رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1403/07/02 Monday - 2024 23 September الاثنين ، 20 ربيع الأول ، 1446
ساعت
پرواز دریانوردان سانچی 6 ساله شد؛

مردم ایران هرگز روایت آب‌وآتش و جان دادن قهرمانان ملی این کشور را که در نفت‌کش سانچی با مرگ دست‌وپنجه نرم کردند و آسمانی شدند را فراموش نمی‌کنند.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری«صبح زاگرس»، کشتی نفت‌کش سانچی ایران روز ۱۶ دسامبر ۲۰۱۷ مطابق با ۲۵ آذر ۹۶ بندر عسلویه ایران را به همراه ۱۳۶ هزار تُن نفت خام و میعانات سبک نفتی با درجه اشتعال بسیار بالا به مقصد بندر «دایسان» کره جنوبی ترک کرد. قرار بود این نفت‌کش در ۱۸ دی سال ۹۶ مجدداً در بندر عسلویه پهلو بگیرد، اما روز ۱۶ همان ماه و در ۳۰۰ کیلومتری بندر شانگهای در سواحل شرقی چین با یک کشتی فله‌بر چینی (حامل ۶۴ هزار تن گندم) در سواحل شانگهای با سانچی برخورد کرد که در این حادثه، ۳۰ تبعه ایرانی و دو بنگلادشی این نفت‌کش جان خود را از دست دادند.

یادی از شهید کهگیلویه و بویراحمدی نفتکش سانچی

پس‌ازاین واقعه کشتی چینی بدون آسیب کلی و درحالی‌که خدمه آن سالم ماندند از منطقه خارج شد، ولی نفت‌کش سانچی با 30 تبعه ایرانی و دو بنگلادشی دچار حریق و انفجارهای سنگین شد که کار امدادرسانی در منطقه را با مشکل مواجه و در برخی مواقع ناممکن کرد.

 

این در حالی‌ بود که در نخستین ساعات روز حادثه، رسانه‌های چین خبری مبنی بر برخورد نفت‌کش «سانچی» با یک فله‌بر چینی منتشر کرد که به‌سرعت در ایران بازنشر شد، در این خبر آمده بود: «در اثر برخورد یک فله‌بر چینی با نفت‌کش ایرانی، 21 سرنشین این فله‌بر چینی نجات پیدا کردند و از سرنوشت 32 خدمه نفت‌کش تحت مدیریت ایران خبری نیست». پس‌ازآن، وزارت حمل‌ونقل چین بیانیه‌ای منتشر کرد که حاکی از این بود نفت‌کش ایرانی به‌سرعت آتش‌گرفته است که محموله این نفت‌کش حدود یک‌میلیون بشکه میعانات گازی بود که شرکت ملی نفت ایران به روش فوب (FOB) آن را فروخته بود.

 

عملیات مهار حریق نفت‌کش سانچی نیز در این روز در دستور کار قرار گرفت و چهار کشتی امدادرسانی و سه قایق پاک‌سازی از چین و یک کشتی و یک بالگرد نیز از کره جنوبی در محل حادثه برای اطفای حریق حضور یافتند، تداوم آتش و زمزمه‌هایی مبنی بر کم‌کاری چینی‌ها و توقف عملیات در شب از سوی آنان سبب شد رئیس‌جمهوری رسماً ورود کند و وزارت نفت، امور خارجه و راه و شهرسازی را پیگیر وضع مفقودان این تصادم در آب‌های چین کند، حسن روحانی (رئیس‌جمهور وقت) نیز تأکید کرد: «ابعاد مختلف حادثه و به‌ویژه سرنوشت کارکنان کشتی و خانواده‌های این عزیزان» پیگیری شود.

 

با دستور و تأکید رییس جمهوری نیز علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وقت به‌عنوان مسئول ویژه (چهار روز بعد از حادثه) رسیدگی به این واقعه تعیین شد و گروه‌های کارشناسی و امدادی ازجمله تکاوران ارتش به منطقه اعزام شدند تا با هماهنگی مقامات و مسئولان چینی و همکاری برخی کشورهای دیگر کارهای مربوط انجام گیرد. در ادامه نیز جلسات کمیته اضطرار حادثه سانچی با انتخاب «علی ربیعی» ادامه می‌یابد، همچنین نشست‌هایی با سفیران چین و ژاپن برگزار و قرار شد عملیات مهار آتش از سوی چینی‌ها سرعت گیرد که بر طبق گفته ربیعی عملیات سرعت هم گرفت؛ وی در این خصوص گفته بود: «تمهیداتی در این کشتی‌ها پیش‌بینی می‌شود تا افراد بتوانند خود را نجات دهند. کارشناسان بر اساس شواهد می‌گویند امیدوار باشیم».

یادی از شهید کهگیلویه و بویراحمدی نفتکش سانچی

ربیعی همچنین اعلام کرده بود: «جریان باد، نفت‌کش غرق در آتش را آرام‌آرام به سمت مرزهای آبی ژاپن می‌برد که امیدواریم با خروج کشتی از آب‌های چین، این کشور همچنان به عملیات ادامه دهد و ناهماهنگی در تعاملات بین‌المللی در مهار آتش تأثیری نداشته باشد». در همین حال برخی از خبرگزاری‌ها داخلی خبری به نقل از امیر سرتیپ دوم شاهین تقی‌خانی، سخنگوی ارتش جمهوری اسلامی منتشر کردند که در آن آمده بود: «یک تیم عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش، شامل تکاوران کلاه سبز در محل حضور دارند و اگر چین بالگرد در اختیار آنان بگذارد، با انجام» راپل «برای نجات ملوانان وارد خواهند شد».

 

هرچند در هفتمین روز این اتفاق از اتاق فرماندهی شانگهای خبر رسید که گروه تجسس نجات این کشور موفق شد وارد سانچی شود و در پل فرماندهی که بالاترین نقطه کشتی است افزون بر یافتن 2 پیکر، جعبه سیاه را پیدا کند. این جعبه سیاه باید طبق قوانین بین‌المللی به کشوری که کشتی در آن ثبت‌شده، یعنی پاناما، تحویل داده ‌شود. تیم چهارنفره تجسس و نجات به دلیل زیاد بودن گازهای سمی به‌سرعت از کشتی خارج شدند. همچنین تکاوران نیروی دریایی ارتش ایران صبح همین روز با قایق تندرو راهی آب‌های ژاپن شدند تا خدمه این نفت‌کش را نجات دهند، آن‌ها 15 ساعت راه پیش رو داشتند.

 

صبح روز بعد تکاوران نیروی دریایی ارتش به محل استقرار  نفت‌کش سانچی در اوکیناوای ژاپن رسیدند، اما آتش چنان زبانه کشیده بود که امکان نزدیک شدن به آن وجود نداشت و درجه حرارت کشتی سانچی بر اساس داده‌های اتاق کنترل عملیات شانگهای 350 درجه گزارش شد؛ اما اقدام‌های فوریتی و ضربتی برای خاموش کردن شعله‌ها و تعیین وضعیت خدمه نفت‌کش ایرانی به دلیل گستردگی دامنه انفجارها و همچنین دمای بسیار زیاد حاصل از آتش‌سوزی بی‌ثمر ماند، زیرا نزدیک شدن به کشتی سانچی و حضور طولانی‌مدت در آن برای بررسی وضعیت میدانی ناممکن شده بود.

 

درنهایت روز (24 دی) رسانه‌ها اعلام کردند که نفت‌کش سانچی عملاً در حال غرق شدن است و اسامی خدمه کشتی نیز به‌عنوان جان‌باختگان اعلام شد، بررسی‌های کارشناسی در این زمینه باهدف تعیین بروز علل واقعه در دست اقدام است و وزیر کار به‌عنوان رییس کمیته ویژه رسیدگی به وضعیت نفت‌کش حادثه‌دیده در چین حضور دارد. بااین‌حال سازمان بنادر و دریانوردی غرق شدن نفت‌کش ایرانی را تائید کرد و در پیامی جان باختن ۳۲ نفر از کارکنان و خدمه کشتی را به ایرانیان تسلیت گفت. هرچند محمد راستاد، رئیس سازمان بنادر و دریانوردی هم نزدیک ظهر اعلام کرد که سانچی از حالت شناور بودن خود خارج‌شده و در حال غرق‌ شدن است و امیدی به پیدا کردن مفقودان نیست. نزدیک ظهر که می‌شود دیگر امیدها از بین رفت. «فوت 29 خدمه نفت‌کش را تائید می‌کنم» این را راستاد گفت و تمام.

 

یادی از شهید کهگیلویه و بویراحمدی نفتکش سانچی

در این حادثه "ایوب مظفری آبدگاه، مهماندار نفت‌کش ایرانی سانچی که از فرزندان شهرستان باشت کهگیلویه و بویراحمد بود به همراه سایر خدمه این کشتی آسمانی شدند، ایوب مظفری آبدهگاه 25 ساله، اهل روستای برمامیون خان احمد شهرستان باشت بود. پدر مهماندار کشتی نفت‌کش سانچی در خصوص شهادت فرزندش گفت: ایوب کمک‌کار خانواده بود، همه درآمدش را خرج خانواده می‌کرد و خانواده‌دوست بود. از طریق تلویزیون صبح روز یکشنبه، ۱۷ دی‌ماه یک روز بعد از روز اصلی حادثه متوجه شدیم که برخورد نفت‌کش سانچی اتفاق افتاده است.

 

کیهان مظفری آبدهگاه در ادامه بیان کرد: از طریق شرکت ملی نفت‌کش پیگیری کردیم و متوجه شدم که فرزندم داخل آن کشتی است مثل همه خانواده‌های ۳۱ نفر خدمه نفت‌کش سانچی و ملت ایران چشم‌انتظار مسئولان برای پیگیری حادثه بوده‌ایم.

 

پدر مهماندار کشتی نفت‌کش سانچی خاطرنشان کرد: مسئولان از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا شرکت ملی نفت‌کش و وزارت امور خارجه هرکس در جایگاه و مسئولیتش زحمت خود را هم کشیدند و ما تا لحظه آخر چشم‌انتظار فرزندمان بودیم و امید داشتیم اما خب اتفاقی بود که افتاد و دل همه ما را به درد آورد و داغ سنگینی است.

 

مظفری آبدهگاه تصریح کرد: من در جبهه هشت سال دفاع مقدس حضور داشتم اما افتخار شهادت نداشته‌ام. دوست داشتم که همچون مابقی هم‌رزمانم درراه اسلام و انقلاب به درجه رفیع شهادت نائل شوم اما  قسمت نشد و هم‌اکنون فرزندم در جبهه دیگر همچون جبهه اقتصادی ایران اسلامی جان خود را فدا کرد، از این بابت خوشحال هستم و این تنها چیزی است که باعث شده درد و آلامم کمتر باشد.

یادی از شهید کهگیلویه و بویراحمدی نفتکش سانچی

مظفری آبدهگاه در خصوص آخرین تماس تلفنی فرزندش در آن روزها بیان کرد: آخرین تماس تلفنی فرزندم حدود چهار روز قبل از حادثه با یکی از برادرانش بوده که گفته بود؛ دارم به کشور کره جنوبی مأموریت می‌روم و هنگامی‌که رسیدم با شما تماس می‌گیرم. یک روز دیگر تا رسیدن به کره جنوبی مانده بود که نفت‌کش سانچی با یک کشتی باربری چینی برخورد کرد.

 

وی با اشاره به ویژگی‌های فرزندش تصریح کرد: فرزندم دارای روحیه ایثار، کمک به دیگران، صله‌رحم و گذشت بود و نسبت به بقیه فرزندانم متفاوت بود. نه‌تنها در میان خانواده، دوستان و فامیل بلکه در بین مردم منطقه و شهرستان باشت و گچساران زبانزد بود. فرزندم از حدود ۱۲ سالگی عضو فعال بسیج بود.

 

پدر مهماندار نفت‌کش سانچی گفت: فرزندم کمک‌کار خانواده بود، همه درآمدش را خرج خانواده می‌کرد و خانواده‌دوست بود و به همین خاطر همه اقوام، فامیل و مردم منطقه برایش داغدارند.

 

با این تفاسیر، اواخر دی‌ماه نیز محمد راستاد مدیرعامل وقت سازمان بنادر و دریانوردی، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی و فرمانده انتظامی استان کهگیلویه و بویراحمد با حضور در منزل ایوب مظفری آبدهگاه جان‌باخته حادثه نفت‌کش سانچی از اعضای خانواده وی دلجویی کردند. محمد راستاد ضمن دلجویی از خانواده مظفری گفت: ابعاد مختلف حادثه نفت‌کش سانچی هم‌اکنون در حال بررسی است و به‌رغم همه تلاش‌های صورت گرفته برای اطفاء حریق، جستجو و نجات، سرنشینان این کشتی همگی جان باختند.

یادی از شهید کهگیلویه و بویراحمدی نفتکش سانچی

متأسفانه حادثه سانچی و غرق شدن نفت‌کش ایرانی، جان باختن تعدادی از کارکنان نفت‌کش ایرانی را در پی داشت، در پی این حادثه مردم ایران به‌نوعی همدردی خود را با خانواده‌های جان‌باختگان ابراز داشتند. مردم دیار بام نفت ایران نیز به‌رسم دیرین خود برای 32 خدمه جان‌باخته در حادثه سانچی عزاداری کردند و در مرکز شهر با سنج و دمام سوگواری کردند.

 

انتهای خبر/

 

اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار