رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1403/09/10 Saturday - 2024 30 November السبت ، 28 جمادى الأول ، 1446
ساعت
1403-09-10 14:43 شماره خبر : 8996 https://sobhezagros.ir/short/Vp3rP 0
صبح زاگرس گزارش می‌دهد؛

این روزها در هر کوچه و برزنی در شهر لیکک گام می گذاری کمتر مکانی یافت می شود که در آن قهوه خانه‌ای وجود نداشته باشد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»؛ شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی در استان کهگیلویه و بویراحمد به یکی از شهرهای پر از قهوه‌خانه و کافه تبدیل‌شده است و امروز در هر نقطه‌‌ای از شهر لیکک که نگاه بیندازیم شاهد پدیده بسیار عجیب و پر ازدیاد کافه هستیم، کافه‌هایی که در چند سال اخیر رونق زیادی گرفته‌اند و هرکدام با داشتن یک دستگاه قهوه ساز در حال سرو قهوه تک و یا دوبل برای مشتریان هستند.

این روزها در کمتر خیابانی در شهر لیکک می‌توان قدم گذاشت که کافه‌ای در آن نباشد و تمام خیابان‌های اصلی و حتی خیابان‌های فرعی و کوچه‌های شهر لیکک حداقل ۲ الی ۳ قهوه‌خانه در آن وجود دارد که همچنان رو به رشد هستند و به‌صورت جهشی و قارچ گونه در حال افزایش هستند.

شکل گرفتن قهوه‌خانه‌ها در دوره‌ی صفوی

قهوه‌خانه‌ها که در دوران صفوی کارکرد اجتماعی و حتی سیاسی داشتند و محل گفتگو و تبادل‌نظر بودند و به عبارتی در جایگاه رسانه آن زمان قرار داشتند؛ اما امروزه با گسترش چشمگیر فضای مجازی و سایر رسانه‌های جمعی چنین کارکردی را نمی‌توان برای کافه‌ها متصور شد و کافه‌ها به شب‌نشینی نوجوانان و جوانانی تبدیل‌شده‌اند که بیشتر برای وقت گذراندن و طی کردن اوقات فراغت در کنار دوستانشان و یا حتی به‌تنهایی به قهوه‌خانه‌ها و کافه‌ها مراجعه می‌کنند.

قهوه‌خانه‌های سنتی به فراموشی سپرده شد

قهوه‌خانه‌ یکی از نهادهای سنتی ایرانی بود که نیاز مردم آن را در جامعه پدید آورد، در دوران صفویان و قاجاریان یکی از نوشیدنی‌های که همیشه در آن موقع در آبدارخانه یا همان قهوه‌خانه دربار سرو می‌شد، قهوه بود؛ اما امروزه قهوه‌خانه صنعتی جای قهوه‌خانه‌های سنتی را گرفتند و به‌طورکلی قهوه‌خانه سنتی به فراموشی سپرده شد. دراین‌بین بسیاری از افراد سودجو به این حرفه واردشده و باعرضه قلیان‌های بی‌کیفیت با معسل‌های مجاز  و غیرمجاز، جوانان مردم را سرکیسه می‌کنند و کسانی که در این حرفه خاک خورده و از پیشکسوتان هستند، باید خانه‌نشین شوند.

برای ورود به قهوه‌خانه‌های سنتی سن خاصی را در نظر می‌گرفتند اما امروز از سنین خیلی پایین وارد قهوه‌خانه‌های صنعتی می‌شوند و با انواع و اقسام مواد آشنایی دارند.

متأسفانه امروز حتی شاهد عرضه قلیان در کافه‌ها و قهوه‌خانه‌ها هستیم که ضمن تداخل صنفی، قلیان کشیدن پسر و دختر را در کنار هم شاهدیم .

فرهنگ قهوه‌خانه بافرهنگ ایرانی تضاد دارد

برخی‌ها از افراد مراجعه‌کننده به کافه‌ها معتقدند کافه‌ها مکانی برای رسیدن به یک نوعی تعادل، آرامش و گسترش ارتباط اجتماعی هستند و تنها در این مکان‌ها می‌توانند دوستان خود را ملاقات کنند.

اما برخی از مردم فرهنگ کافه نشینی را مخالف بافرهنگ ایرانی می‌دانند و اعتقاددارند قهوه‌خانه منجر جای خالی فرزندان در خانواده شدند و در بسیاری از این مکان‌ها استفاده از نمادهای غربی و آرایه‌گری نامتعارف، استفاده زیاد سیگار و مواد دخانی و گاهی نوع پوشش نامناسب برخی مراجعین ازجمله مشکلات و معضلات آنان است.

برخی دیگر از مردم بر این باور هستند که کمبود بسیاری از امکانات رفاهی و تفریحی متناسب با روحیات نسل جدید و عدم برنامه‌ریزی لازم هرروز شاهد رشد قارچ گونه پاتوق‌هایی بانام قهوه‌خانه و  مکان‌هایی برای استعمال دخانیات در سطح شهر هستیم.

فعالیت این اماکن امروزه می‌تواند بستری برای بروز چالش‌های فرهنگی ازجمله استفاده از دخانیات و مواد اعتیادآور در بین جوانان و نوجوانان شود.

کافه نشینی این روزهای نوجوانان و جوانان، رهاوردی جزء استعمال دخانیات، ولنگاری فرهنگی، استفاده زیاد سیگار و مواد دخانی و گاهی نوع پوشش نامناسب برخی مراجعین ازجمله آسیب‌های آشکار موجود در کافه‌هاست.

خودنمایی نگران‌کننده کافه‌ها در شهر لیکک

اما امروز سخن ما چیز دیگری است، افزایش نامیمون کافه‌ها در شهر کوچکی مثل لیکک بسیار نگران‌کننده است، هرچند که این افزایش کافه‌ها در همه شهرهای ایران دیده می‌شود، اما گسترش این کافه‌ها در شهر لیکک بسیار نگران‌تر بوده و بعضاً دیده می‌شود در یک خیابان چند صد متری چندین چند کافه وجود دارد و با الفاظ عجیب خودنمایی می‌کنند.

افزایش بی‌رویه کافی‌شاپ‌ها بستر رواج فساد، مسائل اخلاقی و… شده است که این مهم موجب نگرانی خانواده‌هاست. و کافه‌ها به مکانی برای پاتوق و دورهمی جوانان رده‌های سنی از ۱۴ سال به بالا تبدیل‌شده به‌گونه‌ای که این دور همی‌ها باعث نگرانی والدین شده است.

امروز هیچ سازوکاری در این زمینه وجود ندارد و جای بسی تأمل است که سازوکار نظارت مسئولان مربوطه در این زمینه چیست و چه برنامه و راهکاری اندیشیده‌اند.

جهت کنترل وضعیت و پیشگیری از آسیب‌های ناشی از آن، ضروری است نظارت بر فضاهای عمومی بیشتر و بر رعایت عرف و مقررات در این اماکن تأکید شود. و از طرفی نظارت مستمر دستگاه‌های متولی و دستگاه‌های فرهنگی بستری برای کاهش آسیب‌های اجتماعی در این امکان است.

کافه‌ها نقطه آغازین مشکلات اجتماعی

همان‌گونه که در بسیاری از خبرگزاری‌ها، پایگاه‌های خبری و شبکه‌های اجتماعی پیداست بیشتر مشکلات اجتماعی، از قبیل نزاع، درگیری و حتی مشکلات دیگر اخلاقی از این کافه‌ها نشئت‌گرفته که هیچ‌گونه سازوکاری و حتی هیچ‌گونه نظارتی بر آن‌ها وجود ندارد.

بعضاً دیده می‌شود در این کافه از تصاویر و فضای تاریکی استفاده می‌شود که بیشتر ازآنچه مکانی برای استراحت روح و روان باشد، ذهن فرد را مشوش و افسرده‌تر می‌کند.

نبود مکان تفریحی مناسب عامل رشد قهوه‌خانه‌ها است

با همه این تفاسیر نبود مکان‌های تفریحی مناسب برای جوانان مهم‌ترین دلیل کشیده شدن جوانان به قهوه‌خانه‌ها و مصرف  قلیان است در صورت ایجاد مکان‌های تمیز، سالم و درخور و شأن جوانان می‌توان باکار فرهنگی آن‌ها را از این مکان‌ها دور کرد.

حال توصیه می‌شود که مسئولان مربوطه در این زمینه توصیه‌ها و انگیزه‌های خود را بگویند که یکی از دلایل این افزایش عجیب کافه‌ها در شهر لیکک چیست و آیا برنامه‌ای برای نظارت و کنترل بسیاری از این بزهکاری‌ها دارند یا نه؟

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار