تبر طمع بر کمر زاگرس؛
ذبح بلوطهای زاگرس توسط مافیایزمین در جوزار بویراحمد
قصه تلخ قطع درختان بلوط سرزمین دنا به حکایتی تکراری تبدیلشده که متأسفانه به دلیل قوانین قدیمی و خاک خورده،سود جویان برای تبر زدن به ریشه این درختان جسورتر شدهاند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» زاگرس امروز درد دارد؛ گاهی تبر و گاهی هم آتش تیشه به ریشهاش میزند و کمرش را به درد میآورد، ولی امروز به جزء قاچاق زغال و چوب، طمع داشته درشت کمر زاگرس را خم کرده است،جنگلی بزرگ در دامان زاگرسی که امروز فرزندانش یکی پس از دیگری توسط طمعکاران و دانهدرشتها ذبح میشوند .
حال عروس زاگرس خوب نیست
امروز درختان بلوط عروس زاگرس حالوروز خوشی ندارند و از هر طرف آماج طمعورزی آدمی شدهاند، جنگلهایی که چون مادری مهربان و دلسوز از دیرباز محل آرامش و آسایش افراد بودهاند اما در جواب مهر و عطوفت مادرانهشان ناسپاسی میبینند.
این بلوطهای استوار گاه به اسم توسعه و اشتغال، قربانی میشوند، گاهی به نام احداث و تعریض جاده قامتشان به زمین میافتد، پارهای از ایام آفت زغالی، پروانه جوانه خوار و سوسک تنه خوار شیره جانشان را میمکد، زمانی ریزگردها راه نفسشان را بند میآورد و روزی دیگر ذبح میشوند تا سود و منفعت برخی دانهدرشتان باشند.
بلوطهای زیبای زاگرس با قدمتی بین هفتتا پنج هزار سال دیر زیستی از کهنترین موجودات زنده زمین محسوب میشوند که در کوران حوادث جان سالم به دربرده تا به عهد ما رسیدهاند، اما در این دوره کوک ناکوک بشر طمعکار بلوط هزاران ساله را با تبر کین از پای درآورده است و هرروز از تعداد این بلندقامتان جنگلی کمتر و کمتر میشود.
قصه تلخ ذبح درختان بلوط
و اما قصه تلخ قطع درختان جنگلی سالهاست در کشور و بیشتر از همه سرزمین دنا زیستگاه اصلی این درختان کمیاب جهان در دامان زاگرس ایستاده در غبار ادامه دارد و به حکایتی تکراری تبدیلشده که متأسفانه به دلیل قوانین قدیمی و خاک خورده،سود جویان برای تبر زدن به ریشه درختان جسورتر شدهاند.
امروز و طبق آمار علاوه بر کاهش کمی مساحت جنگل، تخریب ساختار و کیفیت جنگل نیز از پیامدهای قطع بیرویه این درختان است.
کاهش تراکم و تاجپوشش جنگل، تکرار شاخه زدایی جنگل و کاهش پتانسیل شاخه زاد، از بین رفتن گونههای کمیاب، از بین رفتن ارزش منظر، از بین رفتن زیستگاه حیاتوحش و پرندگان و افزایش ریسک آتشسوزی جنگل ازجمله اثرات منفی قطع درختان بلوط است.
کهگیلویه و بویراحمد مأمن بلوط های زاگرس
باید بدانیم که بیشت درصد از جنگلهای بلوط حوزه زاگرس در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد، اما عدم نظارت و سهلانگاری موجب شده یکی از بزرگترین چالش جنگلهای بلوط استان پدیده شوم زمینخواری باشد.
حال در جدیدترین پرونده زمینخواری که به گواه برخی یکی از پر خسارتترین پروژه زمینخواری در دامان دنا بوده است، حدود 1600 درخت بلوط در جوار در همسایگی سد چیتاب ذبحشدهاند و دراینبین تخلف و سهلانگاری اداره کل منابع طبیعی استان محرز شده است.
زیر پوست منطقه جوزار چه می گذرد
حال باید بدانیم که چه اتفاقات تلخ زیرپوست این منطقه رخداده است و چگونه در روز روشن و طی کمتر از یک دهه این تعداد درخت کهنسال بلوط سربریده شده است و چگونه این طمعکاران زمین توانستهاند بهراحتی درختان بلوط را از بین ببرند و برای خود سرمایه و سود رقم بزنند.
در این پرونده سنگین هزاران بلوط سربریده و صدها درخت مثمر میوه بجای آنها کاشته شده که صدها متر دورتر هم خودنمایی میکند، اما بهراستی به چه قیمتی این درختان کهنسال که خود سینهای سترگ از خاطرهها را در دل خود جایدادهاند بهآسانی سربریده شدهاند.
قطع ۱۶۰۰ درخت بلوط به همین آسانی
در همین راستا معاون قضایی دادگاههای عمومی و انقلاب یاسوج در گفتگو با خبرنگاران از زمینخواری در 16 هکتار از منطقه «جوزار» شهرستان بویراحمد خبر داده است.
علیرضا بهنام در این خصوص گفته است: دریکی از پروندههای زمینخواری شهرستان بویراحمد یک نفر بین ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ درخت بلوط را قطع و این محل را تبدیل به باغ میوه کرده است.
بهنام بیان کرده است: در این پرونده گزارشی از تخلف منابع طبیعی استان به دلیل عمل نکردن به وظیفه خود و سهلانگاری مسئولان نیز وجود دارد.
محرز شدن تخلف یک اداره مهم
وی بابیان اینکه این موضوع زمینخواری و تخریب عرصههای جنگلی در حوالی در جوار سد چیتاب اتفاق افتاد که یک واحد از یگان حفاظت منابع طبیعی در جوار این منطقه مستقر است،ابراز داشته است:با توجه به عکسهای هوایی سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۳ و تطبیق آنها با سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹ و بررسیهای صورت گرفته آنچه مشاهدهشده و مشخص است در سایه بیتوجهی متولیان امر بین ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ درخت بلوط که ریشه و تنه این درختان در لابهلای نهالهای مثمر کاشته شده بهصورت واضح، مشخص و مشاهدهشدهاند.
عمری که به پای تاریخ گذاشته شد
حال باید بدانیم درختان بلوط زاگرس عمری به درازای تاریخدارند و از نیاکانمان نسل به نسل چون گنجینهای پربها به ما رسیدهاند و ما نیز برای ادامه حیات نسلهای آینده و فرزندانمان ناگزیریم که از این گنج خدادادی و تجدید ناپذیر چون جان شیرین حفاظت کنیم و از آماج بلا دورش بداریم.
استان کهگیلویه و بویراحمد دارای یکمیلیون 426 هزار و 300 هکتار منابع ملی بوده که از این میزان 873 هزار و 600 هکتار جنگل و 552 هزار و 700 هکتار آن را مرتع تشکیل میدهد و درواقع 20 درصد جنگلهای زاگرس در این استان واقعشده است.