
مافیای آب به گونهای زاینده رود خشک را بهانه قرار داده اند که تنها راه نجات آن احداث سدی به نام ماندگان است، ولیباید بدانیم که این سد اکوسیستم زیستی سرزمین دنا را به هم خواهد ریخت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در چند ماه اخیر مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی «به وسعت ۶۱ هکتار» از کهگیلویه و بویراحمد حاشیههای بسیاری را طی کرده و این مصوبه که در اردیبهشتماه امسال در شورایعالی محیطزیست به تصویب رسیده است باعث واکنشها در فضای مجازی شد که حاکی از نگرانی و مخالفت جدی مردم استان از این مصوبه است و دراینرابطه البته نقدهای فراوان و واکنشهای جدی هم از سوی استادان دانشگاه، مسئولان ارشد استانی و فعالان و دوستداران محیطزیست به آن وجود داشته است که بعد از نگرانیها و نامهنگاریهای متعدد این طرح منحل و به زمان دیگری موکول شد.
مصوبه جنجالی برای تکهتکه کردن دنا
اما برخی از کارشناسان طرح واگذاری منطقه دنای شمالی را یک بهانه برای احداث هر چه سریعتر سد ماندگان دانستند، سدی که در شمال خاوری قلههای دنا و در منطقه ماندگان سمیرم و بر روی رودخانه ماربر احداث خواهد شد و احداث آن میتواند صدمات جبرانناپذیری را به طبیعت بکر و زیستکره زاگرس جنوب وارد کند.
باید بدانیم که منطقه حفاظتشده دنا به مساحت ۶۷ هزار هکتار و پارک ملی دنا به مساحت ۳۵ هزار هکتار، که بخشی از آن در مرز استان کهگیلویه وبویراحمد و بخش دیگری از آن در استان اصفهان واقع است، از سال ۱۳۶۹ تاکنون به مدیریت حفاظت محیطزیست استان کهگیلویه و بویراحمد واگذارشده، اما گویا طبق این مصوبه مدیریت حدود ۶۱ هکتار به استان اصفهان واگذار میشود.
شلاق مافیا آب بر پیکر افسانهای دنا
بر اساس نظرات کارشناسان، سدسازی در حوزه دنا و در منطقه خط رأس و حفاظت شده دنای شمالی در پادنا بهمنزله نابودی سرزمین افسانهای دنا و خشکسالیهای پیدرپی و از بین رفتن منطقه زیست کرده و حتی خشکسالی رودخانه کارون و حتی برهم خوردن توازن زیستی در دنا میشود و افسانه سرزمین دنا همیشه با ایجاد این سدسازیهای سریالی از بین خواهد رفت.
کارشناسیتر اگر بخواهیم به این مسئله نیز بنگریم باید بگوییم در دنیای کنونی یکی از عوامل تخریب محیطزیست سدسازیها غیراصولی است که میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به جنگلها، رودخانهها، کوهستانها، آبخیزها، دریاچهها، تالابها، دشتها و حتی دریاها وارد کند.
فاجعه زیستمحیطی پیشروی دنا
حتی گروهی از اساتید دانشگاهها پا را از این نیز فراتر گذاشته و معتقدند که سدسازی فعالیتی بیابانزا بهحساب میآید. آنها میگویند، هر سد سالانه بخشی از آب تجدیدپذیر کشور را تبخیر میکند که این رقم تا بیش از ۵ میلیارد مترمکعب نیز میرسد که موجب تبخیر آب تجدید پذیر كشور در پشت سدها میشود؛ متأسفانه در کشور ما سدها سبب تخريب يا تهدید جدي اکوسیستمهای آبي و زیستگاههای وابسته به آن در تالابها و دریاچهها شدهاند.
بهعنوان امروز سد خرسان دنا منطقه سادات محمودی، سد ماندگان در حوزه پادنا و در خط الرس دنای شمالی ازجمله سدهایی که میتواند به مرگ تدریجی دنا بینجامد و دنا را همیشه خشک و بیآبوعلف کند.
بازی از کجا شروعشده؟
باید با تمام صراحت سد ماندگان را سدی در تراز سد گتوند نامید، هرچند که گتوند به دلیل شوری آب و غرق شدن یک کوه نمکی در آن باعث از بین رفتن اکوسیستم قسمتی از جلگه خوزستان شد اما ماندگان به دلیل قرار گرفتن در حوزه آبریز دنا باعث از بین رفتن بسیاری از مزایا و حتی سرزمینی و محیط زیستی این منطقه خواهد شد.
باید یادآور شویم وقتی قرار شد سد گتوند هم ساخته شود بازیهای زیادی شروع شد و حافظان محیطزیست فریاد برآوردند که مبادا این کار بدون کارشناسی استارت بخورد،ابتدا محیطزیست خوزستان در مورد شوري آب كارون به دليل وجود گنبدهاي نمكي در درياچه سد گتوند، اخطار داد و تأکید کرد مسئولان این سد بايد اقدامات خود را اعم از نقشههاي مهار، نحوه مهار و تمهيداتي كه براي جلوگيري از شوري آب انجام ميشود به این اداره كل ارائه دهند و تا زمان حل شدن اين مشکلات آبگيري اين سد انجام نشود.اما کوش شنوایی برای این مسئله نبود و با احداث سد گتوند و حل شدن کوه نمکی صدماتی جبرانناپذیر به
تخریب طبیعت، با سد سازی های غیراصولی
حال در این راستا باید بگوییم درحالیکه سدسازی در این منطقه با توجه به نظرات کارشناسان و فعالان محیط زیستی در از بین رفتن اکوسیستم این منطقه و به خطر افتادن زیست جانوری منجر میشود، انتقال آب بینحوزهای از این رودخانه در حالی مطرح است که حتی مردم «سمیرم» نیز به این ماجرا اعتراض دارند.
نابودی حوزه آبریز کارون با تقسیم شدن دنا
انتقال آبی که قرار است آب رودخانه ماربر را از بخش پادنای شهرستان سمیرم به مرکز استان اصفهان منتقل کند، یک انتقال آب بین حوضهای که از حوضه آبریز کارون به حوضه زایندهرود و البته بین حوضههای اصلی، یعنی انتقال آب از حوضه اصلی آبریز خلیجفارس به فلات مرکزی است که این مصوبه میتواند نابودی قسمت عظیمی از دنای شمالی و حتی رشتههای کوههای زاگرس جنوبی را در برداشته باشد اکوسیستم جنوب غرب کشور را بهکلی از بین ببرد و در آینده نهچندان دور دنای سرسبز نیز به بیابانی همچون فلات ایران تبدیل شود.
طبق نظر کارشناس محیطزیست در کهگیلویه وبویراحمد، رودخانه ماربر، یکی از سرشاخههای رودخانه خرسان و نهایتاً سرشاخه رودخانه کارون است؛ یعنی درصورتیکه انتقال آب رودخانه ماربر، انجام شود، شاهد کمآب شدن رودخانه خرسان و نهایتاً کمآب شدن رودخانه کارون و سد کارون۳ هستیم که فاجعه زیستی محیط برای سرزمین زیبای چهارمحال بختیاری و همینطور جلگه خوزستان را دارد و همان بلایی که بر سد سلمان تنگه یا سید شهید رجایی آمد بر روی سد عظیم کارون سه خواهد آمد.
پای مافیای آب در میان است
مسئلهای که طبیعت و محیطزیست استانهای اصفهان، چهارمحالوبختیاری، کهگیلویه وبویراحمد و خوزستان را تحت تأثیر خود قرار داده و اثرات مخرب و زیانباری دارد.
حال در این زمینه هرچند که شاهد مخالفت های مسئولان عالی رتبه در پدافند عغیرعامل، محیط زیست و حتی نمایندگان استان با اجرای این سد هولناک هستیم، و بر اساس بآورده ها این سد امروز مجوز زیست محیطی ندارد و بر اساس ترسیم پدافند غیرعامل نیز این صسد سازی مغایریت با پدافند دارد، شاهد هستزم که برخی از مسئولان استان اصفهان به دنبال اجرای این سد به هر شیوه ای هستند.
در همین راستا رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کمبرخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان گفته است: آقای استاندار(اصفهان)، از شما درخواست میکنیم به دو پروژه مهم انتقال آب دریا و ماندگان توجه جدی داشته باشید و قاطعتر دنبال کنید؛ موانع و مشکلات و راهکارهای قانونی و اجرایی آن را احصا، رصد و از طرق مختلف دنبال کنید
این موضوع و این واکنش نشان ازنقش همان مافیای آب برای ازبینبردن طبیعت بکر و حفاظت شده دنا را میرساند که برخی حاضر هستند با هر بهانهای آب به صنعت آنها برسد اما برای طبیعت و سیر زمینم دنا هیچگونه دغدغهای ندارند.
دنا ریشه در اصالت یک قوم دارد
در این راستا باید به آقای مجید نادرالاصلی چند نکته متذکر شویم، دنا امروز ریشه در یک اصالت بزرگ دارد و نابودی دنا، نابودی یک سرزمین و یا یک طبیعت نیست، بلکه نابودی یک اصالت بزرگ است که سالهای سال نیاکان ما با آن زندگی کرده و به آن پناه بردهاند.
از سویی دیگر باید بدانیم که سدسازی غیر کارشناسی و غیرقانونی بدون پیوستهای زیستمحیطی در منطقهای با بیشترین و کمیاب ترین تنوع زیستی محیطی و ازجمله حضور حیوانات وحشی، داشتن بیشترین گونه گیاهان دارویی و یک منطقه زیستکره بهمنزله نابودی یک اکوسیستم بزرگ در جنوب فلات ایران قلمداد میشود که نابودی آن بسیار جبرانناپذیر و کمرشکن خواهد بود.
مشکلات فوق محیط زیستس و امنیتی با احداث سد ماندگان
در نکته بعدی باید به این مسئول بلندپایه در شهر اصفهان متذکرمی شویم که بر اساس نظریه کارشناسی از سوی کارشناسان محیطی زیستی و دانشگاهی احداث این سد بر روی یکی از حوضچههای اصلی رودخانه خرسان و کارون میتواند صدمات جبرانناپذیری به روستاها و شهرهای همسایه این رودخانهها وارد کند و بهغیراز نابودی اکوسیستم رودخانه کارون و خرسان، باعث صدمات فوق محیط زیستی و حتی امنیتی در این شهرها شود که به کوچ اجباری بینجامد و احداث این سد بر اساس مسائل زیستی مغایر با قوانین پدافند غیرعامل و مسائل زیستمحیطی است.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- تجلیل از پرچمداران جبهه علم در بهمئی
- مراسم معارفه فرمانده سابق سپاه فتح در بوشهر
- شمیم عطر رضوی در شهر ممبی
- جانشین معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران وارد گچساران شد
- پاسخ ما به دشمنان دندانشکن خواهد بود
- پروژه زیرگذر روگذر دهدشت در بلاتکلیفی کامل!
- رزمایش بزرگ «الی بیتالمقدس» در یاسوج+ تصاویر
- مجموعههای جدید و بازطراحیها
- کهگیلویه و بویراحمد میزبان ۴۱ طرح گردشگری
- طارمی در بدترین فصل هم رکوردزنی کرد
- پروازها به تلآویو را معلق کردند
- خدمات سریع ثبت احوال در قلب باشت
- بازی با روان مردم با تیراندازیهای ممتد شبانه
- گرامیداشت سوم خرداد در لیکک
- سیاستبازی روی کوه؛ بازی که دیگر خریدار ندارد
- جوانان از سیاسیکاری و فامیلگرایی به ستوه آمدهاند
- وقتی بیتکوین برق یاسوج را میبلعد
- فتح خرمشهر معجزه خداوند بود
- سوم خرداد فتح ارزشها بود
- «آتش بیار» این معرکه کیست
- مسئولان پاسخ دهند؛ سرنوشت پروژه مختار چه شد؟
- دستهای پنهان در بلاتکلیفی زمینهای تأمین اجتماعی؟
- مهار آتش سوزی در منطقه «گودبن» بهمئی
- فتح خرمشهر، نماد اراده الهی و عزت ایران
- وعده دو روزه برای رفع قطعی آب پاتاوه
- وعدههای پوچ، دردهای بیدرمان!
- ایجاد شهری مدرن با هویت محلی در کهگیلویهوبویراحمد
- چوپانی که گلهاش به خاطر پلنگ دوچندان شد!
- استقبال ۵۰ نفره بدون حضور محمد بهرامی+ تصاویر
- پایان یک رویای تلخ؛ مدارس سنگی رفتند
- دامداران باشتی نگران؛ واکسن تبمالت به موقع میرسد؟
- یادواره ۳۲ شهید دهستان امامزاده جعفر در گچساران
- محصولات روی زمین مانده؛ مسئولان باشت کجایند؟
- مشاهده بیشتر