
دوران دفاع مقدس هر کجا خطی یا جبههای تحویل رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد می دادند با رشادتها و ایثارگری های فراوان استحکام مییافت و دشمن در آن جبهه نه تنها تحرک و نفوذی نمیتوانست داشته باشد بلکه خواب و آرامش هم نداشت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صبح زاگرس، گرامیداشت هفته دفاع مقدس، فرصت مغتنمی است تا با مرور غیرت و پایمردی ملت شریف و بزرگوار ایران در هشت سال مقاومت جانانه، روح ایثار و فرهنگ شهادتطلبی را به جوانان این مرزوبوم منتقل و تبیین کرد. امروز ملت بزرگ ایران در سایه ایمان به خدا و فرهنگ ایثار و شهادت، دنیا را متأثر از خودکرده و ملتهای آزاده دنیا با تکیهبر ایمان به خدا و استفاده از همین فرهنگ در مقابل جباران عالم ایستادهاند.
ازاینرو تقویت روحیه ایثار و شهادت اصل انکارناپذیر جبهه مقاومت در مقابل دشمنان اسلام است، از همان زمان که جنگ تحمیلی ایران و عراق شروع و آثار اجتماعی و سیاسی جنگ بر تکتک آحاد جامعه نمایان شد، فرهنگ ایثار و شهادت در دفاع مقدس همشکل گرفت. درواقع جریان شکلگیری این هنر همزمان و همسو با این واقعیت تاریخی بود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی مردم کهگیلویه و بویراحمد ضمن مشارکت و همکاری با نهادهای انقلابی در ایجاد نظم و امنیت نقش ارزنده ای را در راستای سیاست های حضرت امام (ره) در خصوص تثبیت انقلاب و ورود به عرصه سازندگی ایفا کردند، فرزندان متدین و انقلابی این خطه از میهن اسلامی همپای دیگر هموطنان خود با آگاهی انگیزه دینی و خدمتگزاری نسبت به تشکیل ارگانهای انقلابی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جهاد سازندگی و... اقدام کردند. پاسداران انقلاب اسلامی مخلصانه و صادقانه در عرصه امنیت و ایجاد ثبات در استان و مقابله با حرکت های ضدانقلابی تلاش کردند و جهادگران نیز با حضور در عرصه سازندگی در بخشهای راه سازی، بهداشت، ایجاد مراکز آموزشی، آب رسانی، برق رسانی و...خدمات شایانی را به روستاهای محروم استان ارائه دادند.
در زمانی که همه منتظر اجرای برنامه های انقلابی برای آبادانی و توسعه بودند با توطئه استکبار جهانی و در راس آمریکای جنایتکار طرح های مختلفی متناسب با حساسیت های فرهنگی و اجتماعی کشور از تحریک اقوام گرفته تا دامن زدن به اختلافات مذهبی به وسیله عناصر خود فروخته به مرحله اجرا در آمد آنها کانون بحران را با توجه به موقعیت استراتژیک مناطق کردنشین در استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام برای دشمن آماده کردند گروهی از احزاب غیر مردمی که خود را نماینده و حامی مردم میدانستند برای ایجاد بحران برنامه ریزی کردند و نیروهای مسلح به خصوص سپاه و ارتش مأموریت یافتند تا به منظور ایجاد امنیت و مقابله با هر گونه اقدام ضدانقلابی نیز عازم مناطق بحران شوند در این راستا مردم استان کهگیلویه و بویراحمد که از سوابق درخشانی برخوردارند، آمادگی کامل خود را برای مقابله با ضدانقلاب اعلام کردند.
بنابراین سپاه کهگیلویه و بویراحمد باهمکاری شهید ردانی پور و شهید میثمی تشکیل شد و جمعی از اولین افراد سپاه استان به مناطق مختلف بحرانی اعزام شدند از جمله برای اولین بار گروه پاسداران استان به منطقه سرپل ذهاب و دیگر مناطق کشور اعزام شد؛ اما با آغاز تجاوز ارتش بعث عراق به میهن اسلامی مردم استان در قالب گروههای مسلح پراکنده به مناطق جنگی عزیمت کردند.
ابتدا گروهی به وسیله ژاندارمری و واحدهای ارتشی سازماندهی و آماده دفاع از کشور در مناطق غرب و جنوب شدند شش ماه پس از آغاز جنگ چهار عملیات به فرماندهی بنی صدر انجام گرفت و با شکست مواجه شد. پس از آن رکودی نسبی بر جنگ غلبه یافت با حضور گسترده نیروهای سپاه، بسیج و ارتش در کنار نیروهای استان فارس و اصفهان و دیگر استانها و اعزام آنها پس از آموزشهای لازم در گلف به دارخوین و فیاضیه این افراد آماده شرکت در عملیات شکست حصر آبادان شدند.
این حضور مستمر تا انجام چهار عملیات گسترده ثامن الائمه، طريق القدس، فتح المبين، بيت المقدس که منجر به عقب راندن دشمن از مناطق اشغالی شد ادامه یافت در عملیاتهای طریق القدس نیروهای استان در عملیاتهای بیتالمقدس و فتح المبین تا رده های فرماندهی گردانهای رزمی نقش آفرینی کردند شهید جهان ناصری فرمانده گردان در عملیات طریق القدس بود و شهید عبدالله نجفی بهعنوان فرمانده گردان استان، سازمان رزم استان را تشکیل داد و رسایی معاون طرح و عملیات تیپ و سردار شهید هرمزپور فرمانده تیپ منتصب فاطمه الزهرا (س) و دولت آبادی، مندنی سیدی، احمد ذکاوت و مجید کریمی فرماندهان گردان بودند.
دو گردان «ابوذر» و «مالک اشتر» به فرماندهی سیدی و ذکاوت در عملیات خیبر شرکت کردند و وارد محور طلاییه شدند. رشادت شهیدان «سجاد احمدی»، «فریبرز پناهی»، «سید عبدالحسین ولی پور» «علی همایونفر»، «غلامرضا افشون»، «کوروش بابا پور» و «مندنی جرنگ» هنگام هجوم شدید نیروهای عراقی از یاد رفتنی نیست در عملیات «بدر» سه گردان به فرماندهی «عوض شهابی فر» «دولت آبادی» و «فتحی» در قالب تیپ احمد ابن موسی علیهالسلام نقش مهمی ایفا کردند پس از این عملیات به منظور آزمودن قدرت فرماندهی نیروهای استان و با پیگیری آقای «جمشیدی» فرمانده وقت سپاه نیروهای استان از یگانهای مختلف و با حضور فرمانده وقت سپاه سرلشگر محسن رضایی و سردار مرتضی قربانی، لشکر ویژه ۲۵ کربلا به طور رسمی و با ادغام نیروهای استان مازندران و کهگیلویه و بویر احمد با تغییراتی در تشکل دهی قبلی سازماندهی، آماده انجام مأموریتهای سخت و دشوار شد.
پیرو دستور فرمانده کل سپاه و اجرای تدبیر ایشان جلسه ای با حضور سردار قربانی در پایگاه شهید بهشتی برگزار شد و نیروهای استان در قالب یک تیپ سه گردانی به نام تیپ فتح شکل گرفتند جواد دولت آبادی بهعنوان جانشین و سه گردان «روح الله» به فرماندهی عوض شهابی فر و سید عباسعلی فلاحی در شهرستان بویر احمد، سیف الله به فرماندهی مجید کریمی و اصغر حبیبی در شهرستان کهگیلویه، «یدالله» به فرماندهی محمد ارشادی و شهید نورالله یزدان پناه در شهرستان گچساران سازماندهی شدند و بلا فاصله مأموریت دفاع از مناطق عملیاتی بدر و هورالعظیم را بر عهده گرفتند.
سپس این نیروها آماده شرکت در عملیات والفجر ۸ شدند که در این زمان سه گردان بهعنوان احتیاط گردانهای عملیاتی به سازمان تیپ اضافه شد. پس از عملیات افتخار آفرين والفجر ۸ نیزسه گردان دیگر از نیروهای استان سازماندهی شدند و مأموریت دفاع از خط واگذاری را بر عهده گرفتند یک سال بعد با مشارکت در عملیاتهای آفندی و پدافندی کلیه نیروهای استان در قالب یک تیپ مستقل سازماندهی شد. این تیپ از لشگر ویژه ۲۵ کربلا جدا و در پادگان شهید غلامی اهواز مستقر شد. با حضور سردار شهید حیدر پور اکثر رزمندگان و فرماندهان استان که در یگانهای مختلف مشغول خدمت بودند یک سازمان رزمی قدرتمند تشکیل دادند و آماده انجام هرگونه مأموریت شدند شرکت در عملیات پدافندی جزایر مجنون (هورالعظیم عملیاتهای کربلای ۴، ۵ و ۱۰، عملیات بیتالمقدس ۲ و انجام عملیاتهای پدافندی و آفندی در تهاجم گسترده به ارتش بعث عراق) در اواخر جنگ از جمله مقاومت های کم نظیر نیروهای رزمنده تیپ ۴۸ فتح با گردانهای یا رسول الله (ص)، ویژه شهدا و امام علی (ع) بود. در اواخر جنگ گردان ۳۱۹ قائم و سپس تیپ ۴۹ حیدر کرار و تیپ ۴۸ فتح نقش زیادی در فعالیتهای پدافندی جبهههای میانی مهران و خوزستان داشتند.
آخرین نبرد رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد در روزهای پایانی جنگ با دشمن بعثی و با توجه به حمایتهای استکبار و تهاجم گسترده در بازپسگیری مناطق ازدستداده شده بود که رزمندگان استان در منطقه پد خندق و به استعداد یک گردان و به مدت ۲۴ ساعت در برابر یک لشکر عراق مقاومت کردند و با حضور و نبرد نابرابر شان مانع از پیشروی دشمن به سایر مناطق شدند. این مقاومت شجاعانه موجب شد که مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی طی نامه ای مراتب تقدیر و تشکر خود به مردم استان را به فرماندهی تیپ ۴۸ فتح حاج سیف الله حیدر پور ابلاغ نماید. پس از پذیرش قعطنامه ۵۹۸ تیپ ۴۹ حیدر کرار منحل و در تیپ ۴۸ فتح ادغام شد و سازمان رزم استان در قالب «تیپ ۴۸ فتح» به استان عزیمت کرد. سپس یک دوره بازسازی و آموزش را گذراندند و در اواخر سال ۱۳۷۱ در منطقه سردشت با استفاده از کلیه واحدها و گردآنها نقش ارزنده ای در برقراری امنیت و مقابله با تحرکات ضدانقلاب در شمال غرب ایفا کردند محورهای عملیاتی دیگری در کردستان مثل محور «شیخان» در منطقه عملیاتی مهاباد و اورامانات توسط نیروهای رزمنده استان سازماندهی شد اگرچه نیروهای استان در دوران دفاع مقدس در جهاد سازندگی نیز به طور چشمگیری حضور فعال داشتند.
با این حال بیش از ۹۹ درصد شهدای کهگیلویه و بویر احمد شهدایی هستند که در خطوط مقدم میدان رزم به شهادت رسیدند؛ در عملیات والفجر ۸ و عبور یگانهای پیاده استان با شجاعت و اقتدار در قالب ۱۱ گردان و شکستن خطوط رزم دشمن عدد بسیار بالا و درخشانی در تاریخ کهگیلویه و بویراحمد با جمعیت کم است و این خود دلیلی بر صداقت مردمی است که میگویند ما صادقانه هر چه داشتیم به میان گذاشتیم بر اساس اعتقاد عشق منطق و باور خود به نبرد علیه باطل رفتیم.
کهگیلویه و بویراحمد رتبه اول نسبت به جمعیت در اعزام به جبهه در میان تمامی استانهای کشور را دارد بنابراین به طور کلی میتوان گفت رزمندگان استان در جبهههای غرب، جنوب و خلیج فارس حماسهها آفریدند و همانند نیاکان و اجداد گذشته شان از نظام اسلامی و استقلال تمامیت ارضی ایران بزرگ دفاع کردند جوانان مومن و با غیرت عشایر در قالب بسیجی، سپاهی، نظامی و نیروهای عشایری با دشمن بعثی و خونخوار وارد جنگ شدند و دشمن را در صحنههای نبرد و جنگ شکست دادند.
صلابت ایمان و اخلاق اسلامی توانایی جسمی و آشنایی با تاکتیک رزمی و استقامت در کوهها و صحراها و تبعیت از فرامین امام خمینی (ره) و دیگر مسئولان همراه با علاقه و عشق به ایران سر افراز رزمندگان شجاع و نترس را در میان عشایر استان پرورش داد که تاریخ به یاد ندارد که مایه افتخارات و مباهات است به طوری که مقام معظم رهبری در طی سفر خود در سال ۱۳۷۳ به استان در بخشی از سخنانشان چنین فرمودند: هر کس اندکی در گذشته تاریخی ایران مطالعه کند وضعیت عشایر غیور و مردم مومن این سرزمین و استان کهگیلویه و بویر احمد را خواهد شناخت و بنده هم از خصوصیات شما مردم مومن و با اخلاص از شجاعت هایتان از مقاوم هایتان از ایمان تان از فداکاری هایتان در راه خدا از ایستادگی در مقابل فرمانروایان جاهل و ظالم و از مشارکت زن و مرد سراسر استان در همه مسائل زندگی چیزهای زیادی شنیده و خواندیم.
سرلشکر محسن رضایی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دردوران دفاع مقدس درباره نقش عشایر کهگیلویه و بویراحمد به ویژه در روزهای آغازین گفته است: مردم کهگیلویه و بویر احمد اولین مردمی بودند که تنگه شلمچه را بر روی دشمن بستند. در ۲۷ عملیات رزمندگان استان کهگیلویه و بویر احمد این دلاور مردان سخت کوش، بسیجی های بیادعا، سنگر سازان بی سنگر حماسههای بی بدیلی را خلق کردند که در تاریخ جنگ بی نظیر است.
رزمندگان استان کهگیلویه و بویر احمد قبل از آغاز جنگ تحمیلی و با توجه به شرارت گروهها و احزاب منحرف با حضور خودشان در مناطق کردستان مبارزات سرسختانه ای را علیه مخالفان و معاندان با نظام جمهوری اسلامی آغاز کردند و پس از شروع جنگ تحمیلی عراق به سر کردگی استکبار جهانی و آمریکای امپریالیسم که هدفشان مهار جمهوری اسلامی بود بلافاصله همپای سایر اقشار کشور اسلامی به جبهههای جنگ شتافتند به علت این که مردم این استان از روحیه عشایری برخوردار بودند و با فنون جنگهای نامنظم آشنایی کامل داشتند، در برابر دشمنان تا بن دندان مسلح ایستادگی نمودند اعزام نیروهای عشایری در سال ۱۳۵۹ و اعزام قشر عظیمی از این بزرگواران سند گویای علاقه مندی آنها به نظام مقدس جمهوری اسلامی و عشق به رهبر کبیر انقلاب بود.
تاریخ این سرزمین آکنده از جانبازی دلاوری و ستیز با پلید سیرتان بوده است. در این میان دفاع دلیر مردان این خطه در دوران جنگ تحمیلی عراق بر ضد ایران صفحات زرین و تابناکی را در صفحه تاریخ ثبت کرده و خون جوانان این دیار عطر دل انگیز جهاد و شهادت را در سر تا سر این منطقه افشانده است.
بر این اساس نیز پای صحبتهای سردار «محمد ارشادی» یکی از فرماندهان دوران دفاع مقدس در گچساران نشستیم تا بازهم پنجرهای دیگر به دوران دفاع مقدس گشوده شود.
صبح زاگرس: خودتان را معرفی کنید، چه سالی وارد جبهه شدید و چه مدت در جبهه حضور داشتید؟
محمد ارشادی هستم. از شهرستان گچساران به غیر از ماه های اول جنگ، باقی ایام را نیز توفیق داشتم در جبهههای جنگ در کنار رزمندگان اسلام حضور داشته باشم.
صبح زاگرس: اولین اعزام شما از کدام منطقه بوده و از چه طریقی اعزام شدید؟
بنده از طریق سپاه پاسداران شهرستان گچساران به منطقه عمومی شوش در استان خوزستان اعزام شدم.
صبح زاگرس: قدری از حال و هوای آن دوران همرزمان و دوستان خود بگوید؟
شرایط آن دوران خیلی سخت بود، دشمن تا نزدیک اهواز پیش آمده بود و شهر اهواز زیر آتش دشمن بود، شهر شوش هم کاملاً تخلیه و دشمن در نزدیکی آن بود و جاده اهواز به اندیمشک مرتب توسط توپخانههای دشمن هدف قرار می گرفت و دشمن تابن دندان مسلح بخش وسیعی از میهن اسلامی مان را اشغال کرده بود.
شهرهای خرمشهر، بستان، هویزه، مهران، دهلران، موسیان، عین خوش و نفت شهر اشغال شده بودند و در دست دشمن بعثی بود و در مقابل این دشمن نیز جوانان غیرتمند و انقلابی کشور بسیج شده بودند تا مانع سقوط خوزستان شوند و دشمن را از کشور بیرون کنند. رزمندگان همه آماده بودند تا پای جان بجنگند همه آماده جانفشانی بودند همه از شهادت استقبال میکردند و همه لحظه شماری میکردند فرمان عملیات و هجوم به دشمن صادر شود. دوستان من در آن دوران و همرزمانم شهید خدامراد مرادی، شهید احمد تاج گردون ، عزیزالله زارعی ،علیرضا نظرپور ، کیامرث ممبینی و تعدادی دیگر بودند.
صبح زاگرس: چگونه شد که جبهه رفتید؟
من در دبیرستان در انجمن اسلامی بودم و همزمان در حزب جمهوری اسلامی که «مرحوم نبی زاده» مسئول آن بود و همه نیروهای اصیل و انقلابی در آن عضو بودند فعالیت میکردم. لذا حال هوای آن روزهای کشور و نیاز به دفاع در مقابل دشمن را باهمه وجود احساس میکردند؛ لذا در آن شرایط درس را رها و با عضویت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گچساران به جبههها اعزام شدم.
دوستان دبیرستانی من مثل «ایرج لطیفی»، «فرهاد نونژاد»، شهید «سعید چهارده چریک»، مرحوم دکتر «اسماعیل گندمکار»، شهید «حسین خندانی» همه یا به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آمدند و یا بهعنوان بسیجی وارد جنگ شدند و من هم مثل آنها به عضویت سپاه پاسداران درآمدم و به جبهههای جنگ اعزام شدم.
صبح زاگرس: عکسالعمل خانواده در خصوص رها کردن تحصیل و رفتن به جنگ و جبهه چه بود؟
پدرم خودش در غائله کردستان در سال ۵۸ از طریق بسیج به کردستان و سقز اعزامشده بود و با ضدانقلاب جنگیده بود و مشکلی با رفتن من به جبهه و جنگ نداشتند و تا پایان جنگ هم هیچوقت کوچکترین چیزی در رابطه با نرفتن به جبهه و جنگ به من نگفتند.
صبح زاگرس: در طول دفاع مقدس عنایت خدا را در کجا و چگونه دیدید؟
جبهه و دفاع مقدس همه عنایت خدا بود اگر عنایت خداوند نبود با هیچ تفکر مادی و دنیوی و با محاسبه تجهیزات، امکانات، نفرات و پشتیبانیهای جهانی از دشمن قابلپذیرش نبود که ما یک کشور تازه انقلاب کرده و نوپا بدون امکانات و تجهیزات با دستخالی بتوانیم دشمن قدرتمند و مجهز و مغرور را از کشور بیرون کند و آنها را مفتضحانه شکست دهیم.
با عنایت خداوند متعال در کنار هدایتهای حضرت امام رضوانالله تعالی علیه بود که ما توانستیم در طول هشت سال دفاع مقدس همواره عزت و سربلندی، افتخار، شرافت و پیروزی را نصیب ملت ایران و خواری، زبونی، حقارت، خفت و شکست را نصیب سپاه کفر کنیم.
بنابراین یکی از خاطراتی که مصداق عنایت خداوند متعال بود در عملیات والفجر ۸ بود که میبایست از اروندرود عبور میکردیم همه نگران غواصها بودیم که در آبدیده نشوند و عملیات لو نرود ولی عنایت خداوند متعال باعث شد که در شب عملیات ابر غلیظی منطقه را بپوشاند و نزول باران رحمت الهی باعث شد تا دید دشمن کم شود و غواصها بهراحتی از اروندرود عبور نمایند و صدای پای غواصان که با فین شنا میکردند با صدای نزول رحمت الهی ادغامشده و دشمن متوجه نشود و این ابر و نزول رحمت الهی به موفقیت و شکست خط دشمن کمک زیادی کرد.
صبح زاگرس: از فتح خرمشهر، توضیح دهید؟
بعد از عملیات ثامنالائمه، طریقالقدس و فتح المبین همه نیروهای دشمن برای دفاع از خرمشهر تجمع کردند و همه نیروهای ما هم در مقابل دشمن صفآرایی کردند و تقریباهمه میدانستند که عملیات بعدی در منطقه عمومی خرمشهر برای فتح خرمشهر است برخی رزمندگان استان در تیپ المهدی (عج) بودند و تعدادی هم در تیپ امام سجاد (ع) فارس حضور داشتند. تیپ المهدی (عج)، امام سجاد (عج) و تیپی از لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب قم، تیپ ۳ لشکر ۷۷ خراسان مأموریت داشتند در منطقه عملیاتی فتح المبین باقی بمانند و با تجمع در منطقه رقابیه همزمان با عملیات بیتالمقدس در منطقه فکه عملیات را انجام دهند.
این عملیات دو هدف داشت که اول جلوگیری از رفتن نیروهای از دشمن که در منطقه فتح المبین و شوش بودند به سمت خرمشهر، دوم آزادسازی فکه و رسیدن به مرزهای بینالمللی از این محور؛ این عملیات همزمان با سایر محورهای عملیات بیتالمقدس در ۱۰ اردیبهشت سال ۶۰ آغاز شد و سختیهای فراوانی داشت. گرمای هوا، زمینهای ماسهای، زمینهای رملی و محدودیت تردد خودرویی و نفرات بر سختی این عملیات اضافه کرده بود و نیروهای تیپ المهدی (عج) مأموریت داشتند ارتفاعات ۱۸۱ و ۱۸۲ را تصرف کرده و به سمت فکه عملیات را ادامه دهند.
روز ۱۰ اردیبهشت دو تا از گردانهای عملکننده به علت ماسهای و رملی بودن زمین در ماسهها گیر افتادند و حرکت آنها بهشدت کند شد درنتیجه ذخیره آب آنها تمام شد و تشنگی و خستگی باعث شد که علیرغم اینکه هدف موردنظر را تصرف کردند اما شهدای زیادی را با لبتشنه تقدیم انقلاب و اسلام نمایند.
بعد از مرحله اول عملیات تیپ المهدی (عج) به محور خرمشهر آمد و در ۲۶ کیلومتری خرمشهر مستقر شد تا همراه سایر رزمندگان اسلام آماده هجوم به دشمن بعثی برای آزادسازی شهر خرمشهر شوند در شب عملیات بیتالمقدس برای آزادسازی خرمشهر تیپ المهدی (عج) و تیپ امام سجاد (ع) مأموریت داشتند با دور زدن دشمن از طریق شهرک ولیعصر بین شلمچه و خرمشهر عمل نمایند و پل نو را تصرف کنند پل نو تنها مسیر خشکی بود که به سمت عراق میرفت و با تصرف پل نو همه نیروهای عراقی که در شهر خرمشهر بودند به محاصره درمیآمدند.
رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد در تیپ المهدی (عج) یکی از مهمترین مأموریتهای خود در طول دوران دفاع مقدس را انجام دادند و با عبور از شهرک ولیعصر و دور زدن خرمشهر پل نو را تصرف کرده و خود را به ساحل اروندرود رساندند و هزاران نفر نیروهای دشمن را در شهر خرمشهر به محاصره درآوردند.
یگانهای عراقی و نیروهای عراقی که در شهر خرمشهر بودند یا باید تسلیم میشدند یا خود را به آب اروندرود میانداختند و از آن طریق فرار میکردند و یا اینکه میایستادند و در مقابل ما میجنگیدند دشمن روحیه خود را ازدستداده بود و روحیه جنگیدن نداشت و خود را در محاصره میدید لذا تصمیم گرفتند که تسلیم شوند درواقع محاصره پلی نو باعث شد که دشمن روحیه خود را از دست بدهد و تصمیم به تسلیم شدن بگیرد.
خیلی سربازان عراقی، افسران و فرماندهان ارتش عراق سلاحهای خود را زمین گذاشته و گروهگروه تسلیم میشدند در عملیات فتح خرمشهر حدود ۱۹ هزار نفر از نیروهای دشمن اعم از سرباز، درجهدار، افسر، افسران ارشد و فرماندهان ارتش عراق تسلیم نیروهای اسلام شدند بههرحال پیشبینی انتقال اینهمه اسیر نشده بود و هر سه چهار نفر بسیجی ستونی از ارتش عراق را بهصف کرده و آنها را به سمت جاده خرمشهر اهواز هدایت میکردند تانکها، نفربرها، خودروها، اسلحه امکانات و تجهیزات زیادی از دشمن در خرمشهر بهجامانده بود که همه این غنائم به دست رزمندگان اسلام افتاد که درواقع در عملیات فتح خرمشهر بخش عمدهای از ماشین جنگی ارتش عراق یا منهدم شد و یا به دست رزمندگان اسلام افتاد.
صبح زاگرس: نقش رزمندگان استان را در دفاع مقدس چگونه ارزیابی میکنید؟
در خصوص تأثیرگذاری استان در دفاع مقدس باید عرض کنم که استان با بیش از ۳۳ هزار رزمنده مقام اول را در اعزام نیرو به جبهههای نبرد حق علیه باطل نسبت به جمعیت خود داشته است که این بزرگترین افتخار برای استان است.
استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۶۰ تیپ المهدی (عج) را تشکیل و در عملیات فتح المبین و فتح خرمشهر و رمضان با این تیپ شرکت کرد، بنابراین حضور رزمندگان استان در لشکرها و تیپهای مختلف سپاه در دفاع مقدس نشان از علاقه و ایثار و شجاعت آنها دارد که همواره زبانزد خاص و عام بوده است.
اوج هنرنمایی رزمندگان استان در عملیات والفجر ۸ بود که در قالب تیپ ۳ لشکر ۲۵ کربلا عمل کردند در این عملیات همه نیروهای استان در تیپ ۳ لشکر ۲۵ کربلا بودند و مأموریت آنها رخنه به عمق مواضع دشمن و رسیدن به پایگاه موشکی عراق در ساحل خور عبدالله بود.
استان کهگیلویه و بویراحمد در عملیات والفجر هشت، 9 گردان تشکیل داد که در طول دوران دفاع مقدس بیسابقه بوده است، تیپ ۳ لشکر ۲۵ کربلا علاوه بر تصرف پایگاه موشکی عراق در دفع پاتکهای دشمن برای بازپسگیری فاو در ۷۵ روز نبرد شبانهروزی شرکت فعال داشت و برگ زرینی از تاریخ افتخارات خود را ورق زد.
صبح زاگرس: تصویری فراموشنشدنی از جبههها برای ما بیان کنید؟
بهترین و نابترین تصویری که در ذهنم نقش بسته و همیشه همراه ماست همین معنویت رزمندگان اسلام در شبهای عملیات است، شب عملیات و قبل از شروع عملیات زیباترین قشنگترین و جذابترین صحنهها را شاهد بودیم هرکسی خود را تا ساعتی دیگر جز شهدا و در عالم دیگری میدید دعا و راز و نیاز رزمندگان دیدنی بود یکی وصیتنامه مینوشت یکی حلالیت میطلبید یکی هم کتاب کوچک دعا را از جیب درآورده و مناجات میکرد یکی دوستانش را بغل گرفته بود و گریه میکرد یکی تنها تکیهبر نخلی زده و اشک میریخت یکی در حال نماز بود یکی سفارش خانوادهاش را به دوستانش میکرد و خلاصه صحنههای تکرار نشدنی در شبهای عملیات مشاهده میشد این انسانهای پاک و صادق و ایثارگر و مجاهد فی سبیل الله این صحنهها را خلق میکردند.
صبح زاگرس: آیا باهمرزمانتان هنوز ارتباط دارید؟
بله. هم حضوری در مراسمات مختلف آنها را زیارت میکنیم و همگروههایی در فضای مجازی وجود دارد که دوستان باهم ارتباط دارند و بابیان خاطرات گذشته یاد آن روزها را زنده میکنیم.
صبح زاگرس: چند تن از همرزمان و شهیدان را نام ببرید؟
شهید «مسعود خرمی»، شهید «محمدتقی عمرانی» شهید «احمد تاج گردون»، شهید «یدالله فاطمی»، شهید «جهان پناه نظری»، شهید «شهباز بنی اعتماد»، شهید «سعید چهارده چریک»، شهید «منوچهر حسین پور»، شهید «عیسی پناهی»، شهید «محمدعلی فرهادی»، شهید «حسین خندانی»، شهید «حمید جابر زاده»، شهید «عبدالحسین بهرامی»، شهید «اقبال مراد پور»، شهید «عبدل خواجهزاده»، شهید «غریب نظری» و شهید «سید هدایت الله حسینی»
صبح زاگرس: آیا واقعیات جنگ بهدرستی به نسل جوان منتقلشده است؟
تلاش زیادی انجامگرفته که واقعیتهای دفاع مقدس به نسل امروز هم منتقل شود یادواره شهدا مراسمات با محوریت شهدا، هفته دفاع مقدس، اعزام کاروانهای راهیان نور و چاپ و روایتگری خاطرات رزمندگان همه در جهت انتقال فرهنگ غدیر دفاع مقدس به نسل جوان صورت گرفته است؛ ۲ واحد درسی دانشگاهی در همه رشتهها در رابطه با آشنایی با دفاع مقدس در دانشگاهها تدریس میشود که هدف آن انتقال فرهنگ دفاع مقدس به نسل امروز است دفاع و شور و شوق جوانان امروزی برای رفتن به سوریه و جنگ با داعش و فداکاری آنها در مقابل دشمن همان نشانه انتقال فرهنگ دفاع مقدس به نسل امروزی بود که نمونه بارز آن شهید «محسن حججی» است که سر از تنش جدا شد ولی با لبخند به دیدار معشوق شتافت و حسرت یک آخ گفتن را به دل دشمن گذاشت.
صبح زاگرس: در خصوص کتابتان توضیح دهید؟
مضمون کتاب روایتگری اینجانب در دوران دفاع مقدس است که سعی کردهام ضمن تشریح عملیاتهای آفندی و پدافندی، رشادتهای رزمندگان استان را نیز بیان کنم و نیز خاطرات زیادی از رزمندگان و شهدا و ایثارگران استان و شهرستان گچساران را بیان کردم که میتواند بیکران معارف دفاع مقدس را به نسل جوان امروزی منتقل کند.
صبح زاگرس: هر آنچه به ذهنتان میرسد در خصوص کلمات زیر خیلی کوتاه بفرمایید؟
امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف: عدالتگستر
رهبر معظم انقلاب: نایب امام زمان (عج)
گردان: امام حسین علیهالسلام
شهید: محمدتقی عمرانی
راهیان نور: زائران شهدا
کربلا: سرزمین عشق
نسل جوان امروز: امید رهبری
نسل جوان دیروز: مردان بیادعا
شهادت: لقاءالله
390 شهید شهرستان گچساران: چراغهای روشن و هدایت کننده
صبح زاگرس: صحبت پایانی؟
ضمن تشکر از شما و همه کسانی که در جهت انتقال این فرهنگ غنی و عاشورایی دفاع مقدس تلاش میکنید و امیدوارم پیامرسان شهدای گرانقدر کربلای ۸ ساله دفاع مقدس باشیم و فرهنگ، روش و منش آنها را منتقل نماییم و در آخر هم با آنها محشور شویم. انشاالله.
براین اساس نیز استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به مساحت و جمعیت کم نسبت به سایر استآنهاي دیگر، مردمانش در جبهههاي جنگ حق علیه باطل حضور یافته که به طبع آن بیشترین حضور و تعداد شهدا، جانبازین و ایثارگران را در میان سایر استآنهای دیگر به نسبت جمعیت را دارا ست.
استان کهگیلویه و بویراحمد،2000 شهید، 13 هزار جانباز، 33 هزار رزمنده،317 آزاده به کشور عیزمان اهدا کرده است. تعداد 292 نفر از شهدا پاسدار، 162 نفر سرباز و بقیه بسیجی بوده اند؛ که کوچک ترین شهید 12 و کهنسال ترین 67 سال سن داشتند.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- بهرامی به استقبال تاجگردون در ورودی سیسخت میرود!
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- تجلیل از پرچمداران جبهه علم در بهمئی
- مراسم معارفه فرمانده سابق سپاه فتح در بوشهر
- تجلیل از فاتحان عملیات آزادسازی خرمشهر در باشت
- فتح خرمشهر محصول همدلی و کار جمعی بود
- کامیونداران، شیرمردان جادههای استان
- ساخت نخستین رادار فرودگاهی تمام ایرانی
- خواسته اصلی مردم در همایش کوهگل چه بود؟
- سیاستزدگی؛ بلای جان توسعه پایدار کوهستانهای زاگرس
- آیین غبارروبی گلزار مطهر شهدای گمنام
- گرامیداشت حماسه سوم خرداد در لنده
- همایش گرامیداشت «فتح خرمشهر» در گچساران+ تصاویر
- فتح خرمشهر، تثبیتکننده انقلاب اسلامی بود
- همایشی با رنگ و بوی شهدایخدمت در کهگیلویهوبویراحمد
- شهر دلاوران، میزان عاشقان شهید جمهور
- بخشی از دستاوردهای شهید رئیسی در کهگیلویهوبویراحمد
- ستاد مدیریت بحران روابط عمومی نیست
- فتح خرمشهر پایان نبرد نبود، آغاز راه بود
- روایتی تکان دهنده از پشت پرده دخانیات دختران
- ثبتنام کلاسهای تابستانه موسسه رزمندگان آغاز شد
- جانشین معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران وارد گچساران شد
- پاسخ ما به دشمنان دندانشکن خواهد بود
- پروژه زیرگذر روگذر دهدشت در بلاتکلیفی کامل!
- رزمایش بزرگ «الی بیتالمقدس» در یاسوج+ تصاویر
- مجموعههای جدید و بازطراحیها
- کهگیلویه و بویراحمد میزبان ۴۱ طرح گردشگری
- طارمی در بدترین فصل هم رکوردزنی کرد
- پروازها به تلآویو را معلق کردند
- خدمات سریع ثبت احوال در قلب باشت
- بازی با روان مردم با تیراندازیهای ممتد شبانه
- گرامیداشت سوم خرداد در لیکک
- سیاستبازی روی کوه؛ بازی که دیگر خریدار ندارد
- جوانان از سیاسیکاری و فامیلگرایی به ستوه آمدهاند
- مشاهده بیشتر