سازهای که خِشت اولش کج گذاشته شد؛
جمعهبازار یاسوج استخوانی لایزخم
جمعهبازار یاسوج که باهدف ساماندهی دستفروشان در یاسوج ایجاد شد؛ اما وقوع آتشسوزی، ناایمن بودن، نداشتن مجوزهای فنی و سد معبر آن سبب شده تا امروز مشکلات آن برای شهروندان یاسوجی به استخوانلایزخم تبدیل شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» جمعهبازار یاسوج، بازار سرپوشیدهای است که با اهداف ساماندهی دستفروشان و فروشندگان اجناس مختلف در دهههای گذشته در زمان مدیریت نماینده فعلی بویراحمد، دنا و مارگون و در زمان سکانداری در جایگاه شهرداری راهاندازی شد و محمد بهرامی از جمله کارنامههای قابلدفاع خود را ساخت مرکز سرپوشیدهای میداند که توانست افراد دستفروش را ساماندهی کند. این مکان در محدوده منطقه بنسنجان در مسیر یاسوج - اصفهان بهصورت موقت و فقط برای روزهای جمعه باهدف کاستن از حجم زیاد دستفروشان در سطح شهر توسط شهرداری یاسوج راهاندازی شده بود.
جمعه بازار سازهای که خِشت اول آن کج گذاشته شد
این اقدام در زمان مدیریت شهردار اسبق مناسب بود اما اگر از همان ابتدا در طراحی مکان فعلی و در ساختوساز آن نظارت صورت میگرفت و استاندارهای ساخت در این بازار که در ادبیات مختلف مطرح شده در بین عموم مردم و رسانهها از آن به عنوان حلبی آباد یاد میشود نظارت کافی صورت میگرفت شاید امروز نگرانیهای مختلف در خصوص هرگونه بحران و حادثه وجود نداشت و به تعبیری خِشت اول نباید کج گذاشته میشد.
آسیبهای جمعه بازار اما بعد از مدتی آشکار شد تا مشخص شود احداث یک مکان نا ایمن بدون در نظرگرفتن استاندارهای فنی میتواند خطرساز باشد و وقوع آتشسوزیهای مختلف و عدم دسترسی برای کنترل حوادث، پاشنه آشیل این مکان سرپوشیده است تا امروز به معضلی برای شهر یاسوج تبدیل شود.
جرقههای خطر در آتشسوزی مهرماه ۱۳۹۷
این مکان با بیش از ۹۰۰ غرفه فعالیت دارد و امرار و معاشی که در این بازار وجود داشته است و شناختهشدن آن بهعنوان مکانی ناایمن تضادهایی را ایجاد کرد تا راهکار در طراحی یک مکان ایمن و مناسب باشد تا کسبه با درآمدی پایدار از طریق فعالیت اقتصادی از طریق استقرار در مکانی جدید با عنوان بازار بزرگ امام علی (ع) در یاسوج فعالیت کنند.
جمعهبازار فعلی که از آن بهعنوان حلبیآباد یاد میشود مشکلات مختلفی از جمله نبود پارکینگ مناسب، بههمریختگی فضای شهری، غیراستاندارد و ناایمن بودن برق تا ایجاد ترافیک شهری، خطر تصادف و... بخشی از مشکلات آن است.
باید اشاره کرد مهرماه ۱۳۹۷ جمعهبازار یاسوج دچار آتشسوزی شد؛ اما به دلیل قرارگرفتن خودروی آتشنشانی در نزدیکی این محل آتش خاموش شد و به خیر گذشت و از آن زمان زنگ خطر حوادث بعدی پیرامون این سازه ناایمن به صدا درآمد تا راهکارهای مختلف ساماندهی از جمله جابهجایی این مکان از طریق ساخت مکانی جدید پیشنهاد شود.
در کنار مشکلات جمعهبازار اما ترافیک در سالیان اخیر یکی از مشکلات شهر یاسوج بوده و عوامل مختلفی دارد که میتوان به افزایش مهاجرتها به حاشیه شهر و افزایش تعداد ترددها، عدم رشد و توسعه زیرساختهای شهری برای کنترل ترافیک، جوابگو نبودن پارکینگهای موجود، نبود سرویسهای حملونقل عمومی با تعداد کافی، عدم توجه به رعایت قوانین تا اینکه در طی سالیان گذشته و امروز جمعهبازار و پارک خودروهای دورهگرد و شخصی و حجم ورود و خروج به این بازار از جمله عوامل ایجادکننده ترافیک بوده است.
هر چند جمعهبازار در طی دهههای گذشته و از طریق شهرداری ایجاد شده است؛ اما ساماندهی مشکلات آن نیاز به همت جمعی دارد؛ زیرا ظهور و بروز مشکلات مختلف آن به همه دستگاههای وابسته است و هر اقدامی که قرار است دراینخصوص صورت گیرد باید پیش از وقوع خطر باشد.
اراده قوی برای جابهجایی جمعهبازار یاسوج وجود نداشته است
طبق اظهارات مطرح شده تاکنون اراده قوی برای جابهجایی جمعهبازار یاسوج وجود نداشته و با اینکه در بررسی صورتگرفته جمعهبازار از مکانهای ناایمن شناخته شده اما همچنان روند ساماندهی یا جابهجایی دنبال نشده است.
از سویی دیگر مکان جایگزین و جدید جهت استقرار و جابهجایی دارای ویژگیهایی همچون پارکینگ، چمن مصنوعی، سرویس بهداشتی و سیستم اطفای حریق است و این مزیتها میتواند کمک به مطلوبی به کسبه برای نقلمکان به آن داشته باشد. در کنار مزیتهای مختلف آن اما همچنان برنامهای جهت استقرار در مکان جدید مشاهده نشده است.
باید تأکید کرد معضلات جمعهبازار یاسوج و جلسات مختلف برای ساماندهی این مکان تا امروز نتیجه مثبتی در جابهجایی کسبه نداشته است و مشخص نیست تصمیمهای اتخاذ شده آیا با رعایت همه جوانب بوده است یا خیر زیرا طبق اظهارات مطرح شده توسط برخی از کسبه مبنی بر اینکه مکان جدید مزیتهای خوبی برای استقرار دارد؛ اما برخی افراد توانایی مالی برای حضور در این مکان جدید ندارند شنیده میشود.
جمعبندی موضوعات مختلف این نتیجه را میدهد که جابهجایی کسبه امر مهمی است که باید صورت گیرد؛ اما اینکه چه تدابیری برای برخی مطالبات اهالی جمعهبازار با بررسی آن قرار است دنبال شود موضوعی است که در سریعترین زمان ممکن توسط متولیان یاسوج از جمله شهرداری یاسوج، حوزه معاونت عمرانی و فرمانداری با حضور نماینده این کسبه باید تصمیمگیری و پیادهسازی شود تا از هرگونه حادثه احتمالی پیش از وقع جلوگیری به عمل آید و کسبوکار اهالی جمعهبازار در مکان جدید صورت گیرد.
در همین رابطه شهردار شهر یاسوج در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» با بیان اینکه شهرداری یاسوج باتوجهبه نامناسببودن، ناایمن بودن، مشکلات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و... اقدام به پیگیری موضوع جابهجایی جمعهبازار فعلی یاسوج داشت گفت: باتوجهبه مصوبه شورای تأمین اقدام به درج دیک آگهی عموی و ملی با اخذ قراردادهای کمتر از ۱۴ ماه جهت ساخت مجموعهای برای استقرار اهالی جمعهبازار اقدام کردیم.
کیوان آشنا ادامه داد: با انتخاب سرمایهگذار بازار بزرگ امام علی (ع) با اهتمامی که صورت گرفت به مرحله نهایی رسید تا در مرحله اول فرد سرمایهگذار بخشی از افراد را بهصورت رایگان در این بازار مستقر کند تا سیر مراحل طی شود.
وی گفت: بازار بزرگ امام علی (ع) در ۲ سال گذشته به اتمام رسید و پایان کار دریافت کرده است و تماماً شخصی و حقیقی است و باید کمک کنیم این سرمایهگذار باهدف کمک به شهر یاسوج و درآمدزایی مورد حمایت قرار گیرد و بعد از اتمام موضوعات مختلف این مکان، افراد در مکان جدید مستقر شوند.
انتهای خبر/