
دنا امروز در محاصره احداث سه سد جنجالی در شمال خود قرار دارد و امروز زمزمههایی مبنی بر دستهای پشت پرده برای ابطال حکم قانونی احداث سد خرسان به گوش میرسد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» دنا این قله افسانهای داستانهای شاهنامه و این آرامشبخش مردمان سرزمین زاگرس که قرنها و هزار سال مأمن مردمان ایل و سرزمین کوچ بوده و بهعنوان دژی مستحکم محافظ مردمان ایل است؛ امروز آرام و قرار ندارد و خنجر نامهربان سدسازی یکی پس از دیگری بر چهره او نقش میاندازد.
دنا تنها مأمن مردمان ایل
دنا که شناسنامه قلل زیبای سرزمین زاگرس است و مأمنی برای حیاتوحش بِکر فلات ایران بوده و از آن بهعنوان آخرین زیستگاه یوزپلنگ آسیایی از آن یاد میشود و پازنهای پیر آنان نماد زیستن است، در سایه مافیای آب در محاصره ایجاد سه سد جنجالی است.
در سالهای اخیر ایجاد چند سد آنهم در رسانهها ترس را در دل دوستداران دنا انداخته است، سد خرسان 3، ماندگان و امروز سد شهید در حوضچه آبریز دنا، امروز ترس دلهره زیادی را در میان دوستداران محیط و بیشتر از همه مردمان سرزمین زاگرس ایجاد کرده و سویی حیاتوحش را در معرض خطر قرار داده و از سویی دیگر باعث نابودی و مهاجرت اجباری چندین روستا و حتی به زیرآب رفتن میلیونها بلوط کهنسال میشود و به محیطزیست سرزمین زاگرس صدمات جبرانناپذیری وارد خواهد آمد.
سایه شوم سدهای سریالی بر دامن دنا
اما داستان سدهای سریالی در دنا یکی و دوتا نیسـت، سد خرسان 3 سدی در مرز چهارمحالوبختیاری و کهگیلویه وبویراحمد، حدود ۱۱ سال است که مردم زاگرس نشین کهگیلویه وب ویراحمد نگران احداث آن هستند که روستاهایشان را زیرآب میبرد و آنها را مجبور به کوچ میکند.
در همین راستا دستگاه قضایی در دیماه سال جاری با ابطال مجوز سد خرسان ۳، نشان داد که قانون سدی در برابر سد سازان است و باروی قاطع خود، این پروژه آبی را خلع سلاح کرد، سدی که داستان دیگری از سدسازیهای افراطی وزارت نیرو در دامان زندگیبخش «دنا» بوده است.
این سد بهرغم مخالفتهای محیطزیست و بدون موافقت ارزیابی زیستی در سال ۹۵ در استانهای چهارمحال بختیاری و کهکیلویه وبویراحمد کلید خورد تا شروعی دوباره برای جنگ آبی بین وزارت نیرو و دغدغه مندان زیستمحیطی شکل بگیرد.
آسیبهای اجتماعی یک سد به حیات وحش استان
به گفته کنشگران محیطزیست، سد خرسان ۳ که در مرز استانهای کهگیلویه وبویراحمد و چهارمحالوبختیاری است، آبستن حوادث و آسیبهای مختلفی ازجمله اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی است.
این سد یکی از ۲۵ سد در پرونده سرشاخههای کارون در زاگرس است که عملیات اجرایی آن بر روی رودخانه خرسان در مرز استان کهگیلویه وبویراحمد و چهارمحالوبختیاری آغاز شد، پروژهای که با احداثش تنها بیش از ۲۴۰۰ هکتار از جنگلها و بوتهزارهای منطقه زاگرس در این دو استان را به زیرآب میکشد و سناریوی نابودی هزاران ذخیره نادر جنگلی نظیر بلوط ایرانی، بنه و بادام وحشی در خط مرزی منطقه حفاظتشده «دنا» را کلید میزند.
نابودی 24روستا با احداث سد خرسان
ویرانی کامل ۲۴ روستا براثر زیرآب رفتن کامل و آوارگی بیش از ۱۰ هزار نفر تنها بخشی از خسارتهای جبرانناپذیر احداث سد خرسان ۳ است که بهرغم صاحبنظران، باید بهجز آوارگی مردم، منتظر نابودی صنعت کشاورزی، باغداری، زنبورداری و آبزیپروری در دو استان و همچنین ویرانی ۲۶ اثر ارزشمند تاریخی کهکیلویه وبویراحمد بود که در تیررس حملات ویرانگر سد خرسان ۳ قرارگرفته است.
بر این اساس روستاهای «لمای سفلی»، «دزک بالا و پایین»، «مازه گز»، «لمای علیا»، «دره شوره»، «مُنج»، «دشت بز»، «ده پایین»، «لهسوار»، «دو راه»، «سر سور»، «ده شیخ»، «سرتنگ»، «کله گه»، «گل چهرآباد»، «رودشتی»، «کله حمام»، «سرتل چینگو»، «بیژگن»، «درب کلات محمودی» مناطقی هستند که در هدف اصلی این حمله آبی در استان کهکیلویه وبویراحمد قرار دارند که اگر کار این سد سامان بگیرد موجب نابسامانی جدی و مدفون شدن روستاهای فوق ذکر در زیر میلیونها مترمکعب آب میشود.
ویرانی ۱۴۰۰ هکتار جنگل این استان و خسارت حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان به زیرساختهای دولتی دهستان سادات محمودی شهرستان دنا از دیگر مصائب آبی سدسازیهای افراطی در این استان است.
وقتی دنا زیر اب خواهد رفت!
این سد کابوسی است که منطقه حفاظتشده دنا را تهدید میکرد و نزدیک بود که به واقعیت تبدیل شد؛ اما حکم قضایی جلوی آن را سد کرد، اما برخی زمزمهها نشان از دستهای پشت پرده مافیای آب در یزد و اصفهان برای ازسرگیری این پروژه را خبر میدهد.
ساخت و احداث این سدها در پهنای دنا باعث خواهند شد که دنا بهعنوان بلندترین قله زاگرس و برفی بودن حائز اهمیت زیادی است آبوهوایی شرجی بر منطقه حاکم میشود، اتفاقی هولناک که اکوسیستم منطقه را نابود میکند.
در این میان معاون عمرانی استاندار کهکیلویه وبویراحمد در واکنش به ابطال ساخت این سد گفته است: سد خرسان ۳ به لحاظ موقعیت جغرافیایی و مجاورت آن با زیستکره «دنا» با مخالفت جدی تمام مردم استان و کنشگران زیستی و همهکسانی که دل در گروی مسائل زیستی داشتند مواجه شده است.
عیسی شهامت با اشاره به اینکه تلاشهای پویش مردمی، باعث ابطال مجوز این سد شده است، تأکید میکند: این درست که انفال متعلق به همه است ولی «دنا» تنها متعلق به کهکیلویه بویراحمد، اصفهان، چهارمحال و یا فارس و حتی ایران نیست، بلکه متعلق به همه بشریت است که باید به شایستگی از آن صیانت شود.
سدی که اکوسیستم دنا را نابود میکند
وی، بابیان اینکه فعالین زیستی معتقدند که سد خرسان ۳ باعث افزایش رطوبت دنا و اکوسیستم منطقه را به هم میزند، خاطرنشان میکند: خوشبختانه قبل از اینکه این فاجعه رخ بدهد، تلاشهای مردمی منجر به ابطال مجوز در قالب یک رأی تاریخی توسط دستگاه قضا شد.
شهامت تصریح میکند: قاعدتاً حکمی که صادرشده باید اجرا شود، اما ازآنجاییکه تاج این سد در استان چهارمحالوبختیاری است، باید متوقف شدن این طرح در استان یادشده اتفاق بیفتد.
در همین راستا مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کهگیلویه وبویراحمد نیز در پاسخی اظهار داشته است که این سد در حوزه استحفاظی این استان نیست.
آرش مصلح که این طرح آبی را مربوط به آب نیرو میداند، یادآور میشود که احداث سد خرسان ۳ از بابت ساختار اداری و ازلحاظ قانونی، احداث بدنه و اسکلتش در استان ما نیست و قسمتی از مخزن این سد در استان ما قرار دارد.
سخنهایی که بوی احداث سد را می دهد
حال صحبتهای چند روز اخیر دهیار منطقه سادات محمدی در واکنش به سخنهای تاج گردون نماینده مجلس، نشان از خبرهای تازه برای دستهای پشت پرده احداث این سد را نشان مدهد، خبرهایی که نماینده یزد در مجلس آن را تا حدودی تأیید کرده و گفته است که احداث سد خرسان در دستور کار این استان بود و برای آب شرب یزد حتمی است.
باید بدانیم که سد خرسان ۳ با ۲۴ کیلومترمربع وسعت، ۱۵۵ متر ارتفاع، یک میلیارد و ۱۸۵ میلیون مترمکعب حجم و ۳۹ کیلومتر طول یکی از بزرگترین سدهای بتنی است که عملیات اجرایی این طرح از سال ۸۶ آغازشده است و مسئولان شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران اهدافی نظیر تولید انرژی برقآبی، تنظیم جریان، افزایش عمر مفید سدهای پاییندست و کاهش هزینههای دستگاههای سیلاب در سد خرسان ۲ و ۳ را از مهمترین اهداف اجرای این طرح عنوان میکنند، طرحی که بارأی قضایی حکم ابطال آن زده و این طرح عملاباید متوقف شود.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- باران مهمان کهگیلویه و بویراحمد میشود
- پرواز اورژانس هوایی کهگیلویهوبویراحمد برای بیمار مارگزیده
- انتصاب جدید در دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویهوبویراحمد
- شلالدون، نگین گردشگری کهگیلویه و بویراحمد
- حال و هوای «تنگ ماغر» در سیزده بدر
- آبشار یاسوج؛ روایتگر جریان زندگی سرزمین زاگرس
- سیزده بدر در شهرستان بهمئی+ تصاویر
- سقوط از کوه ماغر یک مصدوم برجا گذاشت
- بهترین مناطق گردشگری گچساران برای سیزده بدر+ تصاویر
- خداحافظ آقای قاضی
- غارت گیاهان کوهی در بهمئی
- فوت قاضی خوشنام دادگستری کهگیلویهوبویراحمد
- گامی مؤثر در حذف خردهفرهنگهای اشتباه
- علت اولیه سانحه رانندگی قضات کهگیلویهوبویراحمدی
- پلمپ ۲ مرکز غیرمجاز لابراتور دندانساز در یاسوج
- پست جدید رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- تقدیر خاص معاون استاندار از خدمات جاودان سیرت
- وعده صادق ۱، زلزلهای در قلب رژیم صهیونیستی
- ارتقای بخش ممبی بهمئی بدون حضور ادارات
- برخورد جدی با عاملان تیراندازی و مخلان امنیت
- لایحه تغییر ساعت رسمی در دستور کار مجلس
- درویش فعلاً در پرسپولیس ماند
- خدماترسانی به روستاهای اقماری در لنده
- شهروندان بهمئی تنش آبی را جدی بگیرید
- نواخته شدن زنگ سلامت در مدارس باشت
- سپاه پاسداران هیمنه پوچ استکبار را شکست
- تفکر جهادی برگ برنده سپاه پاسداران است
- آمادگی برای مقابله با آتشسوزیها در ارتفاعات لنده
- افزایش بیماریهای سرطانی و قلبی در کهگیلویهوبویراحمد
- یادبود سفیران قضایی در یاسوج
- سپاه ستون اقتدار ملی و بازوی خدمترسانی
- زخم کاری سودجویان بر پیکر پارک جنگلی
- نجات مرد میانسال چاروسایی توسط بالگرد هوایی
- بخشدار دولت وفاق ملی در چرام منصوب شد
- انتصابات جدید در کهگیلویهوبویراحمد
- بدرقه سفیران قضائی تا بهشت
- پاپ فرانسیس درگذشت
- وقتی استکبار جهانی از محبوبیت «سپاه» عصبانی است
- کهگیلویهوبویراحمد سهشنبه بارانی میشود
- اعطای تسهیلات به مشاغلپایدار؛ بدون محدودیت در بهمئی
- افت برداشت گندم در باشت
- قدردانی خانوادهٔ قضات آسمانی از مردم کهگیلویهوبویراحمد
- پیام تسلیت رئیس قوه قضائیه به مردم کهگیلویهوبویراحمد
- جنگ تعرفهای اردوغان علیه فولاد ایران
- ارگ کلاهفرنگی؛ یادگاری باشکوه از روزگار قاجار
- اجرای ۶۲ طرح بزرگ اقتصادی در کهگیلویهوبویراحمد
- مدعی پیامبری با شلیک پلیس کشته شد
- دهدشت قهرمان کشتی فرنگی نونهالان کهگیلویهوبویراحمد شد
- تغییرات مدیریتی در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- بوستان، شهری بدون بیمارستان و درمانگاه شبانهروزی!
- مشاهده بیشتر