احداث سد مهم و حیاتی آبریز میتواند سبب تحول در منطقه و رفع تنش آبی چهار شهرستان گرمسیری و محروم کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» نقش و اهمیت آب در تولیدات کشاورزی و وابستگی بیشازحد کشاورزی کهگیلویه به باران، بالا بودن ریسک کشاورزی دیم و ضعف شهرستان کهگیلویه در میزان اراضی آبی باعث شده که امروز تنها مرهم این بیآبی و تشنگی احداث سدی حیاتی به نام آبریز باشد.
بر اساس آمار، دیمزارها 90 درصد از کل اراضی شهرستان کهگیلویه را تشکیل میدهند بهطوریکه بالغبر 50 هزار هکتار زمین زراعی وجود دارد که از این میزان حدود 44 هزار هکتار دیمی و تنها 6هزار هکتار باغ و زمین آبی وجود دارد.
سد آبریز مرهم دشتهای تشنه سرزمین بلاد شاپور
کهگیلویه وبویراحمد دارای منابع آبی بیشمار و زیادی است و داشتن روردخانههای پر آب نیز بر آن افزوده است، رودخانههایی شامل بشار، مارون، جراحی، زهره براین مزید ها در سرزمین آب کهگیلویه وبویراحمد افزوده است.
در همین راستا در چند سال اخیر طرح انتقال به دهدشت غربی و رسیدن آب به دیمزارهای کهگیلویه در دستور کار مسئولان استانی قرار گرفت که در این راستا احداث سد آبریز یا همان او ریز در اصطلاح محلی کهگیلویه و بویراحمدیها بهعنوان دغدغه و مطالبه جدی مردم این استان، قرار گرفت.
باید بدانیم چند سد در استان کهگیلویه وبویراحمد احداث شده، ولی تنها دو سد در حال حاضر برکاتش برای استان بوده که یکی از آنها کوثر و دیگری چم شیر بوده و از دیگر سدها، این دیار هیچ بهره ای نبرده است.
حال برای رسیدن آب به سرزمین خشک کهگیلویه، سدی مهم و حیاتی بانام مارون 2 قرار است بر روی رودخانه مارون ساخته شود و سبب تحول در منطقه و رفع تنش آبی چهار شهرستان گرمسیری و محروم کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده شود.
این سد استراتژیک در زمان دولت شهید رئیسی رنگ و بومی واقعیت گرفت و در زمره عملیات عمرانی قرار گرفت اما مخالفت برخی از نمایندگان استان همجوار(خوزستان) باعث شده که این سد به نتحیه ای نرسد و کارهای مطالعاتی آن فعلاً در حد یک رایزینی باقی بماند.
این مسئله در حالی است که در منطقه سوق الجیشی آبریز کارون در نزدیک رشته کوههای دنا، سه سد سریالی و بسیار فجیح به نام های ماندگان ،خرسان و حتی شهید در حال احداث بوده که حتی با مخالفت های صد درصدی مسئولان کهگلویه وبویراحمد و نداشتن پیوست های زیست محیطی و مخالفت مسئولان همچنان در حال فعالیت شبانه روزی است.
حال استان کهگیلویه وبویراحمد با داشتن رودخانه های پرآب، خودش از داشتن سدهای ذخیره آب تهی است و این مسئله باعث شده است که ایجاد سد برای این استان نیز با مخالف برخی روبرو شود.
باید بدانیم که رودخانه مارون جزو رودخانههای جنوب غربی ایران از ظرفیتهای مهم در کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه است که با عبور از رشتهکوه زاگرس در این استان در پاییندست بااتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده ،سدی که تنها فایدهاش برای استان فقط احداث آن در مرز کهگیلویه و بویراحمد بوده است.
رود مارون از این استان سرچشمه میگیرد؟
امروزتمام منابع تغذیه این رودخانه از استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه میگیرد که بر اساس آنچه مسئولان آب منطقهای این استان میگویند معادل ۲ میلیارد مترمکعب بود و آورد و روان آب را در طول سال در خود جایداده است .
هرچند کهگیلویه وبویراحمد را برخیها سرزمین سدهای بیثمر همچون سد مارون و حتی سد خرسان3 نامیدهاند، اما باید در این رابطه یک فکر اساسی کرد و آن هم ایجاد رسدهای استراتژیک برای تغذیه آب در پاین دست شهرهای کهگلویه وبویراحمد باشد، زیرا این سدها هیچ منفعتی نصیب استان کهگیلویه و بویراحمد نخواهند کرد و آب استان تاراج میشود.
محرومیت با این سد از بین میرود
بر اساس نظر کارشناسان تنها سدی که کارشناسان حوزه آب استان برساخت آن تأکیددارند سد آبریز است زیرا احداث آن را کاملاً به نفع استان میدانند و ادعا میکنند محرومیت این منطقه با این سد کمرنگ میشود.
به گفته کارشناسان این طرح اقتصادی بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی چرام و لنده را سیراب و تنش کمآبی چهار شهرستان را برطرف میکند.
حوضه آبریز مارون، مناطق غربی بویراحمد سفلی و قسمت اعظم طیبی و دشمنزیاری را در برمیگیرد. این رود پس از عبور از دم لوداب، وارد مناطق دشمنزیاری و طیبی میشود و در مسیر خود نیز چندین شعبه را دریافت میکند و پس از عبور از میان سوق و لنده از آخرین نقطه کهگیلویه به نام تنگ تکاب میگذرد و در آخر رودی به نام رود جراحی را تشکیل داده و به خلیجفارس میریزد.
در همین راستا یدالله رحمانی استاندار دولت چهاردهم کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه احداث سد آبریز به بهبود درآمد ۶ هزار شهروند ساکن شهرستان کهگیلویه کمک میکند خواستار تلاش بیشتر برای تکمیل این طرح مهم شد.
خواسته استاندار از وزیر چه بود
وی در جلسهای با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در کهگیلویه خواست که موضوع اجرای سد آبریز را در هیئت دولت و بهعنوان یک خواسته و مطالبه جدی مردم کهگیلویه بزرگ خدمت رئیسجمهور مطرح کند.
استاندار با تأکید بااینکه ساخت این سازه آبی اصلیترین خواسته مردم شهرستان کهگیلویه از مسئولان دولت چهاردهم است،گفته است: با اخذ مجوز ماده ۲۳ سد آبریز و تخصیص بودجه مناسب برای این طرح ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی به سیستم آبیاری مجهز میشود و شمار قابلتوجهی شغل جدید ایجاد خواهد شد.
رحمانی عنوان کرده است:سد آبریز که قرار است بر روی رودخانه مارون ساخته شود با داشتن امتیازهای هیدرولوژی، ژئوتکنیکی و منابع آبی و کنترل سیلابهای مخرب میتواند منجر به تحول در کشاورزی منطقه میشود.
وی بابیان اینکه عملیات اجرایی احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز باهدف انتقال آب به زمینهای تشنه شهرستانهای کهگیلویه و چرام در مهرماه سال ۱۳۹۸ آغاز شد،ابراز داشته است: دولت وفاق ملی برای تحقق عدالت اجتماعی و رسیدگی به شاخصهای توسعه پایدار بهویژه در مناطق محروم تلاش میکنند.
لازم به ذکر است مارون از رودخانههای جنوب غربی ایران جزو ظرفیتهای مهم استان کهگیلویه وبویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه محسوب میشود که آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پاییندست را بهبود بخشیده است.
این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشتهکوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پاییندست بااتصال به ۲ رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده، سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.
انتهای خبر/
- مدیرکل ثبت اسناد و املاک معرفی شد
- سلام محمد بهرامی به شکست سنگین انتخابات آینده
- ۲ مدیر شهرستانی آموزش و پرورش تغییر کردند
- عملکرد نمایندگان کهگیلویهوبویراحمد در مجلس شورای اسلامی
- انتصاب جدید در اداره صمت کهگیلویه و بویراحمد
- انتصاب جدید در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
- واکنش بهرامی و تاجگردون به توهین نماینده ماهشهر
- اعلام جرم دادستان یاسوج علیه نماینده ماهشهر
- مسئولیت جدید برای استاندار اسبق کهگیلویه و بویراحمد
- تغییرات گسترده در فرمانداریهای کهگیلویه و بویراحمد
- بهسازی یک میدان بعد از ۵۰ سال
- رئیس منابع طبیعی شهرستان دنا منصوب شد
- تصادف خونین در جاده یاسوج به کاکان
- جریحهدارشدن افکار عمومی در کهگیلویه و بویراحمد
- شبیخون خشکسالی به سرزمین کهگیلویه و بویراحمد
- مطالبات کارگران شهرداری لیکک و وعده مسئولان
- استاندار برای مدیران ضعیف چارهاندیشی کند
- دورکاری و تعطیلی در ادارات و مدارس
- تعطیلی برخی مدارس کهگیلویه و بویراحمد
- جزئیات قتل دو جوان در دهدشت
- هدررفت آب در «بهمئی» تشنهکام+تصاویر
- دنا نماد سرزمین برف و آفتاب
- حمله به عین الاسد هیمنه تاریخی امریکا را شکست
- روز بارانی حافظیه
- اختصاص ۱۷۰ میلیارد ریال برای اصلاح آب لنده
- مسئولان در قبال شهدا احساس مسئولیت داشته باشند
- قانون کشف حجاب جنگ نرم عمال انگلیس بود
- بازگشت سینما هنر یاسوج به مدار اکران
- رفع مشکل تنش آبی در برخی شهرهای کهگیلویه و بویراحمد
- حمله به عینالاسد در تاریخ ثبت شد
- اهدای ۱۵۰ بسته معیشتی به نیازمندان
- ناگفتههایی از واگذاری زمین در طرح جوانی کهگیلویهوبویراحمد
- حمله به عینالاسد اُبهت پوشالی آمریکا را فروریخت
- ترنم باران در لیکک
- سردار سلیمانی؛ مالکاشتر زمان و نماد مقاومت
- شکستن هیمنه آمریکا با حمله موشکی به عینالاسد
- آخرین وضعیت پرونده قتل دکتر مسعود داوودی
- جنایات فراداعشی رضاشاه علیه لرها
- فاجعه زیستمحیطی بیخ گوش مادوان سفلی
- گلایه روستائیان کلگه امیرشیخی از کمبود امکانات
- عکسهای ۱۰۳ سال قبل از ایران
- دستهای پشتپرده مافیا در عدم جابجایی حلبیآباد یاسوج
- مکتب «حاج قاسم» گرهگشای مشکلات کشور است
- حمله به عینالاسد یک گوشمالی ساده بود
- جعل مدرک باهویی زمینه ساز سقوط پرسپولیس می شود؟
- دلار ۲۰ هزار تومانی با اقتصاد ایران چه میکند؟
- یادواره «شهدای مقاومت» در روستای دیل گچساران
- حال ناخوش جاده دسترسی روستای خلفآباد یاسوج
- هوشیاری پلیس سارقان را به دام انداخت
- ضعف زیرساختها حلقه مفقوده توسعه گردشگری بویراحمد
- مشاهده بیشتر