
در حالی که خیابانهای یاسوج به تسخیر کافهها و فستفودها درآمده، سایه یک بحران پنهان دیگر بر سر این شهر سنگینی میکند؛ کهگیلویه و بویراحمد در صدر جدول مصرف نوشابههای گازدار کشور قرار گرفته است.
به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» سطح شهر یاسوج به شهر کافهها و فستفودیها تبدیل شده است، در سطح این شهر شاهد تعداد زیادی کافه هستیم تقریباً میتوان گفت در هر چند قدم یک کافه مشغول فعالیت است و نکته جالب نیز اینجاست که جلوی همه این کافهها نیز شلوغ و پر از مشتری است.
اکثر مشتریهای کافهها نیز جوانان و نوجوانانی هستند که اوقات فراغتشان را در این کافهها میگذرانند اینکه چرا نهادهای مسئول در مقابل این مسائل سکوت کردهاند و به دنبال راهکار اساسی نیستند جای سؤال دارد.
شاید کمترین کاری که میتوان انجام داد اگاهی رسانی به طریقهای مختلف است، خیلی از خانوادهها از ضرر قهوههایی که روزانه توسط پسر یا دختر جوانشان مصرف میشود بیاطلاع هستند.
اینکه مردم استان کهگیلویه و بویراحمد از غذاهای محلی و سنتی از جمله آش ماش، نان گلگ، گرده ذرتی، آش کارده، آش دنگو به یک باره به این شکل به سمت غذاهای صنعتی و فستفودی رفتهاند نشان دهنده سرعت بالای تغییر سبک زندگی در میان مردم این استان است.
چند روز قبل آماری از میزان مصرف نوشابههای گاز دار در سطح کشور منتشر شد که در این آمار اسم استان کهگیلویه و بویراحمد در صدر بود، که زنگ هشدار جدی برای مردم این استان حساب میشود.
سال گذشته بود نیز در فضای مجازی منتشر شد که بزرگترین خیابان فست فودی کشور در شهر یاسوج و در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد که این موضوع نیز در جای خود قابل تامل است.
این آمارها میتواند زنگ خطر جدی برای سلامت مردم استان باشد، اینکه مصرف نوشیدنیهای گازدار و حتی مصرف بیش از حد فستفودها در یک استان تا این اندازه بالاست به یک کار تحقیقاتی جدی نیاز دارد.
در خصوص نوشابهها و ضررهایی که این نوشیدنیهای برای بدن دارند و میزان کافئینی که بدن مصرف میکند با دکتر حسین فروزان معاون فنی مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد گفتگویی داشتیم که میخوانید.
معاون فنی مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد در گفتگو«صبح زاگرس» استفاده از نوشیدنیهای گاز دار حاوی قند و شکر در چند دسته، دستهبندی میشود مورد اولی که نسبت به سایر موارد حادتر هست عوارض قلبی و عروقی و بیماریهایی مثل دیابت نوع ۲ که بر کبد، عروق، شکم و پهلو به عنوان چربی ذخیره میشود.
حسین فروزان گفت: هر عدد نوشابه ۲۵۰ میلی لیتری حدود ۳۰ تا ۴۰ گرم قند دارد که در صورتی که سازمان جهانی بهداشت حداکثر میزان استفاده از قند را برای هر نفر در طول یک روز ۱۵ گرم اعلام کرده است، یعنی یک نان تافتون الان ۱۵ گرم شکر دارد یعنی به اندازه یک قاشق غذاخوری است.
وی بیان کرد: حالا در نظر بگیریم در طول روز یک لیوان نوشابه مصرف کنیم، یک نان مصرف کنیم و سایر مواد قندی دیگر که مصرف میکنیم حجم زیادی قند وارد بدن شده و به عنوان چربی ذخیره میشود.
معاون فنی مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: بحث بیماریهای فشارخونی است که به تبع مصرف این نوشیدنیها ایجاد میشود و باعث تنگ شدن عروق، التهاب عروق و التهابهای دیگر خواهد شد.
فروزان تصریح کرد: عوارض گوارشی از جمله رفلاکس معده، سوزش معده و تشدید زخم و التهابها میشود، مخاطب معده و مری و روده را نیز به شدت دچار تأثیر میکند، افرادی که مشکلات گوارشی دارند اولیت توصیهای که از طرف پزشک به آنها داده میشود عدم مصرف نوشیدنیهای گازدار و قندی است.
معاون فنی مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد تأکید کرد: مصرف بیش از حد این نوشیدنیها باعث ایجاد عوارضهایی در استخوانها و کلیهها میشود و به شدت در بحث جذب و هضم کلسیم تأثیر دارد به راحتی کلسیم را از بدن دفع میکنند و در جذب باعث ایجاد اختلال میشود و در بلند مدت پوکی استخوان را به همراه دارد.
وی ادامه داد: این نوشیدنیها در دراز مدت باعث ایجاد سنگ کلیه میشود، بر دهان و پوسیدگی مینای دندان به شدت تأثیر دارند و پوسیدگی را تسریع میکنند.
فروزان گفت: تجمع چربیها در دراز مدت باعث ایجاد عوارض غیرقابل برگشت میشود، بحث چاقی و سرطان نیز ارتباط مستقیم با مصرف نوشابهها دارد، به این شکل که به دلیل چاقی و التهابهایی که ایجاد میشود ریسک ابتلا به سرطان را افزایش میدهد خصوصاً سرطان روده بزرگ و سرطان پستان که تأثیر زیادی دارد.
معاون فنی مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: کافیئنی که در نوشابهها وجود دارد یک ماده اعتیاد اور است که وابستگی ایجاد میکند، مصرف زیاد کافئیت نیز باعث افزایش افسردگی و اضطراب میشود، این عوارض مجموعه از مورادی است که در تحقیقات رسمی در مجامع بینالمللی علمی در دنیا تأیید شده است.
وی گفت: سیری کاذب نیز از جمله موضوعاتی است که در اثر مصرف نوشابهها در طول روز ایجاد میشود خصوصاً در دانش اموزان که با مصرف نوشابه دیگر اشتهای غذا ندارند و باعث خستگی مفرط و افت تحصیلی خواهد شد.
فروزان با اشاره به تغییر سبک زندگی گفت: وابستگی به کافئین این نوشیدنیها زندگی نسل امروز را تحت تأثیر قرار داده است.
معاون فنی مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد در پاسخ به اینکه آیا برخی از این نوشیدنیهای واقعاً ماهیت انرژیزا بودن دارند گفت: اینها موادی هستند که به صورت کاذب باعث رفع خستگی میشوند مثلاً کافئین، که موقتاً عامل رفع خستگی هستند و به صورت طبیعی و مفید تأثیری ندارد، در کوتاه مدت تأثیر دارد اما در گذر زمان بدن ضمن وابستگی به این کافئین به شدت دچار خستگی مفرط میشود که در بلند مدت مشکلات دیگری را ایجاد میکند.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- بانوی گمشده یاسوجی در اهواز پیدا شد
- بزودی با یک ائتلاف وارد نبرد خواهیم شد
- جزئیات تغییر رسمی ساعت کشور در سال ۱۴۰۴
- یک کهگیلویه وبویراحمدی فرمانده انتظامی رامهرمزشد
- ویژهبرنامههای تلویزیون در ماه رمضان
- مدیرکل ثبت اسناد و املاک معرفی شد
- آخرین خبر از تعطیلی سهشنبه در کهگیلویهوبویراحمد
- سامانهپربارش تا کی در کهگیلویه وبویراحمد فعال است
- یک کهگیلویهوبویراحمدی گزینه ریاست بانک مرکزی
- تغییر فرمانده انتظامی کهگیلویهوبویراحمد
- کاروان زمینی «صمود» به یاسوج رسید
- از «شهر کافهها» تا صدرنشینی مصرف «نوشابه»
- واحد گلخانهای فدک باشت آماده بهرهبرداری
- نقض حریم خصوصی کاربران با «خُرزوبازی» در کهگیلویهوبویراحمد!
- آغاز عملیات اجرایی احداث ساختمان جدید بهزیستی گچساران
- بهجای پرداختن به حواشی به فکر توسعه باشیم
- تساوی ارزشمند نفتیهای گچساران در آبادان
- پنجمین ایثار کهگیلویهوبویراحمدیها با اهدای اعضای جوان بویراحمدی
- اجرای پروژههای بزرگ آبرسانی و راهسازی در کهگیلویهوبویراحمد
- وعدههای استاندار کهگیلویهوبویراحمد برای مردم سادات محمودی
- مشاهده بیشتر