
مساله آتشسوزیهای زاگرس به زخمی کاری بر پیکر این طبیعت بکر وارد کرده که هر ساله تکرار میشود و در ظاهر هم کاری از دست کسی بر نمیآید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» استان کهگیلویه و بویراحمد با وجود اینکه هرساله با آتشسوزیهای گسترده مواجه است اما همیشه از کمبود تجهیزات اطفای حریق همچون بالگرد اطفای حریق رنج میبرد.
علفزارها در مراتع و جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد با بارندگی سال گذشته و ابتدای امسال رشد فراوانی داشتند که با خشک شدن آنها تاکنون چندین مورد آتشسوزی در این مراتع و بعضاً در پهنه گرمسیری این استان گزارش شد و بیش از چندین و چند هکتار جنگل و مراتع به دلیل این آتشسوزیها از بین رفتهاند.
آتش در کمین است
کهگیلویه وبویراحمد بر اساس آمار ۸۷۴ هزار هکتار جنگل داردکه قریب هشتاد درصد جنگلهای آن را درخت بلوط کهنسال و ارزشمند پوشش میدهد همچنین در این استان پانصد هزار هکتار مرتع خارج از جنگل هست که با تغییر اقلیم و شدت گرمای هوا، خطر آتشسوزی جنگلها و مراتع استان رو به افزایش است.
باید بدانیم که سالهای سال است که در فصول بهار و تابستان شاهد پایکوبی زبانههای آتش و دود بر فراز جنگلهای زاگرس در کهگیلویه وبویراحمد هستیم و این آتشسوزیهای بیامان نفس درختان و وحوش را به شماره انداخته و امسال هم همچون سالهای گذشته آتش در کمین جنگلهای استان خواهد بود.
امسال با توجه به پراکنش مناسب بارشها و رویش انبوه علفزارها و مراتع در جنگلهای زاگرس استان بیشتر در مناطق سردسیری در پهنهای دنا وقوع آتشسوزیهای پیدرپی دور از انتظار نیست که متولیان امر باید از همین امروز تا دیر نشده برای مقابله با آتشسوزهای احتمالی چارهاندیشی کنند.
زخم کاری بر پیکر بلوط های زاگرس
مساله آتش سوزی های زاگرس به زخمی کاری بر پیکر این طبیعت بکر وارد کرده که هر ساله تکرار میشود و در ظاهر هم کاری از دست کسی بر نمیآید، ولی اگر در هر کاری مجموعههای مربوطه با هماهنگی لازم در آمادگی بسر برند قطعاً شاهد آسیبهای جدی در اتفاقات پیش رو نخواهیم بود.
هرچند که بعضاً برخی از این آتشسوزیهای سریالی عمد بوده و برخی افراد در آنها نقش دارند، اما باید دانست این آتشسوزیهای گسترده و خاموشی آنها با زحمت و البته با کمک جوامع محلی و با دستان خالی چند روزبه طول میانجامد و توجه و حمایت بیشازپیش دستگاههای متولی ازجمله سازمان منابع طبیعی و مدیریت بحران وزارت کشور برای تأمین تجهیزات اطفای حریق در این استان را بیشازپیش ضروری ساخت.
سینه پر از درد بلوط های زاگرس
اما امروز درد درختان بلوط زاگرس آتشسوزی نیست، سینه بلوطها امروز از غمهای زیادی پر است، روزی آتش، روزی آفت پروانه بلوط خوار، روزی سوسکهای بلوط خوار، روزی دیگر تبرهای قاچاقچیان هیزم و ذغال، سینه سترگ آنها را میشکافد و به عمر چندین چند ساله آنها پایان میدهد.
پروانه برگخوار آفتی است که به درختان بلوط و گیاهان گوناگونی مانند مرکبات، پسته، بادام و بسیاری دیگر از گیاهان حمله میکنند؛ این آفت به پنج نسل در طبیعت میتواند خسارت وارد کند.
در کنار این آفات، با فرارسیدن فصل گرما موضوع آتشسوزی در جنگلها به دغدغهای برای محیطبانان و دوستداران و فعالان محیطزیست در کهگیلویه وبویراحمد تبدیلشده و هرلحظه هراس از شعلههای سرخ آتش دارند.
تجربههای آتشسوزیهای وسیع، دامنهدار و طولانیمدت در جنگلهای زاگرس حوضه زاگرس نشان از این دارد که درختان بلوط زاگرس لحظهای درنگ برای نفس کشیدن ندارند و هر بار باید منتظر فاجعه جدیدی باشند.
به گفته کارشناسان مراتع و علفزارهای استان که در برخی مناطق کمکم در حال خشک شدن است مستعد آتشسوزی هستند و هرگونه سهلانگاری و کمتوجهی به این امر خسارتهای جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
از سویی دیگر کوهستانی بودن مناطق آتشسوزی، صعبالعبور بودن، وسعت زیاد، وزش باد، رها کردن خردهشیشهها در طبیعت زمینه نابودی جنگلهای زاگرس را دوچندان کرده است.
سوختن بلوط ها برای منفعت عده ای زمین خوار
طبق اخبار و گزارشها عامل بیشتر آتشسوزیها در استان انسانی بوده که باید مردم هنگام ورود به طبیعت تا حد امکان از روشن کردن آتش خودداری کنند.
بر اساس آمار از سالهای 96 تاکنون بیش از دو هزار هکتار از جنگلهای این استان بهواسطه آتشسوزیهای سریالی از بین رفتهاند و جز تلی از خاکستر چیزی از آنها باقی نمانده است.
باید بدانیم که استان کهگیلویه وبویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظتشده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است بهگونهای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونههای دارویی کشور را در خود جایداده است.
هماینک هفت منطقه حفاظتشده با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
نابودی بلوط ها به معنای نابودی زاگرس است
کهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شکارممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش است.
بر پایه تحقیقات، ۴۰ درصد آب شیرین ایران در محدوده زاگرس تولید میشود و اگر این جنگلها از بین بروند، ضمن کاهش منابع آبی، گستره بالایی از خاک این منطقه که در طول هزاران سال گذشته تشکیلشده است، در اثر سیلاب از نابود خواهد شد.
بسیاری از رودخانههای پرآب و مهم کشور ازجمله کارون، سیروان، کرخه، سیمره و دز از زاگرس سرچشمه میگیرند و نابودی زاگرس سبب خشک شدن این رودخانههای مهم و حیاتی کشورمان نیز میشود.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- تجلیل از پرچمداران جبهه علم در بهمئی
- مراسم معارفه فرمانده سابق سپاه فتح در بوشهر
- شمیم عطر رضوی در شهر ممبی
- بازی با روان مردم با تیراندازیهای ممتد شبانه
- گرامیداشت سوم خرداد در لیکک
- سیاستبازی روی کوه؛ بازی که دیگر خریدار ندارد
- جوانان از سیاسیکاری و فامیلگرایی به ستوه آمدهاند
- وقتی بیتکوین برق یاسوج را میبلعد
- فتح خرمشهر معجزه خداوند بود
- سوم خرداد فتح ارزشها بود
- «آتش بیار» این معرکه کیست
- مسئولان پاسخ دهند؛ سرنوشت پروژه مختار چه شد؟
- دستهای پنهان در بلاتکلیفی زمینهای تأمین اجتماعی؟
- مهار آتش سوزی در منطقه «گودبن» بهمئی
- فتح خرمشهر، نماد اراده الهی و عزت ایران
- وعده دو روزه برای رفع قطعی آب پاتاوه
- وعدههای پوچ، دردهای بیدرمان!
- ایجاد شهری مدرن با هویت محلی در کهگیلویهوبویراحمد
- چوپانی که گلهاش به خاطر پلنگ دوچندان شد!
- استقبال ۵۰ نفره بدون حضور محمد بهرامی+ تصاویر
- پایان یک رویای تلخ؛ مدارس سنگی رفتند
- دامداران باشتی نگران؛ واکسن تبمالت به موقع میرسد؟
- یادواره ۳۲ شهید دهستان امامزاده جعفر در گچساران
- محصولات روی زمین مانده؛ مسئولان باشت کجایند؟
- سایه سنگین کمبودها بر پارک بانوان یاسوج
- پیروزی خرمشهر؛ سند جاودان اقتدار ایران اسلامی
- ماینرها؛ بلعندههای انرژی یا طلای دیجیتال؟
- سرکشی شبانه در سیسخت برای استقبال از تاجگردون
- فتح خرمشهر ثمره مقاومت بود، نه سازش
- دستاورد ١٢ ساله اکبری در شورای شهر چیست؟
- شاهنامهخوانی و بزرگداشت فردوسی در یاسوج+ تصاویر
- دیدار فرمانده سپاه فتح و نماینده رهبر انقلاب
- موکب جدید اربعین در گچساران کلنگزنی شد+ تصاویر
- مشاهده بیشتر