رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1404/01/27 Wednesday - 2025 16 April الأربعاء ، 18 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-25 08:23 شماره خبر : 12087
صبح زاگرس گزارش می‌دهد؛

یادمان شهدای گمنام، ضمن اینکه مکانی مقدس و مطهر و در شان شهدا است، قرارگاه و پاتوق فرهنگی- مذهبی هستند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»؛ ترویج فرهنگ دفاع مقدس، ضرورت‌هایی دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهداست، چرا که شهدا، هم به‌عنوان سرمایه‌های معنوی انقلاب اسلامی و هم به‌ عنوان سرمایه‌های معنوی ملی، برای همه آحاد جامعه مورد احترام هستند.

در این راستا، گلزارها و یادمان‌های شهدا، ظرفیتی بزرگ در جهت زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدا و ترویج فرهنگ دفاع مقدس هستند که می‌توانند به‌ عنوان زیارت‌گاه اهل یقین، قرارگاه‌های فرهنگی بزرگی در این زمینه، در اقصی‌نقاط کشور به حساب بیایند، از این رو، برخی از نهادهای فرهنگی دولتی و غیردولتی در برخی از گلزارها و یادمان‌های شهدا، فعالیت‌های فرهنگی مناسبی را آغاز کرده و در این زمینه موفق بوده‌اند که می‌توانند به‌عنوان الگویی در راستای فعالیت فرهنگی در این مکان‌های معنوی شناخته شوند.

اما در مقابل نیز این ظرفیت بزرگ در برخی از مزار شهدا، مورد غفلت قرار گرفته است البته گلزارهای شهدا، به‌واسطه حضور خانواده‌های شهدا، از لحاظ فرهنگی، از پویایی بیشتری برخوردار هستند؛ اما یادمان‌های شهدای گمنام، در این میان غریب‌تر هستند و در برخی موارد نیز شاهدیم که در اغلب ایام سال، قبور مطهر آن‌ها را گرد و غبار فراموشی فراگرفته است.

یادمان‌های شهدا، قرارگاه و پاتوق فرهنگی- مذهبی هستند که مراجعه‌کنندگان به آنها تعلق خاطر به مکتبی‌ترین و مردمی‌ترین دفاع، یعنی حماسۀ هشت سال دفاع مقدس را احساس می‌کنند.

راه ارتباطی مناسب، فضا سازی محیطی، خدماتی مانند آب و برق و... در یادمان‌های شهدا از مطالبات به حق مردم است که بتوانند با اطمینان خاطر در اینگونه مکان‌ها حاضر شوند و از حال و هوای معنوی آنجا برخوردار شوند.

یادمان نقش یادآوری، پاسداشت و استمرار بخشی از تاریخ پرافتخار مردم است و در قالب یک اثر هنری، مفاهیمی مرتبط به جنگ تحمیلی را بیان می‌کند که بارِ حماسی-اعتقادی در نزد مخاطب ایجاد می‌کند. حس تعلق فضایی به سرزمین و مفهوم وطن را تقویت می‌کند که نقشی متصل دهنده است. لذا بنای یادمان متناظر با جنبه‌های حماسی و ارزش‌های ملی- اسلامی است که با بیان مجازی، تمثیلی و استعاره‌ای، حس مکان را القا می‌کند.

معماری یادمان شهدا به‌ صورت قرارگاه و پاتوقی طراحی شده که دعوت‌شوندگان به آن، با هر بار رجوع مجدد و مکرر، برایشان ارزشمند جلوه کند و بارِ ارزشی داشته و با حس تعلق فضایی به نماد مقتدرانه‌ترین، مکتبی‌ترین و مردمی‌ترین دفاع، پیوندی احساسی با شاخص‌های مکانی برقرار نماید و این رابطه‌ی مستحکم و پرمعنا و ابعاد هوشمندی (ادراکی، شناختی و احساسی) به القای روحیه خاص و تقویت روحیه مخاطب، منجر شود.

یادمان شهدای گمنام، ضمن اینکه مکانی مقدس و مطهر و در شان شهدا است. به‌منظور بیانِ بخشی از خاطرات مشترکِ جامعه، در هشت سال دفاع مقدس می‌باشد. تداعی کننده خاطرات نوستالژیک ملی و ارزش‌های مقاومت، ایثار و شهادت جامعه اسلامی، که به‌طور معمول در رابطه با جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، احساسات مشترک از یک مفهوم است که با گنجاندن معانی ضمنی، در قالب کالبد مادی یادمان، میسر گردیده است. پیوند متداعی میان این دو وجه معنایی و کالبدی، نشانه و نماد ملی- اسلامی مردم ایران است.

آذین‌بندی و قضاسازی مناسب یادمان‌های شهدای گمنام بر اساس شرایط محیطی جبهه‌ها، می‌تواند موجب جذب مخاطبان خصوصاً نسل جوان جامعه در این مکان‌های مقدس شود، در این راستا می‌توان از سنگرها و پلاکاردهایی شامل شعائر دوران دفاع مقدس و یا وصیت‌نامه‌های شهدا بهره برد.

اگرچه بسیاری از پیشکسوتان دوران دفاع مقدس و نیز جوانان، به‌صورت آتش به اختیار در زمینه فعالیت‌های فرهنگی در یادمان‌های شهدای گمنام فعالبت می‌کنند؛ اما نباید از ضرورت حمایت‌های مسئولان در این زمینه غافل شد.

یادمان شهدای گمنام شهرستان باشت در راستای ایجاد فضای معنوی و فرهنگی این شهرستان در مرداد ۱۳۹۴ به بهره‌برداری رسید.

بنای یادمان شهدای گمنام در شهرستان باشت از جمله یادمان‌هایی است که درس آموخته‌ای از ایثار است که تأکیدی بر آرمان‌ها دارد تا منطق زندگی روزمره را درهم بشکند و از مرزهای ذهنی عبور کند و جایگاه رخداد و درک اعجاز شود.

دو شهید گمنام در این یادمان از شهدای دوران دفاع مقدس هستند که در ۲۹ آذرماه سال ۱۳۹۱ با استقبال باشکوه و بی‌نظیر مردم شهرستان باشت در تپه‌ای به نام تپه نورالشهدا  آرمیدند و وجودشان مایه برکت این شهرستان شده است.

نمای ظاهری المان‌ها و یادمان‌ها، در نگاه اول، مهم‌ترین مسئله در مورد مکانی است که حس تعلق‌خاطر را به وجود می‌آورد و به‌صورت مستقیم با روح مخاطب ارتباط برقرار می‌کند.

این یادمان زیبا با نمایی بسیار دلنشین و فضایی دل‌انگیز  در پارک‌شهر لیکک ساخته شده است که علاوه بر زیارت این شهدای گمنام می‌توانید از فضای پارک و مکان تفریحی جهت اوقات فراغت و گذراندن یک روز استفاده نمایید.

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار