رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1404/01/25 Monday - 2025 14 April الاثنين ، 16 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-24 08:07 شماره خبر : 12068
مدیرعامل آب‌منطقه‌ای کهگیلویه‌وبویراحمد مطرح کرد:

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: علت کمبودها و خشکیدگی سد شاه‌قاسم کم‌بارشی و نجوشیدن چشمه‌ها است، تعهد ما برای امسال فقط آبیاری باغات خواهد بود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان‌های مرتفع و کوهستانی واقع در جنوب کشورمان ایران می‌باشد. این استان با مساحت بیش از ۱۶۲۴۹ کیلومتر مربع، تنها یک‌درصد مساحت کل ایران را در برمی‌گیرد، این استان به سرزمین آبشارهای خروشان و دومین استان پر آب کشور شهرت دارد.

این استان حدود ۸۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، شغل اغلب ساکنان آن دامپروری، کشاورزی می‌باشد، این می‌طلبد مسئولان برنامه‌ریزی‌های خود جهت مقابله با هر مشکل چه طبیعی و چه غیر طبیعی در این راستا را داشته باشند، چرا که به اقتصاد و مشاغل استان لطمه بزرگی وارد خواهد آمد.

در نزدیکی شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویداحمد سد شاه‌قاسم در سال ۱۳۷۵ احداث شده است، حجم مخزن این سد ۹ میلیون متر مکعب بوده و روستاهای «علی‌آباد»، «چنارستان»، بخشی از «سرآبتاوه»، «موردراز» و چند روستای دیگر برای مصارف کشاورزی از آب این سد استفاده می‌کردند.

سدی که این روزها به‌دلیل بارش‌های کمِ چند سال گذشته در استان، در حال خشک شدن است. اکنون و با وجود بارندگی‌های سال ۱۴۰۳ میزان پرشدگی مخازن سد کوثر ۸۳ درصد معادل ۴۵۵ میلیون متر مکعب، سد چمشیر ۲۹ درصد معادل ۶۶۱ میلیون متر مکعب و سد شاه‌قاسم ۱۲ درصد معادل یک میلیون و ۳۸۰ هزار متر مکعب است.

آرش مصلح در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در این خصوص گفت: دلایل اصلی نبود آب و خالی شدن مخزن سد نبود سیلاب و باراش باران و برف است، هم‌اکنون حدود ۱ میلیون و ۳۸۰ متر مکعب آب در سد شاه‌قاسم در هنگام سیلاب‌ها ذخیره کردیم، ولی چون برفی وجود ندارد چشمه‌های فروردین‌ماه عملا نجوشیده و خشک شد‌ه‌اند، ما از طریق رودخانه‌های فصلی بارش‌ها را به سمت سد هدایت می‌کنیم ولی چشمه‌هایی که هر سال می‌جوشیده و آب را به این سد منتقل می‌کردند امسال اوضاع خوبی نداشتند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمدگفت: حدود ۳ هزار حلقه چاه برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی در استان احداث شده‌ است. میزان مصرف آب در بخش‌های مختلف صنعت ۴۲ میلیون متر مکعب در سال (صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، پلیمر، کارخانه‌های سیمان، شهرک صنعتی، صنایع کشاورزی و دامپروری و مرغداری‌ها)، کشاورزی بیش از ۲۹۸ میلیون متر مکعب در سال و شرب ۹۸ میلیون متر مکعب در سال است.

وی افزود: کاهش بارندگی‌ها منجر به کاهش موقت منابع آبی خواهد شد، ما در این خصوص جلسات متعددی برگزار کردیم، سازگاری با کم‌آبی و مدیریت بحران آب در شهرستان‌های مختلف در دستور کار ویژه ما بوده و تلاش می‌کنیم به بخش‌های مختلف از جمله تولید کشاورزی، آب شرب و صنایع استان آسیب وارد نشود.

مصلح گفت: در این شرایط اصلاح الگوی کشت و جایگزینی کشت‌های کم‌آب‌بر با همکاری کشاورزان و‌ همچنین توسعه آبیاری نوین و صرفه‌جویی در مصرف آب ضروری است، ما تنها قادر به آبیاری باغات هستیم و عملا آبیاری زمین‌های کشاورزی و کشت برنج ممکن نیست.

وی افزود: همه بخش‌ها برای مدیریت مصرف آب و عبور از شرایط کم‌آبی می‌بایست همکاری لازم را داشته باشند، رسانه‌ها در زمینه اطلاع‌رسانی و ارائه توصیه‌هایی در خصوص مصرف بهینه آب ورود کنند و‌متولیان امر تامین آب از الان پیش‌بینی تانکرهای آب شرب برای روستاها دارای تنش آبی را داشته باشند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۶ گروه گشت و بازرسی آب که به صورت مستمر کنترل و پایش برداشت‌های آب در کل استان را انجام می‌دهند در حال حاضر درحال فعالیت‌اند، این گروه‌ها تخلفات احتمالی را رصد کرده و در سامانه سام گشت ثبت می‌کنند و پیگیری‌های لازم جهت جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز را انجام می‌دهند.

وی افزود: ممنوعیت و محدودیت کشت‌های پرآب‌بر و عملیاتی نمودن اصلاح الگوی کشت، پرکردن چاه‌های غیرمجاز، الزام به نصب کنتور هوشمند بر روی چاه‌های کلیه دستگاه‌های دولتی و عمومی، تلاش برای رفع شکستگی‌ها و کاهش هدر روی آب در تمام خطوط انتقال آب شرب و کشاورزی، الزام صنایع به بازچرخانی آب و استفاده از پساب، آگاهی‌رسانی در خصوص مصرف بهینه آب توسط صدا و سیما و سایر رسانه‌های استان و تهیه تانکرهای تامین آب شرب برای شرایط اضطراری از برنامه‌های در دستور کار است.

وی افزود: کاهش ۴۷.۵ درصدی بارندگی‌ها در سال آبی جاری نسبت به میانگین بلندمدت و سال گذشته شرایط را بسیار بد کرده‌است، در این شرایط تغییرات منابع آب سطحی، زیرزمینی، چشمه‌ها و رودخانه‌ها قطعی است.

وی افزود: پروژه انتقال آب رودخانه دشتروم به سد شاه قاسم که حدود ۱۰۰ میلیارد ریال از محل منابع مالی ملی و ۴۰۰ میلیارد ریال از اعتبارات استانی برای اجرای طرح اختصاص یافته بود چندسالی تعطیل بود، پارسال در مناقصه‌ای ۱۵ میلیاردی حدود ۱۰ میلیارد از مسئولیت‌های اجتماعی نفت به این پروژه اختصاص داده شد این پروژه با تزریق ۱۴۰ میلیارد ریال اعتبار عملیات اجرایی آن از سرگرفته شد پیشرفت فیزیکی پروژه حدود ۶۵ درصد است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: امید می‌رود با بهره‌برداری از این طرح که تا پایان سال جاری محقق می‌شود از سال آینده دیگر شاهد کم آبی سدخاکی شاه قاسم نباشیم، تاکید دارم امسال تنها تعهد آبیاری باغات را داریم و آبیاری مابقی کشت‌ها عملا امکان‌پذیر نیست.

وی افزود: ما می‌بایست خود را با این کمبود بارش‌ها و بی‌آبی وفق دهیم، کشت‌های پاییزه در سال‌جاری هیچ مشکلی نخواهند داشت.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار