رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1403/09/15 Thursday - 2024 05 December الخميس ، 3 جمادى الآخر ، 1446
ساعت
1403-09-14 14:07 شماره خبر : 9087 https://sobhezagros.ir/short/4a535 0
گزارش خبری؛

رئیس اداره دامپزشکی شهرستان باشت از بازدید اداره دامپزشکی در راستای مراقبت فعال بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در رودخانه‌ها و آبگیرهای این شهرستان خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»  خطر شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، با آغاز فصل مهاجرت پرندگان، به یکی از چالش‌های جدی زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد تبدیل شده است. این بیماری که می‌تواند به‌سرعت در میان پرندگان وحشی و اهلی گسترش یابد، تهدیدی جدی برای تنوع زیستی، سلامت عمومی و اقتصاد استان محسوب می‌شود.  

تالاب‌های زیبای کهگیلویه و بویراحمد که زمانی پناهگاه امنی برای پرندگان مهاجر بودند، اکنون با تهدید جدی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان مواجه شده‌اند؛ این بیماری کشنده نه تنها جان پرندگان را تهدید می‌کند، بلکه بر اقتصاد و سلامت جامعه نیز تأثیرات منفی می‌گذارد.

آنفلوآنزای پرندگان یا آنفلوآنزای فوق حاد طیور یک بیماری ویروسی پرندگان است؛ ویروس‌های آنفلوانزا دارای ۳ نوع تیپ C,B,A بوده که در طیور فقط تیپ A می تواند ایجاد بیماری نماید؛ این تیپ علاوه بر طیور، سایر حیوانات از جمله خوک، اسب و همچنین انسان را درگیر می کند.

راه‌های انتقال آنفلوآنزای پرندگان 

این بیماری راه‌های انتقال متفاوتی دارند كه مهم‌ترین آن‌ها را می‌تواند پرندگان ویروسی از طریق مجاری تنفسی و روده پخش می كنند. این در حالی است كه دارای علائم خفیف بیماری و یا فاقد علائم آنفلوآنزای پرندگان هستند.

سگ و گربه به عنوان ناقلین مكانیكی شناختنه شده‌اند، اردک‌ها می‌توانند برای مدت طولانی آلوده‌ باشند و ویروس را دفع نمایند بدون اینكه علائم و سیگنال‌های هشدار دهنده‌ایی داشته باشند.

انتقال این بیماری از طریق تماس با ترشحات و فضولات پرندگان و از طریق قطرات است، پراكنده شدن كود مرغداری به محیط اطراف یكی از راه‌های انتقال آنفلوآنزای پرندگان است، از طریق كفش ، لباس، خودرو، آب و دانه الوده به مدفوع و محیط  الوده به این پرندگان، تماس با طیور الوده، پرندگان وحشی و پرندگان ابزی الوده باشد.

علائم آنفلوآنزای پرندگان در انسان
نشانه‌های بیماری در انسان شبیه همان آنفلوانزای فصلی است، ولی بیماری شدیدتر والبته خطرناک تر است؛ تب ، گلو درد و سرفه، نشانه‌های اصلی ومهم بیماری اند که می تواند با بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، اسهال، احساس کوفتگی(دردهای استخوانی – عضلانی)، لرز، سردرد، احساس ضعف وخستگی، آب ریزش بینی، گرفتگی بینی و عطسه همراه باشد.

شیوه تشخیص بیماری آنفلوانزای مرغی

یکی از روش های تشخیص این بیماری، در مراحل اولیه مشاهدات بالینی و علائم ظاهری طیور است؛ در مرحله بعدی، برای تایید بیماری آنفولانزای طیور، باید آزمایشات و نمونه‌گیری‌های لازم را از پرندگان مشکوک، گرفته و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار بگیرد.

در همین راستا جهانبخش رنجبررئیس اداره دامپزشکی شهرستان باشت در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» هدف از برگزاری گشت مشترک اداره دامپزشکی و یگان حفاظت از محیط زیست را مراقبت و پایش این بیماری در سطح حیات وحش و پرندگان مهاجر این منطقه عنوان کرد.

رئیس اداره دامپزشکی شهرستان باشت با بیان اینکه در این بازدید مشترک هیچگونه پرنده مشکوک یا تلف شده در این مناطق مشاهده نشده است، گفت: عامل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از طریق پرندگان مهاجر انتقال می‌یابد و پرندگان آلوده به ویروس در طول مسیر مهاجرت خود می‌توانند محیط و سایر پرندگان وحشی غیر مهاجر را آلوده کنند و از این طریق بیماری را به ماکیان صنعتی و روستایی انتقال دهند.

وی گفت: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از بیماری‌های واگیردار و مشترک بین انسان و پرندگان است، که شیوع آن با شروع ناگهانی تلفات و انتشار وسیع در گله، افت شدید و ناگهانی تولید تخم‌مرغ و سیاه شدن تاج و ساق پا پرندگان و لرزش سر و گردن در طیور بروز می‌کند.

رنجبر در خصوص راه‌های پیشگیری ازاین بیماری درسطح شهرستان گفت: با توجه به راه‌های انتقال این بیماری (تماس مستقیم با ترشحات، مدفوع، منابع آبی، اشیاء و تجهیزات آلوده) لازم است صاحبان طیور بومی با نگهداری پرندگان بومی در فضاهای محصورشده، استفاده از آب‌ و دانه بهداشتی، ممانعت از تماس سگ و گربه و پرندگان وحشی با طیور بومی و متصدیان مرغداری‌های صنعتی با کنترل تردد به مرغداری‌ها، ضدعفونی اصولی، ممانعت از ورود کلیه پرندگان وحشی به مرغداری‌ها و انبار دانه، تهیه جوجه و نهاده به‌صورت بهداشتی از منابع مطمئن، مبارزه با جوندگان و ایجاد شرایط پرورشی مناسب از قبیل دما، رطوبت و تهویه مناسب و شهروندان نیز با خرید گوشت مرغ و تخم‌مرغ از مراکز مجاز از شیوع و ابتلا به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان پیشگیری کنند.

وی بیان کرد: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان یک ویروس سرمادوست است و احتمال شیوع آن در فصل سرد سال(پاییز و زمستان) وجود دارد و برای مقابله با بیماری همکاری دستگاه‌های اجرایی مختلف ضروری است.

وی در پایان توصیه‌هایی را در این مورد برای شهروندان و اهالی ساکن نزدیک رودخانه‌ها داشت و گفت: افراد از نزدیک شدن و دست زدن به پرندگان تلف شده اهلی یا وحشی جدا خودداری کنند و همچنین از شکار پرندگان مهاجر خودداری شود.

ممنوعیت شکار پرندگان در فصل مهاجرت، یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که برای جلوگیری از گسترش بیماری باید انجام شود. شکار می‌تواند باعث افزایش تماس بین پرندگان سالم و بیمار شده و سرعت انتقال بیماری را افزایش دهد.

مشارکت مردم در گزارش موارد مشکوک به تلفات پرندگان، نقش بسیار مهمی در کنترل بیماری دارد. با اطلاع‌رسانی سریع و دقیق، می‌توان اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری را انجام داد.

کارشناسان همچنین بر لزوم تقویت زیرساخت‌های بهداشتی در مناطق پرخطر و تجهیز آزمایشگاه‌ها به تجهیزات تشخیص سریع بیماری تأکید می‌کنند. تدوین برنامه‌های واکسیناسیون برای پرندگان اهلی نیز می‌تواند در کاهش تلفات کمک شایانی کند.

شهروندان، بهره برداران و اهالی روستاها هرگونه تلفات پرندگان چه در حیات وحش و چه در طیور بومی را به اداره دامپزشکی و یا با سامانه تلفنی ۱۵۱۲ اداره کل دامپزشکی استان گزارش نمایند.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار