کارشناسان محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد به انقراض بیش از ۱۷ گونه جانوری به دلیل کوچ سگهای ولگرد به حیاتوحش اشاره داشت و ابراز کرد: این حملهها تهدید جدی خفتهای برای محیطزیست و حیاتوحش خواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» ترس، دلهره، صدای زوزه سگهای گرسنه در خیابان؛ اینها فقط قسمت کوچکی از مخاطرات و ترسهای دلهرهآوری است که امروز شهروندان پایتخت طبیعت ایران و اهالی اطراف آن را آزار میدهد.
جود بیش از اندازه سگهای ولگرد در خیابانهای اصلی شهر یاسوج و لمدادن این حیوانات وحشی و گرسنه در گوشهای از خیابان و حتی پرسهزدن آنها در کوچهها باعث شده هرچند روز یکبار خبر از حمله سگهای ولگرد به شهروندان ازجمله دانشآموزان و خردسالان مخابره شود و آسایش را از شهروندان بگیرید.
معضلی بدون درمان به نام سگهای ولگرد
معضل سگهای ولگرد تقریباً گریبانگیر بیشتر شهرهای کشور شده و در برخی موارد شهروندان نیز مورد حمله این سگها قرارگرفتناند و حتی این حملهها بهگونهای بوده که در پارهای از مواقع شهروندان را به کام مرگ کشانده است و بر اساس خبرهای محلی حمله سگهای ولگرد باعث به کما رفتن دو بچه خردسال در کهگیلویه و بویراحمد نیز شده است.
هادی سینایی کارشناس محیطزیست در گفتگو با خبرنگار این پایگاه خبری به اثرات وحشتناک سگهای ولگرد بر محیط انسانی و حتی محیط طبیعی اشارهکرد و گفت: در زمینه مشکلات به وجود آمده از سوی سگهای ولگرد باید به دو بُعد محیطی و بُعد انسانی اشاره کرد.
وی به بُعد بهداشتی در جامعه اشاره داشت و افزود: بحث بهداشت یکی از مهمترین مسئلههایی که سگهای ولگرد میتوانند به آن آسیب جدی بزنند.
از سویی دیگر افزایش روزافزون و بیش از اندازه سگهای ولگرد که با چندین روش صورتگرفته امروز بسیار نگرانکننده است، به گفته برخی این افزایش بر اساس کوچ عشایر و جاماندن این سگها از گله عشایر بوده و از سویی دیگر برخی از این سگهای ولگرد نیز نگهبان خانههای روستایی بودهاند که روستائیان مبادرت به کوچ آنها به شهر کردهاند و برخی نیز دیگر بهواسطهٔ زادوولد بیش از اندازه این حیوانات بوده است.
جولان سگهای ولگرد در اماکن گردشگری یاسوج
بر اساس شواهد در بسیاری از مناطق گردشگری مرکز استان ازجمله پارک بزرگ جنگلی یاسوج امروز شاهد افزایش بیحدوحصر و گلهای این سگها هستیم که آسایش و امنیت را از این مکان تفریحی گرفته و باعث شده که کمتر خانوادهای به این تفرجگاه برود و این تفرجگاه زیبا به متروکهای بیش تبدیلشده است.
کارنشان محیطزیست به اثرات مخرب سگهای ولگرد به بُعد محیطی اشاره داشت و ابراز کرد: در بُعد محیط طبیعی باید بدانیم که افزایش تعداد سگها در حیاتوحش صدمات جبرانناپذیری را به اکوسیستم حیاتوحش وارد خواهد کرد.
سگهای ولگرد تهدیدی برای حیات وحش
وی ادامه داد: افزایش بیحدوحصر این سگهای ولگرد باعث ایجاد رقابت غذایی بین سگها میشود و یک رقابت غذایی بین آنان ایجاد میکند که همین مسئله باعث میشود که آنها به حیاتوحش و جانوران وحشی حملهور شوند.
سینایی تأکید کرد: باید بدانیم که در پناهگاه حیاتوحش خزنده، چرنده و دیگر حیوانات که زادوولد میکنند وجود دارند و همین مسئله حمله سگهای ولگرد به حیاتوحش باعث نابودی این جانداران میشود.
از سویی دیگر مسئله رژه سگهای ولگرد و ازدیاد بیش از اندازه آنها در چند سال اخیر بهواسطهٔ مداخلات فعالان حمایت از حیوانات بیشتر از آن چیزی شده که در تصورها میگنجد و همین مسئله باعث شده که امروز مسئله فوقحادی بهعنوان جولان سگهای ولگرد در معابر پایتخت طبیعت حاکم فرما باشد، فعالانی که غیرقانونی مبادرت به آزادسازی این سگها در مکانهای نگهداری کردهاند و بهغیراز آن مبادرت به غذادادن به این حیوانات در برخی از امکان تفریحی میکنند.
صدماتی که سگهای ولگرد به بهداشت وارد می کنند
حتی به گفته کارشناسان ساماندهینشدن و جمعآورینکردن سگهای ولگرد و عقیمسازی آنها و از سویی دیگر جاماندن سگهای گلههای عشایر در هنگام کوچ عشایر به دلیل در مسیر قرارگرفتن شهر یاسوج در مسیر کوچ عشایر باعث شده که این مسئله باعث صدمات زیادی به مبحث شهری یاسوج بهعنوان مرکز استان شود.
مسئول روابطعمومی محیطزیست استان در ادامه بیان سگهایت: سگ های ولگرد در بهداشت انسان و منابع آبی و حتی غذایی که اطراف ما هستند دارند میتوانند صدمات زیادی وارد کنند که بهعنوانمثال سگ زمان و مکان و خاصی را برای ادرار و مدفوع در نظر نمیگیرد و به هر چیز برسد ادرار میکنند و هیچگونه بهداشتی را رعایت نمیکند و در این راستا باید بگوییم سلامتی جامعه از بُعد انسانی مورد تهدید قرار میگیرد.
نقش سگهای ولگرد در انقراض۱۷ گونه جانوری
کارشناسان محیطزیست به انقراض بیش از ۱۷ گونه جانوری به دلیل کوچ سگهای ولگرد به حیاتوحش اشاره داشت و ابراز کرد: وقتی سگ وارد طبیعت شود به تولهها و حیاتوحش حمله میکنند و این حمله تهدید جدی خفتهای برای محیطزیست و حیاتوحش خواهد بود.
سینایی تصریح کرد: وقتی این سگها وارد طبیعت شوند و مبادرت به نابودی حیاتوحش کنند یک زنجیره غذایی که به هم وصل هستند را دچار مشکل میکنند که بر اساس آماری هفده گونه حیاتوحش به دلیل همین حملهها منقرض شده اند.
وی ادامه داد: وقتی یکگونه منقرض شود بر دیگرگونههای حیاتوحش تأثیر میگذارد و اکوسیستم ما را تهدید میکند.
ترس و دلهره شهروندان از سگهای ولگرد
امروز به عینه شاهد هستیم که در شهر یاسوج معضل سگهای ولگرد موجب ترس و نارضایتی مردم شده و بهغیراز اینکه باعث شده که سلامت شهروندان بهواسطهٔ بیماریهای انسان و حیوان (کیست هیتاتید) مورد تهدید قرار بگیرد، ترس و دلهره حمله این سگهای وحشی نیز در برههای باعث صدمات زیادی به شهروندان نیز شده است.
وی در ادامه به جولان سگهای ولگرد در خیابانهای شهر و وجود بیماریهای بین انسان و حیوان اشاره داشت و افزود: سگها بهخاطر این که ترسشان از انسان ریخته شده و عادیانگاری شده است به یک شکارچیان قهاری تبدیل شدهاند که هم محیطزیست و هم انسان را تهدید میکند.
این کارشناس محیطزیست در ادامه به بیماریهای مهلک بین انسان و حیوان اشارهداشت و ابراز کرد: سگها هم میتوانند بهراحتی ناقل بیماری در میان انسان و حتی حیاتوحش شوند که هم برای انسان و هم برای دیگر حیوانات بسیار خطرناک است.
پویشهایی که بیشتر محیط انسانی و طبیعی را نابود می کنند
سینایی به پویشهای مجازی در حمایت از این حیوانات اشاره داشت و گفت: متأسفانه اخیراً پویش برخی فعالان محیط زیستی به نام غذادادن به سگها راهاندازی شده که این پویش متأسفانه همانگونه که سگها را در خطر قرار میدهد و هم طبیعت را آسیب جدی میرساند.
طی سالهای اخیر تصاویری از حضور گسترده سگهای ولگرد در سطح معابر و خیابانهای شهر یاسوج مخابره شده است، مسئلهای که در همان روزها و ماههای ابتدایی اگر با درایت متولیان همراه میشد، امروز به چالشی برای مدیریت شهری تبدیل نشده بود و شاهد جولان سگهای ولگرد در خیابانها و معابر شهری نبودیم.
نگاهی به قوانین موجود در کشور نشان میدهد که درزمینهٔ کنترل و ساماندهی جمعیت سگهای با صاحب و بلاصاحب قانون جامعی وجود ندارد، تنها بند قانونی که میتوان گفت به مسئله ساماندهی سگها اشاره دارد، بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریهاست که در آن وظایف شهرداریها در کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب آنهم به طور غیرمستقیم مشخصشده است.
وی بیان داشت: همه میدانیم که سیستم گوارشی سگ با سیستم گوارشی انسان متفاوت است و سگ خامخوار است و انسان باید غذا را طبخ کند و چربیهای موجود در برخی از غذاها به سیستم گوارشی سگ آسیب میرساند و غذادادن به سگ مشکلات بسیاری را بر حیات آنها خواهد داشت.
کارشناس محیطزیست استانی ادامه داد: غذادادن به سگها باعث وابستگی آنها به انسان میشود و آنها را تنبل میکند و همین مسئله باعث خواهد شده امراض زیادی را هم برای سگها و هم محیط انسانی صدمات زیادی وارد کند.
سینایی تصریح کرد: غذادادن به سگها باعث افزایش آنها میشود و بهغیراز تنبلی و وابستگی تعداد زادوولد میشود که باید بدانیم که این مسئله باعث میشود که تا یک مقطعی بتوانیم سگهای ولگرد را تحمل کنیم و وقتی در درازمدت نتوانیم غذای آنها را تأمین کنیم این سگها مبادرت به هجوم به حیاتوحش و طبیعت میکنند.
بیماریهای مشترک انسانی و حیوانی و مضرات آن در جامعه
از سوی دیگر در پی تغییرات فرهنگی و اجتماعی که منجر بهجا افتادن فرهنگهای غربی غلط در جامعه شده است، در سالهای اخیر تبوتاب نگهداری از سگ بین بسیاری از خانوادهها افزایشیافته است، اما بهتناسب این تغییرات اجتماعی، قوانین بهروز نشدهاند به طور مثال باوجود اثبات مضرات بسیار زیاد نگهداری از سگها و بیماریهایی که به انسان منتقل میکنند و خطرات آنها برای محیطزیست هیچ قانونی برای مقابله و ساماندهی مسئله سگ گردانی در کشورمان وضع نشده است.
در سایه نبود قانونی برای مقابله با سگهای با صاحب و بلاصاحب، متأسفانه علاوه بر ایجاد رعب وحشت برای مردم و کودکان مردم یاسوج، اماکن عمومی و معابر و خیابانهای این شهر مملو از فضولات این سگها شده است.
سینایی بیان کرد: هر موجود زندهای که تعداد آنها را از چرخه طبیعی خارج کنیم باعث خواهد شد که جمعیت دیگرگونهها دچار تهدید شوند و اینگونه است که امروز افزایش بیحدوحصر سگهای ولگرد محیطزیست را نیز تهدید خواهد کرد.
نایزمند یک کار تیمی هستیم
کارشناس محیطزیست هم استانی به برنامههای مسئولان برای کاهش میزان زادوولد سگهای ولگرد اشاره داشت و گفت: برای این مسئله باید یک کار تیمی پشت آن باشد و یک دستگاه بهعنوان متولی این مسئله را بهتنهایی جلو ببرد.
سینایی تأکید کرد: در این زمینه میطلبد که شهرداری بهعنوان نهاد متولی در شهرها اقدامکننده جمعآوری آنها باشد و محیطزیست و مرکز بهداشت و دستگاه قضائی نیز آن را حمایت کند و یک کارگروه تشکیل دهند و با نظر کارشناسان یک راهکار خوب بیندیشند.
وی به پویشها حمایت از حیوانات اشاره داشت و گفت: اگر کسی دوست دارد در این زمینه شرکت کند، خودشان رأساً این کار را انجام ندهند و در مکانها و محلهای جمعآوری این حیوانات با متصدیان همکاری داشته باشند.
انتهای خبر/
- یک کهگیلویهوبویراحمدی معاون حسابداری شرکت گاز ایران
- یک کهگیلویه و بویراحمدی استاندار کرمانشاه شد
- یکی از شهرداران کهگیلویهوبویراحمد از منصب خود کنارهگیری میکند
- تغییرات گسترده در شرکت گاز کهگیلویه و بویراحمد
- سرنوشت فرمانداران استان کهگیلویهوبویراحمد چه میشود؟
- متخصص قلب در یاسوج به قتل رسید
- قتل پزشک شاهرودی تناسبی با مهربانی قوم لر ندارد
- رئیس دانشگاه آزاد یاسوج تغییر کرد
- رئیس آموزش و پرورش شهرستان بویراحمد منصوب شد
- فریدون داوری؛ خالق اشعار سرزمین دنا تا اروند قهرمان
- یک گچسارانی مدیرکل حراست دانشگاه آزاد تهران شد
- برفروبی محور ياسوج - شيراز
- درگیری منجر به قتل در دهدشت
- وقتی فرماندار در دقیقه 90 متوجه تغییر میشود
- پزشک کهگیلویهوبویراحمدی در کنار برادرخبرنگارش آرام میگیرد
- بازداشت عاملانِ خشونت علیه خانم جوان در یاسوج
- تشریح جزئیات قتل پزشک متخصص در دستگاه قضائی
- جزئیاتی تازه از دستگیری قاتل پزشک متخصص قلب
- جزئیات زمانبندی قطعی برق در کهگیلویه و بویراحمد
- لحظه دستگیری قاتل پزشک متخصص در یاسوج+فیلم
- قطعی پیدرپی اینترنت در سیسخت
- دستگیری عاملان حادثه آزار و اذیت دختر یاسوجی+فیلم
- تشییع باشکوه لالههای فاطمی در سرزمین عشایر
- استقبال مردم ممبی از شهید گمنام
- آزادسازی ۱۱۶ هکتار عرصههای جنگلی از چنگال سودجویان
- مراسم شب دوم دهه فاطمیه در باشت
- صفحه نخست روزنامههای چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳
- سرباز ایران هستیم، بیجا انتقاد نکنید
- ترکیه در چاله آمریکا و اسرائیل افتاده است
- یک کهگیلویهوبویراحمدی سردبیر منطقه سه صدا و سیما شد
- احیای ۱۰۰ هکتار از مراتع کهگیلویه با کاشت گیاهان دارویی
- یک انتصاب در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
- حال فرهنگی شهر نامساعد است
- یاسوجیها سوگوار مادر سادات (س)
- «بلهزار» مظلوم چشمانتظار یاری مسئولان+ تصاویر
- ششمین رویداد سراسری تولید محتوای دیجیتال در کهگیلویهوبویراحمد
- نشاط و تفریح در روز بدون کیف در لنده+ تصاویر
- یک تاجگردونی مدیرکل محیط زیست استان فارس شد
- رقابت ۴۰ تیم در مهمترین رقابت دیجیتال کهگیلویهوبویراحمد
- یکی از شهرداران کهگیلویهوبویراحمد از منصب خود کنارهگیری میکند
- بزرگداشت اسطوره فرهنگ «فریدون داوری» در یاسوج
- وعده مسئولان گچسارانی به معلولان چه بود؟
- سیاستزدگی به نفع دانشگاه نیست
- تشییع باشکوه شهیدان گمنام در دیار «اولینها»
- انتصابات دانشگاه یاسوج سیاسی و سفارشی شده است
- بیتوجهی؛ بزرگترین مشکل معلولان در لنده
- سردرگمی مسافران «بهمئی» در نبود تابلوهای مسیرنما
- شبهای عزاداری حضرت زهرا (س) کجا برگزار میشود؟
- دیپلماسی رستورانی مطلوبتر از وادادگی برجامی
- لذت خدمت در «موکبهای فاطمی» گچساران
- مشاهده بیشتر