رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
جمعه 1403/10/21 Friday - 2025 10 January الجمعة ، 10 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-20 09:02 شماره خبر : 9924 https://sobhezagros.ir/short/V53JQ 0
زلزله یا تغییرات اقلیمی؛

خشک شدن تالاب استراتژیک «شرم درنگ زیلایی» باعث شده که مسئولان محیط زیست و کارشناسان زمین شناسی به دنبال چرایی این مسئله باشند و با اقدامات خود جلوی از بین رفتن این تالاب مهم را بگیرند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» تالاب‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین اکوسیستم‌های طبیعی، نقشی اساسی در حفظ تعادل زیستی، تأمین منابع آب، و زیستگاه‌های گونه‌های مختلف جانوری ایفا می‌کنند. در این راستا، مرگ هزاران قطعه ماهی در تالاب شرم درنگ زیلایی و حتی خشک شدن این تالاب استراتژیک در استان کهگیلویه و بویراحمد، یک زنگ خطر جدی برای محیط زیست منطقه و اکوسیستم‌های تالابی است. 

مهم‌ترین دلیل مرگ ماهیان، کاهش شدید آب تالاب بوده و امروز نیز شاهدیم که این تالال که باعث سکنی گرفتن مردمانی زیادی در کنار او شده بود خشک شده است  و خشک شدن آن میتواند پیامد های ناگواری داشته باشد.

باید بدانیم تالاب مور زرد که یکی از منابع اصلی تأمین آب تالاب شرم درنگ است، دچار کاهش دبی شده که منجر به کاهش حجم آب ورودی به این تالاب شده است. این مسأله موجب کمبود منابع آبی مورد نیاز برای زیستمندان تالاب شده و در نهایت به مرگ تعداد زیادی ماهی منجر شده است.

وجود حفره‌های عظیم در بستر تالاب شرم رنگ زیلایی بر اثر زلزله چند سال قبل شهرستان دنا و شهر سی سخت به گفته کارشناسان یکی دیگر از دلایل عمده خشک شدن تالاب بوده  و ایجاد حفره‌های عظیم در کف بستر تالاب است. این حفره‌ها که ممکن است ناشی از تغییرات زمین‌شناسی و زلزله باشند، باعث تخلیه سریع آب تالاب شرم درنگ و کاهش سطح آب شده‌اند.

تالاب‌های کهگیلویه و بویراحمد به عنوان بخشی از تنوع زیستی و فرهنگ محلی این استان، به توجه جدی‌تر دولت و نهادهای مرتبط نیازمند است که عملیاتی شدن طرح جامع مطالعاتی با چشم‌انداز ۱۵ ساله یکی از این نیازهاست..

تالاب ها یکی از پیچیده ترین و غنی ترین اکوسیستم های جهان هستند که وجود آنان برای بقای بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری از جمله انسان ضروری است به همین علت کارشناسان اعتقاد دارند کنترل سیلاب ، تعدیل و تصفیه آب و هوا ،کنترل فرسایش خاک ،تامین معیشت پایدار جوامع محلی و گردشگری از کارکردهای مهم اکوسیستم های تالابی محسوب می شود .

در همین راستا باید بدانیم که چند ماهی است که تلاب استراتژیک شرم درنگ زیلایی خشک شده و برنامه های کارشناسی برای بازیابی دوباره این تالاب در دست اقدام است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد گفت: تیمی از کارشناسان زمین شناسی و محیط زیست در حال بررسی چرایی خشک شدن تالاب«شِرُم دِرُنگ»هستند.

 

عبدال دیانتی نسب افزود: این تیم متشکل از صاحب نظران حوزه زمین شناسی و محیط زیست به صورت میدانی از تالاب «شِرُم دِرُنگ»در کهگیلویه وبویراحمد بازدید کرده اند و قرار است نتایج بررسی های تخصصی آنان در ۲ هفته آینده اعلام شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: به علت تخصصی بودن موضوع سازمان محیط زیست متناسب با مکاتبات و گزارش های ارسالی استان از سازمان زمین شناسی کشور برای نجات تالاب «شِرُم دِرُنگ» درخواست راهکار کرد.

دیانتی نسب ابراز کرد:به دنبال درخواست سازمان مرکزی از سازمان زمین شناسی پس از برگزاری چندین نشست مجازی و بررسی کارشناسی به منظور بررسی دلایل ایجاد حفره ها و در نتیجه خشک شدن تالاب موضوع برای انجام اقدام های عملی و تخصصی در دستور کار قرار گرفته است.

وی بیان کرد: پس از اعلام دلایل خشکیدگی این تالاب برای احیای آن با استفاده از راهکارهای کارشناسان تلاش می شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد ابرازامیدواری کرد: به زودی با ارائه راهکارهای علمی و عملیاتی شاهد رفع مشکل فرو رفت آب در این تالاب باشیم .

 

دیانتی نسب گفت : تالاب ۳۴ هکتاری «شِرُم دِرُنگ» در بخش زیلایی شهرستان مارگون قرار دارد و آب این تالاب از سرریز تالاب «مور زرد» تامین می شود .

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد خاطرنشان کرد : در فصل تابستان با کاهش دبی آب ، رفته رفته از سرریز آب تالاب «مور زرد»کاسته می شود تا جایی که آب سرریز قطع می شود.

وی گفت : قطع شدن آب بالا دست تالاب از یک طرف و حفره های به وجود آمده در بستر تالاب از سوی دیگر سبب شده که آب باقیمانده در تالاب فرو رفته و این تالاب در اواخر فصل تابستان خشک شود.

کهگیلویه و بویراحمد سه تالاب دایمی و یکی فصلی دارد که سه مورد از این منابع آبی از جمله «مور زرد»، «برم الوان» و «شِرُم دِرُنگ» دایمی و یکی مجموعه تالاب‌های «کوه گل» فصلی است.

 

اخبار مرتبط
آخرین اخبار