رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
سه‌شنبه 1404/04/31 Tuesday - 2025 22 July الثلاثاء ، 27 محرّم ، 1447
ساعت
1404-04-31 15:02 شماره خبر : 14626
پنل‌های خورشیدی، راهکاری بلاتکلیف؛

بررسی قطعی‌های مکرر برق به‌منظور رفع و جبران ناترازی انرژی در سطح استان که سبب خسارات به لوازم‌برقی در منازل به‌ویژه واحدهای تولیدی شده که این امر موجب کم‌شدن تولیدات و کاهش تولید ثروت و رونق اقتصادی شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» طی قطعی‌های مکرر برق به‌منظور رفع و جبران ناترازی انرژی در استان کهگیلویه و بویراحمد پیش از این شاهد قطعی‌های چند ساعته در طول شبانه‌روز در نقاط مختلف آن بوده‌ایم. قطعی‌هایی که احتمال خسارات به لوازم‌برقی و الکترونیک در منازل به‌ویژه دستگاه‌های سنگین در واحدهای تولیدی را بالا برده و سبب بالارفتن هزینه‌ها و متحمل‌شدن خسارات ناشی از قطعی برق به دستگاه‌ها و البته تاخیر و کم‌شدن تولیدات در طول ساعات‌کاری کارگران شده است.

کاهش فعالیت کارگران و ایجاد مشکلات در خطوط تولید

علی‌رغم آنکه قطعی‌های مکرر برق سبب صدمات جدی بَر واحدهای تولیدی و صنعتی در استان می‌شود؛ جبران ناترازی‌ها از این روش سبب اُفت در تولیدات و در حوزه تولید ثروت و رشد اقتصادی سبب خسارات جبران‌ناپذیری خواهد شد. طی ماه‌های اخیر به دلیل اجرای بخشنامه‌های متعدد جهت رفع و جبران‌ ناترازی‌های برق در استان کهگیلویه و بویراحمد اجرای قطعی برق بسیاری از صنایع و واحدهای تولیدی را دچار مشکل کرده است، این مسئله علاوه‌بر تغییر و کاهش در فعالیت کارگران سبب ایجاد برخی مشکلات در خطوط تولید نیز شده است.

خسارات وارده بر واحدهای تولیدی و لوازم خانگی

از قِبَل قطعی‌های مکرر برق در واحدهای تولیدی مشکلات عدیده‌ای اعم‌از: ۱_اختلال و ایجاد خسارات در دستگاه‌های اکترونیکی حساس و پُر ریسک که این خود از ابعاد دیگر سبب آسیب‌های جدی و جبران‌ناپذیر به سلامت کارکنان و نیروی انسانی در خط تولید همچنین متحمل‌شدن هزینه‌های درمان نیز می‌شود، ۲_ بر اثر قطعی برق صنایع و واحدهای تولیدی در استان علاوه‌بر خسارت وارده بر سلامت نیروی‌انسانی به کاهش تولید و فروش نیز انجامیده که این امر بر معیشت و دستمزد افراد نیز تاثیرگذار خواهد بود، ۳_ خرابی، ایجاد نواقص و صدمات جبران‌ناپذیر در برخی قطعات دستگاه‌ها که نمونه آن‌ها به راحتی در دسترس نبوده و کار تولید را تا مدت‌ها لنگ نگه می‌دارد، ۴_ قطعی ناگهانی برق سبب خراب‌شدن موادغذایی فاسد‌شدنی، ماندن تخم‌مرغ‌ها در دستگاه‌های جوجه‌ریزی و یا حتی باقی‌ماندن مواد در کوره‌ها و دستگاه‌های مشابه دیگر می‌شود.

۵_ به‌طور قطع؛ قطعی‌های برق سبب خسارات به دستگاه‌ها و لوازم‌خانگی و گرمای شدید هوا موجب ایجاد ناراحتی شهروندان نیز می‌شود ولی خسارات به بخش اقتصادی در استان به مراتب از خسارات به واحدهای مسکونی بیشتر است، ۶_ از کار بیکارشدن کارگران در واحدهای تولیدی نبود سرمایه جهت پرداخت حقوق آنان توسط کارفرمایان به‌علت اُفت و کاهش تولیدات و فروش، ۷_با توجه به مهم‌ بودن برخی از تولیدات و صادرشدن آن‌ها به دیگر استان‌ها و از سمت آنان به خارج از کشور قطعی‌های مکرر برق سبب تردید در مسئله سرمایه‌گذاری و کاهش صادرات بر رشد اقتصاد در بلندمدت تاثیر منفی خواهد داشت.

تبعات جبران‌ناپذیر؛ ارمغان قطعی‌های مکرر برق برای واحدهای تولیدی

شایان ذکر است قطعی مکرر برق علاوه‌بر مشکلات ایجاد شده طی سال‌ گذشته سبب می‌شود تا واحدهای تولیدی و شهرک‌های صنعتی که با بدهی‌ها و یا تحریم‌ها رو به رویند اوضاع نامناسب‌تری را تجربه کنند، این مسئله سبب می‌شود تا مشکلات در سال‌جاری برای این واحدها دو برابر شده و این به منزله از پای درآمدن اقتصاد و تولید ثروت در استان خواهد بود که تبعات جبران‌ناپذیری را به ارمغان خواهد آورد.

این پایگاه خبری پیگیری معضلات و مشکلات شهری و مردمی و انعکاس آن به مسئولان جهت برطرف‌کردن آنان را رسالت خود می‌داند؛ از این‌رو اقدام به رسانه‌ای کردن مشکلات شهروندان می‌کند.

خبرنگار میدانی گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» به گفتگو با شهروندان در سطح شهر یاسوج به‌ویژه کارگران واحدهای تولیدی پرداخت تا مطالبات، نظرات، پیشنهادات و انتقادات آنان در این خصوص را بشنود.

خادمی کارگر واحد تولیدی لباس‌های بیمارستانی گفت: ما حدود ۲۰ کارگر هستیم که روزانه حدود ۱۲ ساعت در این واحد تولیدی لباس با چرخ‌های صنعتی و دستگاه‌های برش و دوخت و بسته‌بندی بسیاری که همه با برق کار می‌کنند در حال انجام کار و ارائه خدمات و تحویل فوری به مراکز بهداشتی و درمانی استان هستیم.

وی افزود: هر روز حدود ۲ ساعت قطعی و علافی داشتیم که این به تدریج سبب کم‌شدن تولیدات و دیر رسیدن سفارشات به دست صاحبان آنان می‌شد، با ارسال دیرهنگام و البته کم‌تر از تعداد سفارش درخواستی کم‌کم درحال از دست‌دادن مشترهای خود هستیم.

تولایی گفت: کار تولید لباس آن‌هم برای بیمارستان کاری است که روزانه باید به اندازه تولید و فورا ارسال شود تا بیماران لنگ لباس‌های اتاق عمل و... نمانند‌؛ اما متاسفانه این قطعی‌های مکرر سبب کاهش تولیدات و البته عقب افتادن دستمزد ما کارگران در این واحد تولیدی شده است.

وی افزود: مسئولان باید پیش از مرگ سهراب نوش‌دارو را تهیه می‌کردند چقدر از رسانه‌ها خواندیم که فلان ادارات و فلان نهادها و... موظف به نصب پنل‌های خورشیدی هستند؟! اگر پنل‌ها نصب‌شده‌اند پس چرا قطعی‌های روزانه علاوه‌بر آنکه کمتر نشد بیشتر و چرخشی هم شده است؟

باباملکی گفت: از آن‌طرف منطقه مهریان صبح زود برای این‌کار بلند شده و به اینجا می‌آیم هر روز حدود ۲ ساعت مجبوریم در این واحد حبس باشیم و منتظر می‌مانیم تا برق وصل شود، افسرده شده‌ایم و این وضع سرسام‌آور است.

وی بیان داشت: آخر ماه هم که از صاحب‌کار خود طلب حقوق می‌کنیم می‌گوید در طول این چند روز که کار ‌کردیم هر روز حدود ۲ ساعت شما در حال استراحت بودی و من نتوانستم به موقع سفارش را به مشتری برسانم پولی به حساب من  واریز نشده است از کجا دستمزدت را بدهم؟

صاحب این کسب و کار و تولیدی موفق گفت: نه تنها ما بلکه تولیدی‌های دیگر در شهرک‌های صنعتی شهر یاسوج و حومه آن با چنین مشکلاتی هر روز سر و کار دارند، مطالبه ما از مسئول آن است که چرا به این وضع رسیدگی نشده است تا کار به چنین جایی برسد، اگر چرخ واحدهای تولیدی خوب کار نکند کار تولید ثروت و گردش سرمایه در این استان لنگ می‌ماند.

وی با اظهار ناراحتی گفت: ما چندین کارگر به صورت مستقیم و غیرمستقیم داریم که در حال انجام کار هستند و سر ماه از ما حقوق می‌خواهند از کجا حقوقشان را پرداخت کنیم؟ آیا متولیان امر به فکر آسیب‌هایی که بر دستگاه‌ها و قطعات آنان بر اثر قطعی‌ها صورت می‌گیرد هم هستند؟ برخی دستگاه‌ها قطعاتشان به این آسانی پیدا نمی‌شود و ما را تا هفته‌ها معطل نگه‌ می‌دارد.

صاحب کسب و کار خانگی گفت: من در خانه دستگاه جوجه‌ریزی دارم و این شغل من است و از این راه انرار معاش فرزندان یتیمم را برعهده دارم، اما با قطعی برق موجب خسارات شدیدی شده‌ام چه کسی پاسخگو است؟ 

بی‌توجهی مسئولان به مصوبات ابلاغی

شایان ذکر است که همه این مشکلات با وجود عنوان‌ و ابلاغ مصوبه‌ و تاکیدات موکد از سوی استانداری و معاونت عمرانی در جلسات متعدد باحضور مسئولان و مدیران مبنی‌بر ضرورت نصب پنل‌های خورشیدی برای ادارات و دستگاه‌های مختلف در سطح استان بوده است که طی دوماه گذشته تنها درصد اندکی از ادارات اقدام به احداث نموده و درصد قابل توجهی با بی‌توجهی به ضرورت امر هنوز هیچ اقدامی صورت‌ نداده‌اند.

یدالله رحمانی در نشست‌های متعدد در حوزه رفع ناترازی‌های انرژی و ضرورت توسعه نیروگاه‌های خورشیدی با حضور معاونان اقتصادی و عمرانی، مدیران دستگاه‌های اجرایی و نمایندگان بانک‌ها برگزار می‌شد، بارها تاکید بر موضوع داشت و گفت: موضوع ناترازی انرژی از چالش‌های مهم کشور است و حل آن نیازمند مشارکت همه‌جانبه دستگاه‌های دولتی، بانک‌ها و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است.

وی با اشاره به تأکید رئیس‌جمهور و سیاست‌های کلی دولت در زمینه گسترش استفاده از انرژی‌های پاک، افزود: توسعه پنل‌های خورشیدی یکی از ابزارهای مهم کاهش وابستگی به شبکه سراسری برق و بهره‌برداری از ظرفیت‌های طبیعی استان است.

رحمانی از اقدامات صورت‌گرفته در این حوزه سخن گفت و توضیح داد: تاکنون ۲۲ دستگاه اجرایی در زمینه نصب پنل‌های خورشیدی فعالیت داشته‌اند و ۲۱ دستگاه دیگر نیز طرح‌هایی با مجموع ظرفیت چهار مگاوات را در دست اجرا دارند.

او با اعلام اینکه سازمان برنامه‌ و بودجه باید ظرف ۴۸ ساعت، بودجه مورد نیاز این پروژه‌ها را از محل تملک دارایی‌های سرمایه‌ای تأمین کند، ادامه داد: بانک‌ها و شرکت‌های دولتی نیز موظف به ایفای نقش در راه‌اندازی این نیروگاه‌ها هستند.

استاندار همچنین از الزام واحدهای صنعتی برای تأمین پنج درصد از برق مصرفی خود از طریق پنل‌های خورشیدی خبر داد و اظهار داشت: این طرح ظرفیت تولیدی حدود ۴۸ مگاوات را هدف‌گذاری کرده است.

رحمانی در ادامه با اشاره به مزایای اقتصادی و فنی استفاده از پنل‌های خورشیدی در بخش کشاورزی، گفت: متقاضیان واجد شرایط در حوزه‌های شهرک‌های صنعتی، مناطق خارج از شهرک‌ها و حوزه کشاورزی، تا دهم مردادماه به بانک‌های عامل معرفی خواهند شد.

همچنین در اولین جلسه برگزار شده در سال ۱۴۰۴ عیسی شهامت با تاکید بر اجرای پنل‌های خورشیدی توسط دستگاه‌ها و ادارات این امر را یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر خوانده و مسئولان را در صورت عدم انجام مصوبات ابلاغی مواخذه نموده و برخوردهای لازم صورت خواهد گرفت.

چشم‌اندازی مغفول مانده برای آینده‌ای روشن از اجرای طرح پنل‌های خورشیدی و ایجاد اشتغال

در مجموع دیدگاه مسئولان استانی نسبت به نصب پنل‌های خورشیدی در استان کهگیلویه و بویراحمد مبنی‌بر رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال دو برابری بود اما اکنون چیزی که در سطح استان مشاهده می‌شود کاملا ضد و نقیض با وعده‌های داده شده است.

در بررسی‌های صورت گرفته مشاهده شده است که یکی از دلایل عدم اجرایی‌شدن این طرح عدم تخصیص اعتبارات بوده، اکنون که تاثیرات منفی از ناترازی‌های انرژی و قطعی‌های مکرر در بسیاری از مشاغل مشاهده می‌شود می‌طلبد استاندار و مسئولان ردیف بودجه مشخصی جهت احداث پنل‌های خورشیدی در ادارات مشخص کنند، که این طرح هرچه زودتر به مرحله اجرایی رسیده تا سبب ایجاد خسارات بیشتر در حوزه‌های مختلف و نارصایتی مردم نشود.

حال با توجه به ضرورت اجرایی‌سازی طرح‌ پنل خورشیدی به‌علت ناترازی‌ انرژی در سطح استان می‌بایست معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد به چند پرسش مردمی از سوی رسانه پاسخ دهد: آیا طبق وعده‌های داده شده این طرح تا موعد مقرر اجرا خواهد شد؟ آیا برای اجرای این طرح در سطح استان و تامین اعتبارات برنامه منسجمی دارید؟ آیا برای جلوگیری از خسارات طرح‌های خانگی و تولیدی در تابستان ۱۴۰۴ برنامه‌ای دارید؟ برای رفع مشکلات مشاغل و واحدهای تولیدی بزرگ‌تر که نیاز به برق بیشتری دارند چه برنامه‌ و راهکارهایی دارید؟ علاوه‌بر آنکه اشتغال و تولید در استان افزایش نیافت به واسطه قطعی‌ها در آینده شاهد کاهش در این زمینه نیز خواهیم بود پاسخ شما به این مهم چه خواهد بود؟

شهروندان منتظر پاسخ، پیگیری و اقدام عاجل مسئولان در امر اجرایی‌سازی و جلوگیری از خسارات وارده هستند.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!