رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
سه‌شنبه 1403/11/09 Tuesday - 2025 28 January الثلاثاء ، 28 رجب ، 1446
ساعت
1403-11-08 08:46 شماره خبر : 10367 https://sobhezagros.ir/short/4xXAQ 0

جنگل های کهگیلویه و بویراحمد به عنوان گنجینه ای ارزشمند با اره سودجویان و زیاده خواهان به عرصه های منابع طبیعی درحال تاراج است که انجام اقدام های جامع و همراهی مردم و مسوولان به نظر می رسد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» این روزها نوای دلنشین طبیعت از آواز کبک دری تا ترنم آب چشمه سارها در جنگل های کهگیلویه وبویراحمد با وجود صدای گوشخراش اره برقی سودجویان کمتر خودنمایی می کند و اینجا ثروت گرانبهایی در زاگرس مرکزی به غارت می رود تا به قیمتی ارزان فروخته شود.

هجوم گسترده و بی وقفه افراد سودجو به درختان کهنسال جنگلی بلوط کهگیلویه و بویراحمد در سایه ضعف نظارتی متولیان امر موجب شده تا روز به روز شاهد کاهش منابع حیات بخش جنگلی در این خطه از کشورمان باشیم.

آن طور که کارشناسان منابع طبیعی می گویند هر درخت تنومند بلوط به علت برکاتش برای انسان و طبیعت از نقش آن در تولید اکسیژن تا اهمیتش در پیشگیری از تخریب پیامدهای ناشی از سیل میلیاردها تومان ارزش دارد اما هر کیلوگرم زغال تنها به قیمت ۴۰۰هزار ریال به فروش می رسد که بهایی بسیار ناچیز است.

بررسی های کارشناسان نشان می دهد هر درخت بلوط سالیانه ۱۰سانتیمتر رشد می کند به عبارت بهتر ۳۰۰سال زمان نیاز دارد تا یک درخت بلوط به ارتفاع ۱۰متر برسد که قطع ده ها درخت جنگلی در یک روز حکایت تلخی برای طبیعت دوستان کهگیلویه وبویراحمدی است.

اما داستان به اینجا ختم نمی شود و چوب درختان قطع شده در جنگل های کهگیلویه و بویراحمد به کوره های فلزی یا گلی منتقل و از آن زغال تولید می شود.

غم انگیزتر از این مساله تبدیل خانه های روستاییان به کارگاه های تولید زغال برای کسب درآمدی اندک است امری که ضرورت آموزش های کاربردی تر جوامع نزدیک جنگل های کهگیلویه وبویراحمد را گوشزد می کنند.

در صورتی که روستاییان بدانند کاهش تراکم جنگل ها نخستین پیامدهایش گریبان خودشان را می گیرد و با بارش باران های سیل آسا خانه، دام و باغ هایشان در معرض خطر است خود برای گزارش تخلفات پیش قدم می شوند.

کشف بیش از ۱۰۰ محموله قاچاق چوب

آن طور که فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد می گوید:از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه امسال ۱۰۴ محموله قاچاق هیزم و زغال جنگلی در استان توقیف شده که ۲۴هزار و ۱۵۰ کیلوگرم هیزم و زغال از محموله های توقیف شده در کهگیلویه وبویراحمد کشف و ضبط شده است.

سرهنگ ابراهیم جانی نسب تاکید می کند:امسال برای متخلفان قاچاق زغال و هیزم در استان ۱۰۸ پرونده تشکیل و به مراجع قضایی ارسال شده است.

جانی نسب تصریح کرد: همچنین ۲۸ اره موتوری از تعداد ۱۳۳ محموله توقیف شده قاچاق چوب در استان کشف و ضبط شده است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: با دستور قضایی و با همکاری یگان حفاظت منابع طبیعی، به استناد قانون حفاظت و بهره برداری، ۴۸ کوره زغال غیرمجاز در مناطق جنگلی این شهرستان از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه تخریب شد.

بدون شک به غیر از محموله های شناسایی شده شمار دیگری خودروی حامل چوب یا زغال تولید شده از درختان بلوط دور از چشمان ماموران یگان حفاظت که البته تعدادشان نسبت به وسعت کم است از جنگل های استان خارج شده که این امر هوشیاری بیشتر جوامع محلی برای گزارش مشاهدان به اداره کل منابع طبیعی استان را می طلب تا با برخورد قانونی با سودجویان هشداری برای دیگر متجاوزان به میراث زاگرس باشد.

شهروندان و دوستداران طبیعت می توانند در صورت مشاهده هرگونه دخل و تصرف در اراضی ملی و قاچاق چوب با سامانه‌های امداد جنگل و مرتع به شماره‎‌های ۱۳۹ و ۱۵۰۴ تماس بگیرند تا اقدام های فوری برای جلوگیری از هر گونه دخل و تصرف در اراضی ملی و قاچاق چوب انجام شود.

جانی‌نسب عنوان کرد که جریمه تولید هر کیلوگرم زغال، سه میلیون ریال تعیین شده است.

وی تأکید کرد:یگان حفاظت منابع طبیعی با استناد به ماده ۴۹ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، اقدام به تخریب کوره‌های غیرمجاز کرده و برای متخلفان پرونده قضایی تشکیل داده است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمدابراز کرد: آخرین کشفیات در خصوص زغال ۲ روز پیش در منطقه دهنو از توابع شهرستان بویراحمد صورت گرفته است که طی آن ۱۰ کوره تولید زغال تخریب شد.

وی افزود: ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی یک روز تعطیل هنگام پایش جنگل های استان این کوره های غیرمجاز که در میان ۲ کوه ایجاد شده بود را کشف ۳۰۰ کیلوگرم زغال کشف و ضبط شده است .

جانی نسب از ادامه طرح برخورد با عاملان تهیه و توزیع کنندگان زغال غیر مجاز با چوب بلوط خبر داد و گفت: قاچاق چوب درختان جنگلی بلوط از مهمترین عوامل تخریب عرصه های منابع طبیعی بخصوص عرصه های جنگلی استان محسوب می شود.

وی به متخلفان عرصه‌های طبیعی هشدار داد و تاکید کرد: ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی با همکاری نیروی انتظامی و حضور شبانه روزی در عرصه‌ها با متخلفان برخورد می‌کنند.

پیامدهای قاچاق چوب فراتر از قطع درختان

بر اساس دیدگاه های کارشناسان منابع طبیعی، زمین‌هایی که کوره های تولید زغال در آن‌ ایجاد شده‌اند، به علت حرارت بالا و آلودگی ناشی از تولید زغال، برای همیشه قابلیت رشد گیاه را از دست می‌دهند این موضوع نه تنها ضربه‌ای خطرناک به تنوع زیستی منطقه وارد می‌کند، بلکه توانایی زمین برای تأمین معیشت کشاورزی مردم محلی را نیز به شدت کاهش می‌دهد.

این موضوع با توجه به آلودگی هوا و تغییرات دمایی در کنار تغییرات اقلیمی، چالش‌های بیشتری برای منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد ایجاد کرده است.

آموزش، نظارت و حمایت اقتصادی یکی از موضوعاتی که کارشناسان بر آن تأکید دارند، نیاز به رویکردی جامع برای مقابله با این پدیده است.

آموزش و آگاهی‌بخشی در میان جوامع روستایی، می‌تواند یکی از گام‌های مؤثر در این مسیر باشد.

مردم باید بدانند که تخریب منابع طبیعی، نه تنها نسل حاضر، بلکه نسل‌های آینده را نیز از بهره‌مندی از این منابع محروم می‌کند.

در عین حال، ارائه جایگزین‌های معیشتی مناسب، نظیر اشتغال‌زایی در بخش‌هایی مانند گردشگری روستایی، کشاورزی پایدار و صنایع دستی، می‌تواند به کاهش وابستگی به فعالیت‌های مخرب کمک کند. دولت و سازمان‌های مرتبط نیز باید نقش فعال‌تری در حمایت از جوامع محلی ایفا کنند و با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های توسعه‌ای، زمینه کاهش تخلفات زیست‌محیطی را فراهم آورند.

منبع:ایرنا

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

آخرین اخبار