رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/01/30 Saturday - 2025 19 April السبت ، 21 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-29 00:38 شماره خبر : 12192
فقط برای یک رپورتاژ بود؛

کارخانه بازیافت زباله یاسوج به گواه بسیاری از کارشناسان شتاب‌زده و برای رپورتاژ تکمیل‌نشده افتتاح شد و امروز رها شدن و بلاتکلیفی آن به استخوان‌لای‌زخم تبدیل‌شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«صبح زاگرس» کارخانه بازیافت زباله یاسوج بعد از سال‌ها، بالاخره هشتم شهریورماه سال  1401در زمان شهردار سابق شهر یاسوج و با حضور وزیر سابق کشور دولت سیزدهم  افتتاح و به بهره‌برداری رسید ولی در کمتر از چند ماه چرخ فعالیت آن از کار افتاد. 

این کارخانه مهم و حیاتی که در ورد گاه زیبا و بکر دوپشته دشت روم که روزی مأمن عشایر بود؛ ساخته شد تا بتواند هم منطقه دوپشته را از داغ زباله‌ها نجات دهد و هم در جهت سوددهی طلای کثیف مثمر ثمر باشد.

کارخانه‌ای که استخوان‌لای‌زخم شد

اما این کارخانه بازیافت به گواه برخی کارشناسان شتاب‌زده و برای رپورتاژ تکمیل‌نشده افتتاح شد که پس از۱۰ ماه از افتتاح صوری به دلیل عمل نکردن شهرداری به تعهداتش تعطیل شد و امروز این کارخانه میلیاردی بلاتکلیف رهاشده و هم‌اکنون به استخوان‌لای‌زخم تبدیل‌شده است. 

اگر سیری به وضعیت منطقه بکر و زیبایی دوپشته بزنیم، منطقه‌ای ییلاقی را می بنیم که روزگاری چراه گاه ایلات عشایر بود و روزی گذران زندگی باوجود چشمه‌های متعدد در این منطقه زیبا جریان داشت، تا اینکه در سال‌های نه‌چندان دور و برای دوری از منطقه یاسوج از یوغ زباله‌ها، به محلی برای انباشت زباله و امحاء آنان تبدیل شد.

ولی رویه تخریب این منطقه زیبا در چند سال اخیر و بوی دوود و هوای نامطبوع این منطقه در ورودی شهر یاسوج از سمت بابا میدان به محلی برای انباشت زباله‌های تبدیل شد که هم داد مردم را درآورده است و هم محیط‌زیست طبیعی این منطقه را به‌کلی از بین برده و شیرابه‌های زباله حتی خطری برای چاه‌های آب ری یاسوج شده است.

طلای کثیفی که مثمر ثمر نیست!

هرچند که از زباله به نام طلای کثیف نام می‌برند و با آن می‌توان تولیدات زیادی ازجمله، برق، کود شیمیایی و حتی لاستیک به دست آورد، اما این طلای کثیف امروز در یاسوج به یک غده سرطانی تبدیل‌شده و هرروز بر آن افزوده می‌شود.

کاهش تولید جمع‌آوری و دفع و حتی استفاده بهینه از زباله به یکی از دغدغه‌های مهم جامعه بشری تبدیل‌شده‌ و مدیریت پسماند علاوه بر کمک به زیبایی محیط و دفع اصولی زباله، باعث کمک به محیط‌زیست می‌شود، امری که در جوامع پیشرفته و توسعه‌یافته دنیا با برنامه‌ریزی دقیق به آن پرداخته و برای مدیریت صحیح آن هزینه‌های هنگفت صرف می‌شود.

طلای کثیف همچنان می‌سوزد؟

 زباله که به طلای کثیف معروف است سالیانه بخش زیادی از درآمدهای شهری و اشتغال‌زایی در برخی کشورها و استان‌ها از این طریق محقق می‌شود،حتی در برخی از شهرهای بزرگ از زباله برق تولید می‌کنند ، ولی این مسئله در استان کهگیلویه وبویراحمد که به‌عنوان «پایتخت طبیعت ایران» معروف است؛  سال‌هاست با مشکلات زیرساختی بازیافت زباله مواجه بوده و هزاران تن زباله در ضعف نبود تفکیک سوزانده می‌شوند.

بر اساس بررسی‌ها، سرانه تولید زباله برای هر نفر در کشور ۸۵٠ گرم بوده که این میزان در استان کهگیلویه وبویراحمد بیش از یک کیلوگرم است؛ البته این میزان در شهر یاسوج، مرکز استان دو برابر کشور است؛ در سطح شهر یاسوج روزانه ۲۵٠تن زباله تولید می‌شود که عمده این میزان در خیابان‌ها تفکیک می‌شود.

چه کسی به تعهداتش پایبند نبود!

هرچند وعده‌هایی برای حمایت مالی جهت اجرای فاز دوم کارخانه بازیافت در همان روزبه سرمایه‌گذار داده شد ولی نهایتاً این کارخانه به علت همکاری نکردن دستگاه‌های خدمات رسان و عمل نکردن شهرداری به تعهداتش افتتاح نشده، تعطیل شد.

قبل از احداث بنای کارخانه بازیافت زباله در دوپشته دشت روم هرروز شاهد انبوهی از دود ناشی از سوختن زباله بودیم و بوی نامطبوع زباله مشام را به‌سختی آزار می‌داد.

پس از قد علم کردن بنای کارخانه بازیافت زباله دوپشته دشت روم امید بر آن بود که دیگر آثاری از تخریب محیط‌زیست و آن‌همه آلودگی هوا و انباشت زباله نباشیم، کارخانه قد علم نمود و سرمایه‌گذار بخش خصوصی عزم خود را برای به چرخش درآوردن کارخانه جزم کرده بود.

ولی متأسفانه دیری نپائید که اختلافات سرمایه‌گذار و شهرداری ترمز کارخانه بازیافت زباله را کشید و مدیریت پسماند شهر یاسوج به‌روزهای قبل از افتتاح کارخانه بازیافت زباله برگشت و طرح دعاوی حقوقی بین سرمایه‌گذار و شهرداری رسانه‌ای شد.

افتتاحی فقط برای رپورتاژ تبلیغاتی؟

از ابتدای شروع به کار سرمایه‌گذار در پروژه کارخانه بازیافت زباله شهر یاسوج، عدم همکاری شهرداری و دستگاه‌های خدمات رسان نظیر آب، برق، گاز و مخابرات مطرح بود و هر بار مسئولی از استان برای رفع این مشکلات تذکری به مدیران مربوطه می‌داد، اما آنچه در حال حاضر مشهود است، عدم همکاری یا کم‌کاری دستگاه‌های متولی است، موضوعی که یکی از نگرانی‌های عمده سرمایه‌گذار طرح است.

حال بعد از چند سال از تعطیلی این کارخانه حیاتی در دوپشته می‌گذرد و هر بار هم شاهد دود ناشی از سوختن زباله در این سایت هستیم و همچنان مسئولان گریبان گیر تعهدات خود برای اجرای آن هستند، به‌راستی این کارخانه آیا فقط برای رپورتاژ ساخته شد و یا برای کمک به طبیعت بکر پایتخت طبیعت ایران.امروز سؤال اینجا که چرا این کارخانه در سکوت فقط خاک می‌خورد و هدف مسئولان برای بازیابی دوباره آن چیست. 

 

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار