مدعیالعموم بخواند؛
پدیده شوم زمینخواری در سرزمین دنا
پدیده شوم و پیچیده زمینخواری و ارزیابی ابعاد گوناگون آن در سرزمین دنا نشانگر وضعیت بغرنج و وحشتناک آن بوده که میطلبد مسئولان ذیربط در این زمینه چارهجویی خاصی داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» زمینخواری در استان کهگیلویه و بویراحمد شگرد خاص خودش را دارد و اینگونه که از صحبت مسئولان کهگیلویه و بویراحمد بر میآید، آدمهای متنفذ، پولدار به بهانههای مختلف از جمله؛ طرح گردشگری یا طرحهای دیگر در دل طبیعت اقدام به زمینخواری میکنند و برای خوشنشینی خودشان ویلاهای تفریحی راه میاندازند و آنقدر این افراد پشتشان گرم است که به این راحتی نمیتوان زمینها را از آنها پس گرفت و دیده میشود در این زمینها که در دل کوهها و میان جنگلهای بلوط قرار دارند مبادرت به ویلاسازی و ساخت سازهای متعدد میکنند.
مصائب زمین خواری در دیار چهارفصل
امروز زمینخواری در دیار چهارفصل به یکروال طبیعی تبدیل شده و اکنون به جنگل خواری، کوه خواری، دریاچه خواری، پل خواری و جاده خواری رسیده است و شاهد هستیم که برخی در کنار جادههای مهم مواصلاتی و برخی دیگر در منطقی که امروز بهعنوان یک منطقه گردشگری قلمداد میشوند بدون هیچ ضابطهای مبادرت به ساختوسازهای متعدد میکنند که میتوان نمونه از آن را تنگه مهریان و حتی امروز دهنو و تنگه سریز نامید.
بررسی پدیده شوم و پیچیده زمینخواری و ارزیابی ابعاد گوناگون آن در شهرستانهای خوشآبوهوای کهگیلویه و بویراحمد از جمله شهرستان بویراحمد و بعضاً دنا بیش از هر چیز از نقش و نفوذ برخی ذی نفوذان در این زمینه بوده که در تغییر کاربریهای غیرمجاز اراضی ملی و طبیعی و بروز این پدیده شوم حکایت دارد.
البته بررسیها و ارزیابی زوایای پیدا و پنهان این پدیده و واکاوی پروندههای خرد و کلان چند سال اخیر نیز نفوذ و نقش تعیینکننده برخی افراد در سازمانها و نهادهای مختلف بهویژه دستگاههای مربوطه را تا حدود زیادی آشکارا ساخته است.
کهگیلویه و بویراحمد زیر چکمه زمین خواران
همانگونه که میدانیم در طی دو دهه اخیر بیشتر جنگلها و زمینهای بایر در سرود شمالی و حتی جنوبی پایتخت طبیعت در موج زمینخواری برخی منفعتطلبان گیر افتاده و هر روز بر دامنه این زمینخواری افزوده میشود و در پارهای مواقع دیده میشود برخی با ایجاد قبرستانهای طایفهای و برخی با ایجاد خانههای فصلی و برخی با ایجاد ساخت آغل گوسفندان سعی در قرق این زمینهای ملی دارند.
تغییر کاربری زمینهای کشاورزی برای احداث خانه روی دیگری از سکه زمینخواری در بویراحمد محسوب میشود که پیامدهایی مختلفی برای شهروندان ساکن این شهرستان به دنبال داشته است.
یاسوج بهشت زمین خواران و کوه خواران
یاسوج مرکز شهرستان بویراحمد در دامنههای کوه دنا بخشی از خطه زاگرس است که در ارتفاع یک هزار و ۸۷۰ متری از سطح دریا قرار دارد این شهر که پس از رشت، دومین مرکز استان ایران از نظر بارش برفوباران بوده و در اقلیم مدیترانهای قرار گرفته با دارابودن رودخانههای همیشه جاری بشار و مهریان جنگلهای بلوط از نقاط خوشآبوهوای کشورمان بهویژه در فصول بهار و تابستان محسوب میشود که این امر بستر تلاش سودجویان برای ساختوساز غیرمجاز را فراهم کرده است.
ازآنجاکه مردم به زندگی در نقاط خوشآبوهوا مانند شهرستان بویراحمد تمایل زیادی دارند اقلیم مناسب چشم طمع برخی سودجویان بهمنظور احداث ویلا یا خانه در زمینهای کشاورزی را به دنبال داشته این در حالی است که چنانچه فردی بهصورت غیرقانونی اقدام ساختوساز در زمینهای کشاورزی کند، بر اساس قانون باید با او برخورد شود.
زمین خواران رودخانهها را هم نشانه گرفتند
امروز ویلاسازی در زمینهای کشاورزی به سمت رودخانه خواری نیز سوق پیدا کرده است و میبینیم که در منطقه دهنو و در نزدیکی جاده مواصلاتی این منطقه نوپای گردشگری در سر رود شمالی و در نزدیکی کوههای زیبای زاگرس تفرجگاههای سبز شدهاند که هیچگونه پیوست زیستمحیطی ندارند و یا حتی هم با توجه به نصب تابلوهای محیطبانی در زمینه ساختوسازهای غیرمجاز، هستند.
از نگاه قانون ساختوساز زمینهایی که برای کشت انواع محصولات زراعی و باغی استفاده میشوند یا اینکه از اراضی جنگلی محسوب میشوند منجر به خسارت به چرخه تولید و ضربهزدن به امنیت غذایی در کشورمان میشود به همین علت اینگونه زمینها غیرقابلتغییر هستند و بر اساس قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب سال ۱۳۷۴، تغییر این زمینها ممنوع است.
همانگونه که میدانیم پدیده زمینخواری در دو دهه اخیر در استان چهارفصل کهگیلویه و بویراحمد پررنگ شده و در سالهای اخیر سودجویان روشهای نوینی شامل شخمزدن اراضی ملی - جنگلی و تصرف به بهانه اجرای طرحهای گردشگری را ابداع کردهاند.
حال اینکه در بیخ گوش مسئولان و درست در کنار شهری که زندگی میکنند و عدهای اراضی ملی را به هر بهانهای تصرف میکنند ولی کسی برای مبارزه و مقابله بلند نمیشود، به یک مسئله حلنشدنی تبدیل شده است.
شخم زدن منابع طبیعی به بهانه مالکیت
امروز در چهارطرف یاسوج زمین خواری موج میزند که به عنوان مثال میتوان به غرب یاسوج و در کنار جاده یاسوج به اصفهان اشاره دارد که عدهای اراضی ملی را شخم زدهاند تا بلکه در درازمدت ادعای مالکیت کنند.
در شمال یاسوج و در جاده یاسوج به اقلید حدفاصل تنگ مهریان تا نرسیده به پیست اسکی کاکان نیز شرایط بغرنجی حاکم است تا جایی که احساس میشود سودجویان برای نابودی اراضی ملی و کشاورزی کورس بستهاند.
در جنوب شهر یاسوج و در حریم و بستر رودخانه خروشان بشار نیز شرایط خوبی دیده نمیشود تا جایی که درست وسط رودخانه را تبدیل به برنجکاری کردهاند.
در همین زمینه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از پدیده جدید زمینخواری با شخمزدن اراضی ملی خبر داده و گفته است: با ابلاغ قانون بودجه ۱۴۰۱ توسط مجلس شورای اسلامی دیگر نباید اراضی ملی باسابقه کشت طولانی رفع تصرف شود.
سعید جاوید بخت از افزایش زمینخواری در کهگیلویه و بویراحمد ابراز نگرانی کرده و افزوده است: برخی افراد سودجو نیمهشب اقدام به زمینخواری با روشهای مختلف میکنند، اما به دلیل کمبود نیرو واقعیت امر برای شناسایی و مبارزه مشکل داریم، هیچ روز تعطیلی نبوده که در مناطق مختلف مشغول بررسی شرایط و مشکلات نباشیم.
ویلاسازی به بهانه طرحهای گردشگری
همچنین فرماندار بویراحمد از افزایش زمینخواری ابراز نگرانی کرده و گفته است: برخیها به بهانه اجرای طرحهای گردشگری اراضی ملی را تملک کردهاند.
شهرام مهدوی اظهار داشته است: برخی به بهانه اجرای طرحهای گردشگری اراضی ملی در بکرترین مناطق جنگلی شهرستان بویراحمد از جمله اطراف مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد را تملک کرده و تبدیل به خانهباغ برای تفریح خود و خانواده کردهاند.
وی خاطرنشان کرده است: در کارگروه امور زیربنایی با صدور مجوز برای طرحهای بهاصطلاح گردشگری مخالف هستیم و هیچ طرحی مورد تصویب قرار نمیگیرد.
حال باید بدانیم که کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۲۰ درصد جنگلهای حوزه زاگرس از گذشته تاکنون دارای یک پوشش جنگلی مناسب بوده ولی متأسفانه سالانه به دلیل اقلیم، سختگذر بودن و تعرضهایی که به عرصههای منابع طبیعی در فصل پائیز موقع کاشت و در بهار بوتهکنی گیاهان و تابستان به لحاظ پوشش جنگلی و آتشسوزیها در سایه بیمهری مسئولان و متولیان امر رو بهسوی نابودی میرود.
امروز نیز پدیده شوم زمینخواری، کوه خواری و حتی رودخانه خواری، زیباییهای این سرزمین را به یغما برده است، زمینهای بایر سرزمین چهارفصل در قرق زمینخواران و منفعتطلبان است که میطلبد دستگاه قدرتمند قضا و دادستان محترم مرکز استان بهعنوان مدعیالعموم به این مسئله مهم ورود کرده و جلوی دست درازان به منابع ملی را بگیرد.
انتهای خبر/