رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/03/03 Saturday - 2025 24 May السبت ، 26 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1403-09-27 01:27 شماره خبر : 9357
دنا در محاصره سدسازی‌های سریالی؛

باید به‌صراحت گفت که نقشه‌های مافیای آب در احداث سدهای سریالی آخرین تیشه به ریشه یخچال‌های نیمه‌جان دنا و تیر خلاص به زیست دنا است، زیست‌بومی که آخرین خانه حیات‌وحشی قریب چند صد گونه کمیاب جانوری به شمار می‌آید.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» دنا این قله افسانه‌ای داستان‌های شاهنامه و این آرامش‌بخش مردمان سرزمین زاگرس که قرن‌ها و هزار سال مأمن مردمانی زیادی بوده است و به‌عنوان دژی مستحکم محافظ مردمان ایل بوده امروز آرامش و قرار ندارد و خنجر نامهربان سدسازی یکی پس از دیگری بر چهره او نقش می‌اندازد.

دنا تنها مأمن مردمان ایل

سرزمین دنا که شناسنامه قلل زیبای سرزمین زاگرس است و مأمنی برای حیات‌وحش بکر فلات ایران از آن یاد می‌شود و به هر  عنوان آخرین زیستگاه پلنگ نادر زاگرس و پازن‌های پیر قله‌ای سیچانی و بیژن است، امروز در سایه بی‌تدبیری و ایجاد سدهای سریالی استان اصفهان، در معرض نابودی و حتی از بین رفتن طبیعت بکرش قرار گرفته است.

در سال‌های اخیر احداث سدی وحشتناک به نام خرسان در مرکز چهارمحال و کهگیلویه و بویراحمد خبرساز بود، سدی که به گفته کارشناسان محیط‌زیست و کنشگران باعث نابودی و مهاجرت اجباری چندین روستا و حتی به زیر آب رفتن میلیون‌ها بلوط کهن‌سال می‌شد و به محیط‌زیست سرزمین زاگرس صدمات جبران‌ناپذیری وارد می‌کرد.

مافیای آب به دنبال نابودی سرزمین دنا

هرچند که فکر کارشناسان و دوستداران محیط‌زیست بر روی لغو اجرای این سد بود به‌یک‌باره خبرها از احداث سدی کابوس‌وار در دنا و در قرینه قله‌ای سقل آسمانی و پازن پیر به گوش دوستداران محیط‌زیست رسید و نگرانی‌ها را دوچندان کرد.

حال بعد از تصویب و اجرایی شدن سد ماندگان در پایین‌دست کوه دنا، و کش‌وقوس‌های فراوان در مورد احداث این سد نابودکننده افسانه‌های بی‌انتهای دنا، استان اصفهان بسنده به این سد نکرده  و قدم بعدی را در سرچشمه رودخانه ماربر در پایین‌دست «قله پازن پیر» و گردنه «خطیر سوخته» برداشته است.

آخرین تیشه به ریشه یخجال های نیمه جان دنا

باید به‌صراحت گفت که این مسئله آخرین تیشه به ریشه یخچال‌های نیمه‌جان دنا و تیر خلاص به زیست دنا است، زیست بومی که آخرین خانه حیات‌وحشی که قریب صدها گونه جانوری کمیاب و چندین هزار گونه گیاهی را در دل خود جای‌داده و به‌عنوان بهشتی در جنوب گرم ایران خودنمایی می‌کند.

حال بر اساس مطالعات علمی، کارشناسان و نظر نخبگان دانشگاهی این اقدام ساخت سد برای اکوسیستم دنا یک خطر جدی زیست‌محیطی محسوب می‌شود، لذا باید دانست که دنا در معرض نابودی و ویرانی است و به گفته اغلب کارشناسان احداث سد ماندگان برابر با نابودی اکوسیستم دناست و اکنون مافیای آب ساخت سد دیگری را آغاز نموده‌اند.

این حسودی‌های استان اصفهان به زیبایی‌های دنا باعث شده که آن‌ها زاینده‌رود خشک را بهانه‌ای برای ایجاد سدهای نابودکننده سرزمین دنا که میلیون‌های سال به‌عنوان تنها پناهگاه مردم دیار زاگرس از آن‌ها بوده است بکند و  از همان اول هم معلوم بود که هدف استان اصفهان از گرفتن اختیار محیط‌زیست شمال کوه دنا به طرفیت اصفهان چیست.

این مجوز چگونه صادر شد!

به دنالحال رونمایی از سد مخزنی ماربر (شهید) در سمیرم در روزهای اخیر، که تحت نظارت آب منطقه‌ای استان فارس انجام‌شده، به‌مثابه یک زنگ خطر برای محیط‌زیست دنا و چالش‌های جدی در مدیریت منابع آبی کشور است.

در شرایطی که سد ماندگان در این منطقه بدون مجوز زیست‌محیطی احداث‌شده، انتقادات شدید فعالان محیط‌زیست نسبت به بی‌توجهی مسئولان استان اصفهان و سکوت برخی مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد، نمایانگر نارضایتی عمومی از سیاست‌های ناپایدار در حفاظت از منابع طبیعی است. 

سؤال اینجاست که آیا مسئولان این دو استان قادر به درک عواقب این تصمیمات برای آینده محیط‌زیست وزندگی مردم خواهند بود؟
فعالان محیط‌زیست بر این باورند که این اقدامات نشان‌دهنده بی‌توجهی کامل مسئولان به حفاظت از محیط‌زیست دنا، بلندترین رشته‌کوه زاگرس، است.

بعضی از مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرده‌اند که باید در مقابله با چنین اقداماتی به‌دوراز هیاهو عمل کرد؟ بااین‌حال، بسیاری از فعالان و دغدغه محیط زیست بوده که این موضوع را ساده‌انگاری می‌دانند و معتقدند که اقدامات شبانه‌روزی برای احداث سد ماندگان، نشان‌دهنده جدیت این مسائل است.

تغییرات آب و هوایی سرزمین دنا با احداث سد ماندگان

باید بدانیم که احداث سد ماندگان و به‌تازگی سد شهید در سرچشمه پازن پیر به گفته فعالان محیط زیستی و کارشناسان و حتی مسئولان ضررهای زیادی در پی خواهد داشت و باعث می‌شود که منطقه زیست‌کره سرزمین دنا دچار تغییرات شدید آب هوایی شود.

دنا دیگر رخت سفید نمی‌پوشد

سدسازی‌های سریالی در دامان دنا امروز به یک کابوس وحشتناک تبدیل‌شده و با احداث آن‌ها و به گفته مسئولان و کارشناسان احداث چند دیگ بخار در همسایگی دنا ایجاد خواهد شد که بخار ناشی از آب آن‌ها می‌تواند زیست‌کره کوهستانی و برف‌گیر دنا را برای همیشه از بین ببرد و آخرین روزی‌های دنا را باید نظاره‌گر باشیم که این عروس زیبای دنا در پاییز و زمستان رخت سفید بر تن می‌کند.

حال در شهرستان سمیرم استان اصفهان، در دامنه شمالی دنا نگرانی‌ها با احداث این سدها و تکه‌پاره شدن منطقه دنا هرروز بیشتر می‌شود؛ احداث سدی که تا سال گذشته نامی از آن مطرح نبوده و در اواخر سال ۱۴۰۲، مقامات استان اصفهان بر نوید پیشروی آن تحت عنوان طرح آب‌رسانی جنوب استان اصفهان تأکید داشتند و حتی به گفته آنان تصویب احداث این سد در دولت سیزدهم، انجام‌شده است.

درهمین راستا باوجود مخالفت‌های گسترده با احداث سد ماندگان و شکل‌گیری تجمعات اعتراضی گسترده‌ای در استان کهگیلویه و بویراحمد، به نظر می‌رسد این اقدام از دست‌ساخت خارج نشده و کماکان در حال اجراست.

توقف این سد همچنان در حد حرف باقی‌مانده است

این مسئله در حالی است که پیش‌تر گفته‌شده بود پروژه انتقال بین‌حوضه‌ای، سد بدون مجوزِ ماندگان متوقف شده و حتی نماینده بویراحمد و دنا به دنبال ابطال مصوبه واگذاری دنای شمالی به اصفهان نیز برآمد که تا حدودی به ثمر نشست اما همچنان مسئله سدسازی در دنای شمالی بسیار نگران‌کننده است و  به‌تازگی عکس‌هایی در فضای مجازی منتشرشده که خلاف این حرف است و نشان می‌دهد و ماشین‌آلات شبانه‌روز و پرقدرت در حال کارند و به گفته مسئولان اصفهان سه شیفت در حال اجرای آن هستند و از سوی دیگر در این زمینه نیز شاهد به ثمر نشستن سناریوی جدید آن‌ها برای احداث سدی به شهید در سرچشمه رودخانه ماربر هستیم.

ماجرای دنای شمالی چیست؛مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی (به وسعت ۶۱ هکتار) از کهگیلویه و بویراحمد در اردیبهشت‌ماه امسال در شورای عالی محیط‌زیست به تصویب رسیده است، که واکنش‌های زیادی در فضای مجازی داشته که حاکی از نگرانی و مخالفت جدی مردم  این دیار از این مصوبه‌ است و در این رابطه البته نقدهای فراوان و واکنش‌های جدی هم از سوی استادان دانشگاه، مسئولان ارشد استانی و فعالان و دوستداران محیط‌زیست به آن وجود داشته است.

 این مصوبه در حقیقت شرایط و زمینه را برای اجرای آن سد که به ادعای مدیران محیط‌زیست استان خسارات جبران‌ناپذیری را به حوزه زاگرس و ذخیره‌گاه زیست‌کره دنا و طبیعت بکر و خدادادی این منطقه پرشکوه وارد می‌کرد، اما آلترناتور این جدایی احداث سدی جنجالی به نام ماندگان بود.

مافیای آب سود خودش را می‌خواهد نه زنده بود دنا را

انتقال آبی که قرار است آب رودخانه ماربُر را از بخش پادنای شهرستان سمیرم به مرکز استان اصفهان منتقل کند، یک انتقال آب بین حوضه‌ای که از حوضه آبریز کارون به حوضه زاینده‌رود و البته بین حوضه‌های اصلی، یعنی انتقال آب از حوضه اصلی آبریز خلیج‌فارس به فلات مرکزی است.

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار