حالت تاریک
Logo
دوشنبه, 28 آبان 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن صبح زاگرس هستید؟
بلوط‌های زاگرس ایستاده می‌میرند
مرثیه‌ای برای جنگل؛

بلوط‌های زاگرس ایستاده می‌میرند

در سالیان اخیر زخم‌های مختلفی بر پیکر درختان راست‌قامت بلوط کهگیلویه و بویراحمد وارد شده است و هر کدام به سهم خود حیات این سرمایه‌های سبز را با خطر مواجه کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»  جنگل سرمایه سبز حال و آینده کشور است و اثرات زیست‌محیطی آن در تنظیم دمای محیط، انتقال آب به منابع زیرزمینی، ممانعت از فرسایش خاک، جلوگیری از انتشار ریزگردها با ایجاد کمربند سبز، کاهش‌دهنده تلفات سیل و استفاده‌ها داروئی و خوراکی کاربرد دارد.

جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد در سلسله جبال زاگرس مساحتی حدود ۹۰ درصد مساحت این استان را به خود اختصاص داده است به‌گونه‌ای که  سطح کل جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.

جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد در سال‌های اخیر متحمل زخم‌ها و آسیب‌های مختلفی شده است و آتش‌سوزی، قلع‌وقمع برای تغییر کاربری طبیعی به کشاورزی و قطع به‌منظور سودجویی و زغال‌گیری و حمله آفت تنها بخشی از خسارت‌های وارده به جنگل است.

در سراسر دنیا هرگونه ساخت و ساز در محیط پیرامون جنگل از طریق کاربری و طراحی نزدیک به طبیعت است و هرگونه توسعه‌ای با پیوست‌های زیست‌محیطی اجرا می‌شود.

بلوط‌های زاگرس ایستاده می‌میرند

کهگیلویه و بویراحمد با تنوع درختی و درختچه‌ای خود منابع غنی از سرمایه‌های سبز را به خود اختصاص داده است و گونه غالب آن بلوط است که در آثار و ادبیات مردمان استان برای این درخت راست‌قامت شعرها سروده و حماسه‌ها نقل می‌کنند.

اهمیت جنگل‌های بلوط نه‌تنها در حوزه اکوسیستم موردتوجه است؛ بلکه در مراحل صنعتی  آن کاربردهای وسیع داروئی و صنعتی دیده می‌شود و در سالیان اخیر پژوهش‌های زیادی در دانشگاه‌های استان پیرامون کاربردهای آن در دست مطالعه قرار گرفته است.

جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد همچون نوار سبزی در سراسر این استان کشیده شده است و آثار مثبت آن سال‌های زیادی است که در مناطق مختلف این استان خصوصاً در بخش‌های زیست‌محیطی دیده می‌شود.

تا امروز روش‌های مختلفی برای صیانت از جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد ارائه شده است؛ اما همچنان و بر اساس اظهارات مطرح شده کمبود نیرو در عرصه‌های طبیعی وجود دارد و این موضوع سبب شده است، از گنجینه‌های سبز این استان به نحو مطلوب محافظت نشود.

در سالیان اخیر در کنار همه زخم‌هایی که درختان استوار و ریشه‌دار بلوط کهگیلویه و بویراحمد متحمل شده است سودجویی از درختان بلوط به آن اضافه شده است، به‌گونه‌ای که درختان مرغوب و بدون نقص بلوط برای قاچاق چوب و برای زغال‌گیری قطع می‌شود. 

بلوط‌های زاگرس ایستاده می‌میرند


در کنار این موضوع تصرف عرصه‌های طبیعی برای تغییر کاربری به کشاورزی و ساخت و ساز به‌عنوان تهدیدی برای حیات جنگل‌ها محسوب می‌شود.

باید اشاره کرد در این سال‌ها مواردی از قطع درختان جنگل برای زغال‌گیری مشاهده شده است و با اینکه از حجم آن کاسته شده است؛ اما همچنان وجود دارد.

دراین‌ارتباط سعید جاوید بخت مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه طرح تشدید مقابله با تخریب و تعرض به منابع طبیعی همچون گذشته ادامه دارد گفت: طی سه روز گذشته مقدار ۴۵ هزار و ۸۶۵ مترمربع از اراضی ملی بازگردانده شد. 

بلوط‌های زاگرس ایستاده می‌میرند

سرهنگ ابراهیم جانی نسب فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی همچنین گفت: این مقدار اراضی شامل ۲ هزار مترمربع در شهرستان بویراحمد به استناد تبصره یک ماده ۵۵ و مقدار ۲۵ هزار و ۸۶۵ مترمربع خلع ید و رفع تصرف در شهرستان کهگیلویه انجام شد.

وی همچنین از برخورد با متخلفین تولید زغال و شناسایی و توقیف یک دستگاه خودروی سمند حامل هیزم قاچاق خبر داد. 

بلوط‌های زاگرس ایستاده می‌میرند

ذکر این نکته ضروری است در سالیان اخیر باتوجه‌به دخل و تصرف، آتش‌سوزی، حمله آفت و همچنین قطع برای زغال‌گیری و قاچاق چوب حیات جنگل‌ها را تهدید کرده است و باید چاره‌ای اساسی اندیشیده شود و اجازه نداد سرمایه‌های سبز کهگیلویه و بویراحمد نابود شوند؛ زیرا آسیب به جنگل و حیات آن، آثار و تبعات منفی برای اکوسیستم طبیعی یک منطقه به همراه خواهد داشت به‌گونه‌ای که جبران آن تا سال‌های زیاد امکان‌پذیر نخواهد بود. 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از