویه وبویراحمد و نداشتن پیوست های زیست محیطی و مخالفت مسئولان همچنان در حال فعالیت شبانه روزی است.

حال استان کهگیلویه وبویراحمد با داشتن رودخانه های پرآب، خودش از داشتن سدهای ذخیره آب تهی است و این مسئله باعث شده است که ایجاد سد برای این استان نیز با مخالف برخی روبرو شود.

 باید بدانیم که رودخانه مارون جزو رودخانه‌های جنوب غربی ایران از ظرفیت‌های مهم در کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه است که با عبور از رشته‌کوه زاگرس در این استان در پایین‌دست بااتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سال‌ها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده ،سدی که تنها فایده‌اش برای استان فقط احداث آن در مرز کهگیلویه و بویراحمد بوده است.

 رود مارون از این استان سرچشمه می‌گیرد؟

امروزتمام منابع تغذیه این رودخانه از استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه می‌گیرد که بر اساس آنچه مسئولان آب منطقه‌ای این استان می‌گویند معادل ۲ میلیارد مترمکعب بود و آورد و روان آب را در طول سال در خود جای‌داده است .

هرچند کهگیلویه وبویراحمد را برخی‌ها سرزمین سدهای بی‌ثمر همچون سد مارون و حتی سد خرسان3 نامیده‌اند، اما باید در این رابطه یک فکر اساسی کرد و آن هم ایجاد رسدهای استراتژیک برای تغذیه آب در پاین دست شهرهای کهگلویه وبویراحمد باشد، زیرا این سدها هیچ منفعتی نصیب استان کهگیلویه و بویراحمد نخواهند کرد و آب استان تاراج می‌شود.

محرومیت با این سد از بین می‌رود

بر اساس نظر کارشناسان تنها سدی که کارشناسان حوزه آب استان برساخت آن تأکیددارند سد آبریز است زیرا احداث آن را کاملاً به نفع استان می‌دانند و ادعا می‌کنند محرومیت این منطقه با این سد کم‌رنگ می‌شود.

به گفته کارشناسان این طرح اقتصادی بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم شهرستان‌های کهگیلویه، بهمئی چرام و لنده را سیراب و تنش کم‌آبی چهار شهرستان را برطرف می‌کند.

حوضه آبریز مارون، مناطق غربی بویراحمد سفلی و قسمت اعظم طیبی و دشمن‌زیاری را در برمی‌گیرد. این رود پس از عبور از دم لوداب، وارد مناطق دشمن‌زیاری و طیبی می‌شود و در مسیر خود نیز چندین شعبه را دریافت می‌کند و پس از عبور از میان سوق و لنده از آخرین نقطه کهگیلویه به نام تنگ تکاب می‌گذرد و در آخر رودی به نام رود جراحی را تشکیل داده و به خلیج‌فارس می‌ریزد.

در همین راستا یدالله رحمانی استاندار دولت چهاردهم کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه احداث سد آبریز به بهبود درآمد ۶ هزار شهروند ساکن شهرستان کهگیلویه کمک می‌کند خواستار تلاش بیشتر برای تکمیل این طرح مهم شد. 

خواسته استاندار از وزیر چه بود

وی در جلسه‌ای با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در کهگیلویه خواست که موضوع اجرای سد آبریز را در هیئت دولت و به‌عنوان یک خواسته و مطالبه جدی مردم کهگیلویه بزرگ خدمت رئیس‌جمهور مطرح کند.

استاندار با تأکید بااینکه ساخت این سازه آبی اصلی‌ترین خواسته‌ مردم شهرستان کهگیلویه از مسئولان دولت چهاردهم است،گفته است: با اخذ مجوز ماده ۲۳ سد آبریز و تخصیص بودجه مناسب برای این طرح ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی به سیستم آبیاری مجهز می‌شود و شمار قابل‌توجهی شغل جدید ایجاد خواهد شد.

رحمانی عنوان کرده است:سد آبریز که قرار است بر روی رودخانه مارون ساخته شود با داشتن امتیازهای هیدرولوژی، ژئوتکنیکی و منابع آبی و کنترل سیلاب‌های مخرب می‌تواند منجر به تحول در کشاورزی منطقه می‌شود.

وی بابیان اینکه عملیات اجرایی احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز باهدف انتقال آب به زمین‌های تشنه شهرستان‌های کهگیلویه و چرام در مهرماه سال ۱۳۹۸ آغاز شد،ابراز داشته است: دولت‌ وفاق ملی برای تحقق عدالت اجتماعی و رسیدگی به شاخص‌های توسعه پایدار به‌ویژه در مناطق محروم تلاش می‌کنند.

لازم به ذکر است مارون از رودخانه‌های جنوب غربی ایران جزو ظرفیت‌های مهم استان کهگیلویه وبویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه محسوب می‌شود که آب این رودخانه رونق کشاورزی استان‌های پایین‌دست را بهبود بخشیده است.

این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته‌کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین‌دست بااتصال به ۲ رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده، سد بزرگ مارون را طی این سال‌ها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط

آخرین اخبار