حالت تاریک
Logo
دوشنبه, 28 آبان 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن صبح زاگرس هستید؟
آب نیست؛

زخم کاری بی‌آبی بر مناطق حاشیه‌ای یاسوج

زخم کاری بی‌آبی بر مناطق حاشیه‌ای یاسوج

تنش آبی شدید و نبود آب آشامیدنی در برخی از ساعات شبانه روز در روستا‌های حاشیه ای مرکز استان باعث شده که شهر مهاجرپذیر یاسوج با مشکلات عدیده ای امروز دست و پنجه نرم کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» کهگیلویه وبویراحمد با داشتن ده درصد آب‌های سطحی کشور به دلیل عدم برنامه‌ریزی متولیان امر از گذشته تاکنون به سرزمین روان آب‌های سرگردان شهرت دارد و عدم تناسب سازی آب های روان و بهره بردن از آن‌ها برای مردم حاشیه مرکز استان که چندین روستای اقماری را در بر می‌گیرد باعث شده مه تنش آبی و نبود آب آشامیدنی در بیشتر ساعات شبانه‌روز این شهروندان را آزاردهد.

همان‌گونه که میدانیم شهر یاسوج دومین شهر مهاجرپذیر در کشور لقب گرفته که همین موضوع باعث شده که خدمات و توسعه زیرساخت‌های آن هم‌زمان با افزایش بیش‌ازاندازه مهاجرپذیری آن رشد نداشته باشد و همین مسائله باعث ایجاد مشکلات و معضلات بیش‌ازاندازه برای شهروندان این مناطق شود.

زخم خشکسالی بر پیکر پایتخت طبیعت ایران

همان‌گونه که می‌دانیم کهگیلویه وبویراحمد با داشتن بیش از چهار هزارچشمه و ده رودخانه فصلی و دائمی به دلیل خشک‌سالی‌های اخیر حال‌وروز خوشی ندارد و به‌گونه‌ای که می‌توان گفت زمین این دیار همچون آسمانش در این چند سال اخیر خشک‌شده است و افزایش بیش‌ازاندازه دما نیز بر مشکلات این استان در جنوب غربی کشور نیز افزوده است.

زخم کاری بی‌آبی بر مناطق حاشیه‌ای یاسوج

دو شهر  یاسوج، مادوان که در همسایگی همدیگر قرار دارند با تنش شدید آبی روبه‌رو بوده و 225 روستای استان نیز با تانکر به‌صورت سیار آب‌رسانی می‌شود و البته این آمار هرلحظه امکان افزایش دارد زیرا هر از چند گاهی مسئولان آلفای شهریور وستایی از خارج شدن برخی چاه‌ها از مدار تولید خبر می‌دهند.

بی آبی در کنار رودخانه های پرآب

اما داستان امروز ما نبود آب آشامیدنی و قطع و وصل‌های پی‌درپی آب در مناطق حاشیه‌های مهربان، بلهزار، مادوان و حتی روستاهای مزدک و گنجه ای است، مناطقی حاشیه‌ای که بیشتر سیر رشد مهاجرپذیری را به خود اختصاص داده است.

حال سؤال اینجاست این روستاها به‌عنوان جزیره‌ای هستند که دورتادور آن را رودخانه تشکیل داده و ازیک‌طرف رودخانه بشار، ازیک‌طرف رودخانه مهریان و از سویی دیگر رودخانه تنگ سریز یا همان گنجه‌ای در اطراف این روستاها می‌گذرد و حتی چندین چشمه پر آب نیز در این مناطق وجود دارد، اما نبود توسعه زیرساختی و همکاری نکردن برخی از مردم ساکن این مناطق در مبحث آب باعث شده که جمعیت کثیری از شهروندان این مناطق بابی آبی روبه‌رو شوند.

زخم کاری بی‌آبی بر مناطق حاشیه‌ای یاسوج

هرچند که در سال گذشته برای رفع تنش آبی مادوان علیا و سفلی و همچنین قسمت‌هایی از روستاهای مزدک و بلهزار سعی بر ایجاد حفر چاه در منطقه‌ای به نام «چم خانی» گرفته شد و ایجاد ابن حفر چاه از سوی مسئولان به دوای موقتی برای این موضوع بیان، اما همچنان این تنش آبی این حاشیه‌های مرکز استان را آزار می‌دهد.

آفتاب سوزان بی آبی را نمایان تر کرد

امروز آنچه به عینه پیدا است این بوده که اوج گرفتن گرمای هوا، آثار بی‌آبی در استان کهگیلویه وبویراحمد یا سرزمین آب‌های روان و چشمه‌های جوشان را نمایان ترکرده است.

در حالیکه که کارشناسان شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه وبویراحمد خبر از افت میانگین ده متری در سفره‌های زیرزمینی پانزده دشت این استان می‌دهند و کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری می‌گویند: صد و بیست هزار هکتار جنگل بلوط براثر بی‌آبی خشکیده است.

آیا این سد بی آبی پایتخت طبیعت را برطرف می‌کند

حال تا دیر نشده و شاهد وقوع بحران نشده‌ایم مسئولان و متولیان امر باید برای به سرانجام رساندن سد تنگ سرخ یاسوج که بسیاری از کارشناسان و مسئولان تا رهایی پایتخت طبیعت ایران از بی‌آبی را به سرانجام رساندن آن می‌دانند به پایان برسانند.

زخم کاری بی‌آبی بر مناطق حاشیه‌ای یاسوج

طبقه گفته مسئولان امر این سد خاکی در منطقه تنگ سرخ در نزدیکی‌های شهر یاسوج باهدف تأمین آب شرب یاسوج و روستاهای مسیر به میزان 25.5 میلیون مترمکعب در سال، تأمین آب صنعتی یاسوج به میزان هفده مترمکعب، تأمین آب کشاورزی شهرستان بویراحمد و دنا به میزان 42.4 میلیون مترمکعب در سال، تأمین آب زیست‌محیطی رودخانه به میزان 33 میلیون مترمکعب در حال احداث بوده و تنها نویدبخش روزهای تنش آبی شهر یاسوج و روستاهای اقماری است.

وقتی از حقابه آب چیزی نصیب مردم دیار دنا نمی‌شود

باید به این مسئله نیز توجه کنیم که استان کهگیلویه وبویراحمد با داشتن یک درصد از خاک کشور نزدیک به ده درصد از روان آب‌های ایران را در اختیار دارد. رودخانه‌های فصلی و دائمی این استان یک هزار و 400 کیلومتر طول دارند، ولی درعین‌حال تنها ده درصد از این روان آب‌ها نصیب استان می‌شود و در این زمینه همچنان استان کهگیلویه وبویراحمد نتوانسته است حقا به آب‌های روان خود را بگیرد.

 هرچند که امروز برخی نبود زیرساخت‌های و مدیریت را یکی از دلایل بی‌آبی می‌دانند، اما باید دانست که نبود مدیریت مصرف مناسب و توجه نکردن به این مسئله امروز در بسیاری از خانواده در مرکز استان باعث شده که بیشتر آب شرب مصرفی بیهوده هدر رود هرچند که قریب 60 درصد این آب‌ها نیز به دلیل فرسودگی و شکستگی های لوله‌های آب آشامیدنی در این شهر نیز هدر می‌رود و باید برای این مسئله مهم تدبیری اساسی کرد.

 

انتهای خبر

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از