رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/03/03 Saturday - 2025 24 May السبت ، 26 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1403-09-04 14:37 شماره خبر : 8844
سدی که در کمین حیات‌وحش دناست؛

اشتهای سیری‌ناپذیر مافیای آب و صنعت در اصفهان باعث شده که امروز آنان به سراغ سرچشمه‌های رودخانه‌های پر آب سرزمین دنا بیایند و ایجاد این سد سازی‌های سریالی مرگ غم انگیز دنا را رقم بزند.

به گزارش پایگاه تحلیلی و خبری «صبح زاگرس» دنا با تنوع زیستی فوق‌العاده‌اش، خانه‌ی بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری نادر و درخطر انقراض است. 

بااین‌حال، تهدیدات زیست‌محیطی و فعالیت‌های غیرقانونی، به‌ویژه توسط مافیاهای شکار و بیشتر همه از همه مافیای آب وضعیت این منطقه را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داده است.

باید بدانیم که منطقه دنا که حتی از آن به‌عنوان نوار مرزی کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان یاد می‌شود یکی از زیباترین و مهم‌ترین اکوسیستم‌های طبیعی ایران، در این دو استان است.

دنا آخرین زیستگاه حیات وحش نادر فلات ایران

این منطقه با تنوع زیستی فوق‌العاده‌اش، خانه بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری نادر و درخطر انقراض است؛ بااین‌حال، تهدیدات زیست‌محیطی و فعالیت‌های غیرقانونی، به‌ویژه توسط مافیای آب امروز بیشتر از مافیای شکار این طبیعت بکر و زیبا را تهدید می‌کند.

منطقه دنا با پوشش جنگلی و مراتع وسیع، اکوسیستمی بسیار غنی و متنوع را به نمایش می‌گذارد؛ این منطقه که به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصش شامل نواحی کوهستانی، جنگلی و مرتع است، خانه حدود ۳۰ گونه پستاندار، ۱۵۰ گونه پرنده، و تعدادی از گونه‌های گیاهی و دوزیست نادر است.

از سویی دیگر کوه دنا، به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص خود، زیستگاه بسیاری از گونه‌های در حال انقراض است و به‌عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در کشور شناخته می‌شود اما با چالش‌هایی برای حفاظت روبرو است. 

دنا را حراست کنیم

کوه دنا، با داشتن تنوع زیستی بالا و وجود گونه‌های نادری از گیاهان و جانوران، به‌عنوان منطقه حفاظت‌شده در سال ۱۳۵۵ تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط‌زیست ایران قرار گرفته است. این منطقه که به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص خود، زیستگاه بسیاری از گونه‌های در حال انقراض است، به‌عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در کشور شناخته می‌شود.

در میان گونه‌های پستاندار، خرس قهوه‌ای، پلنگ، و زیستگاه‌های یوز آسیایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. همچنین پرندگانی نظیر قوش، دلیجه، و بومی گونه‌هایی مانند کبک و بلبل در این منطقه مشاهده می‌شوند، گیاهان نادر مانند زردآلو کوهی و انواع گیاهان دارویی نیز در این منطقه می‌رویند.

تهدیداتی جدی برای اکوسیستم دنا

باوجود این تنوع زیستی، منطقه دنا با چالش‌های زیادی مواجه است. تغییرات اقلیمی، توسعه بی‌رویه، و تخریب زیستگاه‌ها، به‌ویژه توسط شکارچیان غیرقانونی، تهدیداتی جدی برای این اکوسیستم ایجاد کرده است.

یکی از مشکلاتی که امروز سرزمین دنا با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند احداث سدسازی‌های سریالی در همسایگی این قله زیبا بوده که باعث شده که آینده این کوهستان عظیم در جنوب غربی ایران به خطر بیفتد.

سدسازی های سریالی، در کمین حیات وحش دنا

احداث دو سد خرسان در منطقه سادات محمودی و سد ماندگان در همسایگی دنا در منطقه پادنای سمیرم و بر روی حوضچه آبریز کارون، باعث شده که بسیاری از دنا دوستان و طبیعت‌گردان نبست به این مسئله نگران باشند.

نگرانی‌هایی برحقی که به گفته کارشناسان و طبیعت دوستان، احداث این دو سد به غیر خشک‌کردن منابع زیرزمینی و رودخانه‌های دائمی روان در این منطقه، باعث برهم‌زدن اقلیم آب‌وهوای این منطقه شده و از سویی باعث کوچ حیوانات وحشی از این دیار و نابودی زیستگاه‌های آنان خواهد شد.

خرسان، سدی که دنا را می بلعد

در همین راستا باید بدانیم که یکی از سدهای خسارات بار در منطقه حفاظت‌شده دنا، سدخرسان و یا همان سادات محمودی در مرکز کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال‌ و بختیاری بوده که احداث آن صدمات جبران‌ناپذیر ازجمله نابودی بیش از ۱۷ روستای این دیار را رقم می‌زد و به غیر این مسئله باعث نابودی اکوسیستم و برهم‌خوردن اقلیم این مناطق می‌شود.

در همین راستا باتوجه‌به واکنش مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد و مردم نسبت به احداث این سد جنجالی بر روی رودخانه خرسان؛ در اوایل سال جاری مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی (به وسعت ۶۱ هکتار) در شورای‌عالی محیط‌زیست به تصویب رسید که واکنش‌های زیادی به مسئله شد و نمایندگان و مسئولان استانی خواهان حذف این مصوبه و راکد ماندن آن شدند.

مصوبه‌ای که بیشتر از همه به یک شعار شبیه بود تا مافیای آب و مسئولان اصفهان به دنبال احداث سدی بزرگ به نام ماندگان بر روی رودخانه مال بر در منطقه ماندگان پادنای شهرستان سمیرم اصفهان برآیند.

سدی که به گفته مسئولان پدافند غیرعامل هیچ‌گونه مسئله پدافندی در آن رعایت نشده است و طبق نظر کارشناسان محیط‌زیست همچنان پیوست زیست‌محیطی ندارد و غیرقانونی در حال احداث است.

آن‌گونه که دوستداران محیط‌زیست و کارشناسان می‌گویند، سدسازی‌های متوالی استان اصفهان در چهارمحال‌وبختیاری و احداث سدهای متوالی بر روی حوضچه‌های آن باعث شد که کوهرنگ شهر آب و چشمه‌های جوشان خشک شود و استان پر آب چهارمحال‌وبختیاری امروز استانی خشک در جنوب کشور باشد که همه این مسئله برگرفته از مافیای آب است.

اشتهای سیری ناپذیر مافیای آب برای غارت زاگرس

همین مسئله آب و اشتهای سیری‌ناپذیر مافیای آب و صنعت در اصفهان باعث شده که امروز آنان به سراغ سرچشمه‌های رودخانه‌های پر آب سرزمین دنا بیایند و به دنبال این باشند که با سدسازی بر روی سرچشمه‌های رودخانه خرسان و کارون و ازبین‌بردن حوضچه‌های اصلی آن آب مصرفی خود درزمینهٔ صنعت را فراهم و از زاینده‌رود خشک به‌عنوان طعمه خود یاد کنند.

حال در این زمینه باید بدانیم که اولین چیزی که با احداث این سد غیرقانونی ماندگان و حتی خرسان در منطقه زیست‌کره دنا اتفاق خواهد افتاد اول‌ازهمه نابودی اکوسیستم این منطقه را در پی خواهد داشت و باعث ازبین‌رفتن پوشش گیاهی، مرتعی و حیانت وحش سرزمین دنا شده از سویی دیگر نابودی تمامی آب‌های زیرزمینی و چشمه‌ساران آن را به بار خواهد آورد.

نگذاریم دنا را نابود کنند

باید بدانیم که احداث سد ماندگان باعث خشکی بیش از اندازه منابع آب‌های روان و قطع دسترسی این آب‌ها به رودخانه خرسان و از آن‌سو به کارون می‌شود و در وهله بعدی باعث ایجاد یک منطقه گرم با شرجی فراوان با ایجاد رطوبت ناشی از دریاچه‌های این دو سد در همسایگی دنا خواهد شد و دنای سفیدپوش دیگر رخت سفید بر تن خواهد کرد.

حال امروز تلاش برای حفاظت از دنا نه‌تنها به نفع این منطقه، بلکه به نفع کل کشور و نسل‌های آینده خواهد بود و باید با همکاری، حمایت و آگاهی‌رسانی، به حفظ و ارتقای وضعیت زیست‌محیطی دنا کمک کرده و از این ذخیره طبیعی ارزشمند برای نسل‌های آینده حفاظت کرد.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار