رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/01/30 Saturday - 2025 19 April السبت ، 21 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-27 08:17 شماره خبر : 12150
گزارش؛

از تحریم تا تحول، چگونه یک پروژه ۱۵ ساله در قلب زنجان، آینده انرژی پاک ایران را می‌سازد؟

به گرازش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در دشتی بادخیز، جایی که بادهای سرد البرز با سرعتی بیش از ۷ متر بر ثانیه می‌وزند، برجی فولادی به ارتفاع ۸۰ متر، نماد تلاشی است که ایران را به مرزهای جدیدی در صنعت انرژیهای تجدیدپذیر می‌رساند.

اینجا، سایت علی‌آباد زنجان است؛ جایی که نخستین توربین بادی ملی ایران، با ظرفیت ۲ مگاوات، پس از سال‌ها پژوهش و مقاومت در برابر تحریم‌ها، آماده بهره‌برداری می‌شود .  از ایده تا واقعیت این توربین، حاصل همکاری سه‌گانه پژوهشگاه نیرو، شرکت مپنا، و توانیر است.پروژه‌ای که طراحی آن در سال ۱۳۸۶ کلید خورد، اما تحریم‌ها مسیرش را پیچیده کرد.

عباس بحری، مدیر طرح توربین بادی ملی، توضیح می‌دهد: «طراحی کامل این توربین در سال ۱۳۹۳ پایان یافت، اما تحریم‌ها ما را مجبور کرد تا تمام دانش فنی را داخلی کنیم. امروز ۷۰ درصد پیشرفت داشته‌ایم و تا ۶ ماه دیگر به بهره‌برداری می‌رسیم».

تلاش برای بومی‌سازی حتی شاسی ۲۵ تنی توربین را هم دربرگرفت. وقتی ریخته‌گری این قطعه در ایران ممکن نبود، مهندسان به روش جوشکاری روی آوردند، تغییری که نیازمند بازطراحی کامل هندسه شاسی و اجزای مرتبط بود.

 بحری می‌گوید: «۶۵ درصد قطعات این توربین داخلی است و با تقاضای کافی، این رقم به ۸۵ درصد می‌رسد. حتی پره‌ها، ژنراتور، و گیربکس را خودمان می‌سازیم».
آماری که امید می‌آفریند۲ مگاوات: ظرفیت توربین، معادل تأمین برق ۶۰۰ خانوار . ۷ متر بر ثانیه: میانگین سرعت باد در زنجان، رقمی ایده‌آل برای تولید انرژی. ۳۰ هزار مگاوات:

 هدف ایران برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر تا ۲۰۳۰، بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی. ۱۵ میلیارد دلار: ارزش سالانه سوخت‌های فسیلی صرفه‌جویی شده در نیروگاهه رقمی که با توسعه انرژی بادی قابل ذخیره است .

 چالش‌ها و چشم‌اندازهااگرچه این پروژه نماد خودکفایی است، اما هنوز چالش‌هایی مانند تأمین برخی قطعات از بازارهای جهانی وجود دارد. با این حال، بحری تأکید می‌کند: «حتی توربین‌های وارداتی را اصلاح می‌کنیم تا با آب‌وهوای ایران سازگار شوند.

این دانش، اشتغال‌زایی برای جوانان و حفظ زنجیره ارزش ملی را به همراه دارد». در همین راستا، پژوهشگاه نیرو و مپنا در حال طراحی توربین‌های متناسب با مناطق مختلف ایران هستند، از کویرهای گرم جنوب تا ارتفاعات سرد شماببادهایی که آینده را می‌سازند این توربین، تنها یک ماشین تولید برق نیست؛ نمادی است از اراده ایران برای عبور از وابستگی به نفت و گاز.

 همانطور که کشوری مانند آلمان در سال ۲۰۲۴، ۱۰۰۰ ساعت از برق خود را تنها از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کرد ، ایران نیز با تکیه بر بادهای زنجان و خورشید کویر، به دنبال جایگاهی در کنار کشورهای پیشرو است.

 

منبع:فارس

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار