
رسم غلط تیراندازی مردم استان در محافل عزا و عروسی، سنتهایی است که از گذشتگان برجای مانده و نسل جدید همچنان بر آن پایبند هستند، اما استفاده نامیمون از آن بهجای شادی باعث ایجاد غم در شادیها شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای قدیمی و با اصالت با آداب و رسومی خاص، تمدنی و پیشینهای بسیار قدیمی است. مردمانی که سنتهای زیادی از گذشتگان خود به یادگار دارند، یکی از این سنتهای برجای مانده از پیشینیان قوم لر که نسل جدید همچنان بر آن پایبند است، رسم غلط تیراندازی در محافل عزا و عروسی است.
قائدتا آداب و رسوم، سنتها و آئینها بهنوعی فعالیت و کنشی اجتماعی در جامعه است، مراسمات، آئینها و رسومات در استان کهگیلویه و بویراحمد از تنوع بسیار بالایی برخوردارند، فرهنگهایی که ریشه در تمدن و تاریخ مردم در استان کهگیلویه و بویراحمد دارد، در گذشته مراسمات و رسوماتی که در آن انجام میشد، به اقتضای زمان و مکان شکل گرفته بود، این مراسمات و رسمهای خاص آنان دارای اصول غیرقابل تغییر نبوده، بلکه بسیاری از رسمها غلط بوده و بعدها با اثرات منفی زندگی و جان افراد را نیز به خطر انداخته است.
متاسفانه در استان کهگیلویه و بویراحمد افرادی هستند که هنوز با دانستن خطرات حاصله از ادامه رسمهای غلط با لجبازی و سرسختی به کار خود در مراسمات مختلف ادامه میدهند، افرادی که با جهالت سعی در زنده نگهداشتن آئینی غلط دارند، آئینی که تنها یک رسم غلط نیست بلکه یک عمل ارادی است که سبب بهخطر افتادن جان افراد بیگناه اقوام و نزدیکان آنان میشود.
این پایگاه خبری پیگیری معضلات و مشکلات شهری و مردمی و انعکاس آن به مسئولان جهت برطرفکردن آنان را رسالت خود میداند؛ از اینرو اقدام به رسانهای کردن مشکلات و معضلات شهروندان میکند.
خبرنگار میدانی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» میان مردم رفت تا علت انجام، صحیح یا غلط بودن، قبول یا رد شدن، خطرات و معایب این رسم را از زبان مردم بشنود.
رضایی از ریشسفیدان روستای دهشیخ از توابع شهرستان دنا گفت: ریشه تیراندازی در مراسم عزا و عروسی در روستاهای مختلف دلایل مختلفی داشت، در گذشته این رسم با هدف اطلاعرسانی انجام میشدهاست که مثلا در فلان خانه درختر و با پسرش عروس و یا داماد میشود، که این در گذشتههای بسیار دور علاوه بر مفهوم خوشحالی، بهنحوی اشرافی و سطح بالای آن خانواده بودن را میرساند، چرا که رعیتها در گذشته اسب و تفنگ نداشتند.
وی بیان داشت: در گذشته به این شکل نبود بلکه ریشسفید آن طایفه و یا سوارانش که از مهارت تیراندازی خاصی هم برخوردار بودند با احتیاط چند شلیک به هوا داشتند، این رسم در همان گذشتههای دور هم اشتباه بود چرا که در گذشته نیز بر اثر خطای انسانی جان بسیاری از افراد بیگناه بهخطر افتاده و بسیاری بیگناه و ناخواسته به قتل رسیدهاند.
رضایی گفت: در مراسم دیگر که تیراندازی صورت میگرفت، مراسم عزا بود، اگر جوانی ناکام، سواری نامدار، مردی بزرگ، ریشسفید و یا کدخدایی از دنیا میرفت در مراسم عزای آن اسب را زین نموده و تفنگش را به اسبش آویز میکردند و در روستا همراه میت تا قبرستان میبردند که به این رسم هم کتلبندی میگفتند.
وی افزود: وقتی بزرگی از اهالی روستا صاحب فرزند دختر بالاخص پسر میشد هم در ایوان خانه خود ایستاده و شروع به تیراندازی میکردند، که این هم نشان از خوشحالی آن خانواده و اطلاعرسانی به افراد روستا را داشت، این رسومات در گذشته بیشتر مفهوم احترام، ابراز ارادت، ابراز خوشحالی و جنبه اطلاعرسانی داشت.
آئینپرست گفت: این رسومات غلط که از گذشتههای دور تاکنون برجای مانده است، به اقتضای آن زمانه بوده است، در آن زمان مثل الان ماشین و یا وسایلهنقلیهای نبوده که آنرا آذینبندی و با صدای بوق آن عروس و داماد را همراهی و ابراز خوشحالی کنند، آن زمان اسب بوده و تفنگ پس به وسیله آن این عمل را انجام و اینگونه اطلاعرسانی میکردهاند.
وی بیان داشت: افراد پیر و سالخورده بهخوبی میدانند که ماهیت اصلی این رسومات امروزه کاملا از بین رفته است و افراد فقط جهت خودنمایی نه به جهت انجام رسومات این عمل را انجام میدهند، چه بسیار طایفههایی که در همین روستاهای شهرستان خودمان به سبب خطای انسانی در مراسمات ازدواج به عزای عزیزانشان نشستند و این هیچگاه برای دیگران درس عبرتی نشد تا دست از این رسوم غلط بردارند.
گفتنی است استفاده از صلاح گرم و تیراندازی در مراسمات غیرقانونی بوده و قانون با متخلفان به شدت برخورد خواهد کرد، لذا با این وجود نیز هنوز هستند افرادی که به قانون اعتنایی نداشته و با سهلانگاری و پافشاری بر رسوم غلط سبب داغدار نمودن خانوادههای دیگر میشوند.
این رسمهای غلط هنوز حتی با شدت بیشتری در بین اقوام لر پابرجاست، این درحالیست که این رسم بسیاری از عروسیها را به عزا و در مراسمات عزا قربانیان زیادی گرفته است، رسمهایی غلط که اکنون دیگر ماهیت اصلی خود را از دست داده و عدهای تنها به دنبال خودنمایی در مجالس به وسیله آناند.
به گفته ریشسفیدان در روستاهای مختلف به اقتضای زمانه مدرن امروزی رسومات جدیدی بهجای رسمهای غلط گذشته جایگزین شده است، لذا افراد هنوز هم با پافشاری بر این رسمهای غلط سبب آسیبهای جدی به بدنه خانوادهها و جامعه میشود، این رسمهای غلط سبب دامان زدن به بسیاری از آسیبهای اجتماعی در سطح جامعه شده است.
لذا مسئولان میبایست در رابطه با این مهم بیشتر اندیشیده و تمام همت خود را جهت جلوگیری از انجام آن بهکار گیرند تا قربانیان کمتری از این رسومات شوم راهی بیمارستاها و یا به دل خاک فرستاده شوند.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- تغییر فرمانده انتظامی کهگیلویهوبویراحمد
- بازگشت به زادگاه پس از ۸۸ سال
- آبشار یاسوج؛ روایتگر جریان زندگی سرزمین زاگرس
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- یک کهگیلویهوبویراحمدی مدیرکل بنیاد مسکن تهران شد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- رئیس اداره دامپزشکی بهمئی منصوب شد
- تغییرات مدیریتی در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- خداحافظ آقای قاضی
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- فوت قاضی خوشنام دادگستری کهگیلویهوبویراحمد
- گامی مؤثر در حذف خردهفرهنگهای اشتباه
- یاسوج در گرداب جادههای نیمهکاره
- ظرفیتهای بهمئی در انتظار سرمایهگذاری
- از کوههای دنا تا یک جاده خاکی
- انتصاب مدیرکلی جدید در کهگیلویهوبویراحمد
- نقشهشوم آمریکا برای عادیسازی روابط عراق و سوریه
- از کوچههای محرومیت؛ روایتی از سیدالشهدای خدمت
- فرهنگ جهاد و شهادت؛ ستون خیمه وحدت ملی
- تکریم خانواده شهدا؛ ادای دین به خون شهیدان
- گزارش «صبحزاگرس» مسئولان گچساران را به خط کرد
- تجدید میثاق سردار مثنوی با آرمانهای شهدا+ تصاویر
- مدیران فراری از مسئولیت؛ برخورد قاطع آغاز شد
- عضو استیناف صدور رأی بیرانوند را تأیید کرد
- قدرت ایران رو به افزایش است
- سنگ تمام آقای مدیرکل در لنده
- سیدالشهدای خدمت در میان مردم بهمئی
- سنتی خطرناک یا نماد غرور؟
- خبری که دادستان را به بوستان کشاند
- تقدیر سردار مثنوی از مردم و مسئولان کهگیلویهوبویراحمد
- قدردانی فرمانده سابق سپاه فتح از کهگیلویهوبویراحمدیها
- مسیر خدمت تمام نشدنی است
- ۷ سال خدمات ماندگار سردار خرمدل
- اردوی جهادی دانشجویان باشتی در سپیدار یاسوج
- نیازجامعه به امید، گامی برای رسیدن به اهدافمتعالی
- صدور مجوز پایگاه شبانهروزی امداد و نجات لنده
- مطالبهگری جوانان روستای چهاربیشه مقابل پلیمر گچساران
- بازخوانی سفر «شهید رئیسی» به گچساران
- هفت سال مردمداری؛ روایتی از خدمت عاشقانه سردار
- روحیه ولایتمداری و مردمدوستی سردار خرمدل الگوست
- سردار خرمدل؛ منشأ توسعه و افتخارات سپاه فتح
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- مشاهده بیشتر