صبح زاگرس گزارش میدهد؛
مشارکت مردمی بهترین راهکار حفظ محیط زیست
با توجه به وسعت زیستگاههای جانوری و گیاهی و از طرفی کمبود محیط بان، بهترین راه ممکن کمک گرفتن از دوستداران محیط زیست و مشارکت مردمی در حفاظت و حراست از این سرمایههای ملی است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»، حیوانات و پرندگان کمیاب به مثابه ارزشها و داشتههای ملی هستند و حفاظت از این سرمایه های ملی باید در اولویت همه قرار گیرد.
زندگی تمامی حیوانات و پرندگان در طبیعت یکی از موارد مهم زنجیرهسیستم غذایی را تشکیل میدهد، اگر یکی از اینها از بین برود، محیط زیست به سمت نابودی میرود.
متاسفانه شکار حیوانات و پرندگان در طول سالیان گذشته موجب آسیبپذیری محیط زیست شده و ادامه روند شکار حیوانات و پرندگان و حیوانات محیط زیست را به شدت تهدید می کند.
هیچ شکی نیست که انسانها روی محیط زیست تأثیر منفی و مخربی گذاشتهاند بطوری که نابودی زیستگاههای طبیعی جانوران و پرندگان در صده اخیر چنان افزایش یافته که فقط مکانهای محدودی برای زندگی جانوارن مختلف وجود دارد و همین مکانهای محدود نیز در صورتی که تحت حفاظت قرار نگیرند در معرض نابودی کامل قرار دارند.
بعضی نقاط طبیعت منحصر به فرد و دارای شرایط مناسبی برای زندگی جانوران و پرندگان مختلف هستند، در همه کشورها چنین مناطقی مورد حفاظت قرار می گیرند تا تمامی نسل ها بتواننداز آن استفاده کنند. این مناطق به ترتیب اولویت حفاظتی با نام های پارک ملی، آثار طبیعی ملی، مناطق شکار ممنوع، پناهگاه حیات وحش و مناطق حفاظت شده معرفی می شوند.
منطقه حفاظتشده محدودهای از منابع طبیعی مانند جنگل و مرتع، است که به جهت ضرورت حفظ و تکثیر جانوران و رستنیهایش تحت حفاظت قرار دارد و در آن قطع درختان و تخریب و شکار بدون مجوز ممنوع میباشد.
منطقه حفاظتشده به صورت کلی بخشی از زیستبوم بوده که کلیه عناصر آن اعم از زنده و غیر زنده شامل جانوران، گیاهان، حشرات و بندپایان، جلبکها و قارچها، باکتریها و تک سلولیها و .. و حتی منابع کانی، شکل زمین، مورفولوژی، منابع آبی و کلیه عناصر فیزیکی آن بهطور کامل و با اهداف خاص در غالب طرحهای پهنه بندی داخلی مناطق در سطوح حفاظتی مختلف مورد حفاظت قرار میگیرد.
در شهرستان چرام نیز با توجه به وجود کوهها و چشمههای فراوان مناطق بکر و خوبی برای زیستگاههای جانوری و پرندگان نادر و کمیاب وجود دارد که نیاز است در جهت حمایت از این زیستگاههای طبیعی این مناطق را تحت حفاظت قرار داد.
در سال 1402 پس از انجام مطالعات منطقه حفاظت شده «کوه اِشکَر» به تصویب رسید و این منطقه به عنوان یکی از مناطق شکار ممنوع مشخص شده است.
به مناسبت هفته محیط زیست و در جهت فرهنگ سازی و معرفی منطقه، تعدادی تابلو شکار ممنوع در اطراف منطقه کوه اِشکَر با کمک کارکنان، دوستداران محیط زیست نصب می شود و به عنوان نمادین یکی از این تابلوها با حضور فرماندار، بخشدار و جمعی از کارکنان محیط زیست شهرستان نصب شد.
فرماندار شهرستان چرام ضمن تبریک هفته محیط زیست گفت: منطقه حفاظت شده «کوه اِشکَر» به مساحت 15 هزار هکتار به عنوان یکی از مناطق شکار ممنوع مشخص و به ثبت رسید.
سید عبدالرحمان توفیقیان با بیان اینکه برای بحث فرهنگ سازی تابلوهای شکار ممنوع در محدوده این کوه نصب شده، افزود: این تابلوها در جهت توجه عام به این مهم به عنوان یکی از اولویتهای حفاظت محیط زیست در منطقه ما قلمداد میشود.
وی با بیان اینکه در این منطقه گونههای متعددی از گیاهان و جانواران که برخی در معرض خطر انقراض قرار دارند زندگی میکنند ادامه داد: با اجرای طرح شکار ممنوع و تبدیل شدن به منطقه حفاظت شده از این زیستگاه جانوری و گیاهی میتوان به خوبی حفاظت کرد.
توفیقیان تاکید کرد: این منطقه به عنوان بخشی از سرمایه و دارایی جامعه ما محسوب میشود و باید در جهت حفاظت از آن نهایت سعی و تلاش خود را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه با توجه به وسعت منطقه و کمبود نیروی انسانی در اداره محیط زیست شهرستان میطلبد که از ظرفیت عشایر و طبیعت دوستان منطقه نهایت استفاده را برد، عنوان کرد: خوشبختانه در این منطقه انسانهای طبیعت دوست زیادی وجود دارد و برخی به صورت خودجوش در حفاظت و حراست از این طبیعت و سرمایههای گیاهای و جانوری در حال فعالیت هستند.
یکی از عشایر و همیاران محیط زیست در گفتگو با خبرنگار صبح زاگرس گفت: بیش از 5 سال است که با محیط زیست به صورت افتخاری همکاری میکنم و خوشحالم از اینکه در جهت حراست و حفاظت از طبیعت و جانواران شریک هستم.
وی افزود: در فصل تابستان که به مناطق سردسیری کوچ میکنیم با کمک محیط بانان محیط زیست از جانوران و پرندگان حفاظت میکنیم.
با توجه به وسعت زیستگاههای جانوری و گیاهی و از طرفی کمبود محیط بان، بهترین راه ممکن کمک گرفتن از دوستداران محیط زیست و مشارکت مردمی در حفاظت و حراست از این سرمایههای ملی است.
ادارات محیط زیست و منابع طبیعی می توانند با استفاده از ظرفیت مشکارکت مردمی در بحث احیاء مجدد زیستگاه های گیاهی و جانوری نهایت استفاده را ببرند که این کار نیاز به برنامه ریزی و مدیریت دارد.
هاشمی یکی از طبیعت دوستان است که بیش از 10 سال است در منطقه دامور شهرستان چرام که در بیش از 100 هکتار از مراتع این منطقه اقدام به کشت انواع گونههای نادر گیاهی کرده است.
سید محمد هاشمی در گفتگو با صبح زاگرس گفت: پس از بازنشستگی قطعه باغ پدریام در اینجا بود پس از سکونت در این منطقه اقدام به کشت انواع گیاهان و درختان در این منطقه کردم و خوشبختانه توانستم انواع گیاهان دارویی و درختان مختلف را در این منطقه بکارم.
وی افزود: برخی از دانهها و نهالها را از منابع طبیعی میگیریم و برخی را خودم در فصول مختلف سال تهیه میکنم و آنها را در این منطقه میکارم.
هاشمی ادامه داد: تا کنون توانستم بیش از 100 هکتار از اراضی ملی که هیچ گونه پوشش گیاهی نداشتند و دوباره احیاء کنم و از این کار خیلی خوشحالم.
وی عنوان کرد: در این منطقه جانواران زیادی مثل گرگ، پلنگ، خرس و گراز را میبینم و بدون هیچ گونه مزاحمتی از کنار خانه من عبور میکنند و در برخی اوقات برای آب خوردن به چشمه نزدیک خانه من میآیند.
هاشمی گفت: در طول روز انواع پرندگان برای آب خوردن به چشمهای که در چند متری خانه من است میآیند و حتی از دانههایی که برای مرغهایم میریزم استفاده میکنند.
وی افزود: من با جانوران و پرندگان اینجا مانوس شدهام و تا زمانی که بتوانم اینجا زندیگ میکنم از طبیعت و جانواران حفاظت میکنم.
رئیس محیط زیست شهرستان چرام ضمن تبریک هفته محیط زیست به همه دوستداران طبیعت و محیط زیست گفت: امروز و در هفته محیط زیست و در جهت فرهنگ سازی و آگاه سازی عمومی تابلو منطقه شکار ممنوع «کوه اِشکَر» در این منطقه نصب شد.
مرادعلی آخش با بیان اینکه در سال 1402 طرح مطالعاتی این منطقه انجام شد و در شورای عالی محیط زیست به تصویب رسید، افزود: این منطقه به دلیل وجود گونههایی جانوری در معرض انقراض به جهت تکثیر حیات وحش انتخاب شد.
وی ادامه داد: امیدوارم بتوانیم با هماهنگی مردم حفاظت منطقه حفاظت شده ارتقاء یابد تا برای نسلهای بعد از این سرمایه ملی حفاظت کنیم.
آخش با بیان اینکه این منطقه حدود 15 هزار هکتار مساحت دارد و دارای گونه های گیاهی و جانوری است، عنوان کرد: در این منطقه گونه گیاهی بلوط گونه غالب است و گونههای مختلف جانوری مثل پلنگ، خرس قهوه ای، کاراکال و گراز وحشی و همچنین انواع پرندگان کمیاب مانند شاهین در این منطقه وجود دارند.
وی با بیان اینکه دوستدان و همیاران طبیعت و محیط زیست در شهرستان چرام همکاری خوبی با ما دارند، افزود: در خصوص حراست از زیستگاههای جانوری و گیاهی عشایر منطقه همکاری خوبی با ما دارند و تعداد زیادی از آنها تحت عنوان گروه دوستداران محیطزیست در بحث حفاظت از مناطق حفاظت شده و شکار ممنوع با ما همکاری میکنند.
آخش عنوان کرد: طبق ماده 6 قانون منع شکار و صید پرندگان و جانوران چنانچه کسی در این منطقه اقدام به شکار و صید جانوارن و پرندگان کند مطابق قانون فوق با وی برخورد قانونی میشود.
وی گفت: با توجه به اینکه در شهرستان چرام مناطق بکر و کوهستانی زیادی داریم امیدوارم که سایر مناطقی که در شهرستان ما ظرفیت مناسبی برای زیست جانواران و پرندگان را دارند شناسایی و تحت حفاظت قرار بگیرند.
گفتنی است با حضور فرماندار، بخشدار و جمعی از کارکنان محیط زیست از آقای سید محمد هاشمی از فعالان و دوستداران محیط زیست تقدیر شد.
انتهای خبر/