واقعه طبس، یک ماجرای شگفت تاریخی است که شکست هیمنه و ابهت نظامی آمریکا را در بـرابر امواج اقتدار الهی انقلاب اسلامی در هماره تاریخ به یادگار نهاده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» پنجم اردیبهشتماه 59 بود که اخبار حمله نظامی آمریکاییها به طبس در رسانههای مختلف منتشر شد، عملیاتی نظامی به فرماندهی سرهنگ «چارلی بکویث» فرمانده نیروهای ویژه «دلتا فورس» که درنهایت به تعبیر خود آمریکاییها با یک افتضاح تمامعیار به پایان رسید.
طراحی عملیات «پنجه عقاب» توسط شیطان بزرگ
شیطان بزرگ با طراحی عملیات «پنجه عقاب» به دنبال آن بود تا مراکز مهمى، همچون منزل امام خمینى (ره) در جماران، مقر ریاست جمهورى، نخستوزیری، ستاد کمیته مرکزى و انبارهاى مهمات ارتش و نقاط حساس ایران اسلامی را بمباران کنند و همچنین شخصیتهاى مهم مملکتى را از بین ببرند و در ادامه نیز یک حکومت «سوسیالدموکرات» به سبک آمریکایى را در ایران به روى کار آورند.
آزادی 52 گروگان در تهران
بااینحال نیز روز 24 آوریل 1980، شش هواپیما و 8 بالگرد آمریکایی برای آزادی 52 گروگان در تهران وارد فضای پروازی کشورمان میشوند، اما در هنگام اجرای عملیات با ورود به حریم هوایی کشورمان یکی از بالگردها در 120 کیلومتری «راور کرمان» دچار نقص فنی شده و بهاجبار فرود میآید و سرنشینان آن به بالگردی دیگر منتقل میشوند و در ادامه نیز همان بالگرد نیز دچار نقص فنی شده و بهناچار به ناو هواپیمابر بازمیگردد.
اگرچه 6 هواپیما و 6 بالگرد دیگر خود را به طبس رسانده و در تاریکی شب در منطقهای دورافتاده بدون متوجه شدن نیروهای نظامی ایران فرود میآیند؛ اما در هنگام سوختگیری یکی دیگر از بالگردها دچار نقص فنی شده و درمجموع درحالیکه هنوز عملیاتی آغاز نشده، 3 فروند بالگرد ازدسترفته بود؛ پس از تماس با مرکز عملیات، «کارتر» رئیسجمهور وقت آمریکا دستور بازگشت نیروها را میدهد.
خدای خمینی بر خدای من چیره شد!
با این تفاسیر، وقتی خبر مهیب انفجار هواپیما و بالگرد توسط فرمانده عملیات به اطلاع کارتر میرسد، وی به گریه میافتد که درواقع او مطمئن شده بود عملیات مهم آنها که از ماهها قبل برای اجرایش تمرین کرده و بهشدت به آن امیدوار بود، اینک با ناکامی و شکست روبرو شده، ضمن آنکه چنین حادثهای فقط شکست نظامی نبود، بلکه پیامدهای منفی سیاسی درصحنه بینالملل نیز برایش به دنبال داشت؛ بنابراین کارتر در آن لحظه با اشک و حسرت میگوید: «خدای خمینی بر خدای من چیره شد!» و سپس دستور عقبنشینی و تخلیه کماندوها را به فرمانده عملیات اعلام میکند.
شکست کامل عملیات پنجه عقاب
هرچند ماجرا ازاینقرار بود که در هنگام برخاستن هواپیماها و بالگردها طوفان شن آغازشده و یک هواپیمای ترابری «سی 130» و یک بالگرد «سیاچ 53» بههمخورده و هر دو آتش میگیرند که در این حادثه 8 نفر از نیروهای آمریکایی در آتش سوخته و 4 بالگرد سالم و یک بالگرد معیوب (یک بالگرد هم راور کرمان) همروی زمین باقی گذاشته میشوند، در ادامه نیز کماندوهای آمریکایی با 5 هواپیما خود را به ناو هواپیمابر «نیمیتز» میرسانند و بدین ترتیب عملیات «پنجه عقاب» بهطور کامل شکست میخورد.
باید توجه کرد که عملیات «پنجه عقاب» مبتنی بر ایده و طرح کارشناسانه بود که در رأس آنان فردی به نام «مایلز کاپلند» قرار داشت که نامبرده در جریان کودتای 28 مرداد 32 مشاور ویژه طراح کودتا یعنی «کرمیت روزولت» بوده است. اگرچه این عملیات راهبردی برای دولتمردان کاخ سفید از اهمیت بالایی برخوردار بود به همین علت آمریکاییها برای آنکه بتوانند به اهدافی که در ایران پی آن بودند، دست یابند، نزدیک به شش ماه در صحرای «آریزونا» که به کویر لوت ایران و به شرایط طبیعی صحرای طبس شباهت دارد، نیروهای کماندوی ویژه خود را در شرایط سخت آموزش دادند.
روزی که دسیسه بزرگ آمریکا فروشکست
بنابراین وقتی از وزیر دفاع وقت آمریکا درباره چگونگی شکست مفتضحانه عملیات نجات پرسیدند، گفت: «آیت اللّه خمینی در بالکن منزل خویش ایستاده بود و با هر حرکت دست او، یک هواپیما به زمین میافتاد». اگرچه شکست شیطان بزرگ در این عملیات، حمله فیل داران ابرهه را به خانه کعبه در ذهنها زنده میکند درحالیکه در پنجم اردیبهشت 59 نیز دانههای ریز شن، دسیسه بزرگ آمریکا را فروشکست.
بااینوجود نیز دخالت نظامی آمریکاییها که به شکست مفتضحانهای انجامید، کوششی برای رهاسازی گروگانها بود که در جریان تسخیر لانه جاسوسی، به دست دانشجویان پیرو خط امام به دام افتاده بودند. این اقدامات آمریکا، به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی صورت میگرفت؛ انقلابی که ایران را از چنگال نفوذ آمریکاییان بیرون آورد و با پیروزی انقلاب، طبیعی بود که آمریکا برای بازگرداندن آبرفته به جوی، دست به هر اقدامی بزند که انجام شبه کودتای نظامی در طبس، یکی از آنان بود.
کار احمقانه دولتمردان کاخ سفید
در ادامه نیز حضرت امام خمینی (ره)؛ به دنبال تجاوز نافرجام کماندوهای آمریکایی در طبس، با صدور پیامی فرمودند: «کارتر باید بداند که با این عمل بسیار ناشیانه، حیثیت سیاسی خود را به صفر رساند و از ریاست جمهوری باید قطع امید کند. کارتر با این عمل خود ثابت کرد که قدرت تفکر را ازدستداده است و از اداره یک کشور بزرگ مثل آمریکا عاجز است. اکنونکه شیطان بزرگ دستبهکار احمقانه زده است، ملت شریف ایران باید برای خدای تبارکوتعالی با تمام توان خود و با اتکال به قدرت خدای متعال مهیا شوند و آماده نبرد با دشمنان خود گردد».
شنها مأمور خدا بودند
البته حضرت امام (ره) در بخش دیگری از پیام خود فرمودند: «نباید بیدار شوند، آنهایی که توجه به معنویات ندارند و به این غیب ایمان نیاوردهاند؟ نباید بیدار شوند؟ کی این بالگرد آقای کارتر را که میخواستند به ایران بیایند ساقط کرد؟ ما ساقط کردیم؟ شنها ساقط کردند. شنها مأمور خدا بودند. باد مأمور خداست. قوم عاد را باد از بین برد؛ این باد مأمور خداست. این شنها همه مأمورند. تجربه بکنند باز».
عتراف چهرههای سیاسی آمریکا به شکست
حقیقتاً واقعه شکست شیطان بزرگ در طبس، آنقدر مهم و سرنوشتساز بود که حتی مشهورترین چهرههای سیاسی در آمریکا را وادار به اعتراف کرد. برای مثال، «برژینسکی»، مشاور امنیت ملی کارتر، احساس ناامیدی ملی را در آمریکا، از پیامدهای مهم شکست این کشور در طبس میداند و میگوید: «ماجرای مفتضح ایران، یکی از سه عامل مهم شکست کارتر بود و این ماجرا، احساس ناامیدی ملی را برانگیخت».
«ویلیام سولیوان» سفیر سابق آمریکا در تهران نیز از این واقعه، با عنوان دوران تحقیر ملی آمریکا یاد میکند و مینویسد: «روش سست و بیقید حکومت کارتر و اقدامات نامعقول او، به گروگانگیری اعضای سفارت آمریکا انجامید و دوران تحقیر ملی که در تاریخ آمریکا نظیر آن دیده نشده است، آغاز شد».
یکی از خبرنگاران روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز مینویسد: داغ شکستی که آمریکاییان در ایران خوردند تا مدتها آنها را رها نخواهد کرد؛ بهویژه بدین دلیل که این شکست، ضربه دوبارهای به احساس آنهایی بود که شدیداً به فنآوری معتقدند و به آن ایماندارند. ازکارافتادن سه بالگرد در میان بادهای شنی بیابان، ضربه بسیار سنگینی بوده است.
«همیلتون جردن»، معاون رییس جمهوری وقت آمریکا در کتاب خود به نام «بحران» در این زمینه نوشت: تصمیم به انجام یک عملیات نجات قدرتمندانه در قلب ایران زمانی از سوی «جیمی کارتر» اتخاذ شد که همه تحریمهای اقتصادی و فشارهای سیاسی تا آن زمان بینتیجه مانده بود.
محمد منتظر قائم تنها شهید واقعه طبس
شهید «محمد منتظر قائم» نخستین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان یزد روز پنجم اردیبهشت سال 59 وقتی از فرود چند بالگرد آمریکایی در کویر طبس مطلع میشود، بلافاصله در محل حادثه حضور پیدا میکند تا موضوع را از نزدیک بررسی کند. همزمان با حضور محمد منتظر قائم و همراهانش در صحرای طبس این مکان به دستور «بنیصدر» موردحمله هوایی قرار گرفت و بعدها مشخص شد که بالگردها حاوی اسناد مهمی بودهاند.
یکی از آثار ماندگار سینمای ایران، «طوفان شن» به کارگردانی جوادشمقدری و محصول سال 1375 است که به ماجرای پنجم اردیبهشت سال 59 پرداخته است. احمد نجفی بازیگر نقش سرهنگ آمریکایی در این فیلم است که در گفتگو با این پایگاه خبری تحلیلی به روایتی در خصوص فیلم طوفان شن و شکست آمریکاییها اشاره میکند و میگوید: خاطره عجیبوغریبی بود که از منظر دیگری باید بررسی شود که چه اتفاقاتی را ما پشت سر گذاشتیم.
وی میافزاید: تعجب میکنم چرا آمریکاییها آنجا فرود آمدند چراکه تلویزیون هم اعلام کرد هر 15 دقیقه یکبار طوفان میشود؛ به نظر من هدف بزرگتری داشتند و فقط آزادی گروگانها نبود استنباط من این است که قصد داشتند دستبهکارهای دیگری بزنند چون برخی از آنها سمت کوههای شمال رفتند و ربطی به استادیوم شهید شیرودی (امجدیه سابق) نداشت.
آبروی آمریکاییها در دنیا رفت
نجفی ادامه داد: نظر من این است که آمریکاییها فکر میکردند اگر نشد تغییر تاکتیک بدهند و به بیت امام (ره) حمله کنند و مثلاً ایشان را گروگان بگیرند یا کار دیگری انجام دهند. آنها تفکر احمقانهای داشتند، عدهای کشته شدند؛ آبرویشان در دنیا رفت، نیروی گردنکلفت «دلتا فورس» با همه تخصص و هیبت نتوانست کاری انجام دهد و واقعاً این حمله شنها اوضاع را برای آنها دگرگون کرد و بهجایی نرسیدند.
نجفی در پاسخ به سؤالی در خصوص دلایل شکست حمله نظامی آمریکا در طبس و اینکه نتوانستند به ایران حمله کنند می گوید: کاملاً مشخص است؛ یک قدرت دیگر در مقابل آنها ایستاده است، قدرتی که بهسرعت خودش را تجهیز و کامل کرد و همچنین موقعیت استراتژیکی که در ایران وجود دارد بینظیر است.
وی تأکید می کند: اگر میتوانستند به ما حمله کنند بعد از حمله به عراق حتماً این کار را میکردند خطر هم ایجاد کرده بودند اما وقتی سپاه و ارتش و مردم را دیدند دست برداشتند و فهمیدند اینجا افغانستان و عراق نیست و به عینه دیدند که این مردم برای حفظ سرزمین و باورهایشان میجنگند و شوخی باکسی ندارند قضیه عین الاسد هم همین بود که گفت چندین نقطه را میزنم اما دیدید هیچ اتفاقی نیفتاد.
پرده دیگری از چهره زشت حاکمان کاخ سفید
بر این اساس واقعه طبس، ضمن فراهم آوردن اتحاد و یکپارچگی بیشتر نیروهای انقلابی ایران، حقانیت انقلاب اسلامی را در جامعه بینالمللی به اثبات رسانید. در جریان این حادثه، چهره دشمن واقعی انقلاب بیش از هرزمانی نمایانتر و الهی بودن انقلاب نیز برای جهانیان روشن شد. در حقیقت، خداوند متعالی با توفان شن، پرده دیگری از چهره زشت حاکمان کاخ سفید را برداشت و تجاوز آشکار و مغایر با قوانین و موازین بینالمللی آنان را به نمایش گذاشت.
انتهای خبر/
- سلام محمد بهرامی به شکست سنگین انتخابات آینده
- یکی از نمایندگان کهگیلویه و بویراحمد در لیست موافقان استیضاح وزیراقتصاد
- عملکرد نمایندگان کهگیلویهوبویراحمد در مجلس شورای اسلامی
- انتصاب جدید در اداره صمت کهگیلویه و بویراحمد
- انتصاب جدید در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
- مسئولیت جدید برای استاندار اسبق کهگیلویه و بویراحمد
- پروژهای در یاسوج که قصد افتتاح ندارد!
- تغییرات گسترده در فرمانداریهای کهگیلویه و بویراحمد
- رئیس منابع طبیعی شهرستان دنا منصوب شد
- تصادف خونین در جاده یاسوج به کاکان
- جریحهدارشدن افکار عمومی در کهگیلویه و بویراحمد
- شبیخون خشکسالی به سرزمین کهگیلویه و بویراحمد
- عبور از مدیریت سنتی در نفت و گاز گچساران
- مطالبات کارگران شهرداری لیکک و وعده مسئولان
- جزئیات قتل دو جوان در دهدشت
- جشن «روز پدر» در لیکک
- انتصاب یک مدیرکل دیگر در کهگیلویهوبویراحمد
- انتصاب یک مدیر دیگر در کهگیلویه و بویراحمد
- فرماندار جدید «بهمئی» معارفه شد
- ۹ دی؛ روز میثاق با ولایت
- کاهش محسوس دمای کهگیلویه و بویراحمد
- تربیت اخلاقی و دینی بارزترین جنبهتربیتی امام علی (ع)
- الگوبرداری از امام علی (ع) مانع اختلاف و تفرقه
- سد ماندگان کابوس سرزمین دنا
- مناجات دهه نودیهای لندهای در اعتکاف
- شهردار باشت انتخاب شد
- محور لنده-سوق قربانی نقاط حادثهخیز
- حادثهای تلخ برای کارگر بهمئی
- حال و هوای جوانان معتکف در باشت
- اعتکاف «مادرانه» در گچساران
- امامعلی(ع)؛ برجستهترین شخصیت در صدراسلام
- فرماندار گچساران منصوب شد
- مادر شهید رجبی به فرزند شهیدش پیوست
- حضور جوانان یاسوجی در مراسم اعتکاف
- سد «ماندگان» تهدید بزرگ سرزمین دنا
- 26 دی روز فرار «شاه با فرح»
- جشن میلاد امام علی (ع) در لنده+ تصاویر
- حیات وحش جنگلهای گچساران
- یک نام جدید برای هدایت پرسپولیس مطرح شد
- شیعیان واقعیشبیهترین افراد به امیرالمومنین هستند
- اعتکاف دختران حاجقاسم در شهرستان بهمئی
- طبیعت برفی جنگلهای مازندران
- سد «ماندگان» تهدید بزرگی برای دنا
- اصلاح الگوی کشت در کهگیلویهوبویراحمد ضروری است
- ضرورت توسعه جنگلکاری با بهرهگیری از مشارکت مردمی
- جشن میلاد «امام علی» در روستای گچبلند
- علت اهمیت ولایت امام علی (ع) چیست؟
- جشن ویژه توانخواهان و معلولان در گچساران+ تصاویر
- جشن «روز پدر» در لیکک
- جشن میلاد حضرت علی (ع) در باشت
- مشاهده بیشتر