
مردم کهگیلویه و بویراحمد مفتخر به میزیانی بیش از ۳۰۰ امامزاده هستند که در رأس آنها، امامزاده بیبی حکیمه خاتون (س) فرزند بلافصل امام موسی کاظم علیهالسلام بهعنوان یکی از پرآوازهترین امامزادههای جنوب کشور قرار دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» حضرت بیبی حکیمه سلامالله علیها از بانوان بزرگ شیعه، صالحه عابده زاهده و فاضله عالمه عامله است که آستانه مبارکهاش بیش از یک هزار و 200 سال است مردم مناطق کرانههای خلیجفارس و دامنه شمال و شرق جبال زاگرس بهویژه مردم کهگیلویه و بویراحمد به وجود مطهر ایشان متبرک شده و از آن آفتاب فروزان نور گرفتهاند.
امامزادهای پرآوازه و صاحب جاه و جلالت و صحیح النسب نهتنها در گچساران و کهگیلویه و بویراحمد و استانهای دیگر، بلکه در ایران و حوزههای شیعهنشین خلیجفارس که هرسال تعداد زیادی از مشتاقان و ارادتمندان و شفا خواهان از گوشه و کنار ایران، عراق، کویت، بحرین، امارات، قطر، لبنان، عربستان و سوریه را به خود میطلبد و ره جویان حقیقت و معشوقان فرزندان ائمه اطهار علیهمالسلام به زیارتش میشتابند و از منبع نورانی و درخشش مرقدش، کسب فیض حاصل میکنند.
پدر ایشان حضرت بابالحوائج امام موسی بن جعفر علیهالسلام و مادر وی به قولی «ام احمد» از زنان زاهد و نجیب عصر خویش بود، حضرت بیبی حکیمه (س) فرزند امام و خواهر شهید، عالمه، محدثه، حجت و امین امام رضا علیهالسلام بوده است. مرقد مطهر بیبی حکیمه (س) یکی از پرآوازهترین امامزادههای جنوب کشور است که در 80 کیلومتری جنوب غربی گچساران در ضلع شرقی روستای بیبی حکیمه از توابع این شهرستان، حدفاصل بندر گناوه به مرکز گچساران (دوگنبدان) در میان تنگهای بزرگ و طولانی قرارگرفته است.
این مرقد مقدس در فضایی تقریباً دایرهای شکل قرارگرفته است که در اصل فضایی باز و طبیعی بوده که در عمق کوهستانی صعبالعبور و منحصربهفرد ایجادشده است بهگونهای که سقف آن به شکل ناهمواری سنگتراشی شده و دیوارههای آن با سیمان زبره کاری شده است. ضریح بیبی حکیمه (س) دقیقاً در نقطه مرکزی و وسط دایره قرار نگرفته و بیشتر به سمت شمال رفته است که در کنار این ضریح، آرامگاه دیگری وجود دارد که بر اساس روایات معتبر این محل به گلگل خاتون کنیز با نجابت و وفادار بیبی حکیمه (س) است.
طول ارتفاع حرم بیبی حکیمه (س) از کف تا سقف بیش از 10 متر و مساحت فضای حرم افزون بر 420 مترمربع بوده و از کف حرم تا کف ساختمان اصلی که به در ورودی حرم منتهی میشود دارای 12 پله منتهی به ورودی راهرو و بین دو جایگاه مردانه و زنانه است. در نزدیکی ضریح بیبی حکیمه (س) درب کوچکی به نام «بابالمراد» وجود دارد که به روایات متعدد ورودی غاری بوده که بیبی حکیمه (س) به همراه کنیز خود در آن پناه گرفته و از دست دشمنان پنهانشده بودند.
آستانه مقدسه حضرت بیبی حکیمه (س) خواهر امام رضا علیهالسلام چون مرواریدی در دل کوهستانهای زاگرس جنوبی و در نزدیکی خلیج نیلگون همیشه فارس قرار دارد و زائرانی از جایجای کشور و خارج از کشور به زیارتش میشتابند تا بوی علی بن موسیالرضا (ع) را در جنوب و در آستان او استشمام کنند. مردم کهگیلویه و بویراحمد مفتخر به میزیانی بیش از ۳۰۰ امامزاده هستند که در رأس آنها، امامزاده بیبی حکیمه خاتون فرزند بلافصل امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) بهعنوان یکی از پرآوازهترین امامزادههای جنوب کشور قرار دارد.
سالانه هزاران نفر از سراسر کشور و کشورهای حوزه خلیجفارس به زیارت بارگاه بیبی حکیمه (س) خواهر تنی شاهچراغ (ع) در این شهرستان مشرف میشوند و به عشق اهلبیت علیهمالسلام راه پرپیچوخم و ناهموار زیارتگاه بیبی حکیمه را از میان تپهماهورهای بلند گچساران میپیمایند تا از این چشمه گوارای معرفت و حقیقت جرعهای بنوشند.
در زمان حکومت بنیعباس که ظلم به سادات فزونی گرفت، گروههایی از اهلبیت علیهمالسلام در چند دوره متوالی از مرزهای عراق خارج شدند و خود را به ایران رساندند. یکی از این گروهها کاروانی به سرپرستی احمد بن موسی علیهالسلام (شاهچراغ) بود که بهقصد عزیمت به دیار خراسان وارد خوزستان شدند اما در بین راه لشکریان مأمون به این کاروان حمله کردند و هرکدام از این کاروانیان به سمتی رفتند.
حضرت بیبی حکیمه (س) پس از شهادت غلام خود، به همراه کنیزش در تنگهای در این منطقه پناه میبرد و در درون غاری مخفی میشود و در همانجا براثر بیماری جان میسپارند. در پایان قرن سوم و اوایل قرن چهارم بقعه این امامزاده به دست ابو محمدحسن حاکم ارجان ساخته شد و در دورههای مختلف این کار ادامه یافت.
در دوره صفویه هم این بقعه متبرکه به دستور شاهعباس نوسازی میشود و در سال ۱۰۹۹ توسط حسن علیخان زنگنه و پسازآن عطاالله بیک مرمت و تعمیر شد و درنهایت به دستور امیر سلطان اویس والی بهبهان بازسازی شد. این زیارتگاه در سال ۶۶ تحت مدیریت اوقاف کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفت و از آن زمان ارائه خدمات عمرانی به آن آغاز شد.
فاز دوم عملیات احداث بقعه متبرکه در سال ۷۱ در ۱۲ هزار و ۷۵۰ مترمربع زیربنا انجام شد و در سال ۷۲، فاز سوم آن ادامه یافت، طرح جامع آستان بیبی حکیمه تا آبان ماه ۸۰ ادامه یافت و طی آن شبستان، صحن، رواقها ایجاد و گنبدی به ارتفاع ۳۰ متر ساخته شد که نیمی از آن در داخل کوه است.
در پاییز سال 1393 کنگره ملی این دختر امام موسی بن جعفر (ع) باهدف معرفی ابعاد مختلف شخصیت و زندگی آن بانوی بزرگوار برگزار شد اما شناساندن هرچه بیشتر بیبی حکیمه (س) مستلزم تلاش بیشتر مسئولین ملی و رفع مشکلات مرقد مطهر آن امامزاده است.
این بقعه متبرکه در فاصله 700 متری جنوب غربی روستایی که به همین نام معرف است «بیبی حکیمه» از توابع شهرستان گچساران حدفاصل بین شهر بندری گناوه به گچساران در دامنه زرد کوه، در میان تنگی عظیم و طویل در فاصله 80 کیلومتری جنوب شرقی گچساران قرار دارد.
اله کس نجیبی فر، رئیس اوقاف و امور خیریه گچساران در گفتگو با این پایگاه خبری تحلیلی گفت: بقاع متبرکه شهرستان گچساران آماده پذیرای زائرین و مسافرین نوروزی هستند که در میان این امامزادگان حرم مطهر امامزاده بیبی حکیمه (س) بنت امام موسی کاظم علیهالسلام در جنوب غربی شهرستان گچساران واقعشده است و سالانه دهها هزار نفر از مردم و علاقهمندان به ائمه اطهار علیهمالسلام از اقصی نقاط مهین اسلامی و حتی کشورهای مسلمانان منطقه به زیارت این امامزاده واجبالتعظیم مشرف میشوند.
وی افزود: زوار علاوه برگرفتن حاجات شرعیه خود از این امامزاده عظیم الشان از طبیعت زیبای اطراف حرم استفاده و اوقات خوشی را در کنار خانواده سپری میکنند. از 25 اسفندماه سال گذشته تاکنون با توجه به ایام ماه مبارک رمضان حدود 35 هزار زائر که اغلب هم روزهدار بودهاند به زیارت حرم بیبی حکیمه (س) مشرف و اوقات معنوی خود را در کنار این امامزاده سپری کردهاند.
رئیس اوقاف و امور خیریه گچساران اظهار کرد: بنابراین همه امکانات رفاهی، بهداشتی، امنیتی و اجتماعی برای زائرین گرامی با همکاری ادارات و نهادهای شهرستان در حرم مطهر بیبی حکیمه سلامالله علیها پیشبینیشده است؛ اما در بحث اقداماتی که صورت گرفته است نیز 500 میلیارد ریال برای توسعه زیرساختهای حرم بیبی حکیمه (س) نیاز است که این اعتبار برای ساخت زائرسرا، مجتمع رفاهی خدماتی شامل هتل، رستوران و پارکینگ خودرو در این مکان مقدس ضروری است.
وی اظهار کرد: در صورت تأمین اعتبار، زائرسرا بیبی حکیمه (س) در چهار کیلومتری این حرم و در آستانه کاکا مبارک احداث خواهد شد. نکته دیگر اینکه آیینهکاری صحن اصلی حرم نیز از طرحهای موردنیاز برای جذب گردشگر است که ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
نجیبی فر تصریح کرد: اجرای طرح کاشیکاری مسجد حرم بیبی حکیمه (س) هماکنون انجامشده و ساخت محراب از برنامههای عمرانی در دست اجرا در حرم بیبی حکیمه (س) است. البته طرح جامع مطالعاتی توسعه حرم بیبی حکیمه سلامالله علیها که قبل از سال ۱۳۷۰ تدوینشده بود هماکنون از سوی کارشناسان برای بروز شدن نیازمندیهای عمرانی بازنگری شد.
وی گفت: عملیات طرح جامع احداث بقعه متبرکه بیبی حکیمه (ع) سال ۱۳۷۱ در فضایی به مساحت ۱۲ هزار و ۷۵۰ مترمربع شروع شد و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار تاکنون برای بهسازی حرم امامزاده بیبی حکیمه (س) هم هزینه شده است.
نجیبی فر بیان کرد: ساخت ساختمان داخلی صحن در دوطبقه با زیربنای چهار هزار و ۵۰۰ مترمربع، ساخت صحن حرم و سهدهنه پل در کنار حرم برای اسکان زائران از مهمترین بخشهای اجراشده در طرح جامع حرم حضرت بیبی حکیمه سلامالله علیها است.
رئیس اوقاف و امور خیریه گچساران بیان کرد: امامزاده بیبی حکیمه (س) در سطح کشوری در طرح آرامش بهاری 1404 در ارائه خدمت مطلوب ارزیابیشده و اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان گچساران هم موردتقدیر قرار گرفت. البته در بازدیدی که اخیراً نماینده محترم شهرستان از حرم بیبی حکیمه (س) داشتند قول مساعد دادند که مبلغ 50 میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی برای توسعه زیرساختهای حرم بیبی حکیمه تخصیص داده شود که ضمن تقدیر و تشکر از حسن نیت نماینده محترم گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی انشاءالله در آینده نزدیک هم کلنگ احداث زائرسرای بزرگ این امامزاده بر زمین زده خواهد شد.
وی در پایان هم افزود: بنده بهنوبه خودم از هیئتامنا، خادمین حرم، همراهی ستاد اداره کل اوقاف و امور خیریه استان و همه ادارات بهویژه فرماندار و مجموعه فرمانداری، شرکت نفت و گاز گچساران، نیروی انتظامی، هلالاحمر، بهداشت و درمان، شرکت آبفا، شرکت توزیع برق، مخابرات، شورا و شهرداری و همچنین همه عزیزانی که در راستای خدمت هر چه بیشتر به زوار امامزاده بیبی حکیمه سلامالله علیها تلاش کردند، تقدیر و تشکر میکنم.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- جزئیات تغییر رسمی ساعت کشور در سال ۱۴۰۴
- باران مهمان کهگیلویه و بویراحمد میشود
- انتصاب اولین فرماندار دولت پزشکیان در چرام
- تنها پارکعمومی لیکک آماده پذیرایی از مسافران نیست
- آغاز انتصابات دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- سرپرست علوم پزشکی یاسوج منصوب شد
- بیخیالی مسئولان به محور پرترافیک در لیکک
- آخرین میزان بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد
- ماغر بهشتی در جنوب کشور
- نمایشگاه فروش بهاره طرح ضیافت ماه رمضان
- پارکهای یاسوج آماده پذیرایی از مسافران نیستند
- رمضان و نوروز، فرصتی برای معنویت و نشاط
- ارتقاء درجه سردار کهگیلویهوبویراحمدی به سرتیپ تمامی
- آبشار زیبای یاسوج منتظر مسافران نوروزی
- میزان بارشهای کهگیلویهوبویراحمد تا صبح شنبه
- انتصاب یک کهگیلویهوبویراحمدی در منابع طبیعی خوزستان
- اقامتگاههای بومگردی،سفری به طبیعت زاگرس
- پست جدید رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- شلالدون، نگین گردشگری کهگیلویه و بویراحمد
- دیدار عیدانه با خانواده معظم شهدا
- جمهوری اسلامی مبتنی بر مردم است
- ورود ۲۶۸ هزار مسافر به کهگیلویهوبویراحمد
- کلاهبردار میلیاردی در بویراحمد دستگیر شد
- افزایش قیمت یکشبه شن و ماسه در کهگیلویهوبویراحمد
- اعلام زمان آغاز مدارس کهگیلویهوبویراحمد
- 12 فروردین؛ روز تجلی اراده ملت ایران
- چه خبر از نمایندههای کهگیلویهوبویراحمد در مجلس؟
- وضعیت آب و هوای سیزدهبدر کهگیلویهوبویراحمد
- یومالله «۱۲ فروردین» سرآغاز حاکمیت مردمسالاری دینی
- پروژههایی که برای کهگیلویهوبویراحمد طلسم شدهاند!
- شلالدون، نگین گردشگری کهگیلویه و بویراحمد
- فرصتهای سرمایهگذاری در کهگیلویهوبویراحمد
- خواهش مدیرکل محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد از مردم
- راهکارهای تحقق شعار سال در کهگیلویه و بویراحمد
- طبیعت بکر کوههای سروک یاسوج
- مسئولان گرهگشای مشکلات مردم باشند
- جشن شکرگزاری در کهگیلویهوبویراحمد
- حال ناخوش بلوطهای دنا
- اقامه نماز عیدفطر در نقاط مختلف بخش ممبی
- ۲ تصادف با ۱۴ مصدوم در بویراحمد
- عذرخواهی ستاره خارجی پرسپولیس از هواداران
- دهدشت؛ شهر بدون نماد
- آمریکا شرارت کند، ضربه متقابل محکمی میخورد
- اقامه نماز عیدبندگی در روستای «بنهپیر» بهمئی
- انتقاد از وامهای خاله و پسرخالهای در کهگیلویهوبویراحمد
- نماز عید بندگی در بهمئی
- هراسی از تهدیدات دشمن نداریم
- مسئولان برای تحقق شعار سال تلاش کنند
- اقامه نماز عید بندگی در شهر یاسوج
- تجلیگاه ایمان و بندگی در کهگیلویهوبویراحمد
- مشاهده بیشتر