رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
یکشنبه 1404/03/04 Sunday - 2025 25 May الأحد ، 27 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1403-02-29 17:23 شماره خبر : 4260
صبح زاگرس گزارش میدهد

لباس محلی کهگلویه‌وبویراحمد برگرفته از تمدن و فرهنگی غنی است که باید زنده بماند، اما شوربختانه دیده میشود در پیشواز از مسئولان عالی رتبه کشوری لباسی بر تن پشواز کنندگان بوده که هیچ سنخیتی با فرهنگ و تمدن بومی این استان ندارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» پوشش سنتی و بومی اقوام مختلف كشور،میراث معنوی ارزشمندی است كه در دهه های اخیر در ورطه فراموشی قرار گرفته و نقش آن در تقویت فرهنگ اسلامی- ایرانی مغفول مانده است. 
پوشاك در تمام كشورها به عنوان یك عنصر فرهنگی مورد توجه قرار می گیرد،چراكه تنها یك پوشش و لباس نیست بلكه تجلی باورها، عقاید و ویژگی های مذهبی، اجتماعی و هنری یك قوم و ملت است كه در لباس زنان و مردان و كودكان آن نشان داده می شود. 

در واقع یكی از ابزار شناخت فرهنگ، لباس یا تنپوش است، ابزاری كه نشانگر فرهنگ و تمدن هر جامعه به شمار می‎رود. 

لباس محلی برگرفته از تمدن یک کشور

در بسیاری از كشورها، لباس خود به تنهایی گویای فرهنگ، تمدن و حتی زبان است و لباسهای بومی و محلی هر منطقه، معرف تمدن و آداب و رسوم آن دیار به شمار می‎رود و از اصالت و جایگاه والایی در فرهنگ هر یك از اقوام برخوردار است. 

از سوی ایران اسلامی دارای چندین قومیت و دارای بیشترین خرده فرهنگ ها در بین کشورهای خاورمیانه و حتی آسیا بوده که این خود گواهی از فرهنگ غنی این کشور پهناور است.

قوم لر،کرد،ترک،بلوچ، ترکن و حتی عرب از جمله اقوام بزرگ ایران هستند که هرکدام به فراخور خود دارای فرهنگ های غنی و حتی لباس های زیبای بومی و فاخر در جامعه  خود و حتی شهری هستند.

فرهنگ بومی کهگیلویه وبویراحمد با پیشنه ای غنی

باید فرهنگ بومی و محلی کهگیلویه وبویراحمد با برخورداری از پیشینه غنی در هر یك از حوزه های فرهنگی و هنری، حرفهای زیادی برای گفتن دارد.

به عنوان مثال پوشش محلی، غذاهای بومی و محلی، صنایع دستی، معماری و زبان و گویش محلی این منطقه از جایگاه بالایی در فرهنگ و تمدن ایران برخوردار است و نقش مهمی در غنای فرهنگی كشور ایفا كرده است. 

اما این در حالی است كه این فرهنگ غنی و جلوه های آن از جمله خوراك و پوشش محلی در گذر زمان بویژه در مواجهه با پدیده جهانی شدن و مدرنیته جایگاه خود را از دست داده و رو به فراموشی نهاده است.

در حالی كه نمی توان با روند مدرن شدن جوامع مقابله كرد اما می توان در كنار آن با بها دادن به فرهنگ بومی خود، از آسیبهای ناشی از فرهنگ های غیرخودی مصون ماند. 

در همین راستا در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز  دارای لباسهای زیبا  فاخری بوده و در این میان، لباس بویراحمدی چه لباس زنانه و چه لباس زنانه از شهرت خاصی برخوردار است. 

به عنوان مثال لباس مردان این دیار که از چقه و جناره و حتی کفش های گیوه ملکی تشکیل شده یکی از زیباترین لباس مردان قوم لر در فلات ایران بوده و حتی لباس محلی زنانه این دیار نیز یکی از زیبا ترین لباس ها بوده که با رنگ و لعاب خاص و زیبای ارایی منحصر به فرد همیشه ورود زبانها بوده و هست.

هرچند که امروز می بنیم که برخی از مادران خطه کهگلویه وبویراحمد همچنان نوع پوشش بومی و کهن خود را حفظ کرده اند، اما آنچه هویدا است فراموشی این سنت لباس های بومی در بین جامعه است که حتی برخی مواقع باعث شده که در پیشواز و خوش آمد گویی از مهمان کشوری مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد یاد شان برود که لباس بومی اصیل کهگیلویه وبویراحمد کدام لباس است و از لباس های بیگانه که با هیچ قومی سنخیت ندارد الگو برداری کنند.

فرهنگی که باید زنده بماند

آنچیزی که امروز مسلم است ، زنده نگه داشتن خرده فرهنگ ها و یادآوری پوشش کهن دیار سرزمین کهگلویه وبویراحمد از سوی مسئولان فرهنگی در نهاد های مختلف است.و باید بدانیم که حفظ سنت ها و خرده فرهنگ ها میتواند دنیای سرشار از توسعه و حتی سرمایه گذاری را به همراه داشته باشد و حتی میتواند در جذب گردشگر خارجی و توسعه آن به دیگر مناطق کمک شایانی بکند.

حال رئیس قوه قضائیه در سی‌ویکمین سفر استانی خود صبح سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت در رأس هیئت عالی قضایی، وارد «یاسوج» مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد شد.

لباسی که حاشیه ساز شد

محسنی اژه‌ای در فرودگاه مورد استقبال استاندار، رئیس دادگستری و دیگر مسئولان استانی قرار گرفت.اما حواشی از همین مراسم استقبال شروع شد. برخی خبرنگاران با انتشار عکس دختر خانمی که برای اهدا دسته گل در فرودگاه یاسوج حضور داشت لباس و پوشش وی را عجیب دانستند و این مسئله در حال رقم خورد که در سفر دیگر مقامات عالی رتبه کشوری به استان شاهد تنپوش بومی از سوی استقبال کنندگان بودیم و پوشش این دختر خانم لر در خوش آمد گویی از رئیس دستگاه برای همه سئوال برانگیز بوده است و برخی به این نکته اشاره کرده اند که لباس بومی این منطقه در ذهن مسئولان به فراموشی سپرده شده است.

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار