حالت تاریک
Logo
دوشنبه, 28 آبان 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن صبح زاگرس هستید؟
آتشی که بی‌رحمانه گُر گرفت؛

بلوط‌های زاگرس ایستاده خاکستر می‌شوند

بلوط‌های زاگرس ایستاده خاکستر می‌شوند

کمتر سالی وجود دارد که در لابه‌لای اخبار و گزارش‌های تابستان خبر آتش‌سوزی جنگل‌های زاگرس به چشم نیاید و امروز این یادگاران ایل ایستاده در میان آتش خاکستر می‌شوند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» آتش گرفتن و سوختن بلوط‌ها در دامان دنا از قله‌های دنا تا منطقه حفاظت‌شده خائیز و شلال دون و حتی کوه سیاه لنده، بلاهایی است  که در این سال‌ها بر سر درختان سر به فلک کشیده زاگرس آمده است. 

ایستاده در آتش

همان جنگل‌هایی که همیشه در کتاب‌های درسی می‌خواندیم که از شمال غرب تا جنوب شرق کشور کشیده در حال حاضر به دلیل استفاده نادرست و بهره‌برداری بی‌رویه، خشک‌سالی‌های پی‌درپی و بی‌توجهی به آن‌ها، حال‌وروز خوبی ندارند و درنتیجه آن، این جنگل‌ها دچار ضعفی اکولوژیک شده‌اند و تعادل زیستی منطقه به‌هم‌خورده است.

حکایت درختان بلوط و طبیعت بکر سرزمین چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد امروز بسیار سهمگین و نگران‌کننده است، روزی این درختان طعمه حریق می‌شوند، روزی تبر هیزم‌شکن کمر آن را خم می‌کند و روزی پروانه بلوط خوار خونشان را می‌مکد و امروز هم آتش گُر گرفته تابستان به جان آنان افتاده است.

بلوط‌های زاگرس ایستاده خاکستر می‌شوند

آتش‌سوزی‌ها، چرای دام، هجوم آفت و عدم عزم ملی موجب شده است تا جنگل‌های بلوط در زاگرس این روزها حال خوبی نداشته باشند، هرچند برخی از دوستداران محیط‌زیست یکی از دلایل این آتش‌سوزی‌ها را رشد بیش‌ازاندازه علف‌های وحشی و پیوار شدن آن‌ها در تابستان می‌دانند، مسئله که به‌واسطه نبود چرای دام در طبیعت رخ‌داده است و امروز خشم آتش‌بر طبیعت زیبای سرزمین چهارفصل چیره شده است.

زاگرس در خطر نابودی

زاگرس که از آن به‌عنوان یکی از نقاط استراتژیک و مهم کشور با اکوسیستمی منحصربه‌فردی یاد می‌شود در این زیست‌گاه طبیعی با بیش از ۶ میلیون هکتار فضای جنگلی زندگی می‌کنند و طبق آمارها قریب به ۵۰ درصد دام کشور در این منطقه تأمین می‌شود. 

این جنگل‌ها علاوه بر تأمین بیش از ۴۰ درصد آب شیرین کشور، بیش از دوهزار گونه گیاهی و دارویی را در دل خود جای‌داده و البته وجود درختان بلوط به‌عنوان نماد مقاومت در این منطقه از ویژگی‌های شاخص جنگل‌های زاگرس هستند.

بلوط‌های زاگرس ایستاده خاکستر می‌شوند

متأسفانه در چند سال گذشته به دلیل رویکردهای ناصحیح و غیرعلمی، نادیده گرفتن انگاره‌های توسعه پایدار و گاهاً تصمیمات غلط این شاهرگ حیاتی در معرض تخریب و نابودی قرارگرفته است.

از سویی زادآوری درختان بلوط به‌عنوان اصلی‌ترین پوشش گیاهی این منطقه به دلیل تداوم آتش‌سوزی و نگاه نکردن اصولی به مشکلات آن، نبود تجهیزات مهار آتش و از سویی دیگر توجه نکردن به آفت‌های آن  در معرض آسیب جدی قرار دارد.

بلوط‌ها دیگر طاقت ایستادن ندارند

 با توجه به اینکه رشد و تکامل بلوط نیازمند زمان و شرایط خاص است، بی‌توجهی به این مقوله زیان‌بار خواهد بود؛ آتش‌سوزی‌های گاه و بی گاه نیز امان جنگل و اهالی را بریده و بی‌احتیاطی انسان‌ها و البته سودجویی عده‌ای برای درآمدزایی از طریق فروش چوب و تهیه زغال نفس‌های زاگرس را به شماره انداخته است.

بلوط‌های زاگرس ایستاده خاکستر می‌شوند

در این میان آنچه نگرانی‌ها را تشدید می‌کند بی‌توجهی مسئولان به چالش‌های جنگل‌های زاگرس وعدم رسیدگی و اختصاص بودجه به این منطقه است، برخلاف تدوین و تصویب برنامه‌های مدون در نقاط مختلف کشوربرای حفظ محیط‌ زیست، زاگرس همچنان مورد تاخت‌وتاز آتش و سودجویان و بی‌توجهی مسئولان قرارگرفته، غافل از اینکه نابودی زاگرس، اکوسیستم گسترده‌تری در کشور و چه‌ بسا همچون موضوع ریزگردها در سطحی فراملی بخش‌هایی از منطقه را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

روزگار ناخوئش بلوط‌ها در استان چهار فصل

در این روزها جنگل‌های زاگرس در استان کهگیلویه وبویراحمد روزگار خوشی سپری نمی‌کنند و عدم توجه به رفع این معضل ملی تیشه به ریشه بلوط‌های زاگرس می‌زند.

قصه تلخ خشکیدگی و قطع درختان بلوط ازیک‌طرف و امروز تاخت‌وتاز آتش‌بر پیکر آن‌ها امان آن‌ها را بریده به‌گونه‌ای که این درختان کهن‌سال زنده‌زنده در آتش خاکستر می‌شوند.

بلوط‌های زاگرس ایستاده خاکستر می‌شوند

این جنگل‌ها نقش انکارناپذیری در جلوگیری از خطرات و بحران‌های زیست‌محیطی همچون سیل، زلزله و طوفان ایفا می‌کنند علاوه براین به حیات مردمان این منطقه روح بخشیده‌اند و معیشت مردم ساکن در این مناطق وابسته به جنگل‌های زاگرس است.

چیره شدن آتش بر بلوط های کهنسال

حال امروزمی بنیم که تاخت‌وتاز آتش در سرزمین چهارفصل از گوشه و کنار آن به گوش می‌رسد و بلوط‌های کهن‌سال سرزمین زاگرس یکی پس از دیگری در آتش خاکستر و زغال می‌شوند.

این آتش‌سوزی ها به‌گونه‌ای بوده که نماینده ولی‌فقیه در استان با ابراز نگرانی از این مسئله به انتقاد از مسئولان ذی‌ربط در این زمینه پرداخته است وگفته است می‌توان با مدیریت صحیح، تکمیل تجهیزات و نیروهای فصلی این مسئله را برطرف کرد .

حال می‌بینیم بلوط‌های زاگرس در مدیریت فشل برخی آقایان و توجه نکردن به توسعه تجهیزات اطفای حریق آتش‌سوزی در حال از بین رفتن هستند و حیات‌وحش این سرزمین دیگر رمقی برای ایستادن در جلوی آتش سوزان تابستان را ندارد.

 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از