رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1404/06/03 Monday - 2025 25 August الاثنين ، 2 ربيع الأول ، 1447
ساعت
1404-06-03 13:13 شماره خبر : 15399
دنا تا گندمگار؛

حقابه آب به مردم کهگیلویه و بویراحمد مسئله‌ای بوده که در چند سال اخیر همیشه به مسئولان گوشزد شده است، حقابه مسلمی که همچنان در بروکراسی اداری گیر افتاده و راه به جایی نبرده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»آب، همه امروز به اهمیت آب با توجه به تنش‌های آبی و بُخل آسمان بر زمین واقف هستند، مسئله‌ای که شاید تا یک دهه پیش کسی فکر نمی‌کرد که مسئله آب این‌گونه باعث کش‌وقوس‌های فراوان در مناطقی از فلات ایران شود که خودش از پرآب‌ترین کشورهای خاورمیانه است.

کهگیلویه و بویراحمد به‌عنوان دیار چشمه‌های خروشان، رودخانه‌های جاری و آب‌های زیرزمینی فراوان، روزی برای خودش، بر اساس ضرب‌المثلی «آقایی می‌کرد»، اما امروز با توجه به یک کُمینه 5 سالی خشک‌سالی و کاهش بارندگی‌های سالانه با کمبود آب‌های؛ سطحی و زیرزمینی روبه‌رو شده که کام مردم بسیاری از مناطق این استان را تلخ کرده است.

 نقش پروژه‌های آبی در بحران خشکسالی استان!

در چند سال اخیر سدسازی‌های سریالی در همسایگی کهگیلویه و بویراحمد و همسایه دیرینه‌اش چهارمحال بختیاری باعث شده است که کوه های همیشه سفیدپوش دنا و زرد کوه دو عروس قد کشیده زاگرس که روزی برف آن تا چندین متر می‌رسید و در گرمای تابستان نیز سفیدی قله‌های آن دل‌خوش مردمان این دیار بود، از برف خالی شود و بسیاری این مسئله را ناشی از سدسازی‌های سریالی و ندادن حقابه آب این دو استان بدانند؛ که باعث شده امروز این دو استان برف خیز و پر بارش در زمزه استان‌های کم بارش و در معرض خشک‌سالی قرار بگیرند.

حقابه تاریخی کهگیلویه و بویراحمد چه شد؟

اما همیشه حقابه آب دیار کهگیلویه و بویراحمد همیشه نُقل محافل سیاسی، اجتماعی، جلسات و حتی هر کوی برزنی بوده، به‌گونه‌ای که مسئولان و حتی مردم از ندادن حقابه مُسلم خودشان برای مصارف آب شرب و کشاورزی گلایه داشته باشند.

چندین سد حیاتی ساخته نشده در کهگیلویه وبویراحمد خود گواهی به این مدعاست که حقابه رودخانه‌های جاری این دیار ازجمله، زهره، جراحی، بشار و مارون و حتی خرسان همچنان برای دیار کهگیلویه وبویراحمد آن‌چنان‌که بایدوشاید تحقق‌نیافته و از این رودخانه ها برای این دیار حقابه ای در نظر گرفته نشده است.

سد مارون دو یا همان آبریز سال‌ها است بر زمین مانده و دشت های بایر و حاصلخیز کهگلیویه از نداشتن آب برای خود درعذابند و سرزمین بلاد شاپور به دلیل نرسیدن آب به زمین‌هایش در حال صحرا شدن است.

 نابودی تدریجی زاگرس؛ وقتی خشکسالی بلای جان طبیعت و اقتصاد می‌شود!

اما مسئله گندم‌کار، چند صباحی است که مسئله انتقال آب از رودخانه دیشموک برای مصارف آب شرب برای این بخش خبرساز شده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین موحد نماینده مردم کهگیلویه بزرگ در مجلس شورای اسلامی در جلسه شورای اداری استان با انتقاد از مواضع عجیب مسئولان استان خوزستان در رابطه با برداشت آب از رودخانه دیشموک برای مصارف آب شرب برای مناطقی از دیشموک گفت: مسئولان خوزستان نمی‌دانند گندم‌کار کجاست، اما برای آن نسخه می‌پیچند.

مجوزهایی که فقط برای برخی اجرا می‌شود نه برای دیشموک؟

وی ابراز داشت: مجوز اجرای این پروژه در تاریخ ۱۹ آذر ۱۴۰۲ طی صورت‌جلسه‌ای از سوی مدیریت امور مطالعات و بررسی‌های فنی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور صادرشده است؛ اما برخی از مسئولان استان خوزستان بنا به هر دلایلی جلوی این طرح را می‌خواهند بگیرند که استاندار باید در این زمینه ایستادگی کند و نگذارد حقابه به‌حق مردم دیشموک از آن‌ها سلب شود.

باید بدانیم که بخش دیشموک در شهرستان کهگیلویه دارای بالغ‌بر ۲۸ هزار نفر جمعیت، ۱۰۴ روستا و ۳۸ روستای دهیار محور است.

بخش دیشموک خود سرشار از ظرفیت‌هایی عظیم در حوزه‌های مختلف طبیعی، کشاورزی و معادن است که با توجه به عدم دسترسی به راه ارتباطی مناسب از وجود سرمایه‌گذار بخش خصوصی جامانده و دیشموک همچنان برچسب محرومیت را بر پیشانی خود یدک می‌کشد، منطقه ای که بیشترین ظرفیت های معدنی و حتی تولیدی در زمینه دامداری و کشاورزی را دارد ، اما امروز حتی از داشتن حقابه آب های جاری رودخانه های همسایه خود محروم است.

دیشموک تشنه در همسایگی رودخانه‌های پرآب

مردم دیشموک در کنار رودخانه‌ای پرآب در منطقه گندم‌کار زندگی می‌کنند، اما از داشتن آب سالم بی‌بهره‌اند، مردم این دیار آب خوردن و آشامیدنی اشان را از چاه تأمین می‌کنند و این در حالی است که رودخانه‌های وحشی اطراف دیشموک سالیانه چندین میلیون مترمکعب آب را به خلیج‌فارس می ریزد و خودشان از داشتن آب سالم بی‌بهره‌اند.

نامه پراز درد رحمانی به استاندار خوزستان

حال در همین راستا بود که استاندار کهگیلویه وبویراحمد در واکنش به مواضع مسئولین خوزستان ازجمله استاندار خوزستان و برخی از نمایندگان برنامه‌ای نوشته است: استان کهگیلویه و بویراحمد علی‌رغم داشتن یک درصد مساحت کشور، با دارا بودن ۱۱/۲ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و ۸/۲ میلیارد مترمکعب رواناب قریب ۱۰ درصد  منابع آبی کشور را به خود اختصاص داده است.

در این نامه آمده است: بخش زیادی از جمعیت ۷۸۰  هزارنفری استان هم‌اکنون با چالش تأمین آب شرب مواجه‌اند و علاوه بر صدها روستای تشنه، شهرهای مختلف ازجمله دیشموک با بارش ۹۰۰ میلی‌متر در سال در وضعیت کنونی با بحران آب مواجه و توسط تانکر آب‌رسانی می‌شوند.

 رحمانی آورده است: در کنار همه مشکلات اشاره‌شده افتخار تأمین آب شرب ۲/۵ میلیون نفر از جمعیت کشور در ۵ استان جنوبی از سد کوثر در طول بیش از ۲۲ سال گذشته تاکنون با مدیریت استان کهگیلویه وبویراحمد انجام‌گرفته که قریب بیش از ده‌ها  شهر و صدها روستای استان خوزستان تحت پوشش آن بوده و به‌صورت پایدار توسط سد کوثر تأمین آب می‌گردد.

وی در این نامه گفته است: منطقه دیشموک به‌عنوان یکی از محروم‌ترین نقاط استان و کشور علی‌رغم بارش بالای سالیانه با کمبود مداوم آب مواجه بوده که از زمان سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی مدظله‌العالی در دهه هفتاد و سپس سفرهای متعدد دولت‌های مختلف در دهه‌های گذشته تأکید بر تأمین آب این مناطق گردید و لذا توسط کارشناسان و متخصصان متعدد مطالعات تأمین آب شرب انجام که به دلیل شرایط زمین‌شناسی و عدم وجود و تشکیل  آبخوان زیرزمینی نهایتاً روش بهره‌برداری از رودخانه موجود در منطقه ازنظر کارشناسی مورد تأیید قرار گرفت.

مردم دیشموک تشنه اند و حقابه به حق خود را می‌خواهند

استاندار در این نامه آورده است: به همین منظور مطالعات فنی و کارشناسی، بررسی‌های علمی و اجتماعی با لحاظ نمودن تمامی ضوابط و اسناد بالادستی صورت پذیرفت و درنتیجه  پروژه تأمین آب شرب دیشموک با حجم آب قابل‌برداشت سالیانه ۴ میلیون مترمکعب صرفاً به‌منظور شرب در قالب تخصیص ابلاغی حوزه مارون جراحی در سال ۱۳۹۵ توسط  معاونت آب و آبفا وزارت نیرو و مستندات بعدی در مهرماه سال ۱۳۹۷ در  شرکت مهندسی آبخازیا کشور از طریق رودخانه گندم‌کار واقع در غرب دیشموک و در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری از مرز دو استان (در محدوده استان کهگیلویه و بویراحمد) مورد تصویب قرار گرفت.

رحمانی در این نامه نیز آورده است: هیچ‌گاه از عدم استفاده از یک قطره آب سد مارون که کل  دریاچه آن در استان کهگیلویه و بویراحمد ولیکن کل حجم آن در استان خوزستان به مصرف می‌رسد شکایت ننموده‌اند و سد چم شیر در شهرستان گچساران برای احداث و تکمیل کمک نموده‌اند تا بعد از سال‌ها اولین تابستانی باشد که به واسطه بهره‌برداری سد چم شیر نگرانی همیشگی در شبکه‌های آبیاری پایین‌دست ازجمله زیدون، شهید بهشتی، شهید رجایی و سد اسک خوزستان وجود نداشته باشد.

وی همچنین نیز تأکید کرده است: با طی مراحل قانونی اجرای این پروژه ازجمله رعایت تمام اسناد بالادستی و اخذ  مجوزهای مختلف هیچ‌گونه خدشه و خللی در منافع مردم شریف استان خوزستان وارد نخواهد کرد و جای هیچ‌گونه ابهام و نگرانی وجود نخواهد داشت.

ماجرای یک کلیپ از نماینده باغملک 

حال در همین راستا شاهد پخش کلیپی از ابراهیم پور نماینده باغ‌ملک هستیم که به‌صورت نامحسوس در منطقه گندم‌کار حضور پیداکرده و با صراحت خودش گفته است که این پروژه توقف پیدا کرد است.

نماینده مردم ایذه، باغ‌ملک، صید ون و دزپارت در این کلیپ تأکید کرده است: «موضوع‌بند انحرافی دیشموک از اهمیت زیادی برخوردار است و تا تعیین وضعیت نهایی پروژه، این مسئله با جدیت پیگیری خواهد شد.»

حالم بد شد!
در همین راستا تاجگردون با واکنش تندی نسبت به این مسئله گفته است: این کلیپ همکار عزیزم جناب دکتر ابراهیم پور را دیدم، حالم بد شد. ای‌کاش سه نماینده محترم کهگیلویه و رامهرمز و ایذه و باغ‌ملک باهم می‌رفتند و ما هم همراهشان یک کلیپ مشترک جای سد ماندگان پر می‌کردیم و باهم می‌نشستیم این مشکل را برادرانه حل می‌کردیم. (اگرچه این روش هم پسندیده نیست).

مردم این خطه همه باهم فامیل، برادر و هم‌خون هستیم، نمی‌دانم چرا این‌گونه شد و برادران به جان هم افتادند. این مسیر غلط است. مردم از ما انتظار دارند این نوع مسائل را خودمان حل کنیم و به بازار فضای مجازی نکشیم.

مجوز طرح گندمکار صادر شده است

در همین راستان مدیرعامل آب و منطقه کهگیلویه وبویراحمد در گفتگو با خبرنگار ما گفت: این پروژه آب‌رسانی مجوزش صادرشده و بودجه نیز برای آن در نظر گرفته‌شده است و در سفر ریاست جمهوری به استان نیز طرح خواهد شد.

وی به حقابه آب مناطق مختلف استان نیز اشاره داشت و افزود: حقابه آب یک مسئله قانونی است و به مردم استان تعلق دارد و در این زمینه کوتاهی نخواهیم کرد.

پا پس نمی کشیم؟

اما مسئله مهم حقابه یک موضوع حساس و حیاتی است و باید به جد آن را به جلو برد و نگذاشت که مردم دیار دیشموک از حقابه خود محروم شوند، حال انتظار می‌رود مسئولان استان خوزستان نیز در مورد سد ماندگان همگام با مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد واکنش نشان دهند و نگذارند این سد سریالی و حتی دیگر سدهای سریالی در پهنه‌ای دنا ساخته شود و مردم استان‌های خوزستان، چهارمحال بختیاری، بوشهر از داشتن آب‌های دیار دنا خالی شوند.

دنا هویت ماست؛ نگذارد به آن زخم بزنند

باید بدانیم که سدماندگان بر روی حوضچه اصلی آب رودخانه‌های خرسان و کارون ساخته خواهد شد و به غیر از صدمات به حوضچه‌های آب دیار دنا به اکوسیستم اصلی زاگرس جنوبی و سرزمین دنا نیز صدمه وارد خواهد کرد و باعث شدن صدها چشمه و رودخانه و تغییرات اقلیمی در دین دیار خواهد شد.

باید بدانیم که امروز دنا هویت ماست و زخم زدن به این هویت بزرگ ایران اسلامی و مردم خطه جنوب و قوم بزرگ لر و ترک و از بین بردن اکوسیستم آن می‌تواند زندگی چندین میلیون انسان در پایین‌دست رودخانه‌های پر آب آن را به خطر بیندازد.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!