رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1404/02/17 Wednesday - 2025 07 May الأربعاء ، 9 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1404-02-16 09:31 شماره خبر : 12631
پیامدهای سوزاندن بقایای زراعی چیست؛

کشاورزان دیار کهگیلویه وبویراحمد بعداز برداشت محصولات خود با هدف تسریع در کشت دوم و از بین بردن بقایای علف‌ها؛ اقدام به آتش‌زدن بقایای مزارع خود می‌کنند. این اقدام علاوه بر آلودگی آب و هوا به خاک نیز آسیت جدی می‌رساند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی بالغ‌بر ۸۰۰ هزار نفر و مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع است، سالانه حدود ۱۱۷ هزار هکتار زمین زیر کشت محصولات زراعی دیم و آبی می‌رود. این ارقام با توجه به اقلیم، شرایط جغرافیایی، آب و هوا در مناطق مختلف استان متغیر است.

برخی کشاورزان در استان کهگیلویه و بویراحمد بعداز برداشت محصولات خود با هدف تسریع در کشت دوم و از بین بردن بقایای علف‌ها اقدام به آتش‌زدن بقایای مزارع خود می‌کنند. غافل از اینکه این اقدام علاوه بر آسیب به محیط‌زیست و آلودگی آب و هوا به خاک آن زمین نیز آسیبات جدی می‌رساند.

به گفته کارشناسان تنش‌آبی و به سبب آن خشکسالی در سال ۱۴۰۴ با افزایش دما و کمبود آب جهت کاشت مزارع همراه خواهد بود، این امر سبب می‌شود تا کشاورزان به کشت محصولات دیم و کم‌آب روی آورند، برای کشت این محصولات نیز باید پایه‌ها و عوامل اولیه وجود داشته باشد، امسال به‌علت کاهش بارندگی‌ها که از طرفی سبب کاهش حداکثری میزان آب مصرفی و رطوبت طبیعی موجود در خاک شده است کشاورزان تا حدود زیادی متضرر خواهند شد.

از این‌رو می‌طلبد کشاورزان به رعایت اصول کشاورزی توجه بیشتری داشته باشند، یکی‌از عواملی که سبب ماندگاری بیشتر رطوبت در خاک می‌شود وجود بقایای محصولات کشت‌شده در زمین است چرا که این بقایا سایبانی طبیعی جهت جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید به خاک است، این درحالی است که آتش‌زدن این بقایا سبب خسارت‌های آب و هوا و همچنین خسارت‌های سنگین به خاک و به تبع آن از بین رفتن رطوبت خاک می‌شود.

اما چه عواملی سبب می‌شود تا کشاورزان به چنین عملی دست‌زده و سبب آسیب‌‌رساندن ناخواسته به زمین‌ و محیط‌زیست خود شوند؟ همانطور که می‌دانید در استان کهگیلویه و بویراحمد کشاورزان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند، کشاورزان با وجود مشکلاتی اعم‌از؛ نبود امکانات، عدم وجود ماشین‌آلات پیشرفته و هزینه‌های هنگفت ماشین‌آلات موجود جهت انجام کار به روش اصولی تنها چند مورد از مشکلات کشاورزان و علت انجام این کار به‌شمار می‌رود.

این پایگاه خبری پیگیری معضلات و مشکلات شهری و مردمی و انعکاس آن به مسئولان جهت برطرف‌کردن آنان را رسالت خود می‌داند؛ از این‌رو اقدام به رسانه‌ای کردن مشکلات و معضلات شهروندان می‌کند.

خبرنگار میدانی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» میان کشاورزان رفته تا علت انجام این‌کار غیراصولی را از آنان بشنود.

بهور از کشاورزان در شهرستان دنا گفت: هرساله بعداز برداشت محصولات خود اقدام به انجام این‌کار می‌کنیم، ما اطلاعی از آسیب‌رسانی این کار خود به خاک مزارع نداشتیم.

وی با اظهار ناراحتی گفت: من یک کشاورز هستم برای پیدا کردن یک کمباین باید هفته‌ها در سطح شهرستان بگردم مگر درآمد و برداشت من ازکاشت این گندم یا جو در چند قطعه زمین چقدر ایت که بخشی از آن‌را جهت کاشت، بخشی را جهت داشت، بخشی را جهت برداشت و اکنون بخشی را جهت حذف بقایای علف‌های باقی‌مانده کنم.

لایقی گفت: ما از این طریق خیلی سریع به مرحله بعد کاشت محصولات می‌رسیم، هزینه‌ها زیاد است این راه‌حلی آسان و کاربردی است. ما با کمبود ماشین‌آلات کشاورزی مواجه هستیم، و البته قیمت‌ها نیز بسیار زیاد است.

وی بیان داشت: از مسئولان در خواهشمندم به کشاورزان اهمیت بیشتری داده و برای رفع مشکلات آنان اقدامی نمایند.

موسوی گفت: با توجه به سال خشکسالی و تنش‌آبی که پیش‌رو داریم، می‌بایست کشاورزان را از آسیب‌ها و روش‌های صحیح داشت و برداشت آگاه کرد، جرا که بسیاری از کشاورزان از اصول درست کشاورزی آگاهی ندارند و به سبک و روش قدیمی بدون اطلاعات و داده‌های درست استفاده می‌کنند.

وی بیان داشت: از مسئولان و متولیان خواهشمندم دغدغه‌های کشاورزان را جدی گرفته و این قشر ضعیف در جامعه را یاری رسانند.

سخن پایانی با مسئولان و متولیان در جهاد کشاورزی است، همانگونه که از زبان کشاورزان شنیدیم بسیاری از کشاورزان از مشکلات و معضلات به‌وجود آمده به سبب آتش‌سوزی مزارع اطلاع ندارند، مسئولان می‌بایست کشاورزان را از خطرات آگاه ساخته و آنان را به سمت روش‌های جدید سوق دهند، چرا که در صورت استمرار رویه فعلی و عدم تناسب روش‌های کشت باتوجه به ظرفیت آبی استان بسیاری از زمین‌های کشاورزی در سطح شهرستان‌های مختلف غیرقابل کشت خواهند شد.

عدم انجام موارد ذکر شده بالا توسط مسئولان و کشاورزان در آینده سبب مشکلات بزرگ‌ و لاینحل خواهد شد، این امر سبب آسیب‌رساندن به مزارع، محیط‌زیست و سایر موارد در این خصوص خواهد شد پس می‌طلبد مسئولان جهت رفع مشکلات در این زمینه هرچه سریع‌تر وارد عمل شوند.

گفتنی است آتش‌زدن بقایای مزارع براساس ماده ۶۸۸ قانون مجازارات اسلامی، ماده بیستم قانون هوای پاک، مواد قانونی بند چهارم ماده دو مدیریت پسماند، و ماده سی آئین‌نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند و ماده‌های قانونی دیگر این امر غیرقانونی بوده و براساس قانون قابل پیگیری بوده می‌باشد.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار