رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1404/02/11 Thursday - 2025 01 May الخميس ، 3 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1404-02-10 18:50 شماره خبر : 12492
پروانه‌های شیدایی در سایه‌سار کرامت؛

.در گستره‌ی درخشان تمدن اسلامی، دختران ایرانی چون نگین‌هایی تابناک می‌درخشند. آنان میراث‌داران کرامتی هستند که از دامان حضرت فاطمه زهرا (س) تا امروز، با اصالت و سربلندی حمل کرده‌اند

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در آستانهٔ میلاد پربرکت حضرت فاطمه معصومه (س) و حضرت امام رضا (ع)، دهه‌ای پرنشاط و روحانی به نام «دهه کرامت» آغاز می‌شود؛ این دهه، از اول ذی‌القعده تا یازدهم آن، فرصتی است برای تجدیدعهد با خاندان عصمت و طهارت و بهره‌گیری از دریای بیکران کرامت این بزرگواران.

حضرت فاطمه معصومه (س)، دختر گرامی امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع)، به‌عنوان «کریمه اهل‌بیت» شناخته می‌شوند. ایشان باوجود عمر کوتاه اما پربرکت خود، چنان مقام والایی یافتند که امام صادق (ع) فرمودند: مَنْ یارها عَارِفًا بِحَقِّهَا فَلَهُ الْجَنَّةُ؛ هرکس او را بامعرفت زیارت کند، بهشت از آن اوست.

دختران؛ گُل‌های بهشتی در فرهنگ ایرانی و اسلامی

درآمیختگی فرهنگ غنی ایرانی و تعالیم ناب اسلامی، دختران همواره جایگاهی رفیع و مقدس داشته‌اند. از دیرباز، ایرانیان باستان دختران را مایه برکت و مظهر زیبایی می‌دانستند و اسلام نیز با آموزه‌های نورانی خود، این نگرش را به کمال رساند.

جایگاه دختران در اسلام

قرآن کریم بابیان داستان‌های حضرت مریم (س) و آسیه (س)، مقام والای زن را به تصویر کشیده است.

پیامبر اکرم (ص) فرموده‌اند: مَنْ عَالَ ثَلَاثَ بَنَاتٍ فَأَدَّبَهُنَّ وَ أَحْسَنَ إِلَیْهِنَّ فَلَهُ الْجَنَّةُ؛ هرکس سه دختر را تربیت کند و به آنان نیکی نماید، بهشت از آن اوست.

در ادبیات فارسی، دختران نماد پاکی، عشق و وفا هستند. سعدی می‌گوید: دختران پاک‌دامن، گُل‌های باغ زندگی‌اند.

دختران امروز؛ سازندگان فردا

دختران ایرانی اسلامی امروز، در عین حفظ اصالت‌های فرهنگی و دینی، در عرصه‌های علمی، هنری و اجتماعی می‌درخشند. آنان با الهام از حضرت زینب (س)، آگاهی، مقاومت و کرامت را در جامعه ترویج می‌کنند.

حق و مسئولیت کسب آگاهی و مشارکت و نقش‌آفرینی در تعیین مقدرات اساسی کشور جهت حفظ و تحکیم نظام اسلامی تأکیدی بر نگاه جمهوری اسلامی ایران به جایگاه اجتماعی و سیاسی زنان است.

در نظام جمهوری اسلامی ایران، زن همان حقوقی را دارد که مرد از آن حقوق بهره‌منداست؛ حق تحصیل، حق کار، حق مالکیت، حق رأی دادن و حق رأی گرفتن. در تمام جهاتی که مرد حق دارد، زن هم حق دارد.

معمار کبیر انقلاب امام خمینی (ره) در رابطه به جایگاه زن نیز فرموده‌اند: تشویق زنان محقق و متفکر داخلی به حضور در همایش‌های بین‌المللی به‌منظور تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران، اولویت دادن به اعتلای مقام زنان در سطح کشور، حق برخورداری از حیات شایسته، حق تأسیس احزاب و دیگر تشکل‌های سیاسی، حق شرکت در انتخابات و انتخاب شدن در مجلس و شوراهای مختلف، مشارکت در برنامه‌ریزی‌های دولتی و تصدی مدیریت‌های عالی؛ همگی این حقوق به یاری زن می‌شتابند تا با جمع منابع بالقوه و بالفعل خود روابط بادوامی را در ساختار اجتماعی شکل دهد و روی پای خود بایستد.

در دیدگاه امام خمینی (ره)، زن مکلف به فعالیت هرچه مؤثرتر در جامعه اسلامی است؛ آن حضرت می‌فرماید: اسلام زن را مثل مرد در همه شئون دخالت می‌دهد. زن باید در مقدرات اساسی مملکت دخالت کند و متناسب با چنین رشدی می‌تواند در ساختمان حکومت اسلامی مسئولیت‌هایی به عهده بگیرد. زن با مرد فرقی ندارد. تنها مرزی که آزادی زن در آن متوقف می‌شود، مرز خروج زن از شأن انسانی و قرارگیری او به‌عنوان بازیچه غرایز دیگران است.

ازنظر امام خمینی (ره)؛ هیچ مانعی برای پیشرفت زنان در جمهوری اسلامی نیست و اگر ما حدودی داریم برای اعتلای انسان است نه محدودیت، به آن مفهوم که مانع باشد و ایشان معتقد بودند زنان باید در مقدرات اساسی کشور دخالت کنند. در حقیقت ایشان راه را برای تحقق عدالت در حوزه زنان باز کردند.

حال در سال‌های اخیر شاهد هستیم که زنان ایرانی چه در عرصه سیاست، چه در عرصه علمی، چه در عرصه ورزشی و چه در عرصه اقتصادی نقش بی بدیلی هم در جهان و هم در کشور ایفا کرده‌اند که همه نشانگر بهاء دادن جمهوری اسلامی ایران به نقش مهم زن در جامعه است.

نقش مهم زن در جامعه و حفظ کرامت و نقش آن در جامعه باعث بالندگی می‌شود، هرچند که امروز دشمن به‌واسطه همین بالندگی جمهوری ایران؛ سعی در خدشه‌دار کردن نام زن و از بین حفظ و کرامات آن در جامعه با ابعاد مختلف جنگ نرم و شیوه‌های مختلف دارد.

در همین راستا نماینده ولی‌فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد در گفتگو با صبح زاگرس بهترین الگوها در جامعه بشری را برای تنظیم رفتارها و ارتقا فرهنگ‌ها اولیا و انبیا الهی دانست و افزود: انبیا و اولیای الهی الگوی مجسم، معلم انسان‌ها و بشریت هستند که علاوه بر اینکه خود به‌درستی و شایستگی عمل کرده‌اند، ما را به فرهنگ متعالی دعوت می‌کنند.

آیت‌الله سید نصیر حسینی با تأکید بر اینکه اگر پایش و رصد به‌درستی شکل نگیرد ما با چالش‌های عظیمی مواجه خواهیم شد، افزود:حاکمیت، عقلای قوم و علمای جامعه و حاکمیت اسلامی وظیفه و رسالت دارند که همیشه مراقب باشند و نشاط اجتماعی نیز باید بر همین محور استوار باشد.

وی ضمن تأکید بر اینکه ما باید نشاط مشروع را ترویج کنیم و در مناسبت‌ها این نشاط را ترویج دهیم، ادامه داد: مناسبت‌ها به این دلیل بوده که ما از مسیر خارج نشویم؛بیان داشت:با توجه به اینکه در دوره کنونی الگوهای انحرافی در جامعه وجود دارد، مناسبت‌ها بهترین فرصت برای رسیدن به معرفت الهی هستند.

نماینده ولی‌فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد به نقش مهم دختران ایرانی و بهره بردن آنان از سیره اولیا الهی اشاره داشت و افزود:  تأکید کرد: بهره بردن دختران سرزمین ایران از سیره اولیا الهی امروز باعث رشد؛بالندگی و پیروزی آنان در عرصه های مختلف شده که این نشانه بهره بردن از سیره ائمه است.

در همین راستا امام‌جمعه شهر گچساران در گفتگو با خبرنگار صبح زاگرس به کرامات این دهه اشاره کرد و گفت: دهه کرامت بیش از آن‌که یک مناسبت صرفاً مذهبی یا تشریفاتی باشد، بستری است برای بازخوانی مفاهیمی نظیر کرامت انسانی، اخلاق اجتماعی، سیره رضوی و سبک زندگی دینی. وی معتقد است که جامعه ما در شرایط فعلی بیش از هر زمان دیگر نیازمند رجوع به الگوهای معنوی است، اما این بازگشت نباید صرفاً در قالب شعار یا مراسم‌های کلیشه‌ای باقی بماند.

حجت‌الاسلام هاشمی منش تأکید کرد که نسل جوان باید در مرکز برنامه‌ریزی فرهنگی قرار گیرد؛ ازنظر وی، مفهومی چون کرامت باید به زبان نسل امروز ترجمه شود؛ زبانی که با مفاهیم مقاومت، عزت‌نفس، اخلاق اجتماعی و عدالت همراه باشد.

امام‌جمعه گچساران گفت: دهه کرامت اگر از مرز تقویم عبور کند و به یک فرصت فرهنگی_تمدنی برای بازسازی هویت اسلامی_ایرانی تبدیل شود، می‌تواند یکی از مؤثرترین مناسبت‌های دینی کشور در عرصه عمومی باشد. شرط آن‌هم خلاقیت، مردمی و گفتگوی واقعی با جامعه است.

وی ادامه داد: البته دهه کرامت، از ولادت حضرت معصومه سلام‌الله علیها تا میلاد امام رضا علیه‌السلام خود فرصتی برای ترویج اخلاق، هویت دینی و بازگشت به معنویت در جامعه امروز است. حجت‌الاسلام‌والمسلمین هاشمی منش در ادامه نیز با نگاهی منتقدانه و آینده‌نگر، از لزوم بازتعریف این مناسبت سخن گفت.

پاسخی فرهنگی به هجمه‌های تمدنی غرب

حجت‌الاسلام هاشمی منش بر این باور است که دهه کرامت می‌تواند به یک راهکار فرهنگی در برابر تهاجم نرم غرب تبدیل شود که با استفاده از رسانه، هنر و ابزارهای نوین، می‌توان سیره رضوی را به زبانی معنادار برای نسل جدید روایت کرد. امام‌جمعه گچساران تأکید کرد که آینده دهه کرامت درگرو مشارکت فعال جوانان است اگرچه کرامت، یعنی عزت‌نفس، مقابله با فساد و تحقق عدالت. این‌ها مفاهیمی‌اند که جوان امروز به‌خوبی آن‌ها را درک می‌کند، اگر به زبان خودش با او سخن بگوییم.

امام‌جمعه گچساران ادامه داد: جوانان آینده‌سازان جامعه‌اند؛ اگر دین را به‌درستی بشناسند، جامعه آینده پایدارتر، اخلاقی‌تر و مقاوم‌تر خواهد بود. جوانان پرسشگر، نقاد و به‌روز هستند؛ و اگر پاسخ صحیح نگیرند، دچار سردرگمی یا جذب فرهنگ‌های بیگانه می‌شوند. تغییرات فناوری و جهانی‌شدن باعث شده که شیوه‌های سنتی ترویج دین دیگر کارایی سابق را نداشته باشد.

هاشمی تصریح کرد: باید با زبان و دغدغه‌های جوانان حرف زد، نه با کلیشه‌های خشک یا نصیحت‌های یک‌طرفه. دین باید در قالب «گفت‌وگو» ارائه شود، نه «خطابه». جوانان می‌خواهند بدانند دین چه مشکلی از زندگی امروزشان حل می‌کند. باید نشان داد که مفاهیمی چون عدالت، محبت، کرامت، عفو، علم‌آموزی و آزادی در متن دین وجود دارد و برای حل مشکلات فردی و اجتماعی کاربردی است. جوانان بیشترین وقت خود را در شبکه‌های اجتماعی می‌گذرانند. پس باید محتواهای دینی جذاب، خلاصه، تصویری و تعاملی تولید شود.

وی افزود: جوان امروز به الگوهای دست‌نیافتنی باور ندارد. باید شخصیت‌های دینی را با تمام ابعاد واقعی‌شان معرفی کرد. هم عشقشان به خدا و هم تلاش و سختی‌هایی که تحمل کرده‌اند. ایمان و اعتقاد باید از درون بجوشد، نه به‌اجبار بر کسی تحمیل شود. باید فضای انتخاب آزاد همراه با منطق و محبت ایجاد کرد.

هاشمی افزود: بسیاری از جوانان سؤالات عمیق دینی دارند. نباید ترسید. باید باروی گشاده به سؤالات پاسخ داد و حتی اعتراف کرد که گاهی همه پاسخ‌ها را نمی‌دانیم. ترویج دین در نسل جوان یعنی ساختن پلی از ایمان به‌سوی زندگی خوب؛ پلی که ستون‌هایش محبت، منطق، خلاقیت و احترام است. بدون این پل، دین برای جوانان یا به کلیشه تبدیل می‌شود یا مهجور می‌ماند.

وی خاطرنشان کرد: این دهه، دهه بزرگداشت کرامت انسانی است؛ هم زن، هم مرد؛ اما شروع آن بانام مبارک حضرت معصومه سلام‌الله علیها پیامی ظریف و عمیق دارد؛ نقش زنان در شکل‌گیری جامعه دینی و فرهنگی غیرقابل‌انکار است. حضرت معصومه (س) نه‌تنها خواهر امام، بلکه عالم‌های دینی، مهاجری درراه ولایت و الگویی برای زنان مؤمنه است. دهه کرامت به ما می‌آموزد که زن مسلمان می‌تواند و باید در عرصه‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی نقش‌آفرین باشد، همان‌گونه که بانوان اهل‌بیت چنین بودند.

امام‌جمعه گچساران تصریح کرد: وظیفه نخست ما، اصلاح نگاه به زن در جامعه است. نه نگاه ابزاری غرب و نه نگاه تحقیرآمیز جاهلیت. زن در اسلام، مظهر تربیت، معرفت و کرامت است. باید زمینه‌ساز رشد علمی، فرهنگی و معنوی بانوان فراهم شود. همچنین باید الگوهای زنانه از اهل‌بیت، مانند حضرت زهرا (س)، حضرت زینب (س) و حضرت معصومه (س) به‌درستی معرفی و در سیره زندگی امروز جاری گردد.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار