
اشتهای سیریناپذیر مافیای آب و صنعت در اصفهان باعث شده که امروز آنان به سراغ سرچشمههای رودخانههای پر آب سرزمین دنا بیایند و ایجاد این سد سازیهای سریالی مرگ غم انگیز دنا را رقم بزند.
به گزارش پایگاه تحلیلی و خبری «صبح زاگرس» دنا با تنوع زیستی فوقالعادهاش، خانهی بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری نادر و درخطر انقراض است.
بااینحال، تهدیدات زیستمحیطی و فعالیتهای غیرقانونی، بهویژه توسط مافیاهای شکار و بیشتر همه از همه مافیای آب وضعیت این منطقه را بهشدت تحتتأثیر قرار داده است.
باید بدانیم که منطقه دنا که حتی از آن بهعنوان نوار مرزی کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان یاد میشود یکی از زیباترین و مهمترین اکوسیستمهای طبیعی ایران، در این دو استان است.
دنا آخرین زیستگاه حیات وحش نادر فلات ایران
این منطقه با تنوع زیستی فوقالعادهاش، خانه بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری نادر و درخطر انقراض است؛ بااینحال، تهدیدات زیستمحیطی و فعالیتهای غیرقانونی، بهویژه توسط مافیای آب امروز بیشتر از مافیای شکار این طبیعت بکر و زیبا را تهدید میکند.
منطقه دنا با پوشش جنگلی و مراتع وسیع، اکوسیستمی بسیار غنی و متنوع را به نمایش میگذارد؛ این منطقه که به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصش شامل نواحی کوهستانی، جنگلی و مرتع است، خانه حدود ۳۰ گونه پستاندار، ۱۵۰ گونه پرنده، و تعدادی از گونههای گیاهی و دوزیست نادر است.
از سویی دیگر کوه دنا، به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص خود، زیستگاه بسیاری از گونههای در حال انقراض است و بهعنوان یکی از ذخیرهگاههای زیستکره در کشور شناخته میشود اما با چالشهایی برای حفاظت روبرو است.
دنا را حراست کنیم
کوه دنا، با داشتن تنوع زیستی بالا و وجود گونههای نادری از گیاهان و جانوران، بهعنوان منطقه حفاظتشده در سال ۱۳۵۵ تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست ایران قرار گرفته است. این منطقه که به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص خود، زیستگاه بسیاری از گونههای در حال انقراض است، بهعنوان یکی از ذخیرهگاههای زیستکره در کشور شناخته میشود.
در میان گونههای پستاندار، خرس قهوهای، پلنگ، و زیستگاههای یوز آسیایی از اهمیت ویژهای برخوردارند. همچنین پرندگانی نظیر قوش، دلیجه، و بومی گونههایی مانند کبک و بلبل در این منطقه مشاهده میشوند، گیاهان نادر مانند زردآلو کوهی و انواع گیاهان دارویی نیز در این منطقه میرویند.
تهدیداتی جدی برای اکوسیستم دنا
باوجود این تنوع زیستی، منطقه دنا با چالشهای زیادی مواجه است. تغییرات اقلیمی، توسعه بیرویه، و تخریب زیستگاهها، بهویژه توسط شکارچیان غیرقانونی، تهدیداتی جدی برای این اکوسیستم ایجاد کرده است.
یکی از مشکلاتی که امروز سرزمین دنا با آن دستوپنجه نرم میکند احداث سدسازیهای سریالی در همسایگی این قله زیبا بوده که باعث شده که آینده این کوهستان عظیم در جنوب غربی ایران به خطر بیفتد.
سدسازی های سریالی، در کمین حیات وحش دنا
احداث دو سد خرسان در منطقه سادات محمودی و سد ماندگان در همسایگی دنا در منطقه پادنای سمیرم و بر روی حوضچه آبریز کارون، باعث شده که بسیاری از دنا دوستان و طبیعتگردان نبست به این مسئله نگران باشند.
نگرانیهایی برحقی که به گفته کارشناسان و طبیعت دوستان، احداث این دو سد به غیر خشککردن منابع زیرزمینی و رودخانههای دائمی روان در این منطقه، باعث برهمزدن اقلیم آبوهوای این منطقه شده و از سویی باعث کوچ حیوانات وحشی از این دیار و نابودی زیستگاههای آنان خواهد شد.
خرسان، سدی که دنا را می بلعد
در همین راستا باید بدانیم که یکی از سدهای خسارات بار در منطقه حفاظتشده دنا، سدخرسان و یا همان سادات محمودی در مرکز کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری بوده که احداث آن صدمات جبرانناپذیر ازجمله نابودی بیش از ۱۷ روستای این دیار را رقم میزد و به غیر این مسئله باعث نابودی اکوسیستم و برهمخوردن اقلیم این مناطق میشود.
در همین راستا باتوجهبه واکنش مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد و مردم نسبت به احداث این سد جنجالی بر روی رودخانه خرسان؛ در اوایل سال جاری مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی (به وسعت ۶۱ هکتار) در شورایعالی محیطزیست به تصویب رسید که واکنشهای زیادی به مسئله شد و نمایندگان و مسئولان استانی خواهان حذف این مصوبه و راکد ماندن آن شدند.
مصوبهای که بیشتر از همه به یک شعار شبیه بود تا مافیای آب و مسئولان اصفهان به دنبال احداث سدی بزرگ به نام ماندگان بر روی رودخانه مال بر در منطقه ماندگان پادنای شهرستان سمیرم اصفهان برآیند.
سدی که به گفته مسئولان پدافند غیرعامل هیچگونه مسئله پدافندی در آن رعایت نشده است و طبق نظر کارشناسان محیطزیست همچنان پیوست زیستمحیطی ندارد و غیرقانونی در حال احداث است.
آنگونه که دوستداران محیطزیست و کارشناسان میگویند، سدسازیهای متوالی استان اصفهان در چهارمحالوبختیاری و احداث سدهای متوالی بر روی حوضچههای آن باعث شد که کوهرنگ شهر آب و چشمههای جوشان خشک شود و استان پر آب چهارمحالوبختیاری امروز استانی خشک در جنوب کشور باشد که همه این مسئله برگرفته از مافیای آب است.
اشتهای سیری ناپذیر مافیای آب برای غارت زاگرس
همین مسئله آب و اشتهای سیریناپذیر مافیای آب و صنعت در اصفهان باعث شده که امروز آنان به سراغ سرچشمههای رودخانههای پر آب سرزمین دنا بیایند و به دنبال این باشند که با سدسازی بر روی سرچشمههای رودخانه خرسان و کارون و ازبینبردن حوضچههای اصلی آن آب مصرفی خود درزمینهٔ صنعت را فراهم و از زایندهرود خشک بهعنوان طعمه خود یاد کنند.
حال در این زمینه باید بدانیم که اولین چیزی که با احداث این سد غیرقانونی ماندگان و حتی خرسان در منطقه زیستکره دنا اتفاق خواهد افتاد اولازهمه نابودی اکوسیستم این منطقه را در پی خواهد داشت و باعث ازبینرفتن پوشش گیاهی، مرتعی و حیانت وحش سرزمین دنا شده از سویی دیگر نابودی تمامی آبهای زیرزمینی و چشمهساران آن را به بار خواهد آورد.
نگذاریم دنا را نابود کنند
باید بدانیم که احداث سد ماندگان باعث خشکی بیش از اندازه منابع آبهای روان و قطع دسترسی این آبها به رودخانه خرسان و از آنسو به کارون میشود و در وهله بعدی باعث ایجاد یک منطقه گرم با شرجی فراوان با ایجاد رطوبت ناشی از دریاچههای این دو سد در همسایگی دنا خواهد شد و دنای سفیدپوش دیگر رخت سفید بر تن خواهد کرد.
حال امروز تلاش برای حفاظت از دنا نهتنها به نفع این منطقه، بلکه به نفع کل کشور و نسلهای آینده خواهد بود و باید با همکاری، حمایت و آگاهیرسانی، به حفظ و ارتقای وضعیت زیستمحیطی دنا کمک کرده و از این ذخیره طبیعی ارزشمند برای نسلهای آینده حفاظت کرد.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- بهرامی به استقبال تاجگردون در ورودی سیسخت میرود!
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- تجلیل از پرچمداران جبهه علم در بهمئی
- مراسم معارفه فرمانده سابق سپاه فتح در بوشهر
- آیین غبارروبی گلزار مطهر شهدای گمنام
- گرامیداشت حماسه سوم خرداد در لنده
- همایش گرامیداشت «فتح خرمشهر» در گچساران+ تصاویر
- فتح خرمشهر، تثبیتکننده انقلاب اسلامی بود
- همایشی با رنگ و بوی شهدایخدمت در کهگیلویهوبویراحمد
- شهر دلاوران، میزان عاشقان شهید جمهور
- بخشی از دستاوردهای شهید رئیسی در کهگیلویهوبویراحمد
- ستاد مدیریت بحران روابط عمومی نیست
- فتح خرمشهر پایان نبرد نبود، آغاز راه بود
- روایتی تکان دهنده از پشت پرده دخانیات دختران
- خواسته اصلی مردم در همایش کوهگل چه بود؟
- ثبتنام کلاسهای تابستانه موسسه رزمندگان آغاز شد
- جانشین معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران وارد گچساران شد
- پاسخ ما به دشمنان دندانشکن خواهد بود
- پروژه زیرگذر روگذر دهدشت در بلاتکلیفی کامل!
- رزمایش بزرگ «الی بیتالمقدس» در یاسوج+ تصاویر
- مجموعههای جدید و بازطراحیها
- کهگیلویه و بویراحمد میزبان ۴۱ طرح گردشگری
- طارمی در بدترین فصل هم رکوردزنی کرد
- پروازها به تلآویو را معلق کردند
- خدمات سریع ثبت احوال در قلب باشت
- بازی با روان مردم با تیراندازیهای ممتد شبانه
- گرامیداشت سوم خرداد در لیکک
- سیاستبازی روی کوه؛ بازی که دیگر خریدار ندارد
- جوانان از سیاسیکاری و فامیلگرایی به ستوه آمدهاند
- وقتی بیتکوین برق یاسوج را میبلعد
- فتح خرمشهر معجزه خداوند بود
- سوم خرداد فتح ارزشها بود
- «آتش بیار» این معرکه کیست
- مسئولان پاسخ دهند؛ سرنوشت پروژه مختار چه شد؟
- مشاهده بیشتر