رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
یکشنبه 1404/03/04 Sunday - 2025 25 May الأحد ، 27 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1403-03-17 10:26 شماره خبر : 4763
سه‌دهه با سفر تاریخی رهبرانقلاب به کهگیلویه‌وبویراحمد؛

سفر تاریخی رهبر فرزانه انقلاب به کهگیلویه و بویراحمد در ۱۷ خردادماه سال ۱۳۷۳ سرآغاز یک تحول بنیادی برای سازندگی و تحول اساسی در کهگیلویه و بویراحمدی را رقم زد که تا قبل از آن این استان با محرومیتی کهنه و تاریخی عجین شده بود .

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«صبح زاگرس» فقر مطلق، نبود جاده دسترسی،فقدان بهداشت و پزشک در روستاها، مشکل آب آشامیدنی، نبود گاز، برق و وجود فضاهای آموزشی محدود تنها بخشی از سیمای استان محروم کهگیلویه و بویراحمد در آستانه سفر مقام معظم رهبری  در سال 73 به استان بود که همچون زخم‌های کهنه‌ای تا آن هنگام امیدی به بهبود آن‌ها وجود نداشت.

استان کهگیلویه وبویراحمد، استانی با بافت عشیره‌ای و مردمانی سخت‌کوش که به دلیل ایستادن در جلوی خاندان منحوس پهلوی در حماسه تنگ نامرادی گجستان، بیشتر از گذشته و سیر تاریخی خود در  فقر و محرومیت به سر می‌بردند این و محرومیت کهنه و تاریخی از آن‌ها دست نمی‌کشید تا این سفر تاریخی و پر خیروبرکت مقام معظم رهبری در سال 73 بارقه‌ای از امید و توسعه را برای آن نوید می‌داد.

مقام معظم رهبری با بینشی عمیق و روشن و با چاشنی تدبیر یک خط‌مشی مناسب برای استان محروم کهگیلویه وبویراحمد ترسیم کرد که اکنون در سایه تصمیم‌های حکیمانه ایشان آثار و نتایج مثبت و امیدآفرین آن برای مردم قدرشناس کهگیلویه وبویراحمد به زیبایی ملموس و نمایان است.

سفری که آغازگر توسعه وسازندگی کهگیلویه‌وبویراحمد شد

ایجاد پروژه‌های عظیم و ملی که هم برای استان و هم کشور حیاتی بود در این سفر پر خیروبرکت در سال 73تعریف و پیش‌بینی شد و آغاز خروج از محرومیت و پر کردن گودال‌های عمیق و مشکلات انباشت شده از گذشته زدوده شد و در سایه این تصمیمات بزرگ و کلیدی امروز کهگیلویه و بویراحمد در زمره استان‌های در حال پیشرفت و توسعه قرارگرفته است.

در این سفر پر خیر برکت پروژه‌های مهم و تحول‌آفرینی همچون محورهای ملی ارتباطی پاتاوه - دهدشت، یاسوج - بابامیدان، فرودگاه یاسوج و گچساران، سد عظیم کوثر مصوب و از آن روز عملیات اجرایی آن‌ها آغاز شد.

این روزها و پس از گذشت سال‌ها از آن سفر تاریخی همه بر نقش چشمگیر این چند پروژه در توسعه استان واقف‌اند و معتقدند که با این سفر به‌یادماندنی بسیاری از محرومیت‌ها را از این استان رخت بست و مردم طعم شیرین خدمات نظام جمهوری اسلامی را چشیدند.

پروژه‌های مهمی که در سفر رئیس‌جمهور شهید دولت سیزدهم آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و با پیگیری‌های این دولت کریمه برخی از آن‌ها همچون پروژه کلیدی و مهم پاتاوه به دهدشت بعد از سال‌ها چشم‌انتظاری به افتتاح رسید و قریب 400روستا از بن‌بست محرومیت در حوالی این جاده از محرومیت رهایی یافتند و رنگ توسعه را به چشم خود دیدند.

پروژه هایی که کهگیلویه وبویراحمد را از از بن بست نجات داد

باید بدانیم تا قبل از سفر مقام معظم رهبری استان در یک بن‌بست ارتباطی بود و خبری از جاده‌های آسفالت و فرودگاه و پرواز نبود، ولی با این سفر پر خیروبرکت تلاش‌ها برای رفع این مشکلات آغاز شد به‌گونه‌ای که سال ۸۹ تا قبل از سفر مقام معظم رهبری یاسوج مرکز استان تنها از یک‌راه پرپیچ‌وخم در دل کوهستان‌ها برخوردار بود.

پیش از انقلاب حتی یک کیلومتر راه آسفالت در کهگیلویه و بویراحمد وجود نداشت و هیچ‌گونه توسعه زیرساختی در حوزه بهداشت و درمان، حمل‌ونقل جاده‌ای، آموزش و عمران شهری در استان انجام‌نشده بود و برای جبران این عقب‌ماندگی‌ها باید آستین همت بالا زده می‌شد. اما این سفر پر خیروبرکت باعث شده که امروز جاده‌های ارتباطی مهم وکریدرهای مرکزی در جنوب غرب ایران از استان کهگیلویه و بویراحمد بگذرد و زنگ توسعه در این دیار بعد از قرن‌ها و سال‌ها بر صدا درآید.

17خرداد آغاز توسعه کهگیلویه وبویراحمد

باید به واضح بگوییم که این سفر به‌واقع مایه یک تحول اساسی و زیربنایی در سطح استان کهگیلویه وبویراحمد شد که بخش اعظمی از طرح‌های کلان و اثرگذار موجود در استان مربوط به همین سفر بوده است و این استان شاهد یک رونق چشمگیر درزمینهٔ اقتصادی، عمرانی، کشاورزی، بهداشت و موارد دیگر شد.

جاده‌های مواصلاتی و ارتباطی یاسوج بابامیدان، جاده حیاتی و کریدور شمال به جنوب پاتاوه به دهدشت، جاده مواصلاتی یاسوج به شیراز، سد استراتژیک و مهم کوثر، فرودگاه بین‌المللی  یاسوج، ایجادِ صدها خانه بهداشت در مناطق روستایی، آسفالت جاده‌های خاکی روستایی، ایجاد بسترهای درمانی و احداث چندین بیمارستان مجهز در استان و بسیاری دیگر از پروژه‌های مهم عمرانی از موهبات این سفر تاریخی بوده که سه دهه از آنت می‌گذرد و هرروز رونق و توسعه این پروژه‌ها برای این دیار توسعه را به بار می‌آورد.

باید بدانیم که معظم له در این سفر تاریخی فراموش‌نشدنی به مناطق روستایی و سیاه‌چادرهای عشایری هم بازدیدی داشتند و پیوند عاطفی عمیقی بیش از گذشته بین مردم  و رهبر عزیز انقلاب سوق گرفت.

حال در این راستا به برخی از این پروژه‌های کلیدی اشاره  خواهیم کرد که توانستند در تاریخ این دیار نقش‌آفرین خوبی باشند و توسعه را برای این سرزمین به یادگار بگذارند.

سد استراتژیک کوثر، منبع آبی چهار شهرستان گچساران، چرام، بهمئی و لنده

سد کوثر یکی از طرح‌های مهم و اولویت‌دار سفر مقام معظم رهبری برای استان است که نقش مهمی در تأمین آب پنج استان جنوبی کشور و حتی سه شهرستان استراتژیک در استان کهگیلویه وبویراحمد دارد.

سد کوثر تأمین آب ۲ و نیم میلیون نفر از جمعیت کشور را در پنج استان انجام می‌دهد و آب شرب شهر ۱۰۰ هزارنفری گچساران و کل روستاهای اطراف را ۱۱ سال است که تأمین می‌کند.

این سد بیش از ۱۵ سال است که آب شرکت نفت و گاز گچساران به میزان سه میلیون مترمکعب را تأمین می‌کند و به آن افزوده خواهد شد و همچنین آب پتروشیمی یک و ۲ گچساران به میزان ۱۷ میلیون مترمکعب و آب هفت هزار هکتار اراضی کشاورزی خیرآباد لیشتر تنگ انگشترک را نیز انجام می‌دهد.

دیار چهارفصل زنده شد

همچنین به گفته مسئولان ارشد استانی با برنامه‌ریزی صورت گرفته که در قالب طرح توسعه‌ای سد کوثر  قرارگرفته است آب هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی دشت مور گچساران و آب شرب ۸۵ هزار نفر از جمعیت شهرستان بهمئی را تأمین خواهد کرد.

همچنین این سد عظیم الجسه طبق برنامه‌ریزی‌های بلندمدت آب ۲۴۰ هزار نفر از جمعیت شهرهای دهدشت، سوق، چرام، لنده و ۳۰۰ روستا را باید انجام دهد که طرح آن با پیشرفت قابل‌توجهی روبه‌روست و نشان می‌دهد که این سد مهم و استراتژیک نقش بسزایی در تأمین آب در این استان داشته است.

جانمایی خوب و مهم این سد نیز خود مزیدی بر نکته کلیدی و نقش مهم این سد بوده که در سال های اخیر با توجه به بارندگی‌های حوزه آبریز جنوب غرب کشور، این سد با پرشدگی صددرصدی ،یکی از سدهای مهم را ایفا کرده و نقشی بسزایی در از بین بردن خشک‌سالی داشته است.

جاده‌ای مواصلاتی که کمر محرومیت در دیار بویراحمد را شکست

محور ارتباطی یاسوج به بابامیدان به‌عنوان یکی از مصوبات مهم سفر مقام معظم رهبری، یکی از جاده‌های ترانزیتی جنوب کشور بشمار می‌رود و در طول شبانه‌روز بخش زیادی از ترافیک مرکز به جنوب کشور از محور ارتباطی یاسوج - خوزستان و استان بوشهر و بندرهای جنوبی از جاده بابامیدان - یاسوج انجام می گیرد.

مسیر قبلی یاسوج به بابا میدان بسیار خطرناک و پرپیچ‌وخم بود و شاهد مرگ‌ومیرهای بسیار در اینت مسیر بودیم تا اینکه جاده کنونی احداث و در سال 89 با ایجادِ چندین تونل مهم و حیاتی مهم بهره‌برداری قرارگرفته و به گفته برخی از کارشناسان کمر محرومیت کهنه و تاریخی با ایجاد این پروژه در شهرستان بویراحمد شکسته شد.

محور یاسوج - بابا میدان حدفاصل دشت روم تا بابا میدان به طول ۴۷ کیلومتر بخش مهمی از محور ارتباطی بوشهر- خوزستان- یاسوج- اصفهان- تهران است که عملیات اجرایی آن با عبور از مناطق صعب‌العبور و کوهستانی و با احداث ۹ دستگاه تونل به طول چهار هزار و ۲۱۰ متر به سرانجام رسید و نوید روزهای پر رونق را برای دیار همیشه‌سبز چهارفصل رقم زد

بهره‌برداری از این محور موجب کاهش ۱۲۰ کیلومتری مسافت کریدور جنوب به شمال کشور و سهولت ارتباط مناطق جنوبی کشور به استان کهگیلویه و بویراحمد و شکوفایی اقتصادی این منطقه شده است.

فرودگاه یاسوج، نویدبخش توسعه گردشگری، اقتصادی و سیاسی دیار چهارفصل

شهر یاسوج مرکز کهگیلویه وبویراحمد تا قبل از سال 73عملاً از داشتن یک فرودگاه مجهز و توسعه‌یافته در مضیقه بود و تنها باند فرودگاه آن در منطقه چم چیت در نزدیکی سیلوی چندساله یاسوج بنانهاده شده که فقط هواپیمای مخصوص سم‌پاش و یا حتی بالگرد می‌توانست در آن فرود بیایید و تا فرودگاه در این دیار فرودگاه گچساران بود.

در سفر پربار  مقام معظم رهبری به دیار کهگیلویه وبویراحمد، عملیات اجرایی فرودگاه یاسوج در سال ۷۳ آغاز و در سال ۷۹ نیز به بهره‌برداری رسید و آهنگ توسعه استان به صدا درآمد و استان در سایه نظام اسلامی و دولت‌های پس از انقلاب رنگ و بوی کاملاً متفاوت با سال‌های قبل از ۵۷ به خود گرفت.

در سال ۱۳۷۳ یکی از مصوبات سفر پر خیروبرکت رهبر عزیز انقلاب تأسیس فرودگاه یاسوج بود، این فرودگاه بعد از احداث و مشخص شدن اراضی و محصور شدن آن در سال ۱۳۹۵ باهدف استفاده از هواپیماهای با بدنه متوسط طول باند افزایش یافت و فرودگاه بهسازی شد.

شناخته شدن سرزمین دنا با یک پروژه فرا منطقه ای

حال حاصل این بهسازی توجه و اهتمام به فرودگاه یاسوج سبب می‌شود از یک باند پروازی به طول سه هزار و ۲۰۰ متر و عرض ۶۰ متر و همچنین سیستم ناوبری و کمک ناوبری دی وی یو آر) و (ام دی بی) و همچنین سیستم روشنایی باند برای استفاده در شب بهره‌مند شود.

اتفاقاتی که بعد از سال ۹۶ افتاد این بود که فرودگاه یاسوج مجهز به سیستم سیمپل اپروچ و پاپی به منظور فرود پرواز در شب شد که این نقطه عطفی در رشد و توسعه فرودگاه بود.

از سویی دیگر مهم تر از همه موارد مطرح شده این است که فرودگاه یاسوج در سال ۱۴۰۰ پس از پیگیری های مستمر مسئولان فرودگاه و استانداری در بهمن ماه ۱۴۰۰ فرودگاه یاسوج از سطح فرودگاه داخلی به مرز هوایی ارتقا یافت تا زیرساخت ها آماده و پروازهای بین المللی انجام شود.

پروژه ملی پاتاوه به دهدشت طرحی بزرگ از سوی متخصصان ایرانی

پروژه ملی و استراتژیک پاتاوه- دهدشت، جزو پنج پروژه اول در سطح کشور است که باید تکمیل آن 400روستای دیار سرزمین چهارفصل از بن بست محرومیت رها شدند و رنگ توسعه را به چشم خود دیدند و اتصال این جاده به جنوب کشور توانسته قریب 250کیلومتر در راستای توسعه متوازن و بهره وروی در زمینه حمل نقل کمک بسزایی داشته باشد.

این پروژه حیاتی با داشتن 14رشته تونل حیاتی و مهم بعد از 27سال با حضور شهید جمهور،آیت‌الله رئیسی عزیز به بهره‌برداری رسید و در حال حاضر این پروژه توانسته بار زیادی از سیستم حمل‌ونقل استان را بر دوش خود بکشد و رنگ توسعه را با نگاهی امیدوارانه‌تر برای این دیار رقم بزند .

پروژه‌ای سنگین که با تحقق آن کهگیلویه و بویراحمد از بن‌بست خارج و کریدور چندجانبه خوزستان، بوشهر، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد را با مسیری جدید به شمال متصل کرده است.

جاده‌ای مواصلاتی که محرومیت را از بین برد

پروژه بزرگ و راهبردی دهدشت - پاتاوه به طول ۱۳۶ کیلومتر در ادامه محور اصلی شهرضا - سمیرم - بهبهان است که ارتباط‌ دهنده استان‌های جنوب کشور ازجمله خوزستان را به استان‌های مرکزی ایران محسوب می‌شود و درواقع نقطه ثقل و میانبر بین استان‌های قرارگرفته در کریدور شمال به جنوب کشور به‌حساب می‌آید.

اجرای این پروژه و به بهره برداری رسیدن مسیر مواصلاتی آن علاوه بر کارکرد ملی، پنج بخش مهم و پرجمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد شامل بخش کبگیان در شهرستان دنا، شهرستان مارگون، بخش‌های چا روسا و دیشموک در کهگیلویه و بخشی از شهرستان لنده را از بن‌بست جاده‌ای و محرومیت خارج می‌کند.

از سوی دیگر جاده پاتاوه - دهدشت با عبور از چشم‌اندازهای زیبای طبیعی در شهرستان‌های دنا وبویراحمد و سپس کهگیلویه به بهبهان در استان خوزستان می‌رسد که یکی از مزیت‌های مهم آن در حمل‌ونقل کالا ، مسافر و گردشگری است.

برکاتی که توسعه را به دیار چهارفصل هدیه داد

از دیگر برکات سفر رهبر معظم انقلاب در سال 73 را باید ساخت یک هتل پنج ستاره، یک هزار واحد مسکونی رزمندگان، هفت کارخانه و واحد صنعتی، توسعه و تقویت شبکه‌های صداوسیمای مرکز استان را نیز از دیگر دستاوردهای این سفر پر خیروبرکت برای آبادانی کهگیلویه وبویراحمد دانست.

این سفر تاریخی و تحول ساز برای استان ۳۳۵ پروژه عمرانی و زیربنایی و همچنین ۶۰۰ طرح تولیدی را به ارمغان آورد و در بخش عمران روستایی ۴۷ روستا بهسازی و آسفالت، ۱۵۸ روستا برق‌رسانی، ۹۰ روستا آب‌رسانی و سه هزار واحد مسکونی ساخته شد.

در حوزه عمران شهری نیز ساختار آب‌رسانی شهرهای یاسوج، گچساران، دهدشت، باشت و چرام اصلاح شد و پروژه‌های دیگری همچون احداث برق ۳۳ کیلووات شهر دهدشت، گازرسانی به طول ۸۰ کیلومتر در شهر گچساران و طرح فاضلاب شهری گچساران نیز به اجرا درآمد.

در بخش آموزش ۳۵ پروژه مدرسه‌سازی و خوابگاه شبانه‌روزی، ۱۲پروژه بهداشتی درمانی و کمک به ساختن دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه پیام نور از مصوبات سفر مقام معظم رهبری بود که همه آن‌ها اقدام شد.

باید بدانیم که کهگیلویه وبویراحمد یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار جنگل و مرتع دارد که  به همین خاطر ۱۰۰ طرح مرتع‌داری و آبخیزداری در این سفر تاریخی و بزرگ به اجرا گذاشته شد، همچنین ۵۰۰ طرح درزمینهٔ دام‌پروری، آبزی‌پروری و گسترش صنایع روستایی به نیز اجرایی شده است.
 

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار